Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Co SVOBODA je a co není (IV)

 Jak asi vznikala třída rolníků? Byla to cesta přirozená nebo násilná? Já jsem slyšela o tom vyprávět...

  Můj táta pocházel z Bernartic u Písku. Měli tam velký statek. Sice si to pamatuju jen matně, byly mi tři roky, když babička umřela. Děda umřel ještě dřív. O tom, jak to na statku chodilo mi vyprávěl můj kamarád. A jemu jeho děda, velkostatkář, a taky to ještě trochu zažil. Já vám to převyprávím -  jako pohádku.  

  Bůh stvořil nebe a zemi...a Bůh stvořil zvířata....a Bůh stvořil člověka a všechno mu to dal do užívání. Dal mu zem, tedy půdu, vodu,rostliny, stromy a zvířata. Vše Bůh stvořil dokonalé.

Ale dokonalý člověk se nedá ovládat a proto musel být zotročen.....

   Úskoky a všelijakými podvody přestala být země, tedy půda vlastnictvím člověka a stala se vlastnictvím různých subjektů -  církví, panovníků od těch velkých až po ty malé, hrabata, knížata, bohaté sedláky. Bez hospodaření nemá půda cenu žádnou. To je jisté. Cenu má jen když na ní něco roste. O tom je zemědělství. K půdě má člověk přirozený vztah, protože ji dostal od svého Stvořitele. A kdo to tak necítí, není to jeho chyba, je jen objetí ideologie. Jaképak asi ?

Vezměme jako výchozí bod vesnici, kde byl ještě těsně po válce velkostatkář. Aby měla půda význam, muselo se na ní pracovat. Tehdejší statkáři, mluvím teď o dědovi mého přítele, který zdědil statek po svém otci a vlastně po mnoha generacích otců, historie sahá až do předminulého století, nebyli „páni“, ale byli to HOSPODÁŘI. O čem to je? Oni se starali nejen o svou půdu, to by nestíhali, ale i o lidi na vsi - chalupníky. O vše, co měli, se museli starat a udržovat to v chodu. A oni se starali. Dokonce prý za války pomáhali těm, co byli v koncentračních táborech i jejich rodinám. Úloha hospodáře vyplynula přirozenou cestou, stejně jako pracovní místa na statku, potažmo vsi. Hospodář vyráběl jídlo ve velkém a tedy na kšeft, jak by se řeklo dnes. K tomu měl zaměstnance, kteří za odměnu - peníze a deputát, pracovali na polích, loukách, zahradách a sadech, starali se o zvířata - kravičky, koně, býky,voli, prasátka, slepice, husy, kachny …

   K hospodaření a vsím se vázali také mlynáři, povozníci, později opraváři zemědělských strojů, ve městě pak výrobci strojů a traktorů, protože bylo třeba hodně strojů, když byla půda znárodněna – ukradena. Ale to jsme už zase daleko.

Buď to byl hospodář dobrý nebo špatný. V druhém případě zkrachoval. To by byla ona neviditelná ruka trhu, která by ho zabila. Ale oni to měli v krvi. Aby vznikla třída rolníků, bylo třeba znárodnit půdu, donutit sedláky vstoupit do družstev uměle naprogramovaných. Pokud mi něco nepatří, ztrácím o to zájem. Nemám k tomu vztah vcelku žádný. To je přirozené. Otázkou je proč to už moje není. To je ideologie a je to nepřirozená cesta, násilná. Vybodnu se tedy na půdu a vrhnu se do města, i když se tam cítím hrozně, ale tam se postavím, v dnešní době, do fronty na práci. Co jiného mi taky zbývá?

  A vo vo tom to je. Proč jsou vesnice vylidněné? Jsou tam jen většinou rekreační chalupy, chaty a domky? Není tam z čeho žít. Čí je půda dnes? Kdo na ní pracuje ? A pracuje na ní opravdu rád? A neleží někde dokonce ladem?

  Zajímavá je také otázka, kterou řeší ti, co tam zůstali a dokonce mají i kus pole a louky, nebo velkou zahradu. Dokonce kravku nebo alespoň kozu by mohli mít. Vyplatí se jim pěstovat si svou zeleninu?  Pracovat v sadu? Chovat slepice?, když v suprmarketu to dostanu za pár korun? Co na tom, že ovoce nemá vitamíny, je to samá chemie, je to nezralé, bez chuti, dokonce jedovaté? Prostě je to levnější, tak co bych se namáhal. A nastává onen začarovaný kruh, ze kterého je těžká cesta ven. Ale EXISTUJE ! Jen POPŘEMÝŠLET....

Určitě je spousta lidí, kteří by rádi hospodařili, jen kdyby se mohli svobodně rozhodnout....

Všimli jste si, kolik ty supermarkety vyhazují ztvrdlého pečiva? Prý jsou to kvanta. Že prý je také, podle zákona, nesmí dát na krmení. Zbytky ze školních kuchyní a restaurací musí zničit. Proč na to musí být zákon? Protože se lidem příčí ničit jídlo. Chleba je boží dar, se pořád ještě říká...

Přeji hezký den

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Jiřina Faltisová | pondělí 26.11.2012 6:34 | karma článku: 11,14 | přečteno: 589x
  • Další články autora

Jiřina Faltisová

Přímá volba prezidenta a diskriminace žen

Asi to není "téma dne", ono se na to nějak pozapomnělo. Bohužel problém graduje. Mezi kandidáty na prezidenta už žádná žena není. Proč asi? Že by se nenašla žádná schopná?

9.12.2017 v 17:34 | Karma: 12,03 | Přečteno: 556x | Diskuse| Společnost

Jiřina Faltisová

Demagogie pana Okamury II.

Já si myslím, že problémem pana Okamury je jeho nabubřelé ego. Já jsem byl první, já od začátku říkám, já jsem přišel s tímhle ... a naopak za to může vláda Sobotky, Babiše a Bělobrádka ( i bez Babiše...)

4.11.2017 v 14:06 | Karma: 16,68 | Přečteno: 956x | Diskuse| Politika

Jiřina Faltisová

Demagogie pana Okamury

Reakce na vaše vystoupení ze dne 19.5. 2017 na SVČS. Jste demagog a sázíte na českou závist a nepřejícnost. Mluvíte pod heslem "Proti všem" spolupráce vyloučena.

25.5.2017 v 15:27 | Karma: 13,80 | Přečteno: 941x | Diskuse| Politika

Jiřina Faltisová

Prezidentský kandidát Horáček

Moje reakce na rozhovor v Deníku.cz.. Řekla bych, že je na dobré cestě, jen zvolil nesprávný čas. Jeho studium sociální antropologie a snad aktivity, založené na setkávání s lidmi, jistě přináší výsledky, ale problém je jinde...

17.12.2016 v 15:45 | Karma: 32,68 | Přečteno: 1370x | Diskuse| Společnost

Jiřina Faltisová

Ruská propaganda něco jako paní Kolombová?

Nějak narážím stále jen na to, že Rusko je hrozba a pořád se tu přesouvají USA jednotky, zbraně a radary, stále nové vojenské základy USA kolem Ruska, ale pozor(!) na ruskou propagandu. Něco jako dvojitý agenti nebo kontrašpioni?

26.11.2016 v 16:32 | Karma: 40,25 | Přečteno: 1406x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Drahé a rezavé, řeší Ukrajinci zbraně z Česka. Ani nezaplatili, brání se firma

18. května 2024  12:02

Premium České zbrojařské firmy patří dlouhou dobu mezi klíčové dodavatele pro ukrajinskou armádu i tamní...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Macronův evropský bolehlav. Kampaň mu ničí násilnosti, Le Penová z toho tyje

22. května 2024

Premium Blížící se volby do Evropského parlamentu budou varovným signálem pro Emmanuela Macrona, jeho...

Vláda má jednat o návrhu na vznik nových sousedských dětských skupin

22. května 2024  6:06,  aktualizováno  16:55

Přímý přenos Návrh ministra práce a sociálních věcí Mariana Jurečky z KDU-ČSL, který počítá se zřizováním...

Malého cyklistu zabilo na přechodu auto. Odvolací soud zmírnil řidičce trest

22. května 2024  16:48

Nešťastná shoda okolností připravila o život čtrnáctiletého chlapce ve Zbraslavi na Brněnsku. Loni...

Nová Buča? Na ulicích Vovčansku leží těla civilistů, ukazují záběry z dronu

22. května 2024  16:35

Ukrajinci zveřejnili nové video z Vovčansku v Charkovské oblasti, na němž na ulicích města leží...

AURES Holdings a.s.
NÁKUPČÍ AUTOMOBILŮ - BRNO (A12460)

AURES Holdings a.s.
Jihomoravský kraj
nabízený plat: 40 000 - 60 000 Kč

  • Počet článků 212
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1297x
Žena s velkým množstvím zkušeností, která vychovala tři děti a žila dlouhodobě s dvěma partnery(postupně samozřejmě).Mám studium psychologie jako koníčka. Vážím si moudrých a odvážných lidí. "V Boha nevěřím, já vím že je!! citát. Junga, se který se ztotožňuji. Dobro a zlo je jen úhel pohledu.

Seznam rubrik