Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Pokud Klaus LS nepodepíše, měl by abdikovat!

Ratifikace mezinárodní smlouvy prezidentem je završena podpisem prezidenta. Vladimír Klokočka, přední český právník a bývalý ústavní soudce, říká, že svým podpisem Hlava státu, podobně jako třeba notář, potvrzuje, že k rozhodnutí došlo způsobem předepsaným Ústavou. Protože nejsme prezidentský systém a prezident není zákonodárce, nemá prezident žádnou disponobilní volnost, zda podepsat či nepodepsat. Potud názor odborníka přes ústavní právo.

Já jsem svetlo sveta; kdo me následuje, nebude chodit ve tme, ale bude mít svetlo života. (Jan 8, 12)foto: Eva Korínková, CTK

 

Přesto všechno se osobně domnívám, že Václav Klaus má plné a nezpochybnitelné právo Lisabonskou smlouvu nepodepsat. Nikdo na světě přece nikoho, tedy ani prezidenta,  nemůže donutit podepsat se pod papír, s nímž nejen bytostně nesouhlasí, ale který navíc považuje doslova a do písmene za smlouvu s ďáblem a proti němuž vede svou osobní svatou válku.

Jakmile se ale Václav Klaus rozhodnul Lisabonskou smlouvu za žádnou cenu nepodepsat, měl okamžitě po její ratifikaci našimi oběma komorami a v situaci, kdy ani Ústavní soud neshledal na této smlouvě nic protiústavního, okamžitě abdikovat ze své funkce!

Jakýmkoliv jiným postupem totiž Václav Klaus dává celému světu najevo, jak pohrdá demokratickými principy. Třeba má Klaus pravdu, možná se opravdu upisujeme ďáblu, ale možná je to naopak a do pekla, nebo aspoň na okraj Evropy, nás směřuje právě jeho nepodpis pod LS.

V tomto okamžiku si to druhé myslí většina zákonodárců a také většina Evropy. Odvolávání se na mínění veřejnosti může být samozřejmě na místě, ale v situaci, kdy je veřejnost rozdělena cca půl na půl, je mínění lidu naprosto bezpředmětné a odvolávat se na něj je přinejmenším hloupé! Prezident přece sám sliboval, že bude prezidentem VŠECH – tedy obou půlek rozděleného národa!

 

Je Lisabonská smlouva opravdu mrtvá?

A co argument, že Lisabonská smlouva je mrtvá, protože ji Irové odmítli v referendu? Prezident tuto zakletou formulku používá stejně často a zoufale, jako se věřící v naprosto bezvýchodné situaci upíná k motlitbě. Ale ani tento argument nemůže obstát. Jednoduše protože není pravdivý!

Irové úplně stejně jako LS odmítli i smlouvu z Nice v roce 2001. Smlouva z Nice mimo jiné také umožňovala náš vstup (společně s dalšími zeměmi) do EU. Podle Klausovy logiky, druhé irské referendum o Nice, které si Irové o rok později zopakovali, je tedy NEPLATNÉ! V tom případě je dle této demagogické logiky neplatné i samotné naše členství v Evropské Unii! Smlouva z Nice přece „umřela“ irskou rukou již v roce 2001!

Ne, tak tomu samozřejmě není pane prezidente, a vy to moc dobře víte. Nikdo totiž na Iry po jejich NE Lisabonu na opakování referenda netlačil. Naopak, irská politická reprezentace sama požádala EU o zopakování referenda. Je zřejmé, že když Irové řeknou znovu NE, bude smlouva opravdu mrtvá. Rozhodně je nesmysl tvrdit, že Irové budou opakovat referendum tak dlouho, dokud neřeknou ANO.

A co se týká toho, že mohou hlasovat podruhé? No a co? Když to jejich zákony umožňují?! Irsko je nezávislá, demokratická a plně suverénní země! Sám přece tak často zmiňujete obavy o suverenitu jednotlivých evropských zemích. Nemyslíte si tedy, že je naprosto nepřípustné, aby se jim kdokoliv zvenčí pletl do jejich vnitřních záležitostí? Samozřejmě že ano, a platí to, promiňte,  i pro vás pane prezidente, přestože jste přesvědčen, že jen vy sám nejlíp musíte vědět, co pro Iry dobré je a co není.

 

Jestli smlouvu z Lisabonu nepodepíšete, abdikujte!

Pane prezidente, přestaňte se věnovat Irům a věnujte se povinnostem vyplývajícím z vaší funkce u nás. Opravdu můžete s Lisabonskou smlouvou nesouhlasit natolik, že ji nemusíte podepsat. Opravdu vás k podpisu nikdo násilím nemůže nutit.

V tom případě se ale musíte zachovat státnicky ve smyslu naší parlamentní demokracie a respektovat veskrze demokratické rozhodnutí všech ostatních jejich vrcholných ústavních orgánů vlády, obou komor Parlamentu a v neposlední řadě i Ústavního soudu. To znamená pro vás jediné – okamžitě abdikujete ze své funkce prezidenta.

Umožněte vašemu nástupci respektovat vůli lidu, když se domníváte, že sám byste podpis pod Lisabon nemusel vydýchat.

Pane prezidente, Česká republika je parlamentní demokracií, nedělejte z ní prosím svévolně absolutistickou monarchii.

 

Autor: Georgis Fasulis | sobota 9.5.2009 19:38 | karma článku: 30,82 | přečteno: 4466x
  • Další články autora

Georgis Fasulis

Silesia kros maraton Opava, aneb můj velký výbuch

Naučit se prohrávat prý je umění, řekl kdysi kdosi moudrý. No, nevím, pokud měl pravdu, pak po sobotním závodě v Opavě toto umění zvládám naprosto dokonale. Věděl jsem, že ten okamžik jednou přijde, zároveň jsem si však tajně přál, aby přišel co nejpozději.

21.10.2013 v 7:33 | Karma: 16,30 | Přečteno: 1267x | Diskuse| Sport

Georgis Fasulis

Vážený Švýcarský soude, co nejdůrazněji protestuji!

Vážený Švýcarský soude, musím z tohoto místa velmi ostře a velmi důrazně protestovat proti Vašemu dnešnímu verdiktu v tak zvané cauze Mostecká uhelná, kterým jste prolomili veškerá možná tabu a naprosto trestuhodně jste se tak vmísili do záležitostí zcela nezávislé a svrchované země. Nemohu uvěřit, že něco takového můžete, byť jen malinkatou chviličku, myslet vážně!

11.10.2013 v 7:33 | Karma: 41,87 | Přečteno: 10491x | Diskuse| Společnost

Georgis Fasulis

Dal jsem Beskydskou 7, s naraženými žebry

Chcete poznat 7 nejvyšších vrcholů Beskyd během 24 hodin? Pak se přihlaste na extrémní horský maraton dvojic Beskydskou sedmičku, zkráceně B7. Po absolvování „Beskydského masakru“, jak se někdy tomuto závodu taky říká, poznáte nejkrásnější vrcholy Beskyd opravdu dokonale a to takříkajíc na vlastní kůži. A já je poznal i na vlastní žebra, ale o tom až dále.

15.9.2013 v 8:36 | Karma: 18,90 | Přečteno: 1689x | Diskuse| Sport

Georgis Fasulis

Slezský Maraton – moje srdeční záležitost

V sobotu 17. 8. 2013 se konal v nádherném prostředí Těšínských Beskyd v okolních kopcích údolí Lomná 2. ročník Salomon Slezského maratónu. Závod má délku 42 km při úctyhodném převýšení necelých 1800 m. Pořádá ho už druhým rokem běžecký nadšenec Jan Weber.

19.8.2013 v 8:31 | Karma: 15,17 | Přečteno: 1000x | Diskuse| Sport

Georgis Fasulis

Lavaredo UltraTrail/Cortina Trail 2013, aneb do cíle jedině s pivem

I look forward as pig (těším se jako prase), napsal mi cca týden před závodem bývalý kolega a kamarád z běhání Filip. I am looking forward too (já taky), odpověděl jsem mu. Můj první mezinárodní trailový běžecký závod byl totiž tady!

5.7.2013 v 9:38 | Karma: 18,50 | Přečteno: 967x | Diskuse| Sport
  • Nejčtenější

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Tramvaj srazila chlapce, který přebíhal přes ulici. Skončil v nemocnici

3. května 2024  15:03

Záchranáři převezli v pátek ráno do nemocnice šestiletého chlapce, kterého srazila v Plzni tramvaj....

Tuleja vzdal nominaci na ministra, připustil selhání. Fiala rozhodnutí vítá

3. května 2024  14:19,  aktualizováno  14:47

Pavel Tuleja se vzdal nominace na post ministra pro vědu, výzkum a inovace. Připustil selhání v...

Do školy v Litvínově vnikl muž. Policie ho zadržela poblíž kvůli jiné krádeži

3. května 2024  8:31,  aktualizováno  14:23

Desítky policistů, hasiči i záchranáři se ráno sjeli k litvínovskému gymnáziu. Důvodem bylo...

„Mimořádně trapné“. Akademici a ekonomové kritizují úroveň Tulejových publikací

3. května 2024  14:09

Kandidát na ministra pro vědu, výzkum a inovace Pavel Tuleja publikoval své práce v potenciálně...

  • Počet článků 134
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 6224x
Kdo jsem? Jsem jedna desetimilióntina této země - nic více, ale ani nic méně.