Tihanites peperjes aneb smažené papriky -velmi lahodné a jednoduché
Příprava jídla je tak jednoduchá, že ji zvládne i naprostý kuchyňský ignorant nebo začátečník. Výsledkem je přitom lahodný pokrm. Papriky se mohou konzumovat za studena i za tepla, hodí se jako předkrm, zákrm i hlavní jídlo – zkuste to a sami uvidíte jak jednoduché a přitom velmi chutné.
Ingredience:
- čerstvé syrové papriky – zelené, bílé, žluté, červené – prostě jakékoliv
- olej na smažení či pečení
- maličko oleje olivového na zakápnutí na talíři
- maličko vinného octu
- sůl
Opravdu nic více nepotřebujete!
Postup:
1) Připravte si pekáček a tolik paprik, aby jej papriky zhruba pokryly – obr. 01.
2) Papriky pečlivě omyjte pod studenou vodou – obr. 02.
3) Papriky pečlivě osušte čistou utěrkou – obr. 03.
4) Papriky naskládejte do pekáčku a všechny pečlivě propíchejte vždy každou na několika místech z obou stran – obr. 04, 05 a pečlivě urovnejte v pekáčku obr. 06.
To píchání je velmi důležité preventivní opatření proti explozivním účinkům pečících se paprik.
5) Papriky pouze zlehka shora polijte olejem, obyčejným – samozřejmě jedlým! Třeba slunečnicovým. Papriky jím polijeme ale opravdu jen zlehka, tak nějak přiměřeně, aby v oleji neplavaly – obr. 07. Žádná sůl, žádná voda – jen papriky trošku polité olejem.
6) Pekáč s paprikami dáme do trouby (To jsou rady, kam jinam asi, že?) viz obr. 08 a necháme péci na mírném plameni – kdo má elektrickou, tak dejme tomu 170-180°C.
7) Papriky se budou pomaličku péci delší dobu na mírném plameni, vy je jen občas kontrolujte, aby se nepálily. Přitom je vždy vidličkou zmáčkneme, čímž se z paprik dostane námi prozřetelně udělanými dírami ven vzduch – viz obr. 09.
8) Když se začnou papriky opékat – nejdřív tak za 30 minut, tak je v pekáči otočíme viz obr. 10 a 11. Pokud se papriky opékají již dříve, než za půl hoďky, máme příliš vysokou teplotu – to není dobře – olej pod paprikami se připálí.
9) Papriky jsou hotové, když jsou z obou stran opečené místy až do hněda (ne do černa!) viz obr. 12. A to je chvíle, kdy pekáček vytáhněte z trouby.
10) Teprve nyní papriky lehce osolíme (z obou stran – papriky otáčíte držíce jí za stopku) – obr. 13.
11) Pak papriky zlehka pokapeme vinným octem, rovněž oboustranně – obr. 14.
12) Nakonec je ještě zlehka pokapeme olivovým olejem viz obr. 15 – a máme hotovo. Pokud jsme opékali zlehka, papriky pustily trochu vlastní vody, která smícháním s olejem a solí - vytvoří geniálně chutnou salcu (šťávičku) – můžeme lehounce ještě přidat trochu obyčejné vody a šťávy bude trochu více. Nakonec papriky přendejte do nějáké jiné nádoby mísy a přelijte je šťávou v pekáči. Pekáč zlehka ještě zastříkněte vodou a omyjte přípeky a přilijte do šťávy. A máte hotovo.
13) Podáváme jen tak s chlebem za tepla., ale i za studena, můžeme přidat balkánský sýr a olivy a večeře nemá chybu – viz obr. 16.
Papriky můžete vylepšit, kdo rád česnek, tím, že je pokladete plátky syrového česneku, pak je to ta správná síla.
14) Pokud někomu přece jen něco schází, může si k paprikám jako oblohu přidat i trošičku masíčka. Já jsem si za oblohu tentokrát vybral takové malinkaté vařené uzené vepřové kolínko – viz obr. 17 a 18. Výsledkem je neuvěřitelná kombinace vůní a chutí v jídle, jež jedinečným způsobem kombinuje to nejlepší z řecké a české kuchyně. J Dobrou chuť.
Alternativní příprava: Máte –li paprik méně, můžete je smažit i na pánvičce, ale raději pod pokličkou a opravdu na tom nejmenším plameni.
A příště si je naplníme, a to i s rajčaty.
Georgis Fasulis
Na Valašském Hrbu jsem chybět nesměl ani letos!

Na Valašském Hrbu jsem nechyběl od jeho prvního ročníku, vždy jsem absolvoval nejdelší 55 km trasu a logicky jsme nechtěl chybět ani na jeho 5. ročníku! Ale....
Georgis Fasulis
Běžel jsem Legendu - Jesenický maraton

Sportovní nadšenci z klubu 3THX ve spolupráci s Báječnými ženami v běhu organizují již 3. rokem dva nádherné horské běhy, květnový Valašský Hrb a srpnový Jesenický maraton, známý taktéž pod zkratkou YES.
Georgis Fasulis
Dal jsem letošní Pražskou stovku, konečně!

„Chceš-li něco vyhrát, běhej stovku, chceš-li něco zažít, běhej maraton,“ řekl kdysi Emil Zátopek a já si dovolím doplnit: a chceš-li zážitek, na který jen tak nezapomeneš, přihlaš se na Olafovu Pražskou stovku!
Georgis Fasulis
Jesenický Maraton 2015 - nejkrásnější horský maraton

V sobotu 22.8.2015 jsem absolvoval již podruhé nádherný Jesenický maraton. Je to podle mne ten nejhezčí horský maraton u nás. Trasa totiž vede po téměř celém hřebenu Hrubého Jeseníku.
Georgis Fasulis
Valašský Hrb 2015 aneb jak jsem odolal Sirénám a závod dokončil

Když jsem zde loni sepisoval report z Valašského Hrbu 2014, napsal jsem v závěru, že zkusím příští rok stihnout vyhlášení vítězů, které bylo vždy hodinu před limitem na nejdelší trať.
Další články autora |
Kolik stojí Oneplay, na čem se dá sledovat a jaký je přechod z Voyo a O2 TV
Televize O2 TV se sloučila s internetovou streamovací platformou televize Nova Voyo a vznikla nová...
Zemřel Karel Freund. Zahrál si v Andělu Páně 2, většinou ale ztvárňoval oběti
Ve věku 58 let náhle zemřel herec Karel Freund. Jeho úmrtí potvrdila agentura, která ho...
Rusko předložilo USA seznam požadavků pro ukončení války na Ukrajině
Sledujeme online Rusko předložilo Spojeným státům seznam požadavků, jimiž podmiňuje dohodu o ukončení války na...
Buď zticha, mrňousi! okřikl Musk polského ministra kvůli Starlinku. Přidal se i Rubio
Miliardář Elon Musk se ostře pustil do polského ministra zahraničí Radoslawa Sikorského kvůli jeho...
Rodina zmizela, když si jela pro vánoční stromek. Po 66 letech se našlo její auto
To zmizení policii vrtalo hlavou od prosince 1958, nyní by se však jeden z nejzáhadnějších případů...
Policisté hrozí protesty, přídavek nestačí. Mezi platy šéfů a pěšáků jsou obří rozdíly
Premium Policejní prezident Martin Vondrášek bere měsíčně plat přes 251 tisíc korun, jeho náměstci, kteří...
Připravte se s námi na přijímačky. Dnes procvičujeme souvětí a věty vedlejší
Premium Slova se spojují do vět a z vět vznikají texty. Mezi větami přitom panují určité vztahy. I znalost...
Jak je důležité míti Jitku Molavcovou. Oslavte její narozeniny kvízem

Herečka, zpěvačka a hudebnice Jitka Molavcová se dožila 75. let. Její doménou byly komediální role,...
Rusko odmítá, aby byly na Ukrajině po válce rozmístěny zahraniční jednotky
Rusko odmítá, aby byly na Ukrajině po ukončení války rozmístěny jakékoliv zahraniční vojenské...

Cvičení a sport v těhotenství: Jak zůstat fit a podpořit zdraví miminka
Těhotenství není důvodem k úplnému omezení pohybu, pravidelné a přiměřené cvičení může pomoci udržet fyzickou kondici, zmírnit některé nepříjemné...
- Počet článků 134
- Celková karma 0
- Průměrná čtenost 6229x
Seznam rubrik
- Běžecké blogy
- Příběhy více než smrtelně vážn
- Moje kuchařka
- Články publikované v MF Dnes
- Jednou větou
- Nezařazené
- Václav Klaus