Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Inaugurace a komentáře k ní, kdo to ví nejlíp?

  Osobně si myslím, že všichni máme uši i oči a svou hlavu. Slyšíme tedy všichni totéž a můžeme si vytvořit svůj názor. Vždycky jsem se divila, proč nám musí pořád někdo vykládat, co si máme o tom či onom myslet a předkládat kohokoliv, kdo se zrovna namane, jako překladatele a tlumočníka. To se zase vracíme do minulosti. 

  Štvalo mě vždycky při projevu prezidenta, ať to byl V.Havel nebo V.Klaus a teď M.Zeman to, že se hned  objevilo tisíc komentářů:" co řekl, jak to řekl, co tím myslel, proč tak myslel, proč to řekl tak a ne jinak a hned prognózy, jak bude dál působit, jestli je to dobře nebo špatně..." 

    Pamatuji jednu příhodu, kdy můj švagr, tehdy člověk ve vysokém postavení, že jakmile odvysílali projev, už ani nevím jaký,  zazvonil doma u mé sestry telefon a protože ho měli tehdy na nízké stoličce v obýváku, švagr v kleče odpovídal na dotazy nějakého redaktora. Samozřejmě, že byl upozorněn, že se ozvou a že si něco připravil. A proto si myslím, že jsou právě tyhle "rychlé" komentáře mnohem méně promyšlené, než třeba ten projev samotný, který si prezident připravuje pečlivě několik hodin, dní..?

  Neříkám, někdy se přednese téma, ke kterému se přímo očekává, že jej někdo uchopí a začne diskuse. Ale právě ten projev prezidenta je jeho sdělení nám, jeho spoluobčanům, a my sami bychom si měli udělat ve svých hlavách názor na to, co nám chce říct. Ať si někdo jiný při stejné příležitosti také říká to, co má potřebu sdělit a nechá na nás, co si z toho vybereme.

  Možná se ale pletu. Zřejmě jsou lidé, kteří nejsou schopni si svůj názor vytvořit a čekají na ty komentáře jiných, rádoby chytřejších a znalejších.

 Na to bych chtěla říct, že jsou jistě projevy, které je třeba jaksi přiblížit. Jsou v nich třeba použity výrazy, které nejsou v běžné mluvě tak frekventované a jejich význam není tak úplně široce chápaný. Ale pan president Klaus i Zeman myslím mluví velmi srozumitelně.

  Cizí slova a nové výrazy se v poslední době celkem dost rychle zabydlují v našem jazyce. Většinou se jich chytí, podle mě, ti, kteří toho ve skutečnosti mnoho svého nevyplodí, ale když použijí nový, ještě neotřepaný výraz, dodá to jejich vyjádření jakési důležitosti a chytrosti.

 Také vím, že někdy je jednodušší, když se mluví k určitému tématu, ve kterém je třeba toho hodně sdělit a to v krátkém čase, že si člověk pomůže výrazem, který má širší význam, který je možné si pak třeba dohledat ve slovníku, pokud se zúčastní někdo "nový".

  Tohle komentování se u nás děje nejspíš proto, že naše média musí mít sledovanost a proto nám nevysílají "jenom" zprávy, ale široké a ilustrované v podstatě nekonkrétní informace o něčem, co sice s tématem souvisí, ale nijak to neovlivňuje význam sdělené informace. A při té honbě za sledovaností, neboť od toho se odvíjí množství objednávaných reklam a jejich cena a tedy financování média a zřejmě výplaty, se, bohužel, velmi často právě vyhledávají co nejvíce kontroverzní názory, aby se celá věc poněkud vyhrotila. Ten jaksi přehnaný názor se pak ale velmi často stává tou pravdou, která zůstane jako pachuť i po sebe lépe myšleném sdělení toho či onoho politika.

Když jsem viděla americké filmy o volebních kampaních prezidentů a senátorů, vždycky jsem si říkala, že tohle u nás v Čechách snad nikdy nemůže obstát. Vždyť tam jdou ti kandidáti leckdy přes mrtvoly a když to tak člověk vidí, už to není o člověku a jeho schopnostech, tedy o soutěži názorů a programů, ale o volebním týmu, pro který je to otázkou prestiže. Zkrátka manipulují veřejným míněním takovým způsobem, že se samotný kandidát stává jaksi vedlejším a jde jen o to, aby zvítězil ten volební tým. Používají, tedy v těch filmech, zcela falešné a vymyšlené zprávy, které za milionové částky natočí za pomoci slavných režisérů a hlavně vyspělé filmové technologie jen k tomu, aby zmátla a odvrátila pozornost lidí od věci, která se opravdu stala a mohla by kandidátovi uškodit. A také vytváří obraz někoho, kdo ve skutečnosti neexistuje, ale osloví spousty lidí.

A hle, už to tu máme také. Volební kampaň KS byla zrovna taková a jak se osvědčila, byť jen  zatím u menší části voličů.

  A přesně tak teď vypadají i pořady například ČT24. Virtuální studio, na pozadí běží zajímavé ilustrační záběry (manipulační?), v popředí křesla, potažená státní vlajkou, květinová výzdoba rovněž v národních barvách a velké titulky a do zblbnutí opakované body programu a v mezihře komentář člověka z tábora odpůrců, dokonce zarytého odpůrce a kritika, tím je to lákavější pro lidi, kteří se rádi pouští do bezhlavého nadávání. Ano, to co si myslí sám někde v hloubi duše, něco, za co se ve skutečnosti možná i stydí, protože ví, že je to zákeřné a zlé a hle, on to tam říká nahlas, tak je to asi dobře a já jsem to taky říkal a ona je to nakonec pravda a už to jede.

Prosím vás, páni redaktoři, nechte taky něco na nás. Vždyť prezident mluvil k nám, spoluobčanům a proto si my sami máme svůj názor utvořit. Nevymývejte nám ty mozky až tak. Průměrné IQ je sto, tak my to zvládneme. A ty komentáře uveďte třeba později a s tím, že takhle to vidí ten člověk, že to není obecné mínění nebo mínění, které bychom "měli" všichni přijmout jako dogma!

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Jiřina Faltisová | pátek 8.3.2013 17:42 | karma článku: 21,49 | přečteno: 587x
  • Další články autora

Jiřina Faltisová

Přímá volba prezidenta a diskriminace žen

Asi to není "téma dne", ono se na to nějak pozapomnělo. Bohužel problém graduje. Mezi kandidáty na prezidenta už žádná žena není. Proč asi? Že by se nenašla žádná schopná?

9.12.2017 v 17:34 | Karma: 12,03 | Přečteno: 556x | Diskuse| Společnost

Jiřina Faltisová

Demagogie pana Okamury II.

Já si myslím, že problémem pana Okamury je jeho nabubřelé ego. Já jsem byl první, já od začátku říkám, já jsem přišel s tímhle ... a naopak za to může vláda Sobotky, Babiše a Bělobrádka ( i bez Babiše...)

4.11.2017 v 14:06 | Karma: 16,68 | Přečteno: 956x | Diskuse| Politika

Jiřina Faltisová

Demagogie pana Okamury

Reakce na vaše vystoupení ze dne 19.5. 2017 na SVČS. Jste demagog a sázíte na českou závist a nepřejícnost. Mluvíte pod heslem "Proti všem" spolupráce vyloučena.

25.5.2017 v 15:27 | Karma: 13,80 | Přečteno: 941x | Diskuse| Politika

Jiřina Faltisová

Prezidentský kandidát Horáček

Moje reakce na rozhovor v Deníku.cz.. Řekla bych, že je na dobré cestě, jen zvolil nesprávný čas. Jeho studium sociální antropologie a snad aktivity, založené na setkávání s lidmi, jistě přináší výsledky, ale problém je jinde...

17.12.2016 v 15:45 | Karma: 32,68 | Přečteno: 1370x | Diskuse| Společnost

Jiřina Faltisová

Ruská propaganda něco jako paní Kolombová?

Nějak narážím stále jen na to, že Rusko je hrozba a pořád se tu přesouvají USA jednotky, zbraně a radary, stále nové vojenské základy USA kolem Ruska, ale pozor(!) na ruskou propagandu. Něco jako dvojitý agenti nebo kontrašpioni?

26.11.2016 v 16:32 | Karma: 40,25 | Přečteno: 1406x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Královna fetiše rozdráždila Ameriku. Její fotografce se klaní i feministky

22. května 2024

Seriál „Nejkrásnější fotografka“ či „nejlepší pin-up fotografka na světě“. Taková čestná přízviska si...

„Krok ke třetí světové.“ Ukrajinci zasáhli klíčovou ruskou radarovou stanici

25. května 2024  12:55

Ukrajinská armáda zřejmě tento týden zasáhla významnou ruskou radarovou stanici, která je součástí...

Turek: Z Nerudové mi bývá špatně, o hlasy komoušů a progresivistů nestojím

24. května 2024

Bývalý automobilový závodník a lídr Přísahy s Motoristy Filip Turek patří mezi černé koně...

Česko explodovalo zlatou hokejovou radostí, fanoušci v Praze kolabovali

26. května 2024  11:40,  aktualizováno  23:29

Česko v neděli zažilo hokejový svátek. Fanoušci vyrazili sledovat finále mistrovství světa na...

Pavel se zranil na motorce. V nemocnici na pozorování zůstane několik dní

23. května 2024  20:03,  aktualizováno  22:32

Prezident Petr Pavel se zranil při jízdě na motorce. Zranění nejsou vážná, ale vyžádají si...

Býčí zápasy končí i v Kolumbii, podle nového zákona do tří let

29. května 2024  6:44

Kolumbijský parlament schválil zákaz býčích zápasů. K tomuto kroku dospěl po sedmi letech...

Soudy v Česku nepracují. Drtivá většina úředníků stávkuje za lepší mzdy

29. května 2024  6:25

Přes devadesát procent soudních úředníků vstoupí dnes podle justičních odborů do stávky. Některé...

Poslanci chtějí vysvětlení od Jurečky, že mají lidé v penzi trávit 21,5 roku

29. května 2024  6:06

V diskusi o návrhu důchodové reformy, která má zvýšit věk odchodu důchodu nad 65 let podle doby...

V Gaze se 70 procent pomoci z moře ukradlo. Hamásu se „odklánění“ hodí

29. května 2024

Premium Plán amerického prezidenta Joea Bidena nakrmit Gazu pomocí plovoucích přístavů dostal ránu...

  • Počet článků 212
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1297x
Žena s velkým množstvím zkušeností, která vychovala tři děti a žila dlouhodobě s dvěma partnery(postupně samozřejmě).Mám studium psychologie jako koníčka. Vážím si moudrých a odvážných lidí. "V Boha nevěřím, já vím že je!! citát. Junga, se který se ztotožňuji. Dobro a zlo je jen úhel pohledu.

Seznam rubrik