Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Východní filosofie/ západní filozofie

Západní kultura velí až přílišnou orientaci na materiální svět (máju). Ta východní dbá více o duši, která  je nesmrtelná a každý život  je škola, která ji má zušlechtit.

 Teprve dokonalá duše dojde klidu a už více na svět nemusí. Vše, co se v našem životě děje, není jen náhoda, ale vše, překážky, neštěstí, ale i štěstí a skvělí lidé-učitelé, je nám  posíláno tak, abychom, pokud budeme dostatečně moudří, udělali další krok k dokonalosti. Neboť dokonalý člověk se stává Bohem. K božství je v první řadě třeba pokora. Zlo i dobro na světě je a jak se bránit zlu? Především se nebát. Jen člověk, který je stvořen k obrazu Boha má všechny předpoklady k tomu, aby nad zlem vždy zvítězil. Ne silou, ale tím, že se nebojí, protože VÍ.

   Nejsilnější je myšlenka. Myšlenka může ublížit, ovládat někoho, ale i dát pozitivní energii a sílu. Většinou si lidé časem uvědomí, že když si koupí to, o čem snili a mají možnost se s tím těšit každý den, najednou zjistí, že ta radost byla jen krátkodobá a věc ho celkem brzy omrzí. Jen vztahy a emoce jsou silným zdrojem štěstí, ale taky trápení. My lidé jsme dostali do vínku svobodnou vůli, schopnost přemýšlet, ale největším darem je láska.

  Láska je energie. Každý, kdo byl alespoň jednou opravdu zamilovaný ví, co láska dokáže. Člověk má hlavu v oblacích, všechno mu připadá hezčí a lidé krásnější, práce ho těší, je zdravější, možná proto, že v té euforii nemá čas se tolik pozorovat a více myslí na toho druhého. Láska je to jediné, co má cenu. Víme o ní všechno? Spousta knih byla napsána o lásce. Vlastně vždy, ať je to písnička, román, povídky, fillm, kniha, vždy je tam příběh lásky. Spousta lidí si myslí, že láska je zamilovanost a ta zákonitě odezní. Ale tak to není. Pokud se rozhodneme někoho milovat a vše uděláme správně, láska s námi zůstává. Láska je naší podstatou, ale nesmí v ní být žádný kal jako je žárlivost, majetnictví, závislosti třeba na alkoholu, ale i na penězích a hmotě.

    Definice lásky M.Scotta Pecka : " Je to vůle rozšířit své JÁ ve prospěch duchovního růstu, ať už vlastního nebo cizího". Láska a manželství - jde to dohromady? Určitě ano, a právě na obou partnerech záleží, zda ta láska, ta energie, která sama buď zůstat chce nebo ne. Bohužel příliš často se stává, že si manželé jeden druhého přestávají vážit. Je to také o tom, že jsou u nás jaksi zažité určité modely. Extrémní je například názor, který jsem slyšela už nevím kde, že manželka je ošklivej tlustej chlap.

   Hrozné je také to, když někdo o své drahé polovičce, a toto je označení z mytologie -  lidský tvor byl stvořen jako celistvý, tedy s předpokladem dokonalosti a proto byl bohy /řeckými např./ roseknut vejpůl,  aby se nepletl do božských záležitostí, tak už jen ono  "moje stará/ý" myslím je velmi dehonestující. Copak nebyla na začátku láska, zalíbení, pocit sounáležitosti? Kampak se to ztratilo? Ono se to nestratilo, to my jsme to přestali tak vnímat. Vždyť kdyby se chlap v hospodě nevyjadřoval jako ostatní, byl by považován za exota. Mezi ženami zase, řekla bych, převládá názor, že pokud si manžela nezotročí, je to špatně. Manžel je od toho, aby JI udělal, co jí na očích vidí. Kdepak, vše je o tom, jak to chceme vidět. Zda jsme schopni v manželství dál komunikovat jako před ním. Dál vidět ve svém partnerovi toho pravého/pravou, dál mít toho druhého v úctě takového, jaký opravdu je, nepředělávat, neznásilňovat jeho JÁ. Brát manželství jako základní výškový  tábor, o který se musejí starat oba a v němž pak nacházejí odpočinek a sílu dál kráčet každý ke svému vrcholu. Jedině tak to asi funguje( opět.M.S.Peck).

Přeji hezký den.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Jiřina Faltisová | pondělí 22.10.2012 10:12 | karma článku: 10,57 | přečteno: 1595x
  • Další články autora

Jiřina Faltisová

Přímá volba prezidenta a diskriminace žen

Asi to není "téma dne", ono se na to nějak pozapomnělo. Bohužel problém graduje. Mezi kandidáty na prezidenta už žádná žena není. Proč asi? Že by se nenašla žádná schopná?

9.12.2017 v 17:34 | Karma: 12,03 | Přečteno: 556x | Diskuse| Společnost

Jiřina Faltisová

Demagogie pana Okamury II.

Já si myslím, že problémem pana Okamury je jeho nabubřelé ego. Já jsem byl první, já od začátku říkám, já jsem přišel s tímhle ... a naopak za to může vláda Sobotky, Babiše a Bělobrádka ( i bez Babiše...)

4.11.2017 v 14:06 | Karma: 16,68 | Přečteno: 956x | Diskuse| Politika

Jiřina Faltisová

Demagogie pana Okamury

Reakce na vaše vystoupení ze dne 19.5. 2017 na SVČS. Jste demagog a sázíte na českou závist a nepřejícnost. Mluvíte pod heslem "Proti všem" spolupráce vyloučena.

25.5.2017 v 15:27 | Karma: 13,80 | Přečteno: 941x | Diskuse| Politika

Jiřina Faltisová

Prezidentský kandidát Horáček

Moje reakce na rozhovor v Deníku.cz.. Řekla bych, že je na dobré cestě, jen zvolil nesprávný čas. Jeho studium sociální antropologie a snad aktivity, založené na setkávání s lidmi, jistě přináší výsledky, ale problém je jinde...

17.12.2016 v 15:45 | Karma: 32,68 | Přečteno: 1370x | Diskuse| Společnost

Jiřina Faltisová

Ruská propaganda něco jako paní Kolombová?

Nějak narážím stále jen na to, že Rusko je hrozba a pořád se tu přesouvají USA jednotky, zbraně a radary, stále nové vojenské základy USA kolem Ruska, ale pozor(!) na ruskou propagandu. Něco jako dvojitý agenti nebo kontrašpioni?

26.11.2016 v 16:32 | Karma: 40,25 | Přečteno: 1406x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Novotný je na vyhazov z ODS. Výroky o Slováčkové překročil hranici, řekl Benda

12. května 2024  12:11

Starosta Řeporyjí Pavel Novotný překročil hranice, které by se překračovat neměly, kritizoval v...

Důchod daleko, ale práci nedostanou. Nezaměstnaných šedesátníků přibývá

11. května 2024

Premium Lidé kolem šedesátky při hledání zaměstnání narážejí na zeď. Zaměstnavatelé o ně nestojí, preferují...

Publikace Nerudové jsou ostuda. Zesměšňuje všechny vědce, míní europoslanec

9. května 2024  12:08

Ekonomka a kandidátka do Evropského parlamentu za hnutí STAN Danuše Nerudová publikováním do...

Letouny F-16 budeme považovat za nosiče jaderných zbraní, varovalo Rusko

7. května 2024  14:14

Rusko bude považovat stíhačky F-16 americké výroby za nosiče jaderných zbraní bez ohledu na jejich...

Auto se kutálelo po poli, skončilo na střeše. Měl jsem čtyři piva, přiznal řidič

15. května 2024  11:45

Divokou nehodu přežil se zraněním opilý řidič, který ve čtvrtek se svým mercedesem havaroval v...

Zeman označil za bezpečnostní riziko Evropskou unii v současné podobě

15. května 2024  11:17

Exprezident Miloš Zeman označil za jedno z bezpečnostních rizik Evropskou unii ve své současné...

Tragické úmrtí na ministerstvu. Zaměstnanec podle policie spáchal sebevraždu

15. května 2024  10:41,  aktualizováno 

V budově ministerstva průmyslu a obchodu bylo ve středu nalezeno tělo mrtvého muže. Mluvčí pražské...

Ruská ofenziva u Charkova zpomalila. Invazní síly budují nárazníkovou zónu

15. května 2024  9:21,  aktualizováno 

Sledujeme online Tempo ruských útočných operací v Charkovské oblasti na severovýchodě Ukrajiny zřejmě zpomalilo. Ve...

  • Počet článků 212
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1304x
Žena s velkým množstvím zkušeností, která vychovala tři děti a žila dlouhodobě s dvěma partnery(postupně samozřejmě).Mám studium psychologie jako koníčka. Vážím si moudrých a odvážných lidí. "V Boha nevěřím, já vím že je!! citát. Junga, se který se ztotožňuji. Dobro a zlo je jen úhel pohledu.

Seznam rubrik