Ministerští úředníci potřebují naše daně i na své obědy?

Ono nestačí, že mají královské platy, oni musí ještě díky své odborové organizaci dostávat obědy za pakatel? Vždyť přece se nebudou ochuzovat o zaměstnanecké výhody. Pak nemají být náklady na provoz ministerstev miliardové!

Jídelny, které normálně fungují, jsou výdělečné. Tedy vytvářejí hodnoty. Ty ministerské jsou jenom dotovány státem. Vytváří jen to, co sami spotřebují.

   Kdo nechápe, že oni by z morálního hlediska měli platit plnou cenu svého jídla i když jsou též zaměstnanci, měl by si uvědomit, kolik berou. Průměrná mzda je kolem pětadvaceti tisíc. Kdo z nás to má?  Na dělnických a běžných profesích máme kolem dvanácti tisíc, hlavně ženy. Muži jsou na tom jako obvykle lépe. Například uklizečeky, učitelé, šoféři - těm se to navyšuje hodinama a dietama, ale základní plat, nic moc. Dále na poštách, ani doktoři nemají tolik a ti svou činností NEČERPAJÍ naše daně. Ti si na sebe vydělávají svou kvalifikovanou prací, stejně jako ostatní pracující. A do FKSP si platí za svého.

Možná jsem zaujatá, ale co vím, moc lidí se platově pohybuje dost hluboko pod onou průměrnou mzdou. A jsou to ti, kteří VYTVÁŘEJÍ zisk a ne že spotřebovávají NAŠE daně. Vždyť odbory státních zaměstnanců, to je něco, co je samo proti smyslu této organizace vůbec. Vždyť odbory mají chránit zaměstnance před zvůlí zaměstnavatelů a chcete-li to slyšet naplno, tak před jejich přehnanými požadavky na zaměstnance. Před tím, že když se zaměstnanec ozve, tak ho zkrátka vyhodí a vezmou jiného, který si to netroufne a bude "správně" držet hubu a krok. Na co si chtějí stěžovat státní zaměstnanci? Na stát? Jejich práce je jistě důležitá, ale kolika z nich hrozí vyhazov, když se jim nebude zdát jejich náplň práce adekvátní jejich platu?

Proč je průměrná mzda tak vysoká? Kolik je těch, kteří museli investovat do vzdělání své schopnosti, svůj čas a dřinu při studiu, aby dosáhli za normální hodiny méně, než tito zaměstnanci na ministerstvech? 

Prostě mně to připadá nemorální. Ministerstva mají spotřebu z rozpočtu státu, která jde do miliard. Když zvážíme, kolik lidí tam doopravdy pracuje tak, aby zařídili běžný provoz? 

   Vyhledala jsem si rozpočet ministerstva financí. Nevím kolik lidí tam je, to se mi najít nepodařilo, ale náklady na platy zaměstnanců v zaměstnaneckém poměru jsou u ministerstva financí skoro šest miliónů. Fond kulturních a sociálních potřeb je 74 684 korun a je zde uveden jako další položka, čili z platu těch zaměstnanců nejde. Jde opět z celkového rozpočtu! Je to vlastně jako malá  firma. Potřebují tam nějakou tu učetní, sekretářku, vrátného, řidiče, ředitele... Kolik je to lidí? A to náklady na provoz toho, co zajišťovat ministerstvo jako takové má, jsou samozřejmě zvlášť. To jsou ty sumy, které ministr rozhodne, kam je "investuje" tedy spíš přerozdělí, ale technicky to provádí nevelký počet zaměstnanců. Nebo je jich tam armáda?

Čili závěr. Ano, jsou to zaměstnanci jako většina lidí, ale mají takový plat, o kterém se nám tady dole ani nesní. Tak by si mohli těch šedesát kaček denně zaplatit s plnou parádou a myslím, že po žebrotě nepůjdou. Nebudou muset obracet každou korunu, nebo ano?

Na ty obědy jistě chodí i sám ministr a výše jeho platu známa je. Není na tom zrovna špatně. O poslanecké sněmovně rači ani nevědět. Ale ono platí, že s jídlem roste chuť, že? 

Mimochodem i žebráků u nás přibývá. Je to strašný, když už lidé fakt nenajdou nic, co by je živilo důstojně a nějakých keců se nenají. Svoje žaludky prostě mohou ošidit co do kvality jídla, ale množství, to se obejít nedá. Hlad je svině. Pardon.

Tento blog je reakcí na včerejší blog Petra Závladského.

  http://zavladsky.blog.idnes.cz/c/309324/Nasi-od-reality-odtrzeni.html

Přeju hezký den.

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Jiřina Faltisová | středa 5.12.2012 11:38 | karma článku: 25,63 | přečteno: 1571x
  • Další články autora

Jiřina Faltisová

Demagogie pana Okamury II.

4.11.2017 v 14:06 | Karma: 16,68

Jiřina Faltisová

Demagogie pana Okamury

25.5.2017 v 15:27 | Karma: 13,80