Zachraňte žárovku 100W

Globálně oteplovací šílenství se šíří po světě rychlostí světla. Už má i své první oběti. Jsou jimi klasické žárovky. Na Novém Zélandu už je zakázali prodávat a Austrálie se má brzy přidat. Pozadu nezůstává ani Evropská unie. Komise už připravuje zákaz žárovek, který má vstoupit v platnost v roce 2012. Takže pokud ještě nemáte udělány doma potřebné zásoby, je nutné na tom začít rychle pracovat, dokud ještě jsou.

Když Thomas Alva Edison vynalezl žárovku, zásadně tím zlepšil život velké části lidstva. Žárovka umožnila, aby lidé zkrotili tmu a využili tak čas, který do té doby byl k užitečné činnosti málo využitelný. Žárovka je vynálezem historického významu, srovnatelného s vynálezem kola, automobilu nebo letadla. Dnes nám zelení byrokratičtí šílenci chtějí žárovku zakázat. Prý je jednou z příčin globálního oteplování a to, jak známo, se musí zastavit "za každou cenu". 

Důvodem proč chtějí zelení ideologové žárovku zakázat je skutečnost, že má tvz. nízkou energetickou účinnost. To znamená, že pro produkci světla využije pouze asi 8% energie, kterou spotřebovává. A protože je žárovek na světě v provozu hodně, tak se údajně zbytečně plýtvá elektřinou. Když se žárovky zakážou, tak budou elektrárny mít údajně méně práce a budou tedy méně "čoudit" a tím pádem budou nižší emise skleníkových plynů a planeta Země se tedy přestane oteplovat. Pokud se smějete této logice, tak s tím přestaňte, protože je to myšleno smrtelně vážně.

Ostatně zelení aktivisté z Greenpeace nebo Dětí Země to už dnes říkají jasně, když zhasínají Eiffelovku a přivazují se na elektrárenské komíny. Žárovka jako symbol "oteplovací civilizace" musí být zakázána. Jinak Země skončí v pekelném vedru. Politikové, kteří tuto teorii sdílejí, se bojí zakázat elektřinu ihned, protože by se občané vzbouřili. Postupují proto postupnými kroky. Jedním z nich je právě zákaz žárovky. Má se týkat nejdříve žárovek 100W a výše. Postupně ale dojde i na 60W a 40W a nakonec budou klasické žárovky zakázány všechny. Spotřebitelé budou nuceni nakupovat jiné druhy osvětlení, které sice má možná vyšší "energetickou účinnost", ale jejichž pořizovací cena je podstatně vyšší než u klasických žárovek.

Netvrdím, že by lidé měli povinně svítit žárovkami. Ať si každý svítí, čím chce. Nesouhlasím ale s tím, aby se jedna z možností osvětlení zakázala. Doplatí na to jak výrobci žárovek po celém světě a lidé, kteří v těchto firmách pracují, tak také spotřebitelé, protože cena jakéhokoliv osvětlení se jim prudce zvýší. Takže rychle nakupte potřebné žárovky, dokud ještě jsou.

Autor: Hynek Fajmon | neděle 26.4.2009 17:28 | karma článku: 27,02 | přečteno: 1856x