Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

Paní Faltisová, pokud je řeč o matematice, tak ta je pro všechny technické obory jakousi pomocnou vědou. Když máme nějaký úkol třeba z elektroniky, například zjistit sílu signálu amerického radaru ve vzdálenosti 10 km od zdroje, tak si musíme vzít příslušný vzorec a do něj pak dosazovat numerické hodnoty. Možná ale, že jsem zvolil nevhodný příklad.

Takže jinak: Nejprve si musím definovat cíl. A co bylo cílem té akce pana Henycha? Zjistit průměrnou chybovost všech souborů nebo vytřídit soubory na platné a neplatné.

Pokud měl zjišťovat průměrnou chybovost, tak to samozřejmě počítal jako idiot. Ale pokud mu šlo o to, jakýmsi sítem zachytit platné soubory podpisů a pustit je dál, pak se mu to povedlo skvěle.

A tím, že nechal zbytek na soudu absolutně neprohloupil a hlavně to se správnými (lege artis) matematickými postupy nemá vůbec co dělat. Pokud to má s čím co dělat, tak s celou filozofií kontroly počtu platných podpisů tak, jak ji stanovil zákon.

0 0
možnosti
JJ

Pane Heřmánku, celá filozofie kontroly platných hlasů, jak ji stanoví prováděcí zákon, je postavena na sice nevysloveném, o to však zřetelnějším (i když z hlediska správnosti - s ohledem na multiplicity - poněkud diskutabilním) předpokladu, že relativní chybovost jakéhokoliv dostatečně velkého náhodně vybraného vzorku podpisů je přibližně rovna relativní chybovosti celého souboru podpisů.

U skalárních chyb (myšleno takových, které jsou funkcí jednoho podpisu), to platí.

Na multiplicity zákonodárce zřejmě pozapoměl, jenže úředník jej nesmí dodatečně opravovat. Mimoto, sčítáním procent chybovosti vliv multiplicit stejně aproximovat nelze.

0 0
možnosti
Foto

Ministerstvo, pokud chtělo dodržet zákon, tak jinak jednat nemohlo. Druhou otázkou je, zda to čirou náhodou ti samí pánové také nenavrhli. Protože, pokud se nad tím člověk pořádně zamyslí, jedno síto nemůže stačit v žádném případě při vyhodnocování ze vzorků. 

A já si neustále, přes tu několikatýdenní masáž a vytrpění názvů z nichž blbec, co neumí počítat, stále myslím, že zvolená metoda nebyla chybná, chyběl jí ale druhý krok.

0 2
možnosti
Foto

Poslyšte, pane Hermánku, vy tohle tvrdíte navzdory tomu, že snad celý národ ví, že snad jedině matematika má své zákony jaksi neměnné. Ať to myslel kdo chtěl a jak chtěl, matematicky to prostě špatně je.:-)

0 0
možnosti
  • Počet článků 212
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1304x
Žena s velkým množstvím zkušeností, která vychovala tři děti a žila dlouhodobě s dvěma partnery(postupně samozřejmě).Mám studium psychologie jako koníčka. Vážím si moudrých a odvážných lidí. "V Boha nevěřím, já vím že je!! citát. Junga, se který se ztotožňuji. Dobro a zlo je jen úhel pohledu.

Seznam rubrik