Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Mít svůj malý kousíček vlasti..nebo raději velkej kus?

  Shlédla jsem 13.komnatu pana Schwarzenberga. V diskuzi pod jedním mým blogem někdo zalitoval, že se nestal prezidentem právě on. Chápu jeho lásku k tomu kousíčku vlasti, Orlíku a dnes již zatopenému údolí řeky Vltavy. Krajina jeho šťastného dětství, zvlášť je-li to spojeno se "svátkem" posezení celé rodiny u čaje a tatínek vypráví...

   Určitě bylo drsné, vytrhnout dítě z jeho šťastného dětství. Přestěhovat jej do cizí krajiny, na jiné panství, do jiného státu. Chápu jeho stesk. I já ve snu vídám místa, která už neexistují, kde jsem, jako malá byla v krásné krajině u babičky a dědy, která už změnila svou tvář díky "vyspělé" civilizaci.

Z oken Orlíku už není vidět nádherné údolí, cestičky podél řeky pod korunami stromů. Jen vodní plocha a stromy v povzdálí a parník, který veze turisty na prohlídku. Sentiment starého člověka, určitě poznamenaného křivdou. Věřím, že se mu stýská a nejen po krajině, ale po idylické rodině. Ale co dělá pro svou vlast? Snaží se získat zpět pokud možno celé panství, ale sám tu věčně nebude a kdo po něm bude dědit? Samozřejmě jeho potomci, ale ti už mají jinou vlast. Jsou doma jinde, ne v Čechách.

  Bůh stvořil nebe a Zemi a dal ji člověku... Všichni máme k půdě vztah, máme to v základní výbavě od Stvořitele i když si to mnozí nepřipouštějí. Narodili se a žijí celý život ve městě a přesto, když jednou zažijí "setkání" se zemí - půdou, většinou se jim vrátí tenhle vztah. Půda znamená život. Člověk by měl v potu tváře dobývat své živobytí, tak to Bůh chtěl...

  Půda dnes je vlastněna různými subjekty -  církvemi, feudály, státem... K jejímu vlastnictví si lidé vždy pomohli jedině válkou, dobýváním cizích území a rozšiřováním svých panství i za cenu zabijení lidí, tvořících vojska a tlupy, které si najímali a platili panovníci, aby pro ně loupili. A církev? Dostala půdu darem? Jistě byly časy, že díky hospodaření na takové půdě pomohli církevní hodnostáři chudým a závislým. V klášterech bylo obdělávání zahrad jednou z hlavních náplní práce, kromě modliteb.  Pěstovali si zde zeleninu a ovoce pro svou spotřebu. Půda vždy stála za to, aby se o ni bojovalo. Znamenala bohatství a hojnost potravy a potrava, to je to jediné, co skutečně člověk potřebuje, aby přežil.

Člověk má ale kladný vztah k půdě jen když mu patří. Záleží na něm, jak s ní hospodaří. Komunisti znárodnili i půdu a stala se vlastnictvím "nás všech" a jak se s tím lidé vyrovnali? Inu na těch lánech "hospodařila" družstva, ale malé kousíčky si lidé skoupili, aby zde měli své domky, zahrádky, chaty a chalupy. Mockrát jsem slyšela, že nikde jinde ve světě nemají lidé své "druhé domácnosti", že je to naše česká specialita, bydlet ve městech a na víkend hurá do přírody, na svůj malý kousíček vlasti. Někdo půdu i s hospodářstvím zdědil a je spousta takových, kteří půdu neprodají za žádnou cenu. Pronajmou, ale neprodají.

Tentokrát z Ruska přišla tahle myšlenka, aby každý, kdo si to bude přát, dostal ne méně než jeden hektar půdy a založil rodový statek. Je to jediné možné řešení dnešní krize. Jak vrátit člověku původní hodnoty do života. Kousíček vlasti, toho kousíčku půdy, který bude jen jeho a na němž může hospodařit podle libosti. Je vypočítáno, že takto velký pozemek uživí RODINU a také ji bude držet pohromadě. Lidé zde zakládají své zahrady, sady i kousek lesa a rybníček se vejde. Uživí i pár domácích zvířat. A po obvodě živý plot. Ne ten stříhaný a šlechtěný z tújí, ale ze stromů a keřů sesazených tak, aby byl ten "plot" pořád barevný a krásný, plný ptactva a aby chránil před větrem. A také dům má být živý, roubený z klád. To je ten návrat k původním pramenům. V Rusku rozloha stačí...                              /Zvonící cedry Ruska, Vl. Megre - Anastasia/

   Prý je to zaostalost, ale k čemu jsou stohy bankovek nebo dokonce jen cifry na výpisu, když by se člověk nenajedl, zemřel by hlady. Peníze jako takové jsou jen kousky potištěného papíru. Jídlo se za ně koupí, zatím, jeho kvalita je ovšem mnohdy pochybná....

Takže i když pan "kníže" shromáždil svůj majetek a rád by ještě další, zvládne na něm hospodařit? Musí využít práci těch, kteří to štěstí neměli. Nepatří jim žádný kousíček vlasti, musí pracovat na cizím a proto ta práce s půdou není tou srdeční záležitostí. Je to práce jako každá jiná. Placená dobře nebo špatně. Ale kdyby dal pan KS dohromady ještě větší ipérium, nikdy se nevrátí ono idylické posezení celé rodiny v knihovně nad šálkem čaje a vyprávění otce... Ta půda neznamená RODINU, jen majetek a ten se musí hlídat. Není to radost, ale "jen" obrovská starost.

Ve Vídni se prý baví novým vtipem:

 Malá privatizace v Česku byla, když Havlovi vrátili Lucernu.

 Velká bude, až Schwanzenbergrovi vrátí Čechy.

Napsala mi kamarádka, že by MU to přála, že by měly Čechy konečně pořádného hospodáře. Odepsala jsem jí, že může odevzdat KS svou chalupu se zahradou, že když tam bude KS hospodařit lépe než ona a její manžel, že se o ně dobře postará, pan kníže a ostatní se rádi přidají... nebudou muset ani myslet! 

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Jiřina Faltisová | úterý 5.3.2013 11:52 | karma článku: 16,56 | přečteno: 747x
  • Další články autora

Jiřina Faltisová

Přímá volba prezidenta a diskriminace žen

Asi to není "téma dne", ono se na to nějak pozapomnělo. Bohužel problém graduje. Mezi kandidáty na prezidenta už žádná žena není. Proč asi? Že by se nenašla žádná schopná?

9.12.2017 v 17:34 | Karma: 12,03 | Přečteno: 556x | Diskuse| Společnost

Jiřina Faltisová

Demagogie pana Okamury II.

Já si myslím, že problémem pana Okamury je jeho nabubřelé ego. Já jsem byl první, já od začátku říkám, já jsem přišel s tímhle ... a naopak za to může vláda Sobotky, Babiše a Bělobrádka ( i bez Babiše...)

4.11.2017 v 14:06 | Karma: 16,68 | Přečteno: 956x | Diskuse| Politika

Jiřina Faltisová

Demagogie pana Okamury

Reakce na vaše vystoupení ze dne 19.5. 2017 na SVČS. Jste demagog a sázíte na českou závist a nepřejícnost. Mluvíte pod heslem "Proti všem" spolupráce vyloučena.

25.5.2017 v 15:27 | Karma: 13,80 | Přečteno: 941x | Diskuse| Politika

Jiřina Faltisová

Prezidentský kandidát Horáček

Moje reakce na rozhovor v Deníku.cz.. Řekla bych, že je na dobré cestě, jen zvolil nesprávný čas. Jeho studium sociální antropologie a snad aktivity, založené na setkávání s lidmi, jistě přináší výsledky, ale problém je jinde...

17.12.2016 v 15:45 | Karma: 32,68 | Přečteno: 1370x | Diskuse| Společnost

Jiřina Faltisová

Ruská propaganda něco jako paní Kolombová?

Nějak narážím stále jen na to, že Rusko je hrozba a pořád se tu přesouvají USA jednotky, zbraně a radary, stále nové vojenské základy USA kolem Ruska, ale pozor(!) na ruskou propagandu. Něco jako dvojitý agenti nebo kontrašpioni?

26.11.2016 v 16:32 | Karma: 40,25 | Přečteno: 1406x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Královna fetiše rozdráždila Ameriku. Její fotografce se klaní i feministky

22. května 2024

Seriál „Nejkrásnější fotografka“ či „nejlepší pin-up fotografka na světě“. Taková čestná přízviska si...

„Krok ke třetí světové.“ Ukrajinci zasáhli klíčovou ruskou radarovou stanici

25. května 2024  12:55

Ukrajinská armáda zřejmě tento týden zasáhla významnou ruskou radarovou stanici, která je součástí...

Turek: Z Nerudové mi bývá špatně, o hlasy komoušů a progresivistů nestojím

24. května 2024

Bývalý automobilový závodník a lídr Přísahy s Motoristy Filip Turek patří mezi černé koně...

Česko explodovalo zlatou hokejovou radostí, fanoušci v Praze kolabovali

26. května 2024  11:40,  aktualizováno  23:29

Česko v neděli zažilo hokejový svátek. Fanoušci vyrazili sledovat finále mistrovství světa na...

Pavel se zranil na motorce. V nemocnici na pozorování zůstane několik dní

23. května 2024  20:03,  aktualizováno  22:32

Prezident Petr Pavel se zranil při jízdě na motorce. Zranění nejsou vážná, ale vyžádají si...

Posílili jste národní hrdost, řekl Fiala mistrům světa. Dostal dres a medaili

29. května 2024  8:12,  aktualizováno  13:45

Premiér Petr Fiala uvítal v Kramářově vile hokejové mistry světa. Poděkoval jim za zisk titulu. „Je...

Senát rozhodne o nové definici znásilnění i výši příspěvku na péči

29. května 2024  8:20,  aktualizováno  13:34

Změnu vymezení znásilnění v trestním zákoníku ze silou vynuceného na nesouhlasný pohlavní styk bude...

V Dillí naměřili rekordních 52,3 stupně. Šetřete vodou, nabádají úřady občany

29. května 2024  11:04,  aktualizováno  13:30

V indickém hlavním městě Dillí naměřili nový teplotní rekord 52,3 stupně Celsia. Za tento týden...

Na hřbitově v Petrohradu přibyla nová socha. Je to Prigožin s náhrobkem

29. května 2024  13:19

Zesnulý ruský oligarcha a šéf žoldnéřské Wagnerovy skupiny Jevgenij Prigožin se v Rusku dočkal...

  • Počet článků 212
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1297x
Žena s velkým množstvím zkušeností, která vychovala tři děti a žila dlouhodobě s dvěma partnery(postupně samozřejmě).Mám studium psychologie jako koníčka. Vážím si moudrých a odvážných lidí. "V Boha nevěřím, já vím že je!! citát. Junga, se který se ztotožňuji. Dobro a zlo je jen úhel pohledu.

Seznam rubrik