Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Deprese a jak to vidím já

Včera jsem si zde přečetla blog na toto téma a hlavně diskuzi pod ním. Dovolte tedy i mně se k tomu vyjádřit.

   V dnešní době, musí-li někdo docházet pravidelně na psychiatrii, už se na něj pohlíží jako na někoho, na něhož je třeba dát si pozor a zároveň se jeho názory neberou vážně a je často zesměšňován nejen slovně, ale i gesty. Jistě je znáte. Proto o tom nerada mluvím. Lidé to často mohou brát jako takovou ulejvárnu a nebo i omlouvání blbosti. Udělám chybu, řeknu něco kontroverzního – vymluvím se na depresi.

Příčiny deprese, a já se nebudu vyjadřovat v odborných termínech, jsou buď vnější nebo vnitřní.

 Za vnější bych považovala ona zmíněná traumata z dětství, následek dlouhotrvajícího stresu, také jistým ztroskotáním v životě.

 Vyrůstala jsem v úplné rodině. Moji rodiče měli naprosto odlišný původ. Táta byl vymodleným synem velkostatkáře, velmi inteligentní a rozmazlovaný matkou i o deset let starší sestrou. Máma, bohužel, s inteligencí průměrnou, si jako dítě prošla peklem. Nikdy nám toho moc neřekla, takže jen útržky. Máma od nich odešla, táta na výchovu nestačil, protože se elektrifikoval sever Čech (Mostecko) a tak to bylo spíše o zadání úloh a po eventuálním nesplnění následoval krutý trest. Neumím si představit zmlátit dítě do bezvědomí, mám husí kůži, když si to jen představím. Nicméně máma svého tatínka milovala a často i nás vychovávala moudrými příslovími, které často od něj slýchala. Pak měla taky macechu jak se patří. Týrala jí tak, že máma skončila v“děcáku“. Není divu, že se moji rodiče neshodli. Dnes to vidím tak, že i tátova trpělivost měla své meze, ale tenkrát jsem se o maminku bála. A bezmoc, jakou děti cítí, když se tatínek zamkne s maminkou v obýváku, oba na sebe křičí a maminka pláče je strašná. Maminka se pokusila o sebevraždu plynem, což bylo spíše způsobeno jejími depresemi vzhledem k jejímu dětství.

  Studovat jsem nesměla, táta byl státním zaměstnancem a nesouhlasil se vstupem vojsk v 68. Základku jsem dokončila s vyznamenáním, ale bohužel v době normalizace. Vyučila jsem se v Lišově čalounicí – dekoratérkou. Vdala jsem se brzy, v osmnácti letech, tehdy to bylo běžné. Za pět let jsem stačila porodit tři děti a vystudovat nástavbu na SŠ nábytkářské. Svým dětem jsem se snažila dát hodně lásky a hlavně pocit, že na mámu se mohou kdykoliv spolehnout, že je ochrání. Jen pro ilustraci – syn přišel ze školy zraněný a s poznámkou. Když mi pověděl, co se stalo, doslova jsem „letěla“ na paní ředitelku a incident se vyšetřil a paní učitelka, protože to byla její chyba, se mému synovi omluvila před celou třídou. Mladší dcera měla za třídní alkoholičku, strašlivě uřvanou paní učitelku, která si na ní zřejmě kompenzovala své mindráky a možná své neštěstí. Dostala výpověď, ale lhůta na odchod za školy byla šest měsíců. Opět jsem „zlítala“ co bylo třeba na přestup na jinou školu atd..Také zdravotní potíže jsem s dětmi musela řešit. Starší dcera byla krátkozraká a docházely jsme k dětskému psychiatrovi, připadala mi hysterická. Mladší – chronický zánět močových cest. Manžel vášnivý rybář, nikdy mi moc nepomohl.V druhém vztahu alkohol se všemi důsledky. Teď náhle samota, bez střechy nad hlavou, bez práce, bez přátel.

   Většinou mi šéfovali blbci, jenže byli ve „straně.“Já jsem měla tzv.mistrák, ale špatný kádrový posudek. Po sametové revoluci, jíž jsem se skutečně zúčastnila, jsem šla ihned podnikat ve svém oboru, který jsem si skutečně zamilovala. Vydržela jsem to pět let. Navíc jsem se dala přemluvit a vzala do učení dívčinu, která se nevešla do ročníku na učilišti a musela jsem si tedy dodělat pedagogické minimum na JU.

  A teď vnitřní nebo tělesné příčiny? Po prvním porodu transfuze krve se žloutenkou typu C. Do roku 89 u nás nebyla diagnostikovaná. Následkem byly potíže se štítnou žlázou, slinivkou a játry. Psychiatra jsem navštívila, když jsem nebyla schopna večer usnout a když se mi to podařilo, vzbudila jsem se ve tři a už jsem nespala. Také stavy naprosté beznaděje, neschopnosti a nezájmu něco dělat, pocit, že to nemá cenu.

        A teď k jádru sporu. Pořád jsem slýchala rádoby experty, mezi nima ale i lidé, kterým věřím,že antidepresiva brát nemám, že budu závislá, že je to jen špatná nálada a že to přejde atd. Vysadila jsem je několikrát a pokaždé jsem se neskutečně trápila. Přečetla jsem toho spoustu o depresi a snažila jsem se namluvit si, že to bude dobrý, že to přejde a že to musím zvládnout. Nakonec jsem vždy skončila na psychiatrii po pokusu o sebevraždu. Nepamatuji si, co všechno jsem vyváděla v záchvatech, měla jsem pocit, že jsem uvězněná v jakémsi skleněném zvonu a nikdo mě neslyší a nikdo mi nepomůže. Byla jsem tedy agresivní a naprosto zoufalá. Myslím, že kdybych měla pistoli, jako pan Svoboda a tuším,  Jiří Brabec, asi bych tu dávno nebyla. Prášky holt působí pomalu a stačej vás zachránit.

TAKŽE POZOR na rozdíl mezi depkou a DEPRESÍ. Není to legrace.

Autor: Jiřina Faltisová | pátek 5.10.2012 8:07 | karma článku: 13,21 | přečteno: 895x
  • Další články autora

Jiřina Faltisová

Přímá volba prezidenta a diskriminace žen

Asi to není "téma dne", ono se na to nějak pozapomnělo. Bohužel problém graduje. Mezi kandidáty na prezidenta už žádná žena není. Proč asi? Že by se nenašla žádná schopná?

9.12.2017 v 17:34 | Karma: 12,03 | Přečteno: 556x | Diskuse| Společnost

Jiřina Faltisová

Demagogie pana Okamury II.

Já si myslím, že problémem pana Okamury je jeho nabubřelé ego. Já jsem byl první, já od začátku říkám, já jsem přišel s tímhle ... a naopak za to může vláda Sobotky, Babiše a Bělobrádka ( i bez Babiše...)

4.11.2017 v 14:06 | Karma: 16,68 | Přečteno: 958x | Diskuse| Politika

Jiřina Faltisová

Demagogie pana Okamury

Reakce na vaše vystoupení ze dne 19.5. 2017 na SVČS. Jste demagog a sázíte na českou závist a nepřejícnost. Mluvíte pod heslem "Proti všem" spolupráce vyloučena.

25.5.2017 v 15:27 | Karma: 13,80 | Přečteno: 941x | Diskuse| Politika

Jiřina Faltisová

Prezidentský kandidát Horáček

Moje reakce na rozhovor v Deníku.cz.. Řekla bych, že je na dobré cestě, jen zvolil nesprávný čas. Jeho studium sociální antropologie a snad aktivity, založené na setkávání s lidmi, jistě přináší výsledky, ale problém je jinde...

17.12.2016 v 15:45 | Karma: 32,68 | Přečteno: 1370x | Diskuse| Společnost

Jiřina Faltisová

Ruská propaganda něco jako paní Kolombová?

Nějak narážím stále jen na to, že Rusko je hrozba a pořád se tu přesouvají USA jednotky, zbraně a radary, stále nové vojenské základy USA kolem Ruska, ale pozor(!) na ruskou propagandu. Něco jako dvojitý agenti nebo kontrašpioni?

26.11.2016 v 16:32 | Karma: 40,25 | Přečteno: 1406x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Ženě se do ruky zakousl pes. Muž, který jí přispěchal na pomoc, zvíře zabil

29. května 2024  15:12

Ženu v Žihli na Plzeňsku vážně pokousal volně pobíhající pes. Na pomoc jí přiběhl příbuzný, který...

„Krok ke třetí světové.“ Ukrajinci zasáhli klíčovou ruskou radarovou stanici

25. května 2024  12:55

Ukrajinská armáda zřejmě tento týden zasáhla významnou ruskou radarovou stanici, která je součástí...

Brutální útok nožem v Mannheimu, policista po něm bojuje o život

31. května 2024  13:12,  aktualizováno  18:49

Šest lidí v pátek utrpělo zranění při útoku nožem na náměstí v centru německého Mannheimu, uvedla...

Nemocnému synovi vstříkla do krve vodu. Chtěla jsem, aby to skončilo, řekla

29. května 2024  13:51

Mimořádně nešťastný případ matky samoživitelky a jejího vážně nemocného dítěte řeší Městský soud v...

Velký podfuk s výsluhou, nemocenská i v civilu. Policisté obírají stát o miliony

31. května 2024

Premium Státu rapidně rostou výplaty výsluh pro policisty, hasiče, celníky či dozorce. Loni Česká republika...

Australský stát jmenoval tajemníka pro „pro změnu chování mužů“

1. června 2024  20:18

Guvernérka australského státu Viktoria Jacinta Allanová jmenovala poslance Tima Richardsona jako...

Papež se sešel s Čaputovou a matkami dívek, co zemřely při nehodě autobusu

1. června 2024  20:09

Slovenská prezidentka Zuzana Čaputová se v sobotu setkala ve Vatikánu s papežem Františkem. Na...

Psa, který připomínal kostru, nalezli u chatky. Případů týrání zvířat přibývá

1. června 2024

Premium Počet brutálních případů týrání zvířat roste. Lidé z útulků říkají, že tak hrozné zacházení nikdy v...

Levné a vyrobené „na koleni“. Drogy dorazily i na Kubu, narkomafie zatím ne

1. června 2024

Premium Na Kubě, jak známo, hezky svítí sluníčko, často tam prší, takže tam dobře rostou rostliny, tedy i...

  • Počet článků 212
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1297x
Žena s velkým množstvím zkušeností, která vychovala tři děti a žila dlouhodobě s dvěma partnery(postupně samozřejmě).Mám studium psychologie jako koníčka. Vážím si moudrých a odvážných lidí. "V Boha nevěřím, já vím že je!! citát. Junga, se který se ztotožňuji. Dobro a zlo je jen úhel pohledu.

Seznam rubrik