Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Kdo dělá z české politické scény pavlač a žumpu?

  Proč se veřejnoprávní televize snaží pracovat jako bulvár? Je pro objektivní zprávy potřeba vytvářet skandály, aby byla sledovanost? Je veřejnoprávní televize hlásnou troubou všelijakých spekulací nebo skutečných událostí?

  Profesionalita redaktorů, konkrétně pana Moravce, Daniely Drtinové a občas i paní Kroužkové, mi připadá poněkud pochybná. Ale oni jsou pověřeni nejspíš Radou o způsobu, jakým mají vést rozhovory s politiky. Dokonce bych řekla, jak s kterými. Které grilovat, chytat za slovo a sugestivními otázkami jednak zcela změnit směr hovoru a nutit říct aspoň NĚCO, co se dá použít, nafouknout a tím pak mystifikovat veřejnost.

  Hosty do svého pořadu si konkrétně pan Moravec vybírá podle svého. Podtitul jeho pořadu je: o čem se bude hovořit, čili jakoby určuje nám divákům, kterými problémy se máme zabývat, co nás má zajímat a kdo nám v tom bude "radit". A protože hosté jsou stále titíž a  pořád se dává prostor té aroganci, urážlivému nálepkování a hlavně spekulacím (například pana Kalouska), které pak vytváří dojem v široké veřejnosti, že prezident dělá věci, které ve skutečnosti nedělá.(Ale mohl by!, namítl by nejspíš pan Kalousek)

Pan Mišík odmítl převzít z rukou řádně zvoleného prezidenta vyznamenání a když jsem četla jeho důvody, přišlo mi, že jsou opravdu jen umělé na základě právě spekulací pana Kalouska. Ten samozřejmě kdykoli otevře pusu, nikdy nezapomene "kout želízko, dokud je žhavé" a své spekulace stále dokola opakuje a dále rozvíjí a vytváří dojem, že se děje něco, co se ve skutečnosti ani JEŠTĚ dít nemůže. Zkrátka Pan Kalousek, díky obrovskému prostoru, který ve veřejnoprávní televizi dostával, dál otevřeně válčí s Milošem Zemanem a to tím svým podlým a odporným způsobem. A nejhorší je, že se mu to daří. Kéž by byli lidé schopni se sami zamyslet nad tím, co skutečně prezident řekl a udělal a co mu je neustále, Kalouskem a jinými, podsouváno a vkládáno do úst. V té obhajobě pana Mišíka bylo uvedeno, že ani ne rok, po svém zvolení se pohybuje na hranici Ústavy atp. Ale žádný konkrétní špatný čin. Zkrátka naše telka vytváří, jakoby na objednávku, tu štvavou propagandu proti prezidentovi už od té doby, co pan kníže ve druhém kole prezidentské volby neuspěl. A vystupňovala ji, když byl odstaven od své obrovské a nezasloužené moci právě pan Kalousek.

Ale zpět k ČT. Já osobně mám dojem, že nás neinformuje o tom, co nás skutečně zajímá, ale sami redaktoři vytvářejí konflikty, zřejmě aby vyplnili vysílací čas "zajímavým způsobem". Sebemenší epizodní příhodu nafoukne naše "drbna" do takových rozměrů, že to nakonec řeší i za hranicemi naší vlasti. A i tyto komentáře vzápětí použije jako argument a důkaz.

Reality show je určitě moderní formát, ale patří na jiné kanály, než na ten oficiální informační, který si ze zákona platíme. Tím chci říci, že by redaktoři měli maximálně komentovat dění, nikoli jej režírovat a vytvářet zápletky. Jen poslanec vystrčí hlavu z místnosti, hned musí odpovídat na sugestivní otázky a běda, když se podřekne. Pod tlakem řekne víc, než se vůbec dohodlo, protože ten proces teprve probíhá a stanovisko není vlastně žádné. Komu prospívá, že naše politická scéna vypadá jako pavlač? Že Miloš Zeman vlastně není lidem zvolený prezident, ale jakýsi hochštapler, který se na Hradě ocitnul náhodou a proti zájmu občanů? A že do prezidenta si kdo chce, může kopnout? Že strana, která vyhrála volby je oslabována ve své pozici, díky televizí utvořené aféře? Že se brzdí jednání o sestavení vlády? Že se situace na naší politické scéně ne a ne uklidnit?

A že jako pavlač ČT je, to je zásluha, myslím si, těch sugestivně kladených otázek, šťourání se v nepodstatných detailech, rozhovory s politiky nejsou o tom, co voliče a diváky skutečně zajímá a je podstatné, ale je to vyloženě "grilování"  samolibými redaktory, křížový výslech a snaha, dostat politiky na tu úroveň, kdy vzniká ono mínění veřejnosti, že politika je špína, žumpa a hnus. Hlavně aby zněla slova LŽI, PODVOD na voličích, Hnutí ANO nemá program, samozřejmě z úst "nejpovolanějších", tedy pana knížete, že Babiš je takovej a makovej, že neumí, nezná ... atd.. Ale nějaké uvedení na pravou míru, vyjádření napadeného, to se v telce neomílá do zblbnutí, jen ty spekulace, doplněné ilustračními záběry, pořád dokola.

  Volební kampaň byla zcela nevyvážená. Model, jaký zvolila Rada ČT, tedy zvát pouze ty strany, které vychází ve volebních průzkumech určité agentury, která dělá průzkumy na objednávku právě ČT, mi připadá jako snaha, určovat, kdo v Parlamentu bude a kdo ne. Jen detail, tazatelé se ptají a respondenti odpovídají na otázky, které zřejmě musí mít nějaký koncept a dají se velmi snadno manipulovat k výsledkům, které jsou třeba. Veškeré výmluvy na časovou tíseň jsou jen výmluvy. Kdyby si na ČT24 nerežírovali události sami a naopak dovolili přísun informací, ze kterých by si diváci sami mohli vybrat, co je zajímá a aby se vůbec dověděli o stranách, které kandidují jinak, než pouze z volebních lístků.

 Veřejnoprávní televize, kterou si ze zákona platíme každý měsíc, nás má informovat, nikoli mystifikovat.  Česká televize se chová jako politická strana, která vyhrála volby!

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Jiřina Faltisová | čtvrtek 31.10.2013 10:00 | karma článku: 16,48 | přečteno: 639x
  • Další články autora

Jiřina Faltisová

Přímá volba prezidenta a diskriminace žen

Asi to není "téma dne", ono se na to nějak pozapomnělo. Bohužel problém graduje. Mezi kandidáty na prezidenta už žádná žena není. Proč asi? Že by se nenašla žádná schopná?

9.12.2017 v 17:34 | Karma: 12,03 | Přečteno: 556x | Diskuse| Společnost

Jiřina Faltisová

Demagogie pana Okamury II.

Já si myslím, že problémem pana Okamury je jeho nabubřelé ego. Já jsem byl první, já od začátku říkám, já jsem přišel s tímhle ... a naopak za to může vláda Sobotky, Babiše a Bělobrádka ( i bez Babiše...)

4.11.2017 v 14:06 | Karma: 16,68 | Přečteno: 956x | Diskuse| Politika

Jiřina Faltisová

Demagogie pana Okamury

Reakce na vaše vystoupení ze dne 19.5. 2017 na SVČS. Jste demagog a sázíte na českou závist a nepřejícnost. Mluvíte pod heslem "Proti všem" spolupráce vyloučena.

25.5.2017 v 15:27 | Karma: 13,80 | Přečteno: 941x | Diskuse| Politika

Jiřina Faltisová

Prezidentský kandidát Horáček

Moje reakce na rozhovor v Deníku.cz.. Řekla bych, že je na dobré cestě, jen zvolil nesprávný čas. Jeho studium sociální antropologie a snad aktivity, založené na setkávání s lidmi, jistě přináší výsledky, ale problém je jinde...

17.12.2016 v 15:45 | Karma: 32,68 | Přečteno: 1370x | Diskuse| Společnost

Jiřina Faltisová

Ruská propaganda něco jako paní Kolombová?

Nějak narážím stále jen na to, že Rusko je hrozba a pořád se tu přesouvají USA jednotky, zbraně a radary, stále nové vojenské základy USA kolem Ruska, ale pozor(!) na ruskou propagandu. Něco jako dvojitý agenti nebo kontrašpioni?

26.11.2016 v 16:32 | Karma: 40,25 | Přečteno: 1406x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Novotný je na vyhazov z ODS. Výroky o Slováčkové překročil hranici, řekl Benda

12. května 2024  12:11

Starosta Řeporyjí Pavel Novotný překročil hranice, které by se překračovat neměly, kritizoval v...

Po útocích přišel atentát a výhrůžky smrtí. Evropu děsí násilí před volbami

16. května 2024  20:27

Atentát na slovenského premiéra Roberta Fica vyděsil evropské politiky. Bojí se, že nadcházející...

Německý parlament zbavil Bystroně imunity, policie prohledala jeho kancelář

16. května 2024  10:55,  aktualizováno  20:21

Spolkový sněm zbavil imunity poslance Alternativy pro Německo Petra Bystroně. Bavorský zemský...

Rusko nemá na průlom u Charkova dost lidí, Ukrajinci se udrží, řekl velitel NATO

16. května 2024  20:19

Ruská armáda nedisponuje dostatečným počtem vojáků k dosažení strategického průlomu v oblasti...

I jedna střela může být devastující, Ficovu operaci ztížil bypass, říkají lékaři

16. května 2024

Premium Slovenského premiéra Roberta Fica, na kterého ve středu zaútočil jednasedmdesátiletý pachatel,...

  • Počet článků 212
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1304x
Žena s velkým množstvím zkušeností, která vychovala tři děti a žila dlouhodobě s dvěma partnery(postupně samozřejmě).Mám studium psychologie jako koníčka. Vážím si moudrých a odvážných lidí. "V Boha nevěřím, já vím že je!! citát. Junga, se který se ztotožňuji. Dobro a zlo je jen úhel pohledu.

Seznam rubrik