Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Občanská nauka 2. hodina

Tak kde jsme skončili? Kdo dával pozor a připravoval se? Téma dnešní hodiny je: chyby, které zapřičinily PSEUDO DEMOKRACII v naší zemi.  Dnes si povíme o jedné z nich.         

   Není tak složité něco svrhnout, ale umění je nahradit to něčím jiným – lepším. A protože takový úkol se neřeší často a u nás byl řešen poprvé a po čtyřiceti letech totality, bohužel, došlo k jistým chybám.

   Ve snaze odstranit komunistickou ideologii, se zvolení představitelé, včele s profesorem Václavem Klausem, snažili obnovit soukromé vlastnictví. Myšlenka - co bylo soukromé a komunisty zavrhované a pronásledované, prohlásit za žádoucí a podporované. Zůstal však náhled společnosti, a to, že stát je nepřítel, proti kterému je třeba být ve střehu. Čtyřicet let byl stát nepřítel a toto vidění občanům zůstalo.

  Stát versus občanská společnost. A důsledek? Kdo nám vysvětlí, proč je tato myšlenka špatná?

  Pokud jste minule dávali pozor víte, že stát a jeho instituce nejsou proti společnosti postavené cosi, ale je to služba občanům, která zajišťuje chod země, průchod spravedlnosti, řízení rovných podmínek na trhu atp..

  Tehdejší ministr financí se svými poradci hledali vzor, čili nějaký stát, kde došlo k podobnému převratu a následnému řešení téhož problému. Jako inspiraci si vybrali Chile. Tento model vyřešení v tamních podmínkách se pak snažili přizpůsobit podmínkám našim.

  Jak ale převést státní podniky na občany této republiky, když mezi nimi nebyl téměř nikdo, kdo by si mohl tyto státní firmy koupit, aby to nebyly jen struktury minulého režimu?

  A tak se zrodil pokus, ve světě dosud nevídaný, nevyzkoušený a proto velmi riskantní. A sice tzv. Kupónová privatizace. Myšlenka byla, dát možnost všem našim občanům podílet se na vlastnictví výrobních prostředků. Tedy počáteční kapitál občanů měl být nahrazen kupony.

  Takovýto složitý proces ale dopadl tak, jak se dalo u nás v Čechách očekávat. Protože ne všichni občané si troufali investovat své kupony tak, aby se věc zdařila, měli možnost požádat o investování svých kupónů tzv. Investiční fondy. A zde jsme se projevili jako Češi. Jelikož složitost tohoto úkolu byla skutečně obrovská, zákony které s ním souvisely, byly tvořeny za chodu. Objevili se schopní finanční vykukové, kteří využili naivnosti občana, neschopného domyslet možnosti, které jim měla privatizace kupony umožnit, a začali tyto kupony od lidí zkupovat pod pláštíkem tzv.Privatizačních fondů.

   Jaké znáte privatizační fondy a jména s nimi spojená? Uvedeme si příklad Harvardských fondů a pana Viktora koženého. Lidé, při vidině okamžitého zisku pár stokorun, dali tomuto pánovi své kupony. Viktor Kožený a jiní, např. Spořitelna, byli schopni získat úvěry na nákup kuponů a tak obrovský majetek jim byl „lidem“ prakticky věnován.

   Pokud ale někdo pochopil celý systém a chtěl se podílet na vlastnictví firem, které by využíval například jako dodavatele materiálu pro svou soukromou firmu, také, bohužel, nedopadl dobře. Opět se našli ve vedení doposud státního podniku lidé, kteří svou „svědomitou“ správou těchto výrobních prostředků, dovedli tyto téměř ke krachu. Vzhledem k děravosti zákonů, začali tito „správci“ majetek vyvádět do svých narychlo založených soukromých firem a základní podnik tak zcela úmyslně přivedli na buben. Tvořivost českých podvodníků byla skutečně veliká a, bohužel, nečekaná.

  Tak občané svou hloupostí a naivitou jednou pro vždy ztratili možnost vlastnit v tomto státě cokoliv. Inu pokus se nezdařil. Čí to byla chyba? Dá se to svalovat na jediného člověka? Ano dá, protože lidé si zvykli hledat viníka a tak si jej našli. Ano, je to Václav Klaus. Nebyl na to sám, ale byl vidět, protože se snažil lidem svůj plán vysvětlovat. Bohužel, marná byla jeho snaha.

Takže si zopakujeme. Jaké jsou možnosti převodu výrobních prostředků na občany v zemi, kde byli téměř všichni stejně chdí? Tedy bez jakéhokoliv kapitálu a také jakési negramotnosti v investování vůbec?

Příště si dáme písemnou práci. Končím dnešní hodinu. Kdo minule chyběl, vyhledá si látku minulé hodiny. Najde ji pod názvem Tlucte a bude vám....

Přeji hezký den.

Autor: Jiřina Faltisová | pondělí 3.12.2012 11:00 | karma článku: 11,71 | přečteno: 980x
  • Další články autora

Jiřina Faltisová

Přímá volba prezidenta a diskriminace žen

Asi to není "téma dne", ono se na to nějak pozapomnělo. Bohužel problém graduje. Mezi kandidáty na prezidenta už žádná žena není. Proč asi? Že by se nenašla žádná schopná?

9.12.2017 v 17:34 | Karma: 12,03 | Přečteno: 556x | Diskuse| Společnost

Jiřina Faltisová

Demagogie pana Okamury II.

Já si myslím, že problémem pana Okamury je jeho nabubřelé ego. Já jsem byl první, já od začátku říkám, já jsem přišel s tímhle ... a naopak za to může vláda Sobotky, Babiše a Bělobrádka ( i bez Babiše...)

4.11.2017 v 14:06 | Karma: 16,68 | Přečteno: 956x | Diskuse| Politika

Jiřina Faltisová

Demagogie pana Okamury

Reakce na vaše vystoupení ze dne 19.5. 2017 na SVČS. Jste demagog a sázíte na českou závist a nepřejícnost. Mluvíte pod heslem "Proti všem" spolupráce vyloučena.

25.5.2017 v 15:27 | Karma: 13,80 | Přečteno: 941x | Diskuse| Politika

Jiřina Faltisová

Prezidentský kandidát Horáček

Moje reakce na rozhovor v Deníku.cz.. Řekla bych, že je na dobré cestě, jen zvolil nesprávný čas. Jeho studium sociální antropologie a snad aktivity, založené na setkávání s lidmi, jistě přináší výsledky, ale problém je jinde...

17.12.2016 v 15:45 | Karma: 32,68 | Přečteno: 1370x | Diskuse| Společnost

Jiřina Faltisová

Ruská propaganda něco jako paní Kolombová?

Nějak narážím stále jen na to, že Rusko je hrozba a pořád se tu přesouvají USA jednotky, zbraně a radary, stále nové vojenské základy USA kolem Ruska, ale pozor(!) na ruskou propagandu. Něco jako dvojitý agenti nebo kontrašpioni?

26.11.2016 v 16:32 | Karma: 40,25 | Přečteno: 1406x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Novotný je na vyhazov z ODS. Výroky o Slováčkové překročil hranici, řekl Benda

12. května 2024  12:11

Starosta Řeporyjí Pavel Novotný překročil hranice, které by se překračovat neměly, kritizoval v...

Spolupředsedové AfD vyzvali Bystroně, ať opustí předvolební kampaň

18. května 2024

Spolupředsedové německé pravicově populistické strany Alternativa pro Německo (AfD) Alice Weidelová...

Západ má strach z ruské porážky stejně jako z té ukrajinské, soudí Zelenskyj

18. května 2024  8:46

Sledujeme online Západ se bojí porážky Ruska stejně jako porážky Ukrajiny, což je absurdní. Řekl to v pátek...

Klimatičtí aktivisté ochromili letiště v Mnichově, vybrali si rušné svátky

18. května 2024  8:34,  aktualizováno  9:49

Letiště v Mnichově dnes ráno dočasně přerušilo provoz v důsledku protestu klimatických aktivistů z...

Kvůli nehodě kamionu je uzavřena D35 u Olomouce ve směru na Mohelnici

18. května 2024  7:39,  aktualizováno  7:45

Kvůli nehodě kamionu byla dnes časně ráno uzavřena dálnice D35 u Olomouce-Nemilan ve směru na...

  • Počet článků 212
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1304x
Žena s velkým množstvím zkušeností, která vychovala tři děti a žila dlouhodobě s dvěma partnery(postupně samozřejmě).Mám studium psychologie jako koníčka. Vážím si moudrých a odvážných lidí. "V Boha nevěřím, já vím že je!! citát. Junga, se který se ztotožňuji. Dobro a zlo je jen úhel pohledu.

Seznam rubrik