Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Když doma vaří muž I.

Jak? Bez načančání, s fantazií a na co má chuť! (Nebo z toho co má zrovna ve spíži a v ledničce.) Tak pojďte ochutnávat.

O tom mém vaření budu pochopitelně psát nepravidelně. Nepíši pro časopis (ať už tištěný nebo on-line), ale výhradně pro svoji potěchu. No a jsem obyčejný muž "v domácnosti". Což znamená, že můžete rovnou zapomenout na načančané úpravy, luxusní interiéry a suprznačkové kuchyňské vybavení, drahodrahé ingredience... a jiné atributy, kterými "lepší" časopisy propagují snobství, tzv. sny podobat se všem těm nalakovaným ženuškám z časopisů, případné nějakým těm klukům v akci, zahraničním grandům v kuchyni, ano šéfům na grilu a podobným sexboyům, o kterých se podle marketingových a reklamních bosů zdá 24 hodin denně lepším polovičkám lidstva.

Prosím vás, dámy, ruku na srdce: kolik z Vás má doma zrovna Emanuela Ridi, Zdeňka Pohlreicha, Martina Zounara nebo Filipa Sajlera a Ondřeje Slaninu. Po každé jen ta jedna, a abych jmenovaným nesnižoval chlapské sebevědomí, tak možná ještě jedna či několik milenek... Jak tomu je doopravdy, netuším, drby nesbírám. I když s Martinem Zounarem jsem si zahrál ve filmu a šéfproducent pořadu S Italem v kuchyni je mým bývalým šéfem, bývale šéfující jednu renomovanou reklamní agenturu.

Takže, musíte doma vzít za vděkem tím "co máte"... komu jste před X léty řekly ano. Tím teď pochopitelně vypouštím ty sňatky nedávné, kdy  "On je tak úžasný, mami! Představ si, že uvařil!" Nemám také na mysli ušlechtilé pohnutky, kterými si muž žehlí, co provedl, nebo když vaří z nouze - např. když je žena v porodnici, případně "odešla navždy k mamince". Ne, jde mi o standardní běžnou situaci, kdy muž vaří, prostě... copak všechno musí mít nějaký důvod?... prostě proto, že chce!

Tolik stručným ukecaným úvodem a jdeme na to!

 

Dnešní recept má název:

"Karbanátky z rokfóru" 

Co k tomu, kromě chuti do vaření, budete potřebovat?

  • 200 gr. rokforu (známého též pod názvem niva)
  • 2-3 stroužky česneku podle chuti a síly
  • 2-3 celá vejce (podle pojitelnosti)
  • nespecifikované větší než malé množství strouhanky (podle pojitelnosti)
  • špetka-dvě majoránky, toliko pro chuť
  • olej na smažení

Jistě nemusím připomínat, že vařit je třeba opravdu s chutí, s dobrou náladou, raději nevylepšovanou povzbuzovači - především, zapomeňte na alkohol; ten je dobrý až k hotovému jídlu. Jo, a mladší generaci připomínám, že majoránka je opravdu majoránka nikoli marjánka, česky konopí. To je docela jiná kuchařka a taky už byla napsaná. Ale s tím si raději nezahrávejte a při vaření už vůbec ne!

Tak jak na to?

1. Rokfor (chcete-li nivu, prosím, zejména páni neplést si s kdysi populárním terénním automobilem!) - jemně nejlépe nastrouháme, případně jemně rozmělníme. Lepší je však nastrouhaný, i když se tím víc zapatláme, o struhadle nemluvě. Nesmíte se ale litovat nebo se na tom šetřit! Naším cílem je vytvořit co nejkonzistentnější těsto na smažení, větší hrudky sýra by se mohly roztavit a natropit neplechu.

2. Česnek jemně utřeme - bez soli! Jakkoli to bývá obvyklé spíše se solí, ale rokfor je sám o sobě už dost slaný. Existují i strojky, kleštičkové drtiče na česnek, profi kuchař na česnek prostě práskne pěstí a je to... my, co jsme spíš domácí typy, prostě vezmeme nůž a česnek poctivě naškrábáme. Není prohřeškem pak ještě několikrát naškrábané prosekat nožem, aby skutečně byl česnek co nejjemnější.

3. Vejce snad zvládne přidat každý - pokud je větší nemehlo, musí opatrně vyndat kousky skořápky. Křupající skořepinky nejsou zrovna oblíbenou ingrediencí snad v žádném jídle.

4. Dáme trochu majoránky - doporučuji jen opravdu trochu, spíš pár špetek pro vůni. Méně prostřelým vzkazuji, že delším smažením či povařením majoránka zhořkne a je spíše pro zlost, než pro chuť.

5. A přisypeme strouhanku. Kolik? Inu, jak říkal Werichův král: "Přiměřeně." Tedy tolik, aby se při míchání a vypracovávání hmota spojila, aby se nám nelepila na ruce, na druhou stranu se nesmí těsto při pokusu o karbanátek rozpadat ani štěpit hrany karbanátku. Hvězdičky jsou spíše vánočním pečivem, že? Nic vás tedy nezabije, když budete přisypávat postupně a pomalu a málo - známe ovšem chlapskou trpělivost, proto právě doporučuji vařit, péct a smažit s dobrou náladou.

 

6. A to je vlastně celá příprava. Na pánvi rozpálíme přiměřené množství oleje, ztlumíme na střední až menší plamen. Poté tvarujeme karbanátky a smažíme.

 

Pár praktických rad.

Větrat! - Vážení, dnešní rokfory/nivy sice už nemají tu správnou sílu, ale pořád ještě mohou urazit lecčí jemnocit. Při tom smažení karbanátky opravdu mohu někomu nevonět zrovna vábně. Takže, spusťte nekompromisně kuchyňské odvětrávání, případně pootevřete okno. Jste-li zlomyslnější povahy, otevřete i dveře na chodbu, ať si toho trochu užijou i sousedi.

Karbanátky - formujeme pokud možno hladké na povrchu, bez otisků a prohlubní prstů. Olej totiž rád vytváří vzduchové bubliny a pod nimi se těsto špatně propéká - zrovna tak jak se mi to "zadařilo" na foto.

Smažení - věnujme mu prosím pozornost! Radějí 2x-3x karbanátek obrátit, než jej nechat spálit. Jak už jsem řekl, v žádném případě nesmažíme zprudka, ale raději středně až mírně. Správně smažený karbanátek se vám posléze trochu nafoukne.

Barva usmažení by měla být světle, maximálně středně hnědá. Pozor! Karbanátky i po vynětí z pánve ještě trochu dojdou! Pokud nabydou tmavě hnědý odstín - zhořknou a jsou na vyhození.

Na servírovacím talíři je doporučuji podložit ssavým ubrouskem, přebytečný olej spolehlivě odsaje. A rokforový sýr je sám o sobě dost tučný.

Jako přílohu doporučuji brambory, raději vařené než smažené, tuku už i tak je v jídle dost. Ideální jsou brambory šťrouchané nebo bramborová kaše. Opět, raději nemastit.

A pro chuť doporučuji i pikantní obolohu - kyselé okurčičky, sterilovanou zeleninu, případně feferonky.

Zapíjet můžeme pivem, bílým důraznějším vínem.

 

UPOZORNĚNÍ PRO SLABŠÍ POVAHY

Během, přípravy a zejména smažení rozhodně pochvalu nesklidíte. Aroma ze smaženého rokforu by občas porazilo i vola. Ale garantuji vám, že chuťové buňky si posléze přijdou na své a členové rodiny ocení přirozeně pikantní chuť rokforových karbanátků.

 

P.S.: Zapomeňte na dietu, makrobiotiku, zdravou stravu a pod. Tohle je útržek z poctivé české kuchyně.

P.P.S.: Recept získala naše rodina od jedné rekreantky v dávných dobách 70. let, kdy rodiče byli po 10 let správci v rekreačním středisku Léčiva, na Mariánské u Jáchymova.

 

Autor: Martin Faltýn | neděle 13.11.2011 8:30 | karma článku: 15,40 | přečteno: 1965x
  • Další články autora

Martin Faltýn

Když prvně na Západ, tak do USA - 2

Psal se prosinec 1991 a já jsem se chystal na svou první cestu na Západ a rovnou do USA. A hned v úvodu nastala první krize: to když mi kamarád oznámil, že je bez auta, kterým mě chtěl odvézt do Frankfurtu n. M. na letiště.

5.2.2024 v 8:08 | Karma: 17,46 | Přečteno: 491x | Diskuse| Cestování

Martin Faltýn

Když prvně na Západ, tak do USA - 1

Psal se prosinec 1991. Stále jsme ještě měli růžové brýle. Já jak v osobním, tak pracovním životě. Český vekslácký kapitalismus už vystrkoval růžky. A v rámci toho veškerého optimismu jsem byl pozván na měsíc celý do USA!

2.2.2024 v 8:08 | Karma: 19,23 | Přečteno: 781x | Diskuse| Cestování

Martin Faltýn

13 dílů seriálu o životní cestě do USA

Dnes už to není nic zvláštního. Ale na přelomu roků 1991-1992 to bylo unikátní. Ke všemu to byla má první cesta na Západ, rovnou do USA! A protože budu na cestách jinde, tak než se vrátím bude tady pro vás 2x týdně americký blog.

26.1.2024 v 8:08 | Karma: 11,55 | Přečteno: 427x | Diskuse| Cestování

Martin Faltýn

Od všeho trochu o cestě do USA

Jak víte, politice se příliš nevěnuji. Nejsou mi lhostejné ani jedna válka, ani střelci, tím méně ekonomické balíčky a jiné a jiné. Dávám předost poklidnějším tématům. Připravuji pro vás velký speciál - o mé dávné cestě do USA!

17.1.2024 v 12:20 | Karma: 15,92 | Přečteno: 412x | Diskuse| Ostatní

Martin Faltýn

Vzal jsem za 3 a spal jsem

Jak v poslední době spíte? Mohl bych si občas namlouvat, že my starší a staří lidé už ten spánek nemáme tak dokonalý. Ale dotazem u svých generačně mladších známých zjišťuji, že tu “kvalitu” spánku máme v poslední době podobnou.

8.1.2024 v 8:42 | Karma: 18,26 | Přečteno: 631x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Tlaková níže přinese mírné ochlazení. O víkendu bude oblačno, přijdou i bouřky

2. května 2024  6:54

Přímý přenos Silný vítr a nebezpečí vzniku požáru na vybraných místech v Česku hrozí ještě ve čtvrtek, výstrahy...

USA uvalily nové sankce na stovky subjektů. V Rusku, Číně i na Slovensku

2. května 2024  6:49

Spojené státy americké uvalily nové sankce na stovky osob a právnických subjektů. Souvisejí hlavně...

Zřícená dálnice v jižní Číně má již 36 obětí, další pátrání komplikuje počasí

2. května 2024  6:23

Nejméně 36 lidí zemřelo v hornaté oblasti na jihu Číny, kde se ve středu po silných deštích zřítila...

Poslanci mají jednat o změně zákoníku práce, o minimální a zaručené mzdě

2. května 2024  5:42

Poslanci by měli na mimořádné schůzi začít projednávat úpravu zvyšování minimální mzdy. Novela...

  • Počet článků 1308
  • Celková karma 16,44
  • Průměrná čtenost 1151x
Kráčím životem i médii, pokud je považujete za život. Jsem absolvent umělecké školy. Překročením 60 let jsem se přiblížil absolutoriu školy života. A jak se za mých časů říkalo: "Neraď, nebyl jsi v Rusku a není Ti šedesát" - tak, v Rusku jsem byl a šedesát mi už taky bylo!

Není proto nic snazšího ani těžšího než psát to, co si myslím. Cogito ergo sum. Et: Cogito ergo humor.

P.S.: Kdyby vám někdo tvrdil, že v důchodu budete mít víc času, tak lže.