Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

Mám neodbytný pocit, že princip Kupónové privatizace nesmírně komplikuje. Nebylo to tak, že by si vůbec někdo v tomto státě chtěl koupit podíl na svém dodavateli a to z několik důvodů. Za prvé, skoro nikdo takovou výrobu nevlastnil a za druhé, ten podíl na firmě v rámci jedné kuponové knížky byl nepatrný. To až fondy dokázaly získat majoritu ve firmách.

Smysl kupónovky byl dvojí. Jednak, pokud možno spravedlivě, rozdat státní majetek občanům a také naučit občany pohybovat se v kapitalistickém - tržním prostředí. A obojí bylo splněno.

Ti, kdo investovali sami, přišli občas k velmi slušným penězům a ti, kdo skočili na špek Kocábům, Koženým a dalším, byli náležitě poučeni, jak to v kapitalismu chodí. A každý z těch "okradených" prodělal pouhé 2.000,- Kč, což je asi 100,- Kč za každý rok během posledních 20 let, jinými slovy asi 30 haléřů za den. Takovými penězi se dnes už ani nedá platit, tak jsou malé, ale každého dodnes trápí. Ale co za tu dobu utratil za cigarety a alkohol ho netrápí.

1 0
možnosti
Foto

Děkuji za váš příspěvek. Já jsem měla soukromé čalounictví a koupila jsem akcie výrobce potahových látek v Jihlavě a ten byl vytunelován. Nicméně na první valné hromadě nás, drobných akcionářů bylo hodně. Ale jak jsem psala, loupežníci nespali.:-)R^

0 0
možnosti
Foto

Tlucte a bude vám... natlučeno!!! ;-D

1 1
možnosti
Foto

A kdopak se nám to vrátil? Kmotře Petře nepřepepři toho vepře.;-D;-D

0 0
možnosti
VV

Při kuponové privatizaci došlo navíc k svévolnému porušení předem daných pravidel.Pro malý zájem rozhodl p.Klaus  nahrát žralokům a prodloužil délku celé operace.Tím porušil dané slovo a dal příklad ostatním.

0 1
možnosti
ŠS

To jsou jednoduché počty. Tzv. kupónová knížka byla lidu darována 1 ks/os./ 1000,- Kč . obyvatel bylo i tehdy něco málo před 10 Mega. Takže Klaus ohodnotil cenu národního hospodářství v rukách lidu na 10 mld. Kč. Zbytek cca. 1, 7 bil. rozdělil mezi své poskoky.

1 3
možnosti
Foto

No, já si pamatuji, co jsem četla v oné brožurce a taky, že se lidi i chlubili jak výhodně svou knížku prodali a co si za Deset tisíc od Spořitelny koupili.Ty knížky byly tři a myslím, že to nemusel být konec.Ale prostuduji se materiál pana Béma a uvidím, co si já pamatuju a co jiní.;-) Četla jsem tehdy podrobný popis Klause.:-)

1 2
možnosti
JS

Jsem poněkud jiného názoru. Viníci nejsou ti naivní a hloupí, ale ti, kteří je okradli. Vaše snaživé úvahy vedou k tomu, že viníkem není vrah, ale ten který se dal zabít.

0 2
možnosti