Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Letecké katastrofy? Pro ČT zřejmě velká psina

„Gravitace se stala smrtící silou, přestože se posádka letadla snažila pádu z deseti tisíc metrů všemi silami zabránit. Vše způsobil patnáctiletý chlapec. Česká televize uvádí cyklus kanadských dokumentárních rekonstrukcí Letecké katastrofy. Toto je skutečný příběh. Rekonstrukce vznikla na základě autentických záznamů z pilotní kabiny.“ Taky sledujete tento nezvykle zdařilý dokumentární kanadský seriál o leteckých katastrofách?

Taky při jejich sledování zažíváte podobné, emocí plné pocity jako já? Taky máte každé úterý večer oči přišpendlené na televizní obrazovce, z níž bez dechu hltáte každé slovo a kde vás hrůza jímá hned z první věty „Toto je skutečný příběh“? Troufnu si říci, že většina z vás asi ano. Neumím přesně nazvat to, co nás k těmto a podobným dokumentům tolik přitahuje, ale zřejmě to bude jakési jejich temné varování či vzkaz: Pozor, to není žádný přihlouplý film, to se doopravdy stalo. A kdykoliv se může stát i nám!

Vím, tyto chmurné myšlenky ti smělejší z vás z hlavy rychle vyženou a sami sebe uchlácholí: „Ale no tak, vzhledem k počtu letů je pravděpodobnost, že se něco podobného stane i mně, v podstatě .... ,“ a rázným mávnutím ruky tyto nepříjemné myšlenky vyženou z hlavy, druhou rukou se natáhnou po slaném brambůrku a s klidem anglického gentlemana se znovu zahledí do napínavého děje právě probíhající tragédie.

„Brzy bylo zřejmé, že z pětasedmdesáti cestujících a posádky nikdo nepřežil. Bylo to zbrusu nové letadlo vybavené nejmodernější technologií. Proč se zřítilo? Proč nevydalo žádné varování ani nouzový signál?“ line se do ticha obývacího pokoje z vaší televize. Najednou si uvědomíte, že již máte zakoupenou letenku na dovolenou na příští rok. „Sakra, a proč to mají vlastně tak levné? Nelítají tam nakonec piloti důchodci, kteří už jinde neprolezli testy? A lítají tam vůbec piloti dva?“ ozve se ve vás znovu červíček pochybností, o kterém jste si mysleli, že jste ho už nadobro zahnali. „Hlouposti!“ okřiknete sám sebe téměř nahlas a naberete si další hrst brambůrků. Od této chvíle si podobné myšlenky přísně zakážete.

„Vyšetřovatel havárie Vladimir Birjukov konečně objevil příčiny děsivého sledu událostí, které způsobily pád letu Aeoroflot číslo 593,“ ozývá se z televize. Vaše pochybné myšlenky jsou v tuto chvíli pryč. Na sebe nyní nemyslíte. V hlavě se vám mísí jen emotivní, vesměs velmi smutné a lítostivé pocity. Pomalu se přestáváte zlobit i na kapitána Kudrinského, jenž neodpustitelně pustil svého syna za knipl. Je vám ho už jen líto.

„Na pořadu spolupracovali,“ ozývá se z obrazovky a vy si u rychle ubíhajících titulků tajně utíráte slzu, která vám mimoděk ukápla. „Je konec, život běží dál, nedá se nic dělat,“ říkáte si a už už se chystáte přepnout na nějaký veselejší program, když v tom …

…přijde doslova ŠOK! Rána kladivem přímo do hlavy, která vás spolehlivě srazí zpět do křesla!

Z televize se úplně na konci ozývá milý a přívětivý hlas Bohumila Klepetka:

„Soutěžte s cyklem Letecké katastrofy o věcné ceny. Otázka ke dnešnímu dílu zní: Kolik hodin měl nalétáno kapitán Kudrinskij s letounem Airbus A 310? Odpovědi zasílejte na adresu…..“

Nevěřícně poslouchám tato slova. S otevřenou pusou koukám na televizi jako Alenka v říši divů. Co to je? To si dělají srandu nebo je to nějaký nový fór alá Česká soda? Né, žádný fór. Oni to opravdu myslí smrtelně vážně! Prostě je to asi veliká legrace ty katastrofy. Uhodni, napiš mejla a budeš –li mít trochu štěstí, vyhraješ knihu. A i když nevyhraješ, pořád si můžeš přece gratulovat, nebyl jsi pasažérem letu 593 do Hong Kongu.

„Sakra, mámo, příště, až se budou ptát, kolik dětí zahynulo na palubě Boeingu 747 společnosti Japan Airlines, které se zřítilo 12. srpna 1985 v Japonsku, musíme být pozornější. Víš co, raději si to nahrajeme na to naše nový dývídýčko, sichr je sichr, co říkáš? Ještě, že nás ta naše televize tak krásně baví.“

 

DODATEK - vložen v 00:30 hod dne 16.1. 2008

Nevím, jestli v tom hrál nějakou roli tento můj článek (vyloučeno to není - měl celkem slušnou čtenost a mohl se dostat až k očím a uším pracovníkům ČT), ale když jsem se dnes díval na další díl Leteckých katastrof, na konci pořadu už Bohumil Klepetko ani nikdo jiný z moderátorů ČT žádné nevhodné ani jiné divácké otázky nedával.

Ať už se redaktoři ČT rozhodli k tomuto kroku na základě tohoto článku, nebo na základě něčeho jiného, já jim za to děkuji. Chybu udělá každý, ne každý je ji ale ochoten napravit. ČT ji napravila a patří jim za to můj dík.

Soutěživě naruživým divákům mohu vzkázat, že o své otázky nepřijdou. Divácká soutěž stále probíhá, i když už jen na internetových stránkách hezky v ústraní. A tak to má být a tak je to správné.

Autor

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Georgis Fasulis | středa 21.11.2007 7:35 | karma článku: 41,63 | přečteno: 20442x
  • Další články autora

Georgis Fasulis

Na Valašském Hrbu jsem chybět nesměl ani letos!

Na Valašském Hrbu jsem nechyběl od jeho prvního ročníku, vždy jsem absolvoval nejdelší 55 km trasu a logicky jsme nechtěl chybět ani na jeho 5. ročníku! Ale....

28.5.2017 v 15:47 | Karma: 16,45 | Přečteno: 986x | Diskuse| Sport

Georgis Fasulis

Běžel jsem Legendu - Jesenický maraton

Sportovní nadšenci z klubu 3THX ve spolupráci s Báječnými ženami v běhu organizují již 3. rokem dva nádherné horské běhy, květnový Valašský Hrb a srpnový Jesenický maraton, známý taktéž pod zkratkou YES.

21.8.2016 v 16:34 | Karma: 21,68 | Přečteno: 1261x | Diskuse| Sport

Georgis Fasulis

Dal jsem letošní Pražskou stovku, konečně!

„Chceš-li něco vyhrát, běhej stovku, chceš-li něco zažít, běhej maraton,“ řekl kdysi Emil Zátopek a já si dovolím doplnit: a chceš-li zážitek, na který jen tak nezapomeneš, přihlaš se na Olafovu Pražskou stovku!

8.12.2015 v 22:39 | Karma: 19,32 | Přečteno: 964x | Diskuse| Sport

Georgis Fasulis

Jesenický Maraton 2015 - nejkrásnější horský maraton

V sobotu 22.8.2015 jsem absolvoval již podruhé nádherný Jesenický maraton. Je to podle mne ten nejhezčí horský maraton u nás. Trasa totiž vede po téměř celém hřebenu Hrubého Jeseníku.

23.8.2015 v 18:30 | Karma: 16,94 | Přečteno: 1048x | Diskuse| Sport

Georgis Fasulis

Valašský Hrb 2015 aneb jak jsem odolal Sirénám a závod dokončil

Když jsem zde loni sepisoval report z Valašského Hrbu 2014, napsal jsem v závěru, že zkusím příští rok stihnout vyhlášení vítězů, které bylo vždy hodinu před limitem na nejdelší trať.

31.5.2015 v 20:22 | Karma: 15,78 | Přečteno: 1208x | Diskuse| Sport
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Drahé a rezavé, řeší Ukrajinci zbraně z Česka. Ani nezaplatili, brání se firma

18. května 2024  12:02

Premium České zbrojařské firmy patří dlouhou dobu mezi klíčové dodavatele pro ukrajinskou armádu i tamní...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Vláda bude jednat o návrhu na vznik nových sousedských dětských skupin

22. května 2024  6:06

Návrh ministra práce a sociálních věcí Mariana Jurečky z KDU-ČSL, který počítá se zřizováním...

Poslanci budou rozhodovat o zkrácení doby oddlužení z pěti let na tři roky

22. května 2024  5:55

Sněmovna bude schvalovat zkrácení doby oddlužení z nynějších pěti let na tři roky pro všechny...

Mají rakovinu, metastázy a nic nezabírá. Léčba je, ale pacienty by stála miliony

22. května 2024

Premium Muži s metastazující rakovinou prostaty, na kterou už nezabírá jiná léčba, se upínají k poslední...

Zvedneme minimální mzdu o tisíce, drtí predikce Zaorálek

22. května 2024

Sociální demokracie, kdysi nejsilnější strana, vypadla ze Sněmovny a teď se snaží proniknout...

AURES Holdings a.s.
NÁKUPČÍ AUTOMOBILŮ - BRNO (A12460)

AURES Holdings a.s.
Jihomoravský kraj
nabízený plat: 40 000 - 60 000 Kč

  • Počet článků 134
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 6224x
Kdo jsem? Jsem jedna desetimilióntina této země - nic více, ale ani nic méně.