Tihanites peperjes aneb smažené papriky -velmi lahodné a jednoduché

Srpen a září je ideální měsíc pro přípravu pokrmů z letní zeleniny. Jistě mi dáte za pravdu, že ta je v těchto měsících nejlevnější a přitom nejchutnější. Samozřejmě je to dáno letním sluníčkem. Nenechte se otrávit momentálně nezvykle chladným počasím (to určitě zařídil ten zpropadený prezident, aby všem ukázal jak se to má ve skutečnosti s tím globálním oteplováním) a prodlužte si léto alespoň na jídelníčku. Dnes jsem si pro vás proto připravil recept na smažené či pečené papriky – neboli tihanites peperjes.

Příprava jídla je tak jednoduchá, že ji zvládne i naprostý kuchyňský ignorant nebo začátečník. Výsledkem je přitom lahodný pokrm. Papriky se mohou konzumovat za studena i za tepla, hodí se jako předkrm, zákrm i hlavní jídlo – zkuste to a sami uvidíte jak jednoduché a přitom velmi chutné.

Ingredience:

  • čerstvé syrové papriky – zelené, bílé, žluté, červené – prostě jakékoliv
  • olej na smažení či pečení
  • maličko oleje olivového na zakápnutí na talíři
  • maličko vinného octu
  • sůl

Opravdu nic více nepotřebujete!

Postup:

1) Připravte si pekáček a tolik paprik, aby jej papriky zhruba pokryly – obr. 01.

 

2) Papriky pečlivě omyjte pod studenou vodou – obr. 02.

 

 

 

 

 

 

3) Papriky pečlivě osušte čistou utěrkou – obr. 03.

 

 

 

 

 


4) Papriky naskládejte do pekáčku a všechny pečlivě propíchejte vždy každou na několika místech z obou stran – obr. 04, 05 a pečlivě urovnejte v pekáčku obr. 06.

To píchání je velmi důležité preventivní opatření proti explozivním účinkům pečících se paprik.

 

 

 

 

 

 

5) Papriky pouze zlehka shora polijte olejem, obyčejným – samozřejmě jedlým! Třeba slunečnicovým. Papriky jím polijeme ale opravdu jen zlehka, tak nějak přiměřeně, aby v oleji neplavaly – obr. 07. Žádná sůl, žádná voda – jen papriky trošku polité olejem.


 

 

 

6) Pekáč s paprikami dáme do trouby (To jsou rady, kam jinam asi, že?) viz obr. 08 a necháme péci na mírném plameni – kdo má elektrickou, tak dejme tomu 170-180°C.

 

 

 

 

 

 

 

7) Papriky se budou pomaličku péci delší dobu na mírném plameni, vy je jen občas kontrolujte, aby se nepálily. Přitom je vždy vidličkou zmáčkneme, čímž se z paprik dostane námi prozřetelně udělanými dírami ven vzduch – viz obr. 09.

 

 

 

 

 

 


8) Když se začnou papriky opékat – nejdřív tak za 30 minut, tak je v pekáči otočíme viz obr. 10 a 11. Pokud se papriky opékají již dříve, než za půl hoďky, máme příliš vysokou teplotu – to není dobře – olej pod paprikami se připálí.

 

 

 

 

 


9) Papriky jsou hotové, když jsou z obou stran opečené místy až do hněda (ne do černa!) viz obr. 12. A to je chvíle, kdy pekáček vytáhněte z trouby.

 

 

 

 

 

 

 

10) Teprve nyní papriky lehce osolíme (z obou stran – papriky otáčíte držíce jí za stopku) – obr. 13.

 

 

 

 

11) Pak papriky zlehka pokapeme vinným octem, rovněž oboustranně – obr. 14.

 

 

 

 

 

 

12) Nakonec je ještě zlehka pokapeme olivovým olejem viz obr. 15 – a máme hotovo. Pokud jsme opékali zlehka, papriky pustily trochu vlastní vody, která smícháním s olejem a solí - vytvoří geniálně chutnou salcu (šťávičku) – můžeme lehounce ještě přidat trochu obyčejné vody a šťávy bude trochu více. Nakonec papriky přendejte do nějáké jiné nádoby mísy a přelijte je šťávou v pekáči. Pekáč zlehka ještě zastříkněte vodou a omyjte přípeky a přilijte do šťávy. A máte hotovo.

 

 

 

 

 

 

 

13) Podáváme jen tak s chlebem za tepla., ale i za studena, můžeme přidat balkánský sýr a olivy a večeře nemá chybu – viz obr. 16.

 

 

Papriky můžete vylepšit, kdo rád česnek, tím, že je pokladete plátky syrového česneku, pak je to ta správná síla.

 

 

 

 

 

 

 

 

 


14) Pokud někomu přece jen něco schází, může si k paprikám jako oblohu přidat i trošičku masíčka. Já jsem si za oblohu tentokrát vybral takové malinkaté vařené uzené vepřové kolínko – viz obr. 17 a 18. Výsledkem je neuvěřitelná kombinace vůní a chutí v jídle, jež jedinečným způsobem kombinuje to nejlepší z řecké a české kuchyně. J Dobrou chuť.

 

 

Alternativní příprava: Máte –li paprik méně, můžete je smažit i na pánvičce, ale raději pod pokličkou a opravdu na tom nejmenším plameni.

A příště si je naplníme, a to i s rajčaty.

Autor: Georgis Fasulis | sobota 8.9.2007 22:05 | karma článku: 25,97 | přečteno: 5010x