Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Nebuďme na sebe jako psi

Bývá zvykem si do Nového roku přát zdraví, štěstí atd. Případně si dáváme nějáké to předsevzetí např., abychom se zbavili svých zlozvyků, shodili nějaké to kilo, prostě abychom byli lepší než loni. Ne, nebojte se, nebudu vás obtěžovat mými osobními předsevzetími, beztak jsem si žádné nedal a na váhu jsem se po svátcích postavit zatím neodvážil. To, co mě trápí a o čem chci psát, je něco jiného než jsou má nadbytečná kila. Píšeme rok 2008 a ruku na srdce, opravdu se nemáme obecně špatně. Přesto a velmi často i právem, reptáme, nadáváme, bouříme se. Námi zvolení politici dělají většinou pravý opak toho, co nám slíbili a v co jsme jim zase naivně uvěřili. Všechno zdražuje, kdekdo nás okrádá, monopolem dodavatelů elektřiny počínaje a nenasytnými bankami konče. Nejsem proti občanským protestům, naopak: Nadávejme, pišme, podepisujme petice, nenechme si všechno líbit. Nebuďme hloupými ovcemi. Ale, moc prosím, nestávejme se přitom k bližnímu svému vlky.

Je to opravdu nutné?

Jsme rozmanitá občanská společnost, jež je tvořena obrovským množstvím sociálních, politických, náboženských a dalších nejrůznějších zájmových skupin. Každý jedinec má vlastní, naprosto jedinečné vidění světa, vlastní jedinečné brýle, kterýma se dívá na svět. Tato názorová rozmanitost je velmi hezky zřetelná právě v internetových diskusích a také zde na Blogu. Asi pět stovek zdejších bloggerů a pár tisícovek pravidelných čtenářů a diskutujících je toho důkazem. Žádný z nich není stejný, každého trápí něco jiného.

„Není ten, aby se zavděčil všem,“ říká moudré přísloví a je dobře, že tomu tak je. Společnost nesmí být homogenní - jednolitá, musí být pestrá a různorodá. Musí v ní neustále probíhat politické a společenské rozepře, veřejné diskuse. Jen tak se vyvarujeme klíčových chyb, kterých bychom mohli někdy litovat a jen tato různorodost a také nespokojenost nás žene kupředu. Ale to přece neznamená, abychom na sebe byli jako psi. A, ruku na srdce, nemáte také ten pocit, že celá naše společnost v poslední době velmi zvulgárněla a zhrubla? Pepou Novákem zde v diskusích počínaje a našimi vrcholnými politiky konče?

Jsem pro americký radar. Jsem pro regulační poplatky ve zdravotnictví ale s výjimkou dětí a těch nejchudších. Nemám rád ČSSD, protože mají v čele nedemokratického hrubiána Paroubka. Jsem zklamán z lidovců, protože od smrti jejich jediného skutečného velkého politika pana Luxe to s nimi jde od deseti k pěti a po zvolení politicky i lidsky velmi slabého sociálně potřebného milionáře Čunka dokonce od pěti k nule – myšleno ve smyslu jejich příštího procentního volebního úspěchu.

Nemáte stejný názor? Myslíte si pravý opak? No a co? Copak za to musím být hned kamenován? To mě musíte vy všichni antiradaristi, julínkovci (protože jsem proti poplatkům u dětí), ale taky rathovci (protože jinak proti poplatkům nic nemám) a čunkovci hned urážet? Nedají se mi mé „fatální“ omyly vysvětlit slušnou formou, aniž bych při tom musel být veřejně svlečen, namočen v asfaltu a obalen peřím?

Proč jsem oznámkován za pseudoaktivistu a zavržen např. vždy jen za to, že přísně odmítám kolektivní vinu v problematice okolo romské otázky? Proč jsem klausovci nazýván idiotem jen proto, že si myslím, že je na čase, aby na Hradě zasednul nový prezident? Já jim taky nenadávám a když bude Václav Klaus znovu zvolen, nebudu na něj plivat všude, kudy projde. Budu ho respektovat. A proč jsou na druhé straně úplně stejně za idioty pro antiklausovce všichni, kdož si nikoho jiného než Václava Klause na Hradě nedokáží představit?

Jsou všechny ty invektivy za odlišné názory, nejen v našich diskusích, nutné? Myslíte si, že by se vám líbilo, kdyby 100% vašich spoluobčanů sdílelo Váš názor? Garantuji vám, že ne. Pokud byste se hned nezbláznili, tak byste z takové společnosti velmi rychle prchli.

To, že je naše společnost dělena všemi těmi více či méně důležitými politickými, společenskými, filozofickými, vědeckými a taky hluboce lidskými otázkami tisíci pomyslnými čarami, je jen dobře. Když si uděláte průnik všech těch čar Vašimi názory, zjistíte, že jeho výsledkem jste možná právě jenom Vy sám, jako důstojný jedinec se svým vlastním názorem. A množina všech těch průniků pak tvoří krásnou zdravou, hrdou a úspěšnou společnost, kterou nazýváme Česká republika.

V právě načatém roce si proto ze všeho nejvíc přeji, abychom se naučili více tolerance k druhým, více respektu k těm, s kterými nesouhlasíme, aby mezi námi bylo méně agresivity a o to více pochopení pro druhé. A také si přeji méně halasného křiku, aby dotyčni vůbec mohli slyšet taky ty druhé. Čím více budeme respektovat druhé, tím více se dozvíme nového. Čím více budeme vědět, tím více stoupneme v ceně sami před sebou.

Zkusme to prozatím alespoň tady na našem Blogu – takový malý experiment – buďme tolerantnější k jiným názorům, buďme na sebe slušnější.

„Buďme na sebe hodni,“ opakoval do omrzení v prostoru psychiatrické léčebny v závěru filmu Cesta kolem mé hlavy herec Ondřej Havelka. Zkusme na sebe být hodni i vně plotu psychiatrických zařízení.

Pokusme se o malý zázrak a začněme s tím třeba tady na blozích iDnes. Třeba se to povede a nezůstane tak, podobně jak to zřejmě dopadne i s těmi mými (ne)shozenými kily, jen u mého naivního zbožného přání. Měl bych z toho ohromnou radost.

Děkuji vám všem, kteří jste dočetli až sem a přeji vám vše dobré v roce 2008.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Georgis Fasulis | neděle 6.1.2008 21:19 | karma článku: 21,10 | přečteno: 2039x
  • Další články autora

Georgis Fasulis

Na Valašském Hrbu jsem chybět nesměl ani letos!

Na Valašském Hrbu jsem nechyběl od jeho prvního ročníku, vždy jsem absolvoval nejdelší 55 km trasu a logicky jsme nechtěl chybět ani na jeho 5. ročníku! Ale....

28.5.2017 v 15:47 | Karma: 16,45 | Přečteno: 986x | Diskuse| Sport

Georgis Fasulis

Běžel jsem Legendu - Jesenický maraton

Sportovní nadšenci z klubu 3THX ve spolupráci s Báječnými ženami v běhu organizují již 3. rokem dva nádherné horské běhy, květnový Valašský Hrb a srpnový Jesenický maraton, známý taktéž pod zkratkou YES.

21.8.2016 v 16:34 | Karma: 21,68 | Přečteno: 1261x | Diskuse| Sport

Georgis Fasulis

Dal jsem letošní Pražskou stovku, konečně!

„Chceš-li něco vyhrát, běhej stovku, chceš-li něco zažít, běhej maraton,“ řekl kdysi Emil Zátopek a já si dovolím doplnit: a chceš-li zážitek, na který jen tak nezapomeneš, přihlaš se na Olafovu Pražskou stovku!

8.12.2015 v 22:39 | Karma: 19,32 | Přečteno: 964x | Diskuse| Sport

Georgis Fasulis

Jesenický Maraton 2015 - nejkrásnější horský maraton

V sobotu 22.8.2015 jsem absolvoval již podruhé nádherný Jesenický maraton. Je to podle mne ten nejhezčí horský maraton u nás. Trasa totiž vede po téměř celém hřebenu Hrubého Jeseníku.

23.8.2015 v 18:30 | Karma: 16,94 | Přečteno: 1048x | Diskuse| Sport

Georgis Fasulis

Valašský Hrb 2015 aneb jak jsem odolal Sirénám a závod dokončil

Když jsem zde loni sepisoval report z Valašského Hrbu 2014, napsal jsem v závěru, že zkusím příští rok stihnout vyhlášení vítězů, které bylo vždy hodinu před limitem na nejdelší trať.

31.5.2015 v 20:22 | Karma: 15,78 | Přečteno: 1208x | Diskuse| Sport
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Fica stále operují. Padlo pět výstřelů, ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  21:31

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica, který byl terčem atentátu, je mimořádně vážný....

Novotný je na vyhazov z ODS. Výroky o Slováčkové překročil hranici, řekl Benda

12. května 2024  12:11

Starosta Řeporyjí Pavel Novotný překročil hranice, které by se překračovat neměly, kritizoval v...

Důchod daleko, ale práci nedostanou. Nezaměstnaných šedesátníků přibývá

11. května 2024

Premium Lidé kolem šedesátky při hledání zaměstnání narážejí na zeď. Zaměstnavatelé o ně nestojí, preferují...

Všechny nás to zasáhlo. Situace je napjatá nejen na Slovensku, reagoval Fiala

15. května 2024  21:29,  aktualizováno  22:05

Premiér Petr Fiala ve středu večer na CNN Prima News ohledně atentátu na slovenského premiéra...

VIDEO: V Istanbulu vzplála Atatürkova oblíbená restaurace, oheň zasáhl i bazar

15. května 2024  21:43

Znamý Egyptský bazar v Istanbulu ve středu zasáhl požár. Plameny se začaly šířit z komína více než...

Fica stále operují. Padlo pět výstřelů, ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  21:31

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica, který byl terčem atentátu, je mimořádně vážný....

Na Děčínsku narazil vlak do spadlého stromu, trať do Německa stála

15. května 2024  18:10,  aktualizováno  20:44

Vlak jedoucí z Drážďan do Prahy narazil v Dolním Žlebu na Děčínsku do stromu. Cestující se museli...

  • Počet článků 134
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 6224x
Kdo jsem? Jsem jedna desetimilióntina této země - nic více, ale ani nic méně.