Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Makaronáda aneb špagety s mletým hovězím masem

Než na mě někdo začne křičet, že makarony nejsou špagety, pak vězte, že to vím a nijak nezpochybňuji. Ten název, "makaronáda" jsem si do nadpisu vypůjčil proto, že v Řecku, odkud jídlo pochází, se tento recept a milión podobných dělá právě převážně z makarónů a odtud se mu také říká "makaronáda". Osobně mi chutnají více špagety a tak jsem tento recept úspěšně transformoval na tuto mou z nejoblíbenějších formu pasty. Postupně jsem se pak dopracoval k níže uvedenému receptu tak, jak jej vařím já, a který zájemcům tímto nabízím v mém dalším fotoreceptu.

Špagety podávejte se sýrem feta (nebo alespoň balkánem) a černými olivami.Foto: Georgis Fasulis

Nejprve dovolte pár, pro většinu jistě zbytečných, slov ke špagetám. Pokud si chcete na nich opravdu pochutnat, kupte si kvalitní těstovinu ze semolinové pšenice, nejlépe italské značky. Pokud vám vyhovuje vaření po babicovsku, překlikněte si, prosím, na jeho stránky. Jako tuk pak požijte zásadně olivový olej extra virgin.

A nyní již rychle k receptu.

Špagety s mletým hovězím

Budete potřebovat:

  • 1/2 kg kvalitního mletého hovězího masa
  • 2 menší cibule
  • 1 mrkev, kousek celeru
  • petrželovou nať - nezbytná
  • ze 4 až 6 stroužků česneku
  • 1 konzervu celých nebo sekaných rajčat
  • 2 dc červeného vína - ještě nezbytnější
  • olivový olej - panenský, neboli parthenon neboli extra virgin - naprosto nezbytný
  • 2-3 dcl vývaru na podlití (nevaříte li zrovna polévku, použijte s klidem Babicy horkou vodu)
  • na posypání kvalitní sýr - já používám kvalitní řecký ovčí sýr tzv. kefalotyri nebo o fous měkčí kefalogravieru (u nás jej seženete stěží, ale s úspěchem můžete použít parmazán, grana padáno,  ovčí pecorino apod.). Chystáte -li se dát cihlu, překlikněte si opět raději na Babicovy "dobroty" a na můj recept raději zapomeňte. Můj kamarád a kolega z práce Radek má na to vtipnou glosu: "Místo špaget jsem dal kolínka, místo rajčat kečup a na místo parmazánu cihlu třicítku.... no teda, fakt nechápu jak to mohou ti Italové žrát!"
  • 1 lilek (není nezbytný, ale je to taková třešnička na dortu)
  • a samozřejmě kvalitní špagety (ale s úspěchem můžete použít právě makaróny)

 

Na fotografii vidíte skoro všechny ingredience. Chybí tam špagety, na které zřejmě nezapomenete a také jsem zapomněl přiložit nastrouhaný sýr. Opakuji - sýr, nikoliv cihlu! :-)

 

Na dno hrnce nalijeme olivový olej (přiměřeně - na 1/2 kg masa cca 1/2 až 1 dcl) a lehce ho rozpálíme - pozor, nesmíme přepálit, jakmile vidíte, že se začíná pálit, okamžitě stahujte ze zdroje, když olej zlověstně kouří, je již pozdě a olej (ekologicky) znehodnoťte a začněte znovu.

 

Cibuli si nasekáme, může být nahrubo a vložíme na horký olej.

 

Mezitím, co se nám smaží cibulka, si můžeme připravit rajčata. Já použil plechovku, můžete použít čerstvá či mražená, ale nezapomeňte je stáhnout ze slupky.

 

Rajčata nasekáme na drobné kousky. Máte -li přímo konzervu s nasekanými rajčaty, tento krok pochopitelně vypustíte :-).

Rajčata vlijeme i se štávou do misky, přidáme zelenou nasekanou petžel, lehce osolíme, opepříme a přidáme taky hrst cukru - viz foto.

 

Směs v míse lehce promícháme.

 

Připravíme si mrkev, podélně rozpůlíme a nakrájíme na stejně silné hranolky.

 

Asi takto.

 

Hranolky z mrkve příčně rozkrojíme napůl.

 

Přibližně totéž provedeme i celeru.

 

Při tom všem dáváme pozor na cibulku, aby se nám nespálila! Když cibulka začíná lehce zlátnout,...

 

.... přidáme k ní nakrájenou mrkev a celer a lehce orestujeme, asi tak 3-5 minut.

 

Nyní přišel čas na maso. Mleté maso nijak neupravujeme ani nekořeníme a tak jak je, je vložíme do hrnce, přičemž je restujeme. A to tak, že vařechou maso stále rozmělňujeme na drobné kousíčky a převracíme. V hrnci by neměly zůstat větší "bramboroidy", ale jen drobné kousky.

 

Když je mleté maso dostatečně rozmělněno a orestováno ze všech stran (není vidět červená barva masa), přidáme do hrnce směs rajčat a petrželky.

 

Směs promícháme a přidáme červené víno.

 

Podlijeme vývarem (nebo vřelou vodou).

 

Promícháme, přiklopíme poklicí a necháme cca půl hodinky dusit.

 

Zatímco se nám masová směs dusí, nakrájíme si lilek na hrubší kolečka.

 

Kolečka dáme do misky a řádně prosolíme několika hrstmi soli, nebojte se, sůl nakonec smyjeme. Necháme v misce kolečka lilku cca 15 minut takzvaně vypotit. Sůl vytáhne z lilku vodu a zároveň hořkost.

 

Po asi 15 minutách, když sůl vytáhne z lilků vodu, lilky v ruce vyždímáme.

 

Vyždímanou vodu slijeme a lilky opláchneme od zbývající soli pod studenou vodou.

 

Poté je dobře vysušíme papírovými utěrkami.

 

Na pánvi rozpálíme trochu olivového oleje a kolečka lilku na něm osmažíme po obou stranách.

 

Osmažené lilky dáme na volný talíř a odložíme.

 

Hnidopichové a Zdeněk Pohlreich nyní  zavřou obě oči a půjdou si připravit jíšku či zásmažku. My ostatní si vezmeme instantní jíšku a lehce masovou podušenou směs zahustíme - opravdu jen zlehka (cca 1 lžíce jíškových granulí). Já to mám v oku, tak sypu přímo. Promícháme a pár minutek ještě podusíme. Do šťávy můžeme přidat muškátový květ nebo oříšek, chuťově se tam výborně hodí, ale jen trochu, je dosti aromatický, ať to nepřeženete.

 

Mezi tím, co se nám dodělává masová směs se šťávou, rozetřeme půlku česneku na usmažené lilky.

 

Druhou půlku česneku pak nakonec vylisujeme do hrnce s masem. Hrnec hned potom odstavíme z ohně (či zdroje tepla)  směs řádně promícháme a přiklopíme pokličkou.

 

Hotová směs vypadá nějak takto.

 

Mezitím jsme si dali vařit vodu na špagety. Nebojte se soli, pasta, jak mne naučil Zdeněk Pohlreich, se nepřesolí. Těstoviny si vezmou jen tolik soli, kolik potřebují. Jakmile se voda vaří, ponoříme opatrně špagety do vody a uvaříme aldente, neboli česky - tak akorát.

 

Když jsou špagety uvařeny, scedíme je.

 

Můžeme je lehce polít olivovým olejem, aby se nám leskly a nelepily se. Na závěr si pak nastrouháme nějaký dobrý tvrdý sýr typu parmazán.

 

A můžeme servírovat. Špagety dáme na talíř, prolijeme je masem a šťávou. nahoru přidáme hrst strouhaného sýru a vedle na talíř přiložíme pár koleček osmaženého lilku.

 

Jídlo není příliš náročné ani na čas a ani jeho příprava není pracná. A v neposlední řadě není ani náročné na finance - 1/2 kg masa stačí bohatě na 5-7 porcí.

Osobně mám toto jídlo moc rád a nejraději jej jím s chlebem, sýrem feta a černými olivami.

Těm z Vás, co se do něj pustí, přeji, aby se Vám dílo povedlo a chutnalo.

Autor: Georgis Fasulis | úterý 16.11.2010 7:34 | karma článku: 19,91 | přečteno: 5528x
  • Další články autora

Georgis Fasulis

Na Valašském Hrbu jsem chybět nesměl ani letos!

Na Valašském Hrbu jsem nechyběl od jeho prvního ročníku, vždy jsem absolvoval nejdelší 55 km trasu a logicky jsme nechtěl chybět ani na jeho 5. ročníku! Ale....

28.5.2017 v 15:47 | Karma: 16,45 | Přečteno: 986x | Diskuse| Sport

Georgis Fasulis

Běžel jsem Legendu - Jesenický maraton

Sportovní nadšenci z klubu 3THX ve spolupráci s Báječnými ženami v běhu organizují již 3. rokem dva nádherné horské běhy, květnový Valašský Hrb a srpnový Jesenický maraton, známý taktéž pod zkratkou YES.

21.8.2016 v 16:34 | Karma: 21,68 | Přečteno: 1261x | Diskuse| Sport

Georgis Fasulis

Dal jsem letošní Pražskou stovku, konečně!

„Chceš-li něco vyhrát, běhej stovku, chceš-li něco zažít, běhej maraton,“ řekl kdysi Emil Zátopek a já si dovolím doplnit: a chceš-li zážitek, na který jen tak nezapomeneš, přihlaš se na Olafovu Pražskou stovku!

8.12.2015 v 22:39 | Karma: 19,32 | Přečteno: 964x | Diskuse| Sport

Georgis Fasulis

Jesenický Maraton 2015 - nejkrásnější horský maraton

V sobotu 22.8.2015 jsem absolvoval již podruhé nádherný Jesenický maraton. Je to podle mne ten nejhezčí horský maraton u nás. Trasa totiž vede po téměř celém hřebenu Hrubého Jeseníku.

23.8.2015 v 18:30 | Karma: 16,94 | Přečteno: 1048x | Diskuse| Sport

Georgis Fasulis

Valašský Hrb 2015 aneb jak jsem odolal Sirénám a závod dokončil

Když jsem zde loni sepisoval report z Valašského Hrbu 2014, napsal jsem v závěru, že zkusím příští rok stihnout vyhlášení vítězů, které bylo vždy hodinu před limitem na nejdelší trať.

31.5.2015 v 20:22 | Karma: 15,78 | Přečteno: 1208x | Diskuse| Sport
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Putinova časovaná bomba. Kadyrov umírá, rozjíždí se krvavý boj o trůny

17. května 2024  14:16

Premium Ramzan Kadyrov ještě dýchá, v Čečensku se však už začíná hledat jeho nástupce. Naznačují to i...

Gaza jako Vietnam? Demokratům při sjezdu hrozí opakování nepokojů z roku 1968

18. května 2024  20:43

Studentské protesty proti americké podpoře Izraele rozvířily v USA debaty o tom, jak by mohlo...

V neděli očekávejme silné bouřky. Hrozí kroupy a také přívalové deště

18. května 2024  11:19,  aktualizováno  20:14

Přímý přenos Sobotní bouřky zasáhly Moravu a jihovýchod Čech, v neděli se předpokládá rozsah na celé Česko,...

Okřídlený sebevrah má odstrašit Čínu. Tchaj-wan pokukuje po minidronech

18. května 2024

Premium Tchaj-wan v posledních letech posiluje svoji armádu v reakci na opakované provokace čínské armády....

Klitoris do učebnic patří. Porno může být i prospěšné, říká psycholožka

18. května 2024

Premium Se sledováním porna má zkušenost přibližně 8 z 10 Čechů, říká čerstvý výzkum společnosti CZECHSEX....

  • Počet článků 134
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 6224x
Kdo jsem? Jsem jedna desetimilióntina této země - nic více, ale ani nic méně.