Kultura ve službách mamonu?

  Jediné, co zbylo, je žebříček nejbohatších Čechů. Paláce, bouráky, tučná konta, služebnictvo, V.I.P.... 

  Co je to vlastně kultura? Když se otevřely hranice na západ, udiveně jsme zírali na to, že například most přez řeku v Linci lemují truhlíky s květinami. Čisto, vše kvetoucí, udržovaná zeleň. Kromě jiného, samozřejmě.

Ano i to jak a kde žijeme svědčí o naší kulturnosti. Ne jedné straně paláce a parky za vysokými zdmi a na druhé paneláky, vyšlapané cesty živořícím trávníkem, zmrzačené stromy a keře, odpadky, psí exkrementy, smetiště vajglů kolem každé lavičky, zastávky...

Proč nezačít právě tady. Nová pracovní místa ve službách kultury bydlení. Ano, sídliště se revitalizují z dotací EU, ale zase jsou to jednorázové akce bez návaznosti údržby. Proč nemá každé prostranství někoho, kdo by zodpovídal za pořádek a čistotu, upravoval by zeleň, prořezával stromy s citem odborníka, mohly by být i ovocné, udržovat záhony. Kolik žen po padesátce i těch starších by rádo kolem sebe mělo kvetoucí zahradu? Jenže politika velkých tendrů na údržbu města nepřipouští jakoukoli iniciativu. Miliony z rozpočtu města se převedou na "osvědčenou" firmu a ta hospodaří tak, jak hospodaří. Hřiště nemají správce a je jen málo psích palouků a tak psí "hovínka" jsou prostě všude. Děti nemůžou vyběhnout s míčem na trávník, aniž by do něčeho šláply. Tráva se seče ne, když je třeba, ale když je termín. Výsledkem jsou od slunce vypálená téměř holá místa, keře a stromy nekrášlí ale hyzdí,pohled na ně je vskutku žalostný. A hlavně všudypřítomné nevzhledné konatejnery a binec okolo nich. Ovšem kontejnery na bio odpad jsou vzácností.

Samozřejmě chyba je i na straně obyvatel. Je mnoho těch, kteří si udržují pořádek bezprostředně okolo sebe, ale hned o kousek dál založí smetiště. A proč? Protože můžou. Všechno je anonymní, území nikoho a všech. Nikdo za nic neručí. Jenže je to naše vizitka. Snadno na nás pak koukají v západní Evropě jako na rozvojovou zemi.

A mají se obyčejní lidé kde scházet? Ano, kaváren, hospůdek, restaurací a profesionálních divadel a výstavních síní je dost. Ale kolikrát si to člověk s většinovou mzdou, která je kolem 12 tisíc. může dovolit? Zajet si do Prahy na muzikál, to je položka za několik tisíc. Ale co když potřebuju spravit zuby? Rovněž položka za pár tisíc, přesto, že měsíčně dávám na zdravotní pojištění. Jenže za to musí stavět a udržovat  paláce a platit statisíce úředníků a hlavně řiditelů, kteří mají příjem v milionech. Na tu péči o zdraví pak se jen paběrkuje z toho, co zbyde. A co neprofesionální ochotnické divadlo? Dětská představení a výstavy. Hudební produkce školních dětí, zkrátka ta naše kultura skutečná, má prostor? Všechny projekty tzv. neziskovek se zastavily, protože dost nevynášely.

Kultura je i o tom, jak vypadáme. Obezita je, řekla bych, rovněž známkou pasivity a potravin, které jsou spíše pro oko než pro zdraví. Plné chemie a zářivých obalů a výživová hodnota nula. Bodejť. Bioodpad nekončí v kompostárně, ale ve spalovnách nebo na skládkách. A půda se hnojí chemií a drancuje se rok co rok. Vlna farmářů jaksi mizí, protože kde mohou farmáři své zdravé potraviny prodávat? Nevím jak kde, ale v Českých Budějovicích se investovalo do celkem pohledných dřevěných stánků u nádraží, ale farmářům se tam nějak nechce. Že by byl nájem vysoký? To ví jen zastupitelé města. Čili stánky jsou prázdné, nevyužívané. A zeleninu dál kupujeme v Supermarketech, bohužel. Stejně tak oblečení ze sekáčů nebo supermarketů nedává možnost se nějak kreativně prezentovat. 

A tak zbývá jen se zamyslet, zda ta honba za mamonem nás nestojí příliš moc. A na druhé straně udržovat početné skupiny lidí s tak nízkým příjmem, že žijí "z ruky do huby"? Vlastně duševní úpadek v takovém prostředí. Nebo ne?

Autor: Jiřina Faltisová | středa 2.4.2014 10:25 | karma článku: 12,48 | přečteno: 689x
  • Další články autora

Jiřina Faltisová

Demagogie pana Okamury II.

4.11.2017 v 14:06 | Karma: 16,68

Jiřina Faltisová

Demagogie pana Okamury

25.5.2017 v 15:27 | Karma: 13,80