Tihanites peperjes aneb smažené papriky -velmi lahodné a jednoduché
Příprava jídla je tak jednoduchá, že ji zvládne i naprostý kuchyňský ignorant nebo začátečník. Výsledkem je přitom lahodný pokrm. Papriky se mohou konzumovat za studena i za tepla, hodí se jako předkrm, zákrm i hlavní jídlo – zkuste to a sami uvidíte jak jednoduché a přitom velmi chutné.
Ingredience:
- čerstvé syrové papriky – zelené, bílé, žluté, červené – prostě jakékoliv
- olej na smažení či pečení
- maličko oleje olivového na zakápnutí na talíři
- maličko vinného octu
- sůl
Opravdu nic více nepotřebujete!
Postup:
1) Připravte si pekáček a tolik paprik, aby jej papriky zhruba pokryly – obr. 01.
2) Papriky pečlivě omyjte pod studenou vodou – obr. 02.
3) Papriky pečlivě osušte čistou utěrkou – obr. 03.
4) Papriky naskládejte do pekáčku a všechny pečlivě propíchejte vždy každou na několika místech z obou stran – obr. 04, 05 a pečlivě urovnejte v pekáčku obr. 06.
To píchání je velmi důležité preventivní opatření proti explozivním účinkům pečících se paprik.
5) Papriky pouze zlehka shora polijte olejem, obyčejným – samozřejmě jedlým! Třeba slunečnicovým. Papriky jím polijeme ale opravdu jen zlehka, tak nějak přiměřeně, aby v oleji neplavaly – obr. 07. Žádná sůl, žádná voda – jen papriky trošku polité olejem.
6) Pekáč s paprikami dáme do trouby (To jsou rady, kam jinam asi, že?) viz obr. 08 a necháme péci na mírném plameni – kdo má elektrickou, tak dejme tomu 170-180°C.
7) Papriky se budou pomaličku péci delší dobu na mírném plameni, vy je jen občas kontrolujte, aby se nepálily. Přitom je vždy vidličkou zmáčkneme, čímž se z paprik dostane námi prozřetelně udělanými dírami ven vzduch – viz obr. 09.
8) Když se začnou papriky opékat – nejdřív tak za 30 minut, tak je v pekáči otočíme viz obr. 10 a 11. Pokud se papriky opékají již dříve, než za půl hoďky, máme příliš vysokou teplotu – to není dobře – olej pod paprikami se připálí.
9) Papriky jsou hotové, když jsou z obou stran opečené místy až do hněda (ne do černa!) viz obr. 12. A to je chvíle, kdy pekáček vytáhněte z trouby.
10) Teprve nyní papriky lehce osolíme (z obou stran – papriky otáčíte držíce jí za stopku) – obr. 13.
11) Pak papriky zlehka pokapeme vinným octem, rovněž oboustranně – obr. 14.
12) Nakonec je ještě zlehka pokapeme olivovým olejem viz obr. 15 – a máme hotovo. Pokud jsme opékali zlehka, papriky pustily trochu vlastní vody, která smícháním s olejem a solí - vytvoří geniálně chutnou salcu (šťávičku) – můžeme lehounce ještě přidat trochu obyčejné vody a šťávy bude trochu více. Nakonec papriky přendejte do nějáké jiné nádoby mísy a přelijte je šťávou v pekáči. Pekáč zlehka ještě zastříkněte vodou a omyjte přípeky a přilijte do šťávy. A máte hotovo.
13) Podáváme jen tak s chlebem za tepla., ale i za studena, můžeme přidat balkánský sýr a olivy a večeře nemá chybu – viz obr. 16.
Papriky můžete vylepšit, kdo rád česnek, tím, že je pokladete plátky syrového česneku, pak je to ta správná síla.
14) Pokud někomu přece jen něco schází, může si k paprikám jako oblohu přidat i trošičku masíčka. Já jsem si za oblohu tentokrát vybral takové malinkaté vařené uzené vepřové kolínko – viz obr. 17 a 18. Výsledkem je neuvěřitelná kombinace vůní a chutí v jídle, jež jedinečným způsobem kombinuje to nejlepší z řecké a české kuchyně. J Dobrou chuť.
Alternativní příprava: Máte –li paprik méně, můžete je smažit i na pánvičce, ale raději pod pokličkou a opravdu na tom nejmenším plameni.
A příště si je naplníme, a to i s rajčaty.
Georgis Fasulis
Na Valašském Hrbu jsem chybět nesměl ani letos!
![](https://1gr.cz/fotky/blogy/17/05/798/w230/Bf286587.jpeg)
Na Valašském Hrbu jsem nechyběl od jeho prvního ročníku, vždy jsem absolvoval nejdelší 55 km trasu a logicky jsme nechtěl chybět ani na jeho 5. ročníku! Ale....
Georgis Fasulis
Běžel jsem Legendu - Jesenický maraton
![](https://1gr.cz/fotky/blogy/15/03/798/w230/Bf102176.jpeg)
Sportovní nadšenci z klubu 3THX ve spolupráci s Báječnými ženami v běhu organizují již 3. rokem dva nádherné horské běhy, květnový Valašský Hrb a srpnový Jesenický maraton, známý taktéž pod zkratkou YES.
Georgis Fasulis
Dal jsem letošní Pražskou stovku, konečně!
![](https://1gr.cz/fotky/blogy/15/12/798/w230/Bf168515.jpeg)
„Chceš-li něco vyhrát, běhej stovku, chceš-li něco zažít, běhej maraton,“ řekl kdysi Emil Zátopek a já si dovolím doplnit: a chceš-li zážitek, na který jen tak nezapomeneš, přihlaš se na Olafovu Pražskou stovku!
Georgis Fasulis
Jesenický Maraton 2015 - nejkrásnější horský maraton
![](https://1gr.cz/fotky/blogy/15/03/798/w230/Bf102176.jpeg)
V sobotu 22.8.2015 jsem absolvoval již podruhé nádherný Jesenický maraton. Je to podle mne ten nejhezčí horský maraton u nás. Trasa totiž vede po téměř celém hřebenu Hrubého Jeseníku.
Georgis Fasulis
Valašský Hrb 2015 aneb jak jsem odolal Sirénám a závod dokončil
![](https://1gr.cz/fotky/blogy/15/05/798/w230/Bf125195.jpeg)
Když jsem zde loni sepisoval report z Valašského Hrbu 2014, napsal jsem v závěru, že zkusím příští rok stihnout vyhlášení vítězů, které bylo vždy hodinu před limitem na nejdelší trať.
Další články autora |
Novinky na iDNES Premium: Každý den rozdáváme bazény za 100 tisíc Kč
Léto je v plném proudu, teploty pravidelně stoupají nad 30 stupňů a schladit se ve vodě je jistě...
Můj syn Xavier zemřel, říká Musk o transgender dceři. A chce zničit „virus woke“
Miliardář Elon Musk tvrdí, že byl podveden, když dovolil svému synovi stát se transgender ženou. V...
IT problémy způsobily kolaps bank i letišť. V Evropě i jinde ve světě
Řadu zemí v pátek zasáhly problémy s počítačovými systémy. Letiště kvůli výpadku čelila potížím s...
Sto tun obilí za hodinu. Na Hané mají výjimečný kombajn, jeden z patnácti na světě
Až sto tun obilí dokáže za hodinu sklidit nový kombajn CR11 firmy New Holland, který vyjel do...
VIDEO: Kapitán výletní lodi v Řecku spláchl vlnou turisty na pláži. Vyšetřují ho
Nevyžádané dobrodružství na jinak poklidné dovolené zažili v sobotu turisté na pláži Agios Stefanos...
Zahájení na lodích a v kapkách deště. Olympiádu zažehli Riner a Pérecová
Zahájení, které nemá obdoby. Poprvé v historii se slavnostní ceremoniál přesunul mimo stadion....
Rozvojové země se topí v rekordních dluzích, odnášejí to nejchudší, říká studie
Většina států po celém světě dlouhodobě bojuje s vysokými dluhy. V případě rozvojových států ale...
Pověst jejich zmrzliny překročila hranice. Vsadili na řemeslnou výrobu
Za tři dekády se z malé cukrárny na konci světa stalo zmrzlinářské impérium Adria Gold. Vyrábí...
Prsty už slábnou, hlásí Petr Janda. Na pódiu chce ale zůstat až do konce
Letošní červencová party na zahradě Petra Jandy se nesla v havajském duchu. A její nejzářivější...
![Akční letáky](//1gr.cz/u/free.gif)
Akční letáky
Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!
- Počet článků 134
- Celková karma 0
- Průměrná čtenost 6225x
Seznam rubrik
- Běžecké blogy
- Příběhy více než smrtelně vážn
- Moje kuchařka
- Články publikované v MF Dnes
- Jednou větou
- Nezařazené
- Václav Klaus