Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Topolánkův NERV vykročil správným směrem

Topolánkova vláda a jeho NERV právě schválila svůj protikrizový balíček opatření, který by měl co možná nejvíce snížit důsledky globální ekonomické krize na naši republiku. Že krize není legrace, která se nás netýká, začínáme již sami zcela zřetelně cítit na vlastní kůži.

Foto: Ondrej Besperát, Aktualne.cz

Jen za první měsíc letošního roku přišlo o práci téměř 50 000 práceschopných lidí! A bude hůř! Toto je jen začátek. Řada velkých podniků propouštění teprve chystá.

Těžko říci, jak dlouhá a jak vražedná světová krize bude a do jaké míry nás zasáhne. Jedno je ale jisté - naše malá a vysoce proexportní průmyslově zaměřená ekonomika bude krizí zasažena více, než bychom si mohli přát.

Určitě mnohem více, než jak to např. vidí náš hradní pán, který navrhuje doslova NEDĚLAT  VŮBEC NIC a tuto „chřipku“, jak krizi sám nazval, nechat bez jakékoliv léčby. Prostě jen tak ji nechat zařádit si, však ono to dřív nebo později nějak přejde samo. Kolik přitom tato „chřipka“ zabije (a to doslova) lidí, je mu zřejmě jedno. Ostatně on sám i jeho zaměstnanci jsou proti této „chřipce“ minimálně nadcházející čtyři roky imunní, tak proč by se vzrušovali, není -liž pravda.

Naštěstí nemáme prezidentský systém a prezident jinak, než slovy, ublížit nemůže. Navíc prezidenta už vážně nebere snad ani Jakl s Ochvatem. Naštěstí na místě, z tohoto pohledu stěžejním, tedy na místě premiéra, stojí v těchto časech člověk pro krizové situace jako dělaný. Ano, neznám lepšího krizového manažera, než jakým bezpochyby je Mirek Topolánek. Buďme proto za něj moc rádi a společně si gratulujme, že je v čele vlády zrovna nyní v době krize. Nebo si dovedete představit, co by prováděl nyní na jeho místě Paroubek? Brrrr,  pán Bůh s námi a vše zlé pryč.

Přes toto všechno štěstí s Mirkem Topolánkem a jeho NERVem, jestli si někdo myslí, že tato vláda je všemocná a krizi s bravurní lehkostí zvládne tak, že si toho my s našimi otylými panděry, ve frontě v Hypernově  u přeplněného vozíku ani nepovšimneme, se hluboce mýlí.

Vláda v takové situaci toho opravdu moc nezmůže. Přesto může ale rychlými legislativními kroky ty nejtragičtější následky nadcházející krize alespoň zmírnit. A to tak, že může zabránit nemalé celospolečenské sociální krizi. A o to by nám všem přece mělo jít především, bez ohledu na to, jestli zrovna fandíme oranžovým, modrým nebo třeba zeleným.

A jak se zdá, Topolánek se svou vládou a svým NERVem vykročili tím správným směrem! Podle prvních zveřejněných chystaných opatření vládního protikrizového plánu tam nenajdete žádné populistické opatření typu nalijeme peníze do automobilek nebo nesystémově přidáme důchodcům, aby ti svou, v tu ránu "divokou" spotřebou nastartovali naší, krizi zasaženou ekonomiku, jak to nesmyslně navrhují sociální demokraté.

Opatření jsou plošná, spravedlivá a vstřícná ke všem vrstvám aktivní společnosti - k živnostníkům, zaměstnancům i podnikatelům. Ať už jde o snížení sociálního pojištění (opatření pro zaměstnance), zrychlení odpisů (pro podnikatele) nebo odpuštění zálohy letošní daně pro podniky s méně než 5 zaměstnanci (pro živnostníky).

Potud byly tyto návrhy více méně očekávány. Co jsem však nečekal, a co mě, musím přiznat, velmi mile překvapilo, je chystané opatření v zákonu o bankrotu. Když nebudete kvůli krizi schopni splácet hypotéku, banka už nebude nucena vám vzít střechu nad hlavou, jak je tomu doposud, ale když to pro ní bude výhodnější (a to vesměs bude), jednoduše si dům ponechá a vám dům pronajme. Vy a vaše rodina se tak vyhnete nejhoršímu a nebudete se muset stěhovat pod most. Jsem přesvědčen, že tato úprava zabrání mnoha lidským tragédiím.

Kam se hrabou sociální demokraté? Znovu se tak ukazuje, že na sociální politiku nemá žádná strana patent a že pravicová politika neznamená, že musí být asociální a naopak.

V nastávajícím období to vláda nebude mít vůbec lehké. Ostatně, nikdo z nás to nebude mít lehké. Naopak, čeká nás zřejmě velmi těžká zkouška.

Co takhle, kdyby to opozice uznala a zařadila zpátečku? Co kdyby Paroubek a jeho "boys" pro jednou zakopali válečnou sekyru? Co kdyby si řekli: „Tuhle krizi jsme si nevymysleli ani vy ani my,  co jsem si to jsme si, pojďme uzavřít příměří a podpořme v Parlamentu všechna opatření, která pomohou dopady krize co nejvíce zmírnit."

Ani netušíte pane Paroubku, jak byste v takovou chvíli, nejen v očích mých, vyrostl. Víte, pane předsedo, ta krize mi v leččems připomíná povodně, které nás už podvakráte postihly a vzpomeňte, i Zeman s Klausem dokázali tehdy společně nastoupit do jednoho vrtulníku. Zkuste to pro změnu i vy s Topolánkem?

A až velká voda opadne? Pak si, pro mě za mě, klidně zase dejte přes držku.

Autor: Georgis Fasulis | pondělí 16.2.2009 21:41 | karma článku: 43,07 | přečteno: 6639x
  • Další články autora

Georgis Fasulis

Na Valašském Hrbu jsem chybět nesměl ani letos!

Na Valašském Hrbu jsem nechyběl od jeho prvního ročníku, vždy jsem absolvoval nejdelší 55 km trasu a logicky jsme nechtěl chybět ani na jeho 5. ročníku! Ale....

28.5.2017 v 15:47 | Karma: 16,45 | Přečteno: 986x | Diskuse| Sport

Georgis Fasulis

Běžel jsem Legendu - Jesenický maraton

Sportovní nadšenci z klubu 3THX ve spolupráci s Báječnými ženami v běhu organizují již 3. rokem dva nádherné horské běhy, květnový Valašský Hrb a srpnový Jesenický maraton, známý taktéž pod zkratkou YES.

21.8.2016 v 16:34 | Karma: 21,68 | Přečteno: 1261x | Diskuse| Sport

Georgis Fasulis

Dal jsem letošní Pražskou stovku, konečně!

„Chceš-li něco vyhrát, běhej stovku, chceš-li něco zažít, běhej maraton,“ řekl kdysi Emil Zátopek a já si dovolím doplnit: a chceš-li zážitek, na který jen tak nezapomeneš, přihlaš se na Olafovu Pražskou stovku!

8.12.2015 v 22:39 | Karma: 19,32 | Přečteno: 964x | Diskuse| Sport

Georgis Fasulis

Jesenický Maraton 2015 - nejkrásnější horský maraton

V sobotu 22.8.2015 jsem absolvoval již podruhé nádherný Jesenický maraton. Je to podle mne ten nejhezčí horský maraton u nás. Trasa totiž vede po téměř celém hřebenu Hrubého Jeseníku.

23.8.2015 v 18:30 | Karma: 16,94 | Přečteno: 1048x | Diskuse| Sport

Georgis Fasulis

Valašský Hrb 2015 aneb jak jsem odolal Sirénám a závod dokončil

Když jsem zde loni sepisoval report z Valašského Hrbu 2014, napsal jsem v závěru, že zkusím příští rok stihnout vyhlášení vítězů, které bylo vždy hodinu před limitem na nejdelší trať.

31.5.2015 v 20:22 | Karma: 15,78 | Přečteno: 1208x | Diskuse| Sport
  • Nejčtenější

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Tahač s tankem a osobák zastavily, kamion už ne. Nehodu u Bohumína nepřežil člověk

4. května 2024  9:48,  aktualizováno  10:12

Při nehodě tří aut zemřel na dálnici D1 mezi Bohumínem a Polskem jeden člověk. Další má těžké...

Ňadra ze všech úhlů. Benátky vystavují nadčasovou a kdysi cenzurovanou krásu

4. května 2024  10:08

Jaké je jedno z nejranějších a nejtrvalejších témat v umění – a zároveň jedno z nejvíce...

Ukrajinista: Zelenskyj podporu ztratil, jeho lidé překračují ústavní rámec

4. května 2024

Vysíláme Na pozadí války začíná západní veřejnost se stále většími obavami sledovat domácí politickou...

Nových případů HIV za první čtvrtletí v Česku přibylo, část tvoří cizinci

4. května 2024  9:57

Nových případů infekce HIV v Česku bylo v prvním čtvrtletí 74, což je více než loňských 66 a...

Chcete, aby vaše děti měli v dospělosti bohatství? Přečtěte si, jak na to!
Chcete, aby vaše děti měli v dospělosti bohatství? Přečtěte si, jak na to!

Správné finanční návyky a dovednosti vznikají právě v dětství. Mnoho dětí je přijímá přirozeně od svých rodičů, kteří jsou pro děti velkým vzorem....

  • Počet článků 134
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 6224x
Kdo jsem? Jsem jedna desetimilióntina této země - nic více, ale ani nic méně.