Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Tihanites peperjes aneb smažené papriky -velmi lahodné a jednoduché

Srpen a září je ideální měsíc pro přípravu pokrmů z letní zeleniny. Jistě mi dáte za pravdu, že ta je v těchto měsících nejlevnější a přitom nejchutnější. Samozřejmě je to dáno letním sluníčkem. Nenechte se otrávit momentálně nezvykle chladným počasím (to určitě zařídil ten zpropadený prezident, aby všem ukázal jak se to má ve skutečnosti s tím globálním oteplováním) a prodlužte si léto alespoň na jídelníčku. Dnes jsem si pro vás proto připravil recept na smažené či pečené papriky – neboli tihanites peperjes.

Příprava jídla je tak jednoduchá, že ji zvládne i naprostý kuchyňský ignorant nebo začátečník. Výsledkem je přitom lahodný pokrm. Papriky se mohou konzumovat za studena i za tepla, hodí se jako předkrm, zákrm i hlavní jídlo – zkuste to a sami uvidíte jak jednoduché a přitom velmi chutné.

Ingredience:

  • čerstvé syrové papriky – zelené, bílé, žluté, červené – prostě jakékoliv
  • olej na smažení či pečení
  • maličko oleje olivového na zakápnutí na talíři
  • maličko vinného octu
  • sůl

Opravdu nic více nepotřebujete!

Postup:

1) Připravte si pekáček a tolik paprik, aby jej papriky zhruba pokryly – obr. 01.

 

2) Papriky pečlivě omyjte pod studenou vodou – obr. 02.

 

 

 

 

 

 

3) Papriky pečlivě osušte čistou utěrkou – obr. 03.

 

 

 

 

 


4) Papriky naskládejte do pekáčku a všechny pečlivě propíchejte vždy každou na několika místech z obou stran – obr. 04, 05 a pečlivě urovnejte v pekáčku obr. 06.

To píchání je velmi důležité preventivní opatření proti explozivním účinkům pečících se paprik.

 

 

 

 

 

 

5) Papriky pouze zlehka shora polijte olejem, obyčejným – samozřejmě jedlým! Třeba slunečnicovým. Papriky jím polijeme ale opravdu jen zlehka, tak nějak přiměřeně, aby v oleji neplavaly – obr. 07. Žádná sůl, žádná voda – jen papriky trošku polité olejem.


 

 

 

6) Pekáč s paprikami dáme do trouby (To jsou rady, kam jinam asi, že?) viz obr. 08 a necháme péci na mírném plameni – kdo má elektrickou, tak dejme tomu 170-180°C.

 

 

 

 

 

 

 

7) Papriky se budou pomaličku péci delší dobu na mírném plameni, vy je jen občas kontrolujte, aby se nepálily. Přitom je vždy vidličkou zmáčkneme, čímž se z paprik dostane námi prozřetelně udělanými dírami ven vzduch – viz obr. 09.

 

 

 

 

 

 


8) Když se začnou papriky opékat – nejdřív tak za 30 minut, tak je v pekáči otočíme viz obr. 10 a 11. Pokud se papriky opékají již dříve, než za půl hoďky, máme příliš vysokou teplotu – to není dobře – olej pod paprikami se připálí.

 

 

 

 

 


9) Papriky jsou hotové, když jsou z obou stran opečené místy až do hněda (ne do černa!) viz obr. 12. A to je chvíle, kdy pekáček vytáhněte z trouby.

 

 

 

 

 

 

 

10) Teprve nyní papriky lehce osolíme (z obou stran – papriky otáčíte držíce jí za stopku) – obr. 13.

 

 

 

 

11) Pak papriky zlehka pokapeme vinným octem, rovněž oboustranně – obr. 14.

 

 

 

 

 

 

12) Nakonec je ještě zlehka pokapeme olivovým olejem viz obr. 15 – a máme hotovo. Pokud jsme opékali zlehka, papriky pustily trochu vlastní vody, která smícháním s olejem a solí - vytvoří geniálně chutnou salcu (šťávičku) – můžeme lehounce ještě přidat trochu obyčejné vody a šťávy bude trochu více. Nakonec papriky přendejte do nějáké jiné nádoby mísy a přelijte je šťávou v pekáči. Pekáč zlehka ještě zastříkněte vodou a omyjte přípeky a přilijte do šťávy. A máte hotovo.

 

 

 

 

 

 

 

13) Podáváme jen tak s chlebem za tepla., ale i za studena, můžeme přidat balkánský sýr a olivy a večeře nemá chybu – viz obr. 16.

 

 

Papriky můžete vylepšit, kdo rád česnek, tím, že je pokladete plátky syrového česneku, pak je to ta správná síla.

 

 

 

 

 

 

 

 

 


14) Pokud někomu přece jen něco schází, může si k paprikám jako oblohu přidat i trošičku masíčka. Já jsem si za oblohu tentokrát vybral takové malinkaté vařené uzené vepřové kolínko – viz obr. 17 a 18. Výsledkem je neuvěřitelná kombinace vůní a chutí v jídle, jež jedinečným způsobem kombinuje to nejlepší z řecké a české kuchyně. J Dobrou chuť.

 

 

Alternativní příprava: Máte –li paprik méně, můžete je smažit i na pánvičce, ale raději pod pokličkou a opravdu na tom nejmenším plameni.

A příště si je naplníme, a to i s rajčaty.

Autor: Georgis Fasulis | sobota 8.9.2007 22:05 | karma článku: 25,97 | přečteno: 5010x
  • Další články autora

Georgis Fasulis

Na Valašském Hrbu jsem chybět nesměl ani letos!

Na Valašském Hrbu jsem nechyběl od jeho prvního ročníku, vždy jsem absolvoval nejdelší 55 km trasu a logicky jsme nechtěl chybět ani na jeho 5. ročníku! Ale....

28.5.2017 v 15:47 | Karma: 16,45 | Přečteno: 988x | Diskuse| Sport

Georgis Fasulis

Běžel jsem Legendu - Jesenický maraton

Sportovní nadšenci z klubu 3THX ve spolupráci s Báječnými ženami v běhu organizují již 3. rokem dva nádherné horské běhy, květnový Valašský Hrb a srpnový Jesenický maraton, známý taktéž pod zkratkou YES.

21.8.2016 v 16:34 | Karma: 21,68 | Přečteno: 1261x | Diskuse| Sport

Georgis Fasulis

Dal jsem letošní Pražskou stovku, konečně!

„Chceš-li něco vyhrát, běhej stovku, chceš-li něco zažít, běhej maraton,“ řekl kdysi Emil Zátopek a já si dovolím doplnit: a chceš-li zážitek, na který jen tak nezapomeneš, přihlaš se na Olafovu Pražskou stovku!

8.12.2015 v 22:39 | Karma: 19,32 | Přečteno: 965x | Diskuse| Sport

Georgis Fasulis

Jesenický Maraton 2015 - nejkrásnější horský maraton

V sobotu 22.8.2015 jsem absolvoval již podruhé nádherný Jesenický maraton. Je to podle mne ten nejhezčí horský maraton u nás. Trasa totiž vede po téměř celém hřebenu Hrubého Jeseníku.

23.8.2015 v 18:30 | Karma: 16,94 | Přečteno: 1048x | Diskuse| Sport

Georgis Fasulis

Valašský Hrb 2015 aneb jak jsem odolal Sirénám a závod dokončil

Když jsem zde loni sepisoval report z Valašského Hrbu 2014, napsal jsem v závěru, že zkusím příští rok stihnout vyhlášení vítězů, které bylo vždy hodinu před limitem na nejdelší trať.

31.5.2015 v 20:22 | Karma: 15,78 | Přečteno: 1208x | Diskuse| Sport
  • Nejčtenější

V Turecku zemřela česká zpěvačka Victoria. Zavraždil ji její vlastní manžel

14. června 2024  8:59,  aktualizováno  11:23

Česká zpěvačka Victoria byla zavražděna v Ankaře. Podle tureckého portálu Hürriyet ji zabil její...

Ruská jaderná ponorka plula u pobřeží Floridy. Fotky ukazují její poškození

19. června 2024  13:53

Ruská flotila, která navštívila Havanu, se rozdělila. Část pluje od Kuby směrem k Venezuele,...

Komentátor Schmarcz se v televizi pohádal se Šlachtou, pak zmizel ze studia

19. června 2024  20:51

„Já jsem se zastal kluků policistů a vy do toho taháte politiku,“ začal křičet komentátor Martin...

Východem Česka prošly silné bouřky a krupobití. Padající strom zabil člověka

19. června 2024  7:32,  aktualizováno  20.6 6:37

Velmi silné bouřky, které ve středu večer zasáhly Moravu a Slezsko, mají jednu oběť. V Českém...

Tři dny v práci, poté domů s majákem. Ministr Bek jel záchranářskou uličkou

19. června 2024

Premium Ministerstvo školství proplácí coby přespolnímu politikovi Mikuláši Bekovi (STAN) přes 57 tisíc...

Rusko hlásí masivní útok ukrajinských dronů. Poničily i ropnou rafinerii

21. června 2024  7:08,  aktualizováno  7:30

Ruské ministerstvo obrany hlásí likvidaci 114 ukrajinských dronů nad anektovaným Krymem, Černým...

Už potřetí za měsíc. Severokorejští vojáci opět překročili linii s Jižní Koreou

21. června 2024  6:26

Severokorejští vojáci pracující v demilitarizované zóně ve čtvrtek znovu nakrátko překročili...

Na Ukrajině kvůli odstávkám dodávek vody hrozí žloutenka a cholera

21. června 2024  6:17

Kvůli výpadkům v dodávkách elektřiny způsobeným ruskými útoky hrozí na Ukrajině výskyt cholery a...

Poslanci rozhodnou o korespondenční volbě, je stanoven pevný čas hlasování

21. června 2024  5:23

Češi, kteří žijí, pracují či studují v zahraničí, nejspíš dostanou šanci při volbách poslat svůj...

Nejlepší tip na letní grilovačku: Bez něj se neobejdete
Nejlepší tip na letní grilovačku: Bez něj se neobejdete

Ajvar skvěle dochutí všechny grilované pokrmy. V redakci jsme vyzkoušely jemný i pálivý Ajvar, který se hodí k masu i zelenině. Jaké recepty se...

  • Počet článků 134
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 6225x
Kdo jsem? Jsem jedna desetimilióntina této země - nic více, ale ani nic méně.