Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Kultura ve službách mamonu?

  Jediné, co zbylo, je žebříček nejbohatších Čechů. Paláce, bouráky, tučná konta, služebnictvo, V.I.P.... 

  Co je to vlastně kultura? Když se otevřely hranice na západ, udiveně jsme zírali na to, že například most přez řeku v Linci lemují truhlíky s květinami. Čisto, vše kvetoucí, udržovaná zeleň. Kromě jiného, samozřejmě.

Ano i to jak a kde žijeme svědčí o naší kulturnosti. Ne jedné straně paláce a parky za vysokými zdmi a na druhé paneláky, vyšlapané cesty živořícím trávníkem, zmrzačené stromy a keře, odpadky, psí exkrementy, smetiště vajglů kolem každé lavičky, zastávky...

Proč nezačít právě tady. Nová pracovní místa ve službách kultury bydlení. Ano, sídliště se revitalizují z dotací EU, ale zase jsou to jednorázové akce bez návaznosti údržby. Proč nemá každé prostranství někoho, kdo by zodpovídal za pořádek a čistotu, upravoval by zeleň, prořezával stromy s citem odborníka, mohly by být i ovocné, udržovat záhony. Kolik žen po padesátce i těch starších by rádo kolem sebe mělo kvetoucí zahradu? Jenže politika velkých tendrů na údržbu města nepřipouští jakoukoli iniciativu. Miliony z rozpočtu města se převedou na "osvědčenou" firmu a ta hospodaří tak, jak hospodaří. Hřiště nemají správce a je jen málo psích palouků a tak psí "hovínka" jsou prostě všude. Děti nemůžou vyběhnout s míčem na trávník, aniž by do něčeho šláply. Tráva se seče ne, když je třeba, ale když je termín. Výsledkem jsou od slunce vypálená téměř holá místa, keře a stromy nekrášlí ale hyzdí,pohled na ně je vskutku žalostný. A hlavně všudypřítomné nevzhledné konatejnery a binec okolo nich. Ovšem kontejnery na bio odpad jsou vzácností.

Samozřejmě chyba je i na straně obyvatel. Je mnoho těch, kteří si udržují pořádek bezprostředně okolo sebe, ale hned o kousek dál založí smetiště. A proč? Protože můžou. Všechno je anonymní, území nikoho a všech. Nikdo za nic neručí. Jenže je to naše vizitka. Snadno na nás pak koukají v západní Evropě jako na rozvojovou zemi.

A mají se obyčejní lidé kde scházet? Ano, kaváren, hospůdek, restaurací a profesionálních divadel a výstavních síní je dost. Ale kolikrát si to člověk s většinovou mzdou, která je kolem 12 tisíc. může dovolit? Zajet si do Prahy na muzikál, to je položka za několik tisíc. Ale co když potřebuju spravit zuby? Rovněž položka za pár tisíc, přesto, že měsíčně dávám na zdravotní pojištění. Jenže za to musí stavět a udržovat  paláce a platit statisíce úředníků a hlavně řiditelů, kteří mají příjem v milionech. Na tu péči o zdraví pak se jen paběrkuje z toho, co zbyde. A co neprofesionální ochotnické divadlo? Dětská představení a výstavy. Hudební produkce školních dětí, zkrátka ta naše kultura skutečná, má prostor? Všechny projekty tzv. neziskovek se zastavily, protože dost nevynášely.

Kultura je i o tom, jak vypadáme. Obezita je, řekla bych, rovněž známkou pasivity a potravin, které jsou spíše pro oko než pro zdraví. Plné chemie a zářivých obalů a výživová hodnota nula. Bodejť. Bioodpad nekončí v kompostárně, ale ve spalovnách nebo na skládkách. A půda se hnojí chemií a drancuje se rok co rok. Vlna farmářů jaksi mizí, protože kde mohou farmáři své zdravé potraviny prodávat? Nevím jak kde, ale v Českých Budějovicích se investovalo do celkem pohledných dřevěných stánků u nádraží, ale farmářům se tam nějak nechce. Že by byl nájem vysoký? To ví jen zastupitelé města. Čili stánky jsou prázdné, nevyužívané. A zeleninu dál kupujeme v Supermarketech, bohužel. Stejně tak oblečení ze sekáčů nebo supermarketů nedává možnost se nějak kreativně prezentovat. 

A tak zbývá jen se zamyslet, zda ta honba za mamonem nás nestojí příliš moc. A na druhé straně udržovat početné skupiny lidí s tak nízkým příjmem, že žijí "z ruky do huby"? Vlastně duševní úpadek v takovém prostředí. Nebo ne?

Autor: Jiřina Faltisová | středa 2.4.2014 10:25 | karma článku: 12,48 | přečteno: 689x
  • Další články autora

Jiřina Faltisová

Přímá volba prezidenta a diskriminace žen

Asi to není "téma dne", ono se na to nějak pozapomnělo. Bohužel problém graduje. Mezi kandidáty na prezidenta už žádná žena není. Proč asi? Že by se nenašla žádná schopná?

9.12.2017 v 17:34 | Karma: 12,03 | Přečteno: 556x | Diskuse| Společnost

Jiřina Faltisová

Demagogie pana Okamury II.

Já si myslím, že problémem pana Okamury je jeho nabubřelé ego. Já jsem byl první, já od začátku říkám, já jsem přišel s tímhle ... a naopak za to může vláda Sobotky, Babiše a Bělobrádka ( i bez Babiše...)

4.11.2017 v 14:06 | Karma: 16,68 | Přečteno: 956x | Diskuse| Politika

Jiřina Faltisová

Demagogie pana Okamury

Reakce na vaše vystoupení ze dne 19.5. 2017 na SVČS. Jste demagog a sázíte na českou závist a nepřejícnost. Mluvíte pod heslem "Proti všem" spolupráce vyloučena.

25.5.2017 v 15:27 | Karma: 13,80 | Přečteno: 941x | Diskuse| Politika

Jiřina Faltisová

Prezidentský kandidát Horáček

Moje reakce na rozhovor v Deníku.cz.. Řekla bych, že je na dobré cestě, jen zvolil nesprávný čas. Jeho studium sociální antropologie a snad aktivity, založené na setkávání s lidmi, jistě přináší výsledky, ale problém je jinde...

17.12.2016 v 15:45 | Karma: 32,68 | Přečteno: 1370x | Diskuse| Společnost

Jiřina Faltisová

Ruská propaganda něco jako paní Kolombová?

Nějak narážím stále jen na to, že Rusko je hrozba a pořád se tu přesouvají USA jednotky, zbraně a radary, stále nové vojenské základy USA kolem Ruska, ale pozor(!) na ruskou propagandu. Něco jako dvojitý agenti nebo kontrašpioni?

26.11.2016 v 16:32 | Karma: 40,25 | Přečteno: 1406x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Ruský zbrojní průmysl vzkvétá. Díky čínské pomoci výroba dramaticky roste

4. května 2024

Premium Přes citelné západní sankce ruský zbrojní průmysl vzkvétá. Tamní produkce zbraní se dramaticky...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Budoucnost válčení? Stíhačka řízená AI obstála v „boji“, vezla i šéfa letectva

3. května 2024  21:23

Americký šéf letectva Frank Kendall se poprvé proletěl experimentální stíhačkou F-16, kterou místo...

Hamás má týden na příměří, jinak Izrael vtrhne do Rafáhu, spekuluje Egypt

3. května 2024  19:28,  aktualizováno  21:13

Izrael dal palestinskému radikálnímu hnutí Hamás týden na to, aby přijal dohodu o příměří a...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 212
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1304x
Žena s velkým množstvím zkušeností, která vychovala tři děti a žila dlouhodobě s dvěma partnery(postupně samozřejmě).Mám studium psychologie jako koníčka. Vážím si moudrých a odvážných lidí. "V Boha nevěřím, já vím že je!! citát. Junga, se který se ztotožňuji. Dobro a zlo je jen úhel pohledu.

Seznam rubrik