Česká televize JE odtržená od reality!

 Po revoluci jsem s obrovským zájmem sledovala různé televizní debaty, kde se řešili aktuální problémy a byli tam různí lidé. Bylo to nejspíš tím, že Občanské fórum nebyla strana, ale hnutí, které vzniklo především na základě odpru ke komunismu. OVM se těm debatám neblíží ani omylem. Jsou tam zváni jedni a titíž pořád dokola.

 Témata vůbec neřeší současnou situaci ve společnosti. V této době, kdy je nálada podobná, tedy vyžadující změnu politiky, která je v obrovské krizi, by v takové debatě měli dostat slovo i jiní představitelé stran a hnutí, než jen ti z parlamentních stran. Od těch se změny nejspíš obávat nemusíme. Jsou buď v zajetí kmotrů nebo mamonu a nemohou tedy popsat svou vizi lépe fungujícího spravování státu nejspíš proto, že žádnou nemají. A vlastně jim ta současná situace vyhovuje. Mohli přece, stejně jako svého času soudruzi, kohokoliv "odstřelit" a obklopit se na ministerstvu kamarády korupčníky pod heslem "ruka ruku myje".

  Veřejnoprávní televize by měla informovat přecejen šířeji, než jen stále oslovovat paní Němcovou, Kalouska, Schwarzenbergra, Kubu, Sobotku, Dienstbiera, Gazdíka, Tejce, Filipa... Vlastně pořád vyvolává dojem, že nikdo jiný neexistuje. Je to zkrátka jen ta pavlač. Stále stejná partička, která jen reaguje na sebe navzájem, na různé výkřiky jednoho se hned ti samí dopodrobna vyjadřují a je to o ničem. Nebo jen o strašení, že ti, co odcházejí, musí zase přijít, protože jiní nejsou a vetřelec Zeman je nepřítel číslo jedna, protože jim šlápl na kuří oko.

  Kdy už konečně přestanou redaktoři postávat před různými domy a informovat o tom, kdo tam má přijet a jestli už přijel a jak se tvářil a co řekl, když přijel a co říkal, když zase odjížděl, případně co měl na sobě, k obědu a co přivezl jako dárek. Oni přeci mají možnost oslovit kohokoliv a přinést jeho názor. To by ale museli být k tomu skutečně pověřeni svými nadřízenými. Ti jsou ovšem nejspíš stále ve službách té politické garnitury, která nás do krize dostala a snaží se nás v ní udržet.

Já myslím, že nejdůležitější je teď OBNOVA DEMOKRACIE. A aktuální je, kdo co navrhuje, aby se opravdu lidé stali správci  své země. "Vláda věcí tvých zpět se k tobě navrátí" znělo v 89. Opravdu? Pokud se v televizi zase bude konat jen ono defilé takových volebních spotů, které vypadají jako reklama na štěstí a snad nikdo z nich nemůže poznat blíže toho, kdo tam vystupuje, protože je to naučené a vyretušované, myslím, že to bude na h... nic. Měly by být zase debaty, kde by zasedli lidé z různých stran a hlavně by se měli zúčastnit i z těch ostatních, neparlamentních a řešit to důležité, třeba občanský zákoník, abychom mohli posoudit, kdo mluví se znalostí a zápalem a kdo jen mele pořád jen fráze a nesmysly. V tom zákoníku se prý nevyznají ani zběhlí právníci, jak je to zformulované. Jaký to tedy má účel? Je to pro občana nebo pro vysoké výdělky právníků? Nebo to má spíše občana odradit od jakýchkoli pokusů hájit svá práva?

Vždy když měl příležitost promluvit například pan Okamura, to bylo mnohem zajímavější a vůbec živější. Dalo se předpokládat, co od něj můžeme čekat. Věděl co chce říct, vysvětlil, jak to jde udělat a nemlel jen dokola to samé, jako například pan Kalousek flašinet : autokratický systém, zrada stojedničky ODSkou, zvůle Miloše Zemana, vláda kamarádů MZ, MZ je prakticky vůdcem ČSSD, MZ chce změnit systém parlamentní demokracie, MZ chce neomezeně vládnout bu bu bu. Všichni jsou blbci (hlavně voliči) jen já jsem ten chytrej. Hodně se podobá tahle rétorika té Paroubkově. Nebo se mi to jen zdá?

Nálada je takřka výbušná a v telce se řeší nepodstatné hlouposti. Jak se lidé stěhují do domu, který zničil výbuch. Opravdu to řeší politickou krizi? A nebo ne hlouposti, třeba energetika, a to byly OVM aspoň trochu živé, konečně aspoň tři různé názory které spolu soupeřily ku podivu slušně, bez urážek, ale se skutečným zápalem a řečníci se mohli ukázat jeko skuteční lidé s názorem a ne jen papoušci závěrů z výkonných výborů. Ale tohle nás teď zrovna nepálí, nebo ano?

Kdy už bude veřejnoprávní televize opravdu veřejnoprávní?! Ještě že máme internet a sociální sítě. Bez toho bychom viděli stále jen ty drbny na pavlači.

Autor: Jiřina Faltisová | pátek 23.8.2013 10:01 | karma článku: 41,84 | přečteno: 6972x
  • Další články autora

Jiřina Faltisová

Demagogie pana Okamury II.

4.11.2017 v 14:06 | Karma: 16,68

Jiřina Faltisová

Demagogie pana Okamury

25.5.2017 v 15:27 | Karma: 13,80