Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Tabáková eurodiktatura?

Cesta do pekel bývá dlážděna dobrými úmysly. Toto přísloví hezky vystihuje lidskou zkušenost s tím, že ne vždy dobře míněná opatření přinesou očekávané výsledky. V historii jsme toho ostatně byli již svědky mnohokrát. Dnes po této stezce kráčí Evropská unie. I ona má spoustu "dobrých úmyslů" viz například "boj s globálním oteplováním" nebo aktuálně "boj s tabakismem". Jaké má tento "boj" ale skutečné důsledky? Jsou přijatá opatření rozumná a pomáhají k nalezení řešení? Bohužel nikoliv. Podívejme se na aktuální případ evropského boje s "tabakismem".

Evropská komise se rozhodla podle vzoru Austrálie zatočit s tabákovými výrobky. Dosavadní značně restriktivní model prodeje a zdanění tabákových výrobků je dle Evropské komise nutné značně přitvrdit a zpřísnit. Do legislativního procesu proto předložila návrh směrnice, který má zavést nová, přísnější a celoevropská pravidla. Komise již návrh schválila a prošel také Radou. Nyní se chystá jeho projednávání v Parlamentu. Parlamentní výbory již návrh projednaly a v září se má dostat k definitivnímu hlasování na plénum do Štrasburku.

O co v návrhu jde? Komise hodlá radikálně zpřísnit pravidla a to prostřednictvím následujících opatření:

1. Úplný zákaz cigaret s příchutěmi.

2. Úplný zákaz cigaret typu slim.

3. Zpřísnění pravidel pro nabízení tabákových výrobků - zákaz přímého vystavování.

4. Další radikální zvětšení zdravotního varování na krabičkách.

Návrh obsahuje ještě některá další opatření, ale tato jsou nejzásadnější. Vše je zdůvodněno snahou eliminovat zdravotní rizika kouření. Ta jsou ale veřejnosti dostatečně známa. Pokud jsou tato rizika tak velká, jak tvrdí Komise, mělo by být kouření úplně zakázáno. To ale zatím nikdo nenavrhnul.

Položme si otázku, co taková opatření v případě přijetí přinesou? Zákaz cigaret slim a cigaret s příchutěmi přinese ztrátu pracovních míst v řádu tisíců osob mimochodem i v Kutné Hoře. Česká republika totiž patří k největším výrobcům právě tohoto sortimentu. Zpřísnění pravidel pro nabízení tabákových výrobků ohrozí tisíce pracovních míst v trafikách, kde se tradičně po celé Evropě prodávají. Tyto trafiky přitom jsou významným zdrojem pracovních míst pro lidi s nízkou kvalifikací nebo pro důchodce a pro invalidy.

Nejvýraznějším negativním dopadem navrhované regulace ale bude skutečnost, že již nyní zadluženým státům výrazně klesnou příjmy ze spotřební daně a z DPH za tabákové výrobky. V případě České republiky tvoří výnos těchto daní cca 7% příjmů státního rozpočtu. Pokud se Evropské komisi podaří protlačit zpřísnění tabákové směrnice, pocítí to na snížení příjmů všechny státní pokladny. Čím tento výpadek státy nahradí? Budou muset zvýšit nějaké jiné daně, což je v době hospodářské recese naprosto nevhodný krok, který bude mít další negativní dopady.

Zastánci zpřísnění regulace budou tvrdit, že zpřísnění přinese úspory ve zdravotních systémech. Tyto úspory ale nejsou vubec reálně kalkulovatelné a přijdou teprve ve střednědobém nebo dlouhodobém horizontu. Naopak negativní dopady přijdou ihned a budou hodně bolestné. Z těchto důvodů budu hlasovat PROTI tabákové směrnici. Mám ale obavy, že nás bude málo a že směrnice projde. Více na www.fajmon.eu

Autor: Hynek Fajmon | čtvrtek 29.8.2013 11:26 | karma článku: 24,32 | přečteno: 1137x
  • Další články autora

Hynek Fajmon

Jak snížit nezaměstnanost v EU?

Včera jsme se dozvěděli neradostnou zprávu o tom, že míra nezaměstnanosti v EU je nejvyšší za posledních 20 let. V eurozóně míra nezaměstnanosti dosahuje 11,7%, v celé EU je 11% a u nás v Česku byla v prosinci na 9%. Celkově je u nás bez práce nyní asi 540 000 lidí, v eurozóně je to 15, 6 milionu osob a v celé EU je to 22,5 milionu lidí. Čísla jsou to velmi špatná a politici by si měli klást otázku, proč tomu tak je a co se tím dá udělat, aby se to změnilo. S tímto stavem totiž nemůže být asi nikdo spokojen.

10.1.2013 v 21:13 | Karma: 23,21 | Přečteno: 1474x | Diskuse| Politika

Hynek Fajmon

Potřebujeme eurokvóty na mléko? NE!

Minulý týden se konala v Bruselu přímo před budovou Evropského parlamentu dvoudenní demonstrace producentů mléka. Během této ostré akce došlo na pálení balíků slámy a pneumatik, takže centrum Bruselu bylo zahaleno smrdutým dýmem. To ale nebylo všechno. Na budovu parlamentu demonstranti stříkali hasičskou stříkačkou mléko v místech, kde zrovna probíhalo zasedání zemědělského výboru. Přiznám se, že něco takového jsem ještě nezažil. A to všechno pod praporem boje za zachování mléčných kvót. Opravdu "zajímavá" podívaná. Položme si otázku, jakou má taková akce vlastně smysl?

6.12.2012 v 13:58 | Karma: 38,33 | Přečteno: 4687x | Diskuse| Ekonomika

Hynek Fajmon

Nový závazek EU: plná zaměstnanost mladých!

Když se v dnešní Evropě vyskytne nějaký problém, tak máme jistotu, že se bude brzo řešit novou směrnicí. Děje se tak dokonce i v případě, že žádný problém neexistuje. Takovým případem bylo nedávné navržení směrnice o povinném zastoupení žen v orgánech firem. Nyní ale přichází Evropská komise s návrhem směrnice, která má řešit skutečný problém - nezaměstnanost mladých lidí v EU. Řešení, které Komise navrhuje je geniální svou jednoduchostí. Všichni bychom se měli stydět, že nás to ještě nenapadlo, když je to tak prosté - nezaměstnanost mladých se prostě ZAKÁŽE a bude po problému.

3.12.2012 v 18:04 | Karma: 20,29 | Přečteno: 1566x | Diskuse| Ekonomika

Hynek Fajmon

Ředitelé do výroby a ženy na jejich místa II.

12. července 2011 jsem na tomto místě psal blog s názvem "Ředitelé do výroby a ženy na jejich místa?". Reagoval jsem tak na rezoluci Evropského parlamentu, který většinou hlasů schválil výzvu Evropské komisi k zavedení kvót pro zastoupení žen v orgánech obchodních společností. Já jsem tehdy pro tuto rezoluci nehlasoval. Předpověděl jsem ale to, že Evropská komise se věcí začne vážně zabývat a zcela jistě předloží takový návrh. Nyní s odstupem 15 měsíců mohu konstatovat, že jsem měl pravdu. Ale zatím jen částečně, protože Evropská komise se tento týden na zavedení kvót překvapivě NEDOHODLA.

26.10.2012 v 10:33 | Karma: 29,51 | Přečteno: 3803x | Diskuse| Společnost

Hynek Fajmon

Mírová euromytologie

Dnešní udělení Nobelovy ceny míru za rok 2012 Evropská unii (EU) je dokladem toho, že organizátor tohoto ocenění pokračuje v neblahé tradici oceňování osob a institucí, které si takové ocenění nezaslouží. Do této skupiny patří udělení této ceny Jásiru Arafatovi v roce 1994, Albertu Goreovi a IPCC v roce 2007 a naposledy Baracku Obamovi v roce 2009. Podívejme se ale podrobněji na to, proč je kolem celé záležitosti takový humbuk v médiích. Především je třeba připomenout, že Nobelovu cenu míru uděluje výbor, který nemá nic společného s výborem oceňujícím vynikající vědce. Jedná se o výbor ustavený norským parlamentem. Jde tedy o politickou instituci konkrétního státu a politické rozhodnutí. Co z toho vyplývá?

12.10.2012 v 17:02 | Karma: 19,34 | Přečteno: 979x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

To nemyslíte vážně! Soudce ostře zpražil bývalého vrchního žalobce

1. května 2024  10:17

Emotivní závěr měl úterní jednací den v kauze údajného „podvodu století“, v němž měly přijít tisíce...

Moskva se chlubí kořistí z Ukrajiny: Abramsy, Leopardy i českým BVP

1. května 2024  15:38

V Moskvě ve středu začala výstava západní vojenské techniky, kterou používá ukrajinská armáda a...

Jako v komunistickém Československu. Britský novinář obviňuje vlast z cenzury

2. května 2024  19:20

Velká Británie má problémy se svobodou slova, lidé se bojí říkat nahlas názory o kontroverzních...

Škodlivé ruské aktivity mimo jiné v Česku nás znepokojují, uvedlo NATO

2. května 2024  19:12

Severoatlantickou alianci znepokojují nedávné škodlivé aktivity na území členských států bloku,...

Na Plzeňsku hořela hala sklárny, oheň zasáhl třetinu střechy

2. května 2024  18:22,  aktualizováno  19:09

V Heřmanově Huti na severním Plzeňsku hořelo v areálu sklárny. Podle informací iDNES.cz od hasičů,...

Sluší se, aby zaměstnanec věděl, proč je propouštěn, řekl Juchelka

2. května 2024  5:42,  aktualizováno 

Přímý přenos Poslanci se přeli o změnu zákoníku práce. Opozici se ho nepodařilo vrátit vládě k přepracování....

Chcete, aby vaše děti měli v dospělosti bohatství? Přečtěte si, jak na to!
Chcete, aby vaše děti měli v dospělosti bohatství? Přečtěte si, jak na to!

Správné finanční návyky a dovednosti vznikají právě v dětství. Mnoho dětí je přijímá přirozeně od svých rodičů, kteří jsou pro děti velkým vzorem....

  • Počet článků 196
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2047x
Historik a politik. Poslanec Evropského parlamentu za ODS.