Budeme volit demokracii nebo demagogii?

 Jaký je v tom rozdíl? Kdo je demokrat a kdo demagog? Naši mladí snáze skočí na demagogii komunistů, protože to, co se skutečně dělo je zkreslené. Bylo toho hodně, co se komunistům podařilo ututlalat!

Vyděsila mě moje vlastní dcera, když mi řekla, že bude volit komunisty. Když mi říkala proč, zježily se mi vlasy na hlavě. Opakovala v podstatě to, co slyšela od své babičky, mojí mámy, která je takovým demagogem. Navíc dost urputným. Nevidí, co vidět nechce. Nepřipustí pracovní tábory, gulagy, przekuce.

Prý všichni měli práci, byl první argument mé jedna třicetileté dcery. Opravdu všichni? A měli jinou možnost? Kdo neměl razítko v občance, šel sedět za příživnictví, nebo ne? Dnes mě opravdu překvapuje, kolik lidí se živí herectvím, zpíváním, kejklířstvím, sportem a vůbec kulturou. Nic nevyrábí a přesto prosperují. Jsou obrovské akce typu různých festivalů a zúčastní se jich stovky lidí. To je první věc, kterou komunisti nechtěli připustit. Svoboda shromažďovací byla pro ně jako červený hadr pro býka. Rozháněli každý náznak nějaké názorové shody, nějaké zábavy, která dávala dohromady více lidí. A nešetřili nikoho. Trempy vyházeli z vlaků, aby jim zabránili se sejít někde v lese bez dozoru. Marně :-).

Přiznávám, že konkrétně já jsem  nebyla žádný rebel. Zpívala jsem v dětském pěveckém sboru (Jitřenka)a díky tomu i v divadle a poslouchala náš český popík - Zagorovou, Rottrovou, Laufra, Neckáře, zkrátka ty, kteří byli oficiálně povolení. Ale můj brácha rebel byl a s policajtama se pral, když je rozháněli třeba tenkrát "Na Čině", když tam byl koncert těch "vlasatců" a i diváci byli samí protistátní živly, vlasaté máničky. Vždyť už to, mít delší vlasy bylo špatně pro morálku a kdo ví pro co. Kdo měl delší vlasy, měl problémy i na základní škole. Byl šikanován, stávalo se celkem běžně, že takové policajti sebrali, odvezli za město, tam je zmlátili pendrekem a nechali je tam. A stěžovat si? To jedině na lampárně na nádraží. Nebylo kde, nebylo komu a navíc by to mělo maximálně opačný efekt. Novou nakládačku.

Policajti byli postrachem. Mohli si dovolit všechno. Legitimovat kohokoliv a kdekoliv. Zkontrolovat razítka, fotografii a kázat o morálce. O té komunistické, pokřivené a běda tomu, kdo zbožně nenaslouchal. A ta plná zaměstnanost? Kolik lidí mělo razítko jen, aby bylo na oko vše v pořádku? Třeba hokejisti. Měli razítko Škodovky a znali ji možná tak zvenčí. Žili jsme tu za železnou oponou jako tlupa neandrtálců. Naši vědci mohli své vynálezy prezentovat jedině v zahraničí. Tady se zviditelňovaly a oceňovaly jen brigády socialistické práce. Všechno bylo pod kontrolou, ale hlavně nikdo nevěděl dne ani hodiny, kdy se mu pomstí nějaký snaživý komouš "Šedej mor" ve jménu socialistického soužití. Ano, připomínalo to upalování čarodějnic. Neslavně slavná inkvizice, která upalovala na základě udání, pokrytectví a závisti.

A k témuž dospěly i naše poslední vlády. Likvidovali nepohodlné jedince represemi pomocí sdělovacích prostředků a zkorumpovaných soudců. Manipulovaly veřejným míněním například v tom, že protiromské demonstrace vyvolávají JEN extremisté, protistátní živly a jsme tam, kde jsme byli. Demagogie! Policajti mlátí nespokojené občany hlava nehlava a aby měli důvod, jsou tu provokatéři. Jen dneska si to mohou lidé sdělit na facebooku. Natočit na mobily. Ale stejně se nedovolají. Všechno se uchlácholí a nakonec vyšumí. Modřiny se zahojí a ty mlátičky dostanou ještě pochvalu a balík peněz.

A co postižení lidé. Vídali jsme za totáče vozíčkáře, slepce, atd.? Ne, byli zavíráni do ústavů, aby nekazili dojem krásné socialistické společnosti. Černoši byli jen v Americe. Děti, které se narodili a neměly bílou pleť byly šikanované i spolužáky a nikdo se jich nezastal. Prostě rasizmus s lidskou tváří asi.

Je fakt, že se našli i učitelé, kteří nebyli plně oddáni socialistickým ideálům a stačilo, že ředitel školy byl a už byly problémy. A funkce ředitele se svěřovala především těm věrným. Například s vyučováním němčiny či angličtiny. Chodila jsem na němčinu rok a vím, že atmosféra byla napjatá. Bylo to mimo základní výuku jako zájmový kroužek a i já, ač jsem neměla z toho rozum jsem cítila, že něco není v pořádku. Pan ředitel nás měl na občanskou výuku a z ní jsme měla zhoršenou známku, ač nás osobně navštívil málo kdy. Zato morální kodex byl přes půl čelní zdi, hned vedle obrazu Husáka.

Těžko se to vysvětluje. Nevím, zda jsem své dceři dokázala vysvětlit, proč komunisty ne. Její argumenty měli jistou logiku. Vždyť demagogie, ta nejviditelnější je například to propagandistické zblbnutí mladých tím "sympatickým a roztomilým" knížetem s čírem. Mně to připomíná Hitlerjugen před druhou světovou válkou. Ti se odlišovali bílými podkolenkami, ti dnešní plackou (kdo ví, jestli si jí nepřipínají i na pyžamo). Vždyť doteď pořád mladí blbnou a dokonce prezidenta osočují přesně tak, jak jim to nahulili do hlavy. Nepřipustí si, že by to mohlo být jinak. Stejné metody, jaké měli komunisti. Propaganda a zase jen propaganda.

A demokracie? Kdo je to demokrat? Podle mě ten, kdo, ač má jiný názor, dá prostor i tomu druhému, jehož názor je odlišný. Snad největším důkazem, že snad jediní skuteční demokrati jsou pan Klaus a prezident Zeman, je jejich opoziční smlouva. Klaus dal prostor Zemanově sociální demokracii, aby předvedla, co umí a pak dostala prostor pravice. A jak to dopadlo víme všichni. Zvítězili ti, kteří se neštítili ničeho. Obě velké strany ovládli tzv. kmotři, bohužel. Na celostátní úrovni i na té krajské a obecní. Prachy a moc. Nikdo neprosadil nic, co se nehodilo. Návrhy zákonů, které by rozvrátily korupci, se odkládaly na neurčito. Jakékoliv snahy šly do ztracena. Ti, co nechtěli mlčet se zdiskreditovali pomocí falešných a překroucených fakt. Nikdo o ničem nevěděl, netušil, neslyšel. A tihle poslanci se tam cpou znova! A nejvíc křičí a nejvíc prostoru si urval pan Kalousek. Čím to asi je? Protože se neštítí ničeho. Jde tvrdě a sprostě do každého, kdo by mu chtěl konkurovat. Nálepkování, urážky, mediální masáž, propaganda, lež a pokrytectví. Prý on je jen vykonavatelem toho, co nařídí pan Schwanzenberg a prezident je uzurpátor. Stokrát opakovaná lež a demagogie a to by v tom byl čert, abych je nezblbnul. No, jak koho, pane Kalousku.

Není demokratický spíše přístup Suverenity, Úsvitu nebo hnutí ANO? Uvidíme. Snad nám to budou moci předvést.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Jiřina Faltisová | pondělí 16.9.2013 8:38 | karma článku: 12,49 | přečteno: 724x
  • Další články autora

Jiřina Faltisová

Demagogie pana Okamury II.

4.11.2017 v 14:06 | Karma: 16,68

Jiřina Faltisová

Demagogie pana Okamury

25.5.2017 v 15:27 | Karma: 13,80