Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Tokyo 16-12-2010

Toto je série blogů, tak jak postupně vznikají z mé turistické pětidenní cesty do Tokya - ve dnech 10. - 17. prosince 2010. Dnes tedy část 9.: "Navraty do detstvi..?"

Uvodem: Protoze pisi tyto casti blogu primo v Japonsku, presneji receno v Tokyu na hotelovem notebooku, musite ozelet hacky a carky. A za druhe, dusledne pouzivam anglickou pravopisnou verzi slova Tokyo, nikoli ceske Tokio - chcete-li znat duvod: jsem ted v Tokyu a psano blogu by se mi do toho ceskym prepisem jen pletlo.

Prvni cast vznikala jeste doma, nasledujici pred dvema dny primo v letadle, od casti treti uz datluji v hotelove lobby. Pise se mi hrozne. Jednak nejsem zvykly na titerne psani na notbooku a prsty mi neustale skakaji na jina pismenka a preklepy delam neustale, coz zdrzuje, jednak - reknu vam, jeste ze ovladam klavesove zkratky a jine triky. Jinak bych asi nenapsal ani radku. Anglickou klavesnici mi sice zapnuli, ale jinak veskera menu jsou v japonskem pismu (a je jedno jestli je to hiragana nebo katakana). Zurocuji tady bohate sve veskere PC zkusenosti, vcetne hledani souboru na disku, jen upravy obrazku on-line web editorem nic moc - je velmi jedoduchy, tak budte shovivavi.

Pisi tedy dal sve prave a nefalsovane zazitky z cestovani. Cili nejde o zadne nagejsleniny z dlouhodobych pobytu v cizine, ale o bezprostredni turisticke dojmy. Pochopitelne ryze subjektivni. Tak to take tak berte, vcetne nadmerne ukecanosti. Kdyby se vam to zdalo prilis dlouhe, dejte si pauzu a pak pokracujte. Pokud to nepomuze, omlouvam se. Krom toho, cloveka vzdy potesi, kdyz slysi o cizim nestesti...

Dnesni cast ma nazev...

Navraty do detstvi..?

Ctvrtek 16. prosince 2010 

Dnes je muj posledni den v Tokyu! Bohuzel je zatazeno. Vidim to i na to, ze se budu vlacet s destnikem. Kdyby zacalo prset a ja musel kupovat destnik, nedoplatil bych se: mam totiz v planu Disneyland a predpokladam, ze tam bude vsechno radne drahe.

...a jsem zpatky, je pul osme vecer! Odkud zacit? Kdyby vam dali moznost vypravet jen jednu jedinou pohadku z Pribehu tisice a jedne noci, kterou byte si vybrali? Tu o Sehrezade?

 

Asi tak nejak vypada Disneyland v Tokyu.

Uz z Prahy jsem si pres internet rezervoval vstupenku. Pro jistotu. A vse bylo v  poradku, dokonce mi prijali platebni kartu naprosto bez problemu.

Prichod od vlaku k parku je olemovan obchudky s jidlem i suvenyry, ale hlavne vas stahne mamuti suvenyrove centurm. Jak se ukazalo, zdaleka ne prvni a uz vubec ne posledni. Velka cast prostor je vyhrazena obchodum v ruznem baleni - jakkoli zbozi je relativne stejne. Ale kdo chce delat nejaky merchandising, mel by se jet podivat sem! Dokonaly system na vytazeni penez z kapsy! Proste mu neuniknete. I ja jsem koupil aspon tri drobnosti, bratru za tisic korun.

Disneyland je obchodne zalozen na trech vecech:

1. Show, jen velmi obcasna podivana zdarma

2. Show a atrakce za penize - nepretrzite, stejne jako

3. Prodej spotrebniho zbozi vlastni znacky: suvenyru, obleceni, cukrovinek a jidla

Pak uz se to jen vhodne zabali. Do centralniho vstupniho obchodniho domu, do tematickych motivu - je jedno jestli je to kosmos, Snehurka, dzungle, divoky zapad nebo Karibik... Ale jinak je ta nabidka skoro stejna. Ovsem dnes uz to zdaleka neni jen Misak Mickey a spol. Ten je jakymsi trpenym patronem, ktereho se neslusi opominout... ovsem dnesni deti spise pritahuji Pribeh Hracek, Priserky a Planeta 51, atd atd. Budto je koupite vsechny najednou v jednom obchode, nebo s mirnym rozsirenim sortimentu v tematicke prodejne prislusne pohadky.

Jedinou vyjimku z teto prehrsle stale stejneho zbozi ma ustredni pohadkovy zamek, kde se prodava exkluzivni bizuterie za exkluzivni ceny, zacinajici od dvou tisic vyse; pokud to zrovna neni Swarovski privesek k mobilu (tri kaminky a la silueta Mickeyho) za dve stovky.

K tomu nepreberne mnozstvi popcornu, burgeru,  vafli, cukrovinek a susenek... racte si ztlaskat zaludek podle libosti. Diky povolenemu jidlu tu ale take funguje uklidova sluzba, clovek nestaci zirat. Nekdo rozsype popcorn a do deseti vterin uz je tu uklizec s lopatkou na tyci a smetackem; nemluve o armade uklizecu s pojizdnymi plastovymi popelnicemi. Vse ale vypada ciste a hygienicky, radost pohledet.

Pochopitelne nejsledovanejsi je program zdarma. Obcas tady projde "pravy" americky jazz - teda jsou to Japonci, ale valeji, jako by se narodili v New Orleans. A pak uz dobrou hodinu pred zacatkem lidi posedavaji na zemi na dekach apod. - stat se nesmi, to aby videli vsichni.

Mne dokonce prisel organizator upozornit, ze mam dat dolu ruku s kamerou a drzet ji pouze ve vysi oka... Moc jsem ho neposlech, ale daval si na nej pozor. Diky tomu ale mam z prehlidky jen malo fotek...

 

I tak to byla podivana, ktera stala za to. Vsak se opakuje tusim jen trikrat za den. Nesmi se okoukat a hlavne: je potreba aby lidi sli na atrakce za penize. Priznam se vam, ze tomu jsem s klidem odolal. Na dalku jsem nakouknul do dvou-tri, ktere bych dohlednutelne - opravdu spis podivana pro male deti, v kombinaci s libivym kycem pro dospele. To vlastne zacina uz pred hlavnim vchodem, kde mate moznost se vyfotit s Mickey Mousem a jinymi figurami. Malem jsem neodolal. Ale odolal. Takze vam musi stacit moje foto s kyblikem popcornu Priserek s.r.o. (podotykam, ze nenarazim na nasi vladu, ani minulou, ani soucasnou, ani budouci ). I ty kybliky tu jsou ruzne, aby se daly sbirat. Pochopitelne Mickey a Minnie - ty jsou dokonce s hejbacim obrazkem, pak je tu Medvidek Pu, Priserky, Snehurka... uz si ani nevybavuji, co vse jsem videl. Muj obrazek jsem nazval "Dve priserky" - to abych vam udelal radost.

 

Pochopitelne nechybi placene atrakce, z nichz pro nas nejzajimavejsi je americky kolotoc s konmi - ono to ma svuj nazev, ale nevzpomenu si a takhle popsane se to vygooglovat neda. Kolotoc mam ale jen na videu. Pak jsou tu zavodni auticka, male rakety... urcite i nejake vodni atrakce, pochopitelne vlacek z Divokeho zapadu...

Prim hraji ruzna divadelni a scenicka show, vcetne hlavni Cirkusove podivane, ale tam jsem se ani nepokousel dostat. Fronty u pokladen hodinove. I tak je clovek za chvili presycen.

Po peti hodinach stravenych v Disneylandu jsem zacinal citit, ze cokoli navic uz je spise ke skode. I kdyz se mi tam libilo a byl to prijemny navrat do destvi, v nejlepsim se ma prestat. Rozhodl jsem se zavcas odejit nez mi ten cely shon i sam Mickey zacnou brnkat na nervy.

Proto jsem si je sel spravit na Ginzu do mega obchodu s CD a DVD. Ale stejne jsem nic nekoupil. Mozna zitra na letisti mi jeste neco padne do oka. Za posledni jeny.

Protoze zitra v poledne letim domu. Tim padem sve japonsko-tokijske postrehy zavrsim az v sobotu.

Pro tuto chvili jeste obrazek vecerni Ginzy.

 

 

P.S.: Skarohlidi a svetaci mi mohou namitnout: "No, no, aby ses z toho nepo..." Mate na jednu stranu nepokryte pravdu. Ale ja jsem o tomhle okamziku snil vic jak 35 let. A napred jsem si musel na nej poctive vydelat. Dokonce vlastnim telem - hranim v reklamach. Ze zamestnaneckych platu na takovehle radosti zivota clovek nedosahne a ne kazdy ma talent ci zaludek na podnikani. Ja nemam ani jedno. Overeno, provereno. Myslete si o tom, co chcete, ale ja to beru takto.

 

Autor: Martin Faltýn | čtvrtek 16.12.2010 13:01 | karma článku: 14,54 | přečteno: 1534x
  • Další články autora

Martin Faltýn

Když prvně na Západ, tak do USA - 7

Vánoční svátky v USA? - Návštěva pár vánočně vyzdobených míst, ale i jedna společenská událost - to jsou nezapomenutelné věci z mé cesty v prosinci 1991.

23.2.2024 v 8:08 | Karma: 12,33 | Přečteno: 361x | Diskuse| Cestování

Martin Faltýn

Když prvně na Západ, tak do USA - 6

Byl první týden v prosinci 1991 a byl předvánoční čas. Můj měsíční pobyt v USA na pozvání známé úspěšně pokračoval. Na nás tehdy nezvykle brzy, ve washingtonských obchodech už naplno zářily vánoce. A nejen tam.

19.2.2024 v 8:08 | Karma: 15,79 | Přečteno: 453x | Diskuse| Cestování

Martin Faltýn

Když prvně na Západ, tak do USA - 5

Prosince 1991 a moje měsíční cesta do USA. Pochopitelně: od prvního okamžiku plná zážitků, drobných i větších problémů, jako by mi chtěl Osud říct, že jiné už to nebude. I v případě rozhovoru s naší velvyslankyní v USA.

16.2.2024 v 8:08 | Karma: 13,06 | Přečteno: 434x | Diskuse| Cestování

Martin Faltýn

Když prvně na Západ, tak do USA - 4

Tak jsem konečně přistál v USA! Bylo 7. prosince 1991. Imigrační kontrolou jsem prošel, známá si mne převzala na letišti a můj exkluzivní měsíční pobyt mohl začít.

12.2.2024 v 8:08 | Karma: 19,19 | Přečteno: 518x | Diskuse| Cestování

Martin Faltýn

Když prvně na Západ, tak do USA - 3

Na přelomu roku 1991/92 jsem byl pozván na měsíc do USA. Moje první cesta na Západ! Že to nebyla maličkost, je nasnadě. Ale v prvé řadě bylo nutno doletět a překonat administrativní překážky v podobě imigračních úředníků.

9.2.2024 v 8:08 | Karma: 17,42 | Přečteno: 465x | Diskuse| Cestování
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Pokleknete a budete prosit. Generál slíbil zničit NATO do roku 2030

24. dubna 2024  21:21

Velitel čečenských sil bojujících na Ukrajině a věrný obdivovatel ruského prezidenta Vladimira...

Opilý řidič kličkoval Brandýsem. Čtyři tisíce pro každého, uplácel pak policisty

30. dubna 2024  17:03

V druhé polovině dubna zastavila policejní hlídka kličkující a pomalu jedoucí auto. Cizinec, který...

Došla na Majálesu voda? Odmítáme to, říká pořadatel. GIBS prověřuje zásah

30. dubna 2024  13:56,  aktualizováno  16:57

Na sobotním festivalu Majáles v pražských Letňanech nebyl problém pouze s vracením peněz za zálohy...

Masivní sucho je zpět, hrozí požár jako v Českém Švýcarsku, říká klimatolog

30. dubna 2024  16:53

Podcast V den pálení čarodějnic Český hydrometeorologický ústav varuje před vysokým rizikem šíření požárů,...

Česko nakoupí šest vrtulníků pro hašení požárů, pomohou i jinde v Unii

30. dubna 2024  16:51

Česko chce do roku 2030 nakoupit šest vrtulníků pro hašení lesních požárů. Jejich cena by byla do...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 1308
  • Celková karma 16,43
  • Průměrná čtenost 1151x
Kráčím životem i médii, pokud je považujete za život. Jsem absolvent umělecké školy. Překročením 60 let jsem se přiblížil absolutoriu školy života. A jak se za mých časů říkalo: "Neraď, nebyl jsi v Rusku a není Ti šedesát" - tak, v Rusku jsem byl a šedesát mi už taky bylo!

Není proto nic snazšího ani těžšího než psát to, co si myslím. Cogito ergo sum. Et: Cogito ergo humor.

P.S.: Kdyby vám někdo tvrdil, že v důchodu budete mít víc času, tak lže.