Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Vůl zůstane volem, pařez pařezem

Velmi mě pobavilo na novinkách.cz, že pan Nečas vynadal minisrtu vnitra Kubicemu a ten, podle zákona padajícího ho..."dořval" pana Henycha, ředitele pro veškeré volby, který již tento post hájí dvacet let. Jeho roztomilé trvání na tom, že ministerstvo při sčítání podpisů nepochybilo, to je vizitka vzdělanosti zajisté z dob totality.

  Nedavno podotkl pan Miloš Zeman, že jen hlupák o sobě nepochybuje, tak myslím, podobně jako hláška pana Wericha, kterou jsem použila jako titulek, vystihuje onoho pana ředitele docela dobře. Takové machry si platíme ze svých daní? To se člověku hned lépe pracuje i na místě uklizečky, když ví, k jak bohulibým účelům  peníze, vybrané na daních, slouží. Inu elita národa je elita národa, to se nedá nic platný.

Nu i já si tedy dovolím zopakovat svou první hodinu občanské nauky, protože toto mé dílko uniklo širší veřejnosti, tedy čtenářům blogů. A protože jsem si s tím dala práci a stále mi připadá, že tyto principy stále ne a ne vniknout do povědomí dnešních lidí, kteří se zmítají mezi hesly:"zlatý komunisti, ty jaktěživ po člověku nic nechtěli" a "nemá cenu cokoli dělat, stejně to naše vláda zpronevěří", musíme se učit všichni.

Říkali mi v jednom mém zaměstnání učitelka. Já jsem se tomu bránila a hrdě hlásila, že jsem mistr odborného výcviku. Ale to je vlastně učitel, který učí řemeslo. Absolvovala jsem tzv. Pedagogické minimum. Pokud se mi to podaří vysvětlit dobře a pochopí to hodně lidí, nebylo to nadarmo. Posuďte sami.

Pedagog učí podle osnovy, tedy používá své vědomosti z mnoha knih a snaží se to předat svým žákům. Jak a co jim předává je otázkou. Záleží na tom, jestli je svoboda, nebo vládne ideologie. Proto by neměli učit členové KSČM. Takový učitel není pedagog ale demagog.

(Demagog je ten, kdo vědomě hlásá věci, o kterých ví, že nejsou pravda a to lidem, o nichž ví, že jsou hlupáci)

Občanská nauka

Základní pojmy

    Férová soutěž je základním principem ve svobodné společnosti. Co to znamená? Uvedeme si příklad – politická strana. Abychom my, voliči, dokázali sestavit kvalitní parlament, měli bychom si vybrat z více politických stran a měli bychom si vybrat svobodně. Záleží však na tom, jak se jednotlivé strany prezentují. Ne každý je ochoten sám studovat program té i oné strany. K prezentaci programu strany používají různé prostředky – letáky, tištěné programy, projevy svých lídrů, čili mítinky apod. Nejvíce lidí sleduje televizi. Televize používá nejen slova, ale také obrazy. Tedy zákonitě toto médium ovlivňuje nejširší vrstvu občanů a záleží na tom, kolik zde která strana dostane k prezentaci svého programu a svých lídrů místa. Pokud tedy televize některé strany upřednostňuje a tedy jim dává prostor a jiným ne, nebo jen velmi omezeně, už se o férovou soutěž nejedná. Televize vždy byla a je velmocí. Kdo si ji koupí, obvykle volby vyhraje, protože když diváky masíruje demagogickými informacemi často, jsou tyto informace pokládány za PRAVDU jedinou možnou. Všimněme si prosím, které strany kolik prostoru dostávají a hlavně té masáže typu, budete-li volit jinou stranu, než tu naši, váš hlas propadne. Kam to asi tak může vést? K volbě menšího zla?

   Občan je individualita. Je to základní jednotka společnosti. Občanská společnost musí mít zákony a pravidla na usměrňování konfliktů, které vznikají soužitím občanů tak, aby si vzájemně neubližovali. Takové střety by se měly řešit veřejnou argumentací a rozumným dialogem, směřujícím k nalezení pravdy. Toto zajišťuje STÁT a jeho instituce. Stát je tedy službou občanům, nikoliv něco mocného a samoúčelného a od občanů odtrženého. Jak fungují tyto instituce v našem státě? Domácí úkol: Uveďte příklad fungování našeho státu, abyste tuto úlohu pochopili správně. Můžete použít například fungování Ústavního soudu nebo vlády.

Práva občanů

  Občan má právo na hotový víceméně neměnný soubor zákonů, vycházejících z obecných principů, vymahatelný soudem, který rozhoduje bez jakéhokoliv zvláštního zájmu, pouze na základě obecných principů. To je hlavně tzv. Ústava. Co zaručuje Ústava?

Svobodný občan má právo na ochranu svého vlastnictví, ať je to majetek nemovitý, movitý i třeba vědomostní. V případě porušení tohoto vlastnictví se občan brání nikoli osobní pomstou, ale prostřednictvím veřejné moci, která případ spravedlivě posoudí. Jakou úlohu mají v tomto pořádku tzv. lobbisté ? Vyjmenujte nějaké lobbisty a jejich působení kdekoli.

Tržní vztahy

Občan při sledování svých osobních zájmů díky trhu přispívá k obecnému blahu. I správným nakládáni se svým majetkem občan přispívá celé společnosti. Individuality jsou nuceny obracet se k druhým, aby mohly takto uspokojovat nejen sebe, ale celou společnost.

Občanskou společností se tedy rozumí prostor mimo rodinu, zahrnující stát i trh, na němž se lidé sdružují v úsilí o uplatnění svých zájmů podle společných pravidel.

Čili nesmí rozhodovat náboženství, ideologie, monarcha a jeho rodina, ani sympatie či předsudky. Nikdo nemá patent na pravdu!

Opakování učiva

  Spravedlivá soutěž znamená klasickou konkurenci při směně na trhu, zahrnuje i soutěž osobností, myšlenek i nápadů, iniciativ, představ a jistě i spolků a sdružení(vis odstavec – politické strany - základní pojmy) Spravedlivá soutěž znamená stejná pravidla pro všechny ( fair play) Tato metoda je jakousi formulací argumentů spravedlivé společnosti, nikoli zvůle „silnějšího“ a proto takovéto rozhodování nevede k nahodilým výsledkům a je kdykoli přezkoumatelné

Lze nahradit soutěž plánováním? Nelze, plánování není přírodním, nebo-li přirozeným zákonem.

Spravedlivá soutěž je jediná možnost pro optimalizaci kritérií, která řeší úlohu s velkým počtem proměnných a velkým počtem individualit.

 Všechny subjekty, myšlenky, teorie atd., které by ve spravedlivé soutěži neuspěly, musí tedy být prosazovány silou. Lidé je jinak nepřijmou a proto se často sahá i k násilí. Uveďme si příklad: členství v Evropské unii, vedoucí moc komunistické strany ve státě, uznání Fidela Castra prezidentem, režim v Číně, severní Korei.... a dál už sami, ano?!

  Příště si probereme chyby, které zapříčinily tento stav v naší společnosti.

Přeji hezký den.

Autor: Jiřina Faltisová | pondělí 17.12.2012 17:33 | karma článku: 15,02 | přečteno: 1286x
  • Další články autora

Jiřina Faltisová

Přímá volba prezidenta a diskriminace žen

Asi to není "téma dne", ono se na to nějak pozapomnělo. Bohužel problém graduje. Mezi kandidáty na prezidenta už žádná žena není. Proč asi? Že by se nenašla žádná schopná?

9.12.2017 v 17:34 | Karma: 12,03 | Přečteno: 556x | Diskuse| Společnost

Jiřina Faltisová

Demagogie pana Okamury II.

Já si myslím, že problémem pana Okamury je jeho nabubřelé ego. Já jsem byl první, já od začátku říkám, já jsem přišel s tímhle ... a naopak za to může vláda Sobotky, Babiše a Bělobrádka ( i bez Babiše...)

4.11.2017 v 14:06 | Karma: 16,68 | Přečteno: 956x | Diskuse| Politika

Jiřina Faltisová

Demagogie pana Okamury

Reakce na vaše vystoupení ze dne 19.5. 2017 na SVČS. Jste demagog a sázíte na českou závist a nepřejícnost. Mluvíte pod heslem "Proti všem" spolupráce vyloučena.

25.5.2017 v 15:27 | Karma: 13,80 | Přečteno: 941x | Diskuse| Politika

Jiřina Faltisová

Prezidentský kandidát Horáček

Moje reakce na rozhovor v Deníku.cz.. Řekla bych, že je na dobré cestě, jen zvolil nesprávný čas. Jeho studium sociální antropologie a snad aktivity, založené na setkávání s lidmi, jistě přináší výsledky, ale problém je jinde...

17.12.2016 v 15:45 | Karma: 32,68 | Přečteno: 1370x | Diskuse| Společnost

Jiřina Faltisová

Ruská propaganda něco jako paní Kolombová?

Nějak narážím stále jen na to, že Rusko je hrozba a pořád se tu přesouvají USA jednotky, zbraně a radary, stále nové vojenské základy USA kolem Ruska, ale pozor(!) na ruskou propagandu. Něco jako dvojitý agenti nebo kontrašpioni?

26.11.2016 v 16:32 | Karma: 40,25 | Přečteno: 1406x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Novotný je na vyhazov z ODS. Výroky o Slováčkové překročil hranici, řekl Benda

12. května 2024  12:11

Starosta Řeporyjí Pavel Novotný překročil hranice, které by se překračovat neměly, kritizoval v...

Máš jiný názor? Tak tohle je výsledek. Kaliňák o zákulisí atentátu na Fica

18. května 2024

Premium Je jedním z nejbližších lidí premiéra Roberta Fica ve straně Smer-SD. Byl ve všech Ficových vládách...

Se samopalníky šli svrhnout komunisty. Proč největší Prokešův puč nevyšel

18. května 2024

Premium Před 75 lety, v polovině května 1949, se měl odehrát vůbec nejvážnější ozbrojený pokus o svržení...

Hlavně díky manželce. Britský premiér Sunak je se svou ženou bohatší než král

17. května 2024  22:12

Britský premiér Rishi Sunak a jeho manželka Akshata Murtyová v loňském roce, kdy byl Sunak celou...

Vlak na Děčínsku usmrtil člověka, provoz na trati do Ústí nad Labem byl přerušen

17. května 2024  18:10,  aktualizováno  21:32

Vlak u Dobkovic na Děčínsku v pátek vpodvečer srazil člověka. Na místě podlehl svým zraněním, řekl...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 212
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1304x
Žena s velkým množstvím zkušeností, která vychovala tři děti a žila dlouhodobě s dvěma partnery(postupně samozřejmě).Mám studium psychologie jako koníčka. Vážím si moudrých a odvážných lidí. "V Boha nevěřím, já vím že je!! citát. Junga, se který se ztotožňuji. Dobro a zlo je jen úhel pohledu.

Seznam rubrik