Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Mohl by Václav Klaus změnit českou politiku?

 Jaký je rozdíl mezi Klausem a Zemanem? Jsou to rivalové nebo spojenci? Proč Miloš Zeman prosadí, co chce a Klaus ne? Co čekat od Jany Bobošíkové či Andreje Babiše? Co je základní chyba politiky u nás?

Začnu trochu zeširoka. Protože si myslím, že člověk se utváří v útlém věku (existuje názor že do devíti let je člověk prakticky hotov) a to, co si uloží do svého podvědomí, co si zakóduje, podle toho jedná. Proto jsou Miloš Zeman a Václav Klaus tak rozdílní, co do úspěšnosti, prosadit svou vizi.

Jak jsem posbírala různé střípky ze života MZ, co se o něm píše, co říká on sám a co člověk tak nějak zachytí z těch neoficiálních zdrojů, utvořila jsem si o něm, jako o člověku, zhruba takový obrázek, ze kterého vycházím a který se budu snažit co nejstručněji popsat.

Vyrůstal v neúplné rodině a spíše intelektuální (matka učitelka, otec poštovní úředník)ovlivňován především ženami, maminkou a babičkou. Takže chyběl mu tzv. mužský vzor. Proto si myslím, že je více, jak se říká, samorost. On si musel ke svým postojům dospět sám, maximálně pomocí četby a o to jsou pevnější. Takže byl spíše v bezbranné pozici, bez ochránce a  poradce, který by mu byl nejblíže a byl k němu vázán silným citem. Který by opravdu  chtěl pro svého potomka to nejlepší, samozřejmě z hlediska svého. Nicméně by byl tím nejlepším partnerem do diskuze v době, kdy si člověk tříbí svůj názor. Mohl by ho usměrnit svými životními zkušenostmi. Tady se odráží i jeho nedůvěra k ženám, jako partnerkám v politice. Ženy, které ho vychovávaly, byly v přesile a on musel být v opozici, už proto, že jako muž začal vnímat svět přece jen jinak. Proto si musel to své prosadit daleko složitěji a důrazněji, než právě Václav Klaus.

Proto si myslím, že právě on byl teď tou nejlepší volbou na úřad prezidenta, protože nadešel čas tu situaci zvrátit. Zastavit ty loupežníky a bezohledné egoisty a protože byl trénovaný, zvládl to lépe než kdo jiný. On je opravdu platným ve své funkci, protože v téhle situaci by se slušností daleko nedošel. On musel jednat razantně a důsledně a na to asi pan Klaus neměl a nemá, jak se říká, žaludek. On je příliš slušný a neprůbojný. Proto si myslím, že neuspěl Miloš Zeman v té prezidentské volbě v roce 2003, protože situace ještě neuzrála do dnešních až  obludných rozměrů té neslušnosti  a pokřivených morálních hodnot a nebylo ještě tolik třeba té jeho razance a hlavně té jeho dokonalé strategie, kterou dokáže zvolit tak, aby byla účinná. Aby vedla tam, kam je třeba. On přesně ví, kde a jak udeřit na nepřítele a zpacifikovat ho. 

Václav Klaus je spíše ideolog a idealista. Jeho rodinné zázemí bylo více vyrovnané a podporující. Umím si představit, že se tam více mohlo debatovat a hledat to správné řešení v otázkách ekonomie, vytříbit si názor. On tedy ví jak by to mělo vypadat a kudy na to jít, ale nedokáže domyslet, jak to nejlépe zařídit, aby to prošlo. K tomu právě potřebuje ty spojence, kteří by pochopili tu jeho vizi a kteří by ji přijali za svou a zvolili tu nejlepší strategii. Kdyby nebyl Zeman v opozici, tedy tak levicový, jistě by byl tím nejlepším partnerem pro Václava Klause. Ta jeho praktičnost a jak sám Miloš Zeman říká, to politické řemeslo má lépe zmáknuté. Prostě Václav Klaus nemusel ve své rodině jít hlavou proti zdi. Byl asi spíše podporován a tedy se nenaučil bojovat a takové ty špinavé praktiky, které používá běžně Kalousek, jsou mu cizí. Neoprostí se od těch svých jistých, jak se říká, skrupulí.

Václav Klaus je, tedy podle mě, velmi zklamán tím, kam se ta jeho ODS dostala od toho původního modelu. On promyslel do detailů vis. Stanovy kdo by měl být členem a jak by měla tahle strana fungovat. Dal jí pevné základy, ale ne dost pevné pro ty, kteří chtěli být více vidět. Ono žít ve stínu někoho, kdo prostě je lepší, to hned tak někdo neskousne. Proto se objevují ve stranách frakce. Jednou to byl pan Pilip s Janem Rumlem, podruhé někdo jiný. Ale nebyl ten klid na práci, na dokonalou přípravu například zákonů, protože se neustále řešilo spíše, kdo tu stranu povede a jak jejího zakladatele vyšoupnout. Proto byl odsunut na čestného předsedu a později se distancoval od „své“ strany. A ODS začala fungovat jako strana komunistická. Rozdělila se na ty, kteří rozhodují a ty dole, kteří mohou jen kývat. Demokracie vymizela s nástupem kmotrů.

  Václav Klaus také prosazoval zastupitelskou demokracii. Že lidé mají volit takové politiky, kteří je přesvědčí a pak jim dát prostor, aby mohli naplňovat program, se kterým ty volby vyhráli. Jenže u nás volby končí obvykle patovou situací a jsou ve hře koalice, složené s různých stran. Pan Klaus kolikrát říkal, že to či ono se nemělo dostat na veřejnost. Ne proto, že by mu šlo o nějakou zákulisní politiku, ale výstup by měl být jednotný. Novináři by neměli znejisťovat ani lidi ani politiky, protože je to odvádí z cesty. Když se do věci vloží nějaký ambiciózní novinář, obvykle i malou chybu, která se může stát, on z toho udělá senzaci aby se zviditelnil, tedy skandál, protože mu jde o sledovanost, čtenost atd.. Zkrátka drby a pavlač.

Naši politici neřešili problémy tak, aby odstranili příčiny, ale řeší jen důsledky a to opravdu svérázným způsobem. Například tzv. romská problematika. Cikáni jezdí načerno, a perou se s revizory? Tak ať mají jízdné zadarmo. Neplatí nájem? Tak jim zvýšíme dávky. Dělají bordel po nocích? Tak dáme zmlátit ty, kterým to vadí atp. Ke špatně fungujícímu zákonu přilepí další nařízení a vlastně je to flek na flek, až je to nepřehledné a nečitelné. U nás jen ti, kteří se zviditelní nějakým činem, který se i vymyká dobrým mravům, ten se pak dostává k moci. Vis třeba pan Čunek.

Až uvidí Václav Klaus, že některá ta strana účiněji prosazuje jeho myšlenky, neodchyluje se a neuhýbá a usoudí, že jim může věřit, pak zasáhne. Ne už na postu premiéra, „do jedné řeky dvakrát nevstoupíš“, ale bude mít pokračovatele, který by mohl bojovat za „neviditelnou ruku trhu“, parlamentní demokracii bez zákulisních dohod a nařízení, za suverenitu naší země, za rovnost příležitostí , zkrátka za tu jeho koncepci. Za skutečné pravicové hodnoty.

Miloš Zeman zatím také nenašel toho správného pokračovatele. Důvěřoval Špidlovi a Grossovi , svým „učňům“ a oni v „zátěžové“ situaci neobstáli. Pokušení bylo příliš velké. Nedokázali čelit. Jeden na to neměl inteligenci, tedy podle mě, druhý byl asi příliš nevyzrálý a jeho hodnoty byly jinde. Nepreferoval idee, ale peníze, pohodlí a  švindl.

Miloš Zeman je a vždycky byl vlastně provokatér. Svými bonmoty vždy vyjádřil geniálně ve zkratce svůj názor i náhled  a zpřístupnil jej tak, aby ho ti chytřejší pochopili. A opravdu se tou situací, myslím, baví. Oplácí Kalouskovi stejnou mincí za nás. Ale není to takový chudák, aby se mstil. Naopak. Jiný by za ty výpady Karla Schwanzenberga nakopl, ale on mu nabídl místo diplomata. Chtěl podle mne Schwanzenberga spíše ochránit před ostudou, vzhledem k jeho věku a tedy opotřebovanosti organismu. Kalousek jen zneužívá jeho prostoty. A tím mu ubližuje. KS se „zviditelní“ a nakonec se provalí, že papouškuje, co ho Kalousek navedl. Sám pak v ústraní sleduje situaci a útočí s ještě větší podlostí, prohnaností a demagogií přímo ukázkového typu, řekla bych.

Pokud se podaří zvrátit tento vývoj a bude na to stačit těch pět let, pak už snad i Miloš Zeman bude mít klid a bude si užívat důchod. Až splní tenhle úkol, už kandidovat nebude. Nebude proč. Bude jen sledovat zpovzdálí a třeba i radit, když se ho někdo zeptá. Měl by se ptát. Miloš Zeman je mistr strategie. A stejně tak Václava Klause bychom se měli ptát.

No a Jana Bobošíková? Říkalo se o ní, když kandidovala na prezidentku, že je to Klaus v sukních. A najednou to utichlo. Tehdy to nejspíš mělo odradit ty, kteří Klause nenáviděli, ale teď už se to nehodí. Já si myslím, že tahle politička dozrála a věří jí i Václav Klaus. Ona bude nejlepší jeho pokračovatelkou. Jí to hned tak neotráví a neodradí jako slušňáka Klause. Ona je bojovnice. A já jí to tam asi hodím.

A Andrej Babiš? Ten už taky ví o čem to je. Já mu vděčím za to, co dělá pro ženy, protože si myslím, že je jich v politice neprávem (v populaci je nás víc) žalostně málo. Jsou ženy různé, stejně jako muži. Ale vzorky k porovnání mají být stejně velké, nemyslíte?

http://prehravac.rozhlas.cz/audio/2955080

Autor: Jiřina Faltisová | sobota 31.8.2013 16:18 | karma článku: 10,89 | přečteno: 690x
  • Další články autora

Jiřina Faltisová

Přímá volba prezidenta a diskriminace žen

Asi to není "téma dne", ono se na to nějak pozapomnělo. Bohužel problém graduje. Mezi kandidáty na prezidenta už žádná žena není. Proč asi? Že by se nenašla žádná schopná?

9.12.2017 v 17:34 | Karma: 12,03 | Přečteno: 556x | Diskuse| Společnost

Jiřina Faltisová

Demagogie pana Okamury II.

Já si myslím, že problémem pana Okamury je jeho nabubřelé ego. Já jsem byl první, já od začátku říkám, já jsem přišel s tímhle ... a naopak za to může vláda Sobotky, Babiše a Bělobrádka ( i bez Babiše...)

4.11.2017 v 14:06 | Karma: 16,68 | Přečteno: 959x | Diskuse| Politika

Jiřina Faltisová

Demagogie pana Okamury

Reakce na vaše vystoupení ze dne 19.5. 2017 na SVČS. Jste demagog a sázíte na českou závist a nepřejícnost. Mluvíte pod heslem "Proti všem" spolupráce vyloučena.

25.5.2017 v 15:27 | Karma: 13,80 | Přečteno: 941x | Diskuse| Politika

Jiřina Faltisová

Prezidentský kandidát Horáček

Moje reakce na rozhovor v Deníku.cz.. Řekla bych, že je na dobré cestě, jen zvolil nesprávný čas. Jeho studium sociální antropologie a snad aktivity, založené na setkávání s lidmi, jistě přináší výsledky, ale problém je jinde...

17.12.2016 v 15:45 | Karma: 32,68 | Přečteno: 1370x | Diskuse| Společnost

Jiřina Faltisová

Ruská propaganda něco jako paní Kolombová?

Nějak narážím stále jen na to, že Rusko je hrozba a pořád se tu přesouvají USA jednotky, zbraně a radary, stále nové vojenské základy USA kolem Ruska, ale pozor(!) na ruskou propagandu. Něco jako dvojitý agenti nebo kontrašpioni?

26.11.2016 v 16:32 | Karma: 40,25 | Přečteno: 1406x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Policie v pohotovosti kvůli hrozbě terorismu. Zadržela podezřelého cizince

8. června 2024  23:01,  aktualizováno  9.6 12:41

Policie dopadla cizince podezřelého ze zvlášť závažného zločinu, po kterém vyhlásila pátrání v...

Volby vyhrálo ANO před SPOLU. Stačilo! i Přísaha mají dvě křesla, propadli Piráti

9. června 2024  20:29,  aktualizováno  10.6

Volby do Evropského parlamentu vyhrálo v Česku hnutí ANO. Od voličů získalo 26,14 procenta hlasů,...

Policie prověřovala nákup vojenského materiálu pro Ukrajinu. Zajistila 300 milionů

5. června 2024,  aktualizováno  8.6 21:12

Premium Česká policie v tichosti prověřovala třaskavý případ, který může mít negativní dopad na zbrojní...

Povodně zpustošily západní Čechy. Zasahovaly vrtulníky, sesuv zastavil trať

2. června 2024  12:06,  aktualizováno  21:58

Části Česka o víkendu zasáhly bouřky provázené místy silným deštěm. Zejména na jihozápadě Čech...

Turek pod tlakem. Promazal sítě, ruší debaty. Zdviženou pravici řeší policie

6. června 2024  14:28,  aktualizováno  16:45

Lídr kandidátky Přísahy a Motoristů sobě Filip Turek se nezúčastní posledních debat před...

Přítelkyni na poli schválně nejen srazil, ale i přejel. Soud poslal muže do vazby

10. června 2024  16:27

Muže, který v sobotu cíleně srazil a přejel svou přítelkyni na poli poblíž Zelenče u Prahy, poslal...

Pod Týnským chrámem hořela půda jednoho z domů, hasiči evakuovali dvacítku lidí

10. června 2024  14:29,  aktualizováno  16:23

V Celetné ulici v centru Prahy blízko Týnského chrámu zasahovali odpoledne hasiči kvůli požáru, k...

Z radnice v Bubenči až do Bruselu. Stojíme na prahu nové éry, říká Kolář

10. června 2024  16:11

Dvě volební období stál v čele radnice Prahy 6. Jím vedené zastupitelstvo rozhodlo v roce 2019 o...

KSČM není mrtvá, ale název Stačilo! má smysl, říká komunistický exhejtman

10. června 2024  16:10

Jen slova chvály snáší někdejší hejtman Ústeckého kraje a komunista Oldřich Bubeníček na adresu...

  • Počet článků 212
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1297x
Žena s velkým množstvím zkušeností, která vychovala tři děti a žila dlouhodobě s dvěma partnery(postupně samozřejmě).Mám studium psychologie jako koníčka. Vážím si moudrých a odvážných lidí. "V Boha nevěřím, já vím že je!! citát. Junga, se který se ztotožňuji. Dobro a zlo je jen úhel pohledu.

Seznam rubrik