Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Spojit ODS a TOP09? Ne!

Bývalý i současný předseda ODS (Topolánek a Nečas) se liší téměř ve všem. V jedné věci ale překvapivě nachází společnou řeč. Mám na mysli snahu o vybudování velké pravicové strany s podporou cca 40% voličů. Jak Topolánek, tak také nedávno Nečas, vypouštěli pokusné balónky hovoříci o vytvoření koalice nejdříve s KDU-ČSL a nyní s TOP 09. Mělo se jednat o jakousi obdobu německé CDU-CSU. Je něco takového reálné? Podle mne nikoliv. Je dokonce velkou otázkou, zda je vybudování tak velké pravicové strany žádoucí.

Především je nutné upozornit na to, že CDU a CSU nemohou v žádném případě být pro žádnou českou pravicovou koalici vzorem z toho důvodu, že se jedná o strany, které mají přesně rozdělené teritorium a vzájemně si nekonkurují. CSU kandiduje pouze v Bavorsku a nikde jinde a CDU kandiduje ve zbytku Německa. Brát si toto za vzor v českých podmínkách by znamenalo, že by se jedna ze stran potenciální koalice musela dobrovolně stát pouhou regionální stranou a to nechtěla udělat v minulosti ani KDU-ČSL, která k tomu určité předpoklady měla, ale TOP 09 to neudělá a ODS už vůbec ne. Brát si tedy CDU-CSU za vzor v českých podmínkách není možné.

Pokus spojit ODS a TOP 09 do předvolební koalice s jednou kandidátkou se nemůže podařit ze tří hlavních důvodů. Prvním z nich je neslučitelnost vnitřních procedur obou těchto stran. Zatímco ODS má svou strukturu vybudovanou, tak TOP 09 je stále ještě na mnoha úrovních (kraje, města a obce) ve stádiu zrodu. Dát to pod jednu střechu nemůže přinést nic dobrého ani jedné straně. Druhý důvod proti koalici je programový. Není totiž pravda, že ODS a TOP 09 mají stejný pravicový program. Tak to rozhodně není. ODS a TOP 09 se liší v postoji k EU, v postoji k politice životního prostředí nebo rozpočtu a velmi brzy uvidíme, že rozdílů bude ještě více. Třetí důvod proti případné koalici potom spatřuji v pochybnosti o tom, že by takový spojený subjekt oslovoval více voličů než samostatně kandidující strany. Můj osobní odhad je, že koalice ODS a TOP 09 by v žádném případě nezískala více hlasů než součet těchto samostatně kandidujících stran.

Budovat předvolební koalici má smysl jedině za předpokladu, že obě strany jsou přesvědčeny o tom, že společně získají více než pokud budou kandidovat samostatně. Taková situace ale u nás není. To, že byla letos v parlamentních volbách pravice rozdělená do více subjektů nakonec nebylo na škodu. Naopak. Konkurence mezi subjekty na pravici a ve středu politického spektra přinesla naopak dosud největší porážku levice (KSČM a ČSSD).

Konkurence se letos ukázala jako užitečná. Spojovat ODS a TOP 09 proto nepovažuji za dobrý nápad. Na druhou stranu je ale třeba říci, že jistý pakt o neútočení mezi ODS a TOP 09 by byl vhodný pro letošní komunální a senátní volby. Dovedu si představit, že tyto dvě strany mohou a také určitě budou dobře spolupracovat na radnicích v koaličním uspořádání. Je rovněž možné mluvit o vzájemné podpoře kandidátů ve druhém kole senátních voleb. Mám na mysli to, že ODS a TOP 09 mohou podpořit vzájemně svého kandidáta pokud bude stát proti kandidátovi levice. Nepovažuji ale vůbec za reálné, aby ODS a TOP 09 stavěly společné kandidáty do senátních voleb. A rovněž tak si nedovedu představit společného kandidáta na prezidentský úřad. ODS a TOP 09 tedy zcela určitě zůstanou i v blízké budoucnosti samostatnými stranami.

 

 

Autor: Hynek Fajmon | úterý 6.7.2010 16:46 | karma článku: 15,40 | přečteno: 1872x
  • Další články autora

Hynek Fajmon

Ukončeme diplomatické vztahy s Palestinou

Od záhadného výbuchu na palestinské ambasádě v Praze už uplynuly dva týdny a česká vláda se stále tváří, jakoby se nic nestalo. Bohužel stalo a nečinnost české vlády je alarmující. Za celý svůj život si nepamatuji jediný případ, kdyby v Praze nastal výbuch na kterékoliv ambasádě neřkuli výbuch, který má na svědomí lidský život. Nepamatuji si za posledních 20 let ani nic podobného kdekoliv v Evropě. Jedinou adekvátní reakcí na takovou událost je řádné vyšetření a rozvázání diplomatických vztahů a postupná několik let trvající obnova vztahů.

15.1.2014 v 11:43 | Karma: 35,10 | Přečteno: 1399x | Diskuse| Společnost

Hynek Fajmon

Mléko a cukr konečně bez kvót. Víno naopak.

V záplavě "superdůležitých a zásadních" informací o tom, kdo pojede "ty vole na pohřeb Mandely" se veřejnost nedozvídá nic o tom, co je skutečně důležité. Jednou z oblastí, která je u nás zcela mimo zájem médií, je oblast evropské politiky. Bohužel tato situace zájmům ČR a jejích občanů neslouží, ale přímo je to naopak ohrožuje. Takže se pojdme trochu blíže podívat na jednu důležitou evropskou agendu, která se nás jako spotřebitelů týká prakticky každý den. Je to oblast zemědělské politiky a jejího nového nastavení pro následující roky. Pravidla pro tuto oblast byla schválena nedávno, ale v českých médiích o tom neproběhla ani zmínka.

10.12.2013 v 14:04 | Karma: 23,77 | Přečteno: 1268x | Diskuse| Společnost

Hynek Fajmon

Držme se koruny XII.

Tak po půlroce je opět čas napsat aktuální blog na téma "držme se koruny". Důvody jsou myslím všem jasné a velmi aktuální - probíhající intervence ČNB s cílem oslabit kurs koruny. Kolem tohoto kroku se totiž v posledních dnech rozpoutala pěkná mela. Bez ohledu na to, zda jsme pro nebo proti intervenci ČNB, existují zde důvody, proč i v dnešní situaci platí heslo "držme se koruny". Všimněte si, že ani nyní níkoho ani mezi ekonomy a ani mezi politiky nenapadlo volat, že musíme rychle přijmout euro. To myslím o lecčems svědčí.

19.11.2013 v 23:36 | Karma: 18,76 | Přečteno: 697x | Diskuse| Ekonomika

Hynek Fajmon

Rudolf Jedlička právě v EP!

Český lékař, profesor Karlovy university, zakladatel Jedličkova ústavu a zakladatel a jeden z investorů nemocnice v Praze-Podolí je ode dneška na návštěvě v Evropském parlamentu. Osobně se samozřejmě nedostavil, jelikož již není dlouho mezi živými, ale je přímo v bruselském sídle Evropského parlamentu představen prostřednictvím fotografické výstavy a nové životopisné knihy. Stalo se tak z mého podnětu a důvodem připomenutí odkazu tohoto českého velikána, je letošní 100. výročí založení Jedličkova ústavu v Praze.

5.11.2013 v 17:03 | Karma: 16,15 | Přečteno: 570x | Diskuse| Ostatní

Hynek Fajmon

O mnohoobročnictví v řadách ČSSD!

Slovo "mnohoobročnictví" se zdá být něčím starodávným a neaktuálním. Opak je však pravdou. Fenomén, který toto slovo popisuje, totiž stále existuje a dokonce vzkvétá a to především v řadách ČSSD. Pojďme se na to ale podívat trochu blíže. Nejprve k samotnému slovu "mnohoobročnictví". Tento pojem u nás ve středověku zpopularizoval Jan Hus tím, že proti tomuto fenoménu veřejně bojoval. Jednalo se to, že tehdejší kněží poměrně často drželi ve své správě více duchovenských úřadů. Dostávali zaplaceno za veškeré tyto úřady, ale nebyli je fakticky schopni vykonávat a tak za menší peníze najímali jiné duchovní, kteří je vykonávali místo nich. Tomuto fenoménu se říkalo "mnohoobročnictví" a bylo jednou z příčin veřejného odporu k praxi tehdejší církve.

20.10.2013 v 16:24 | Karma: 34,31 | Přečteno: 1398x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

To nemyslíte vážně! Soudce ostře zpražil bývalého vrchního žalobce

1. května 2024  10:17

Emotivní závěr měl úterní jednací den v kauze údajného „podvodu století“, v němž měly přijít tisíce...

Hasiči celou noc zasahovali v pralese Mionší, vodu nosili na zádech

2. května 2024  9:16

Beskydský prales Mionší v noci zachvátil požár. Hasiči celou noc zasahovali v jeho nejvyšším...

Volby by jasně vyhrálo ANO, mimo Sněmovnu by zůstaly TOP 09 a KDU-ČSL

2. května 2024  8:17,  aktualizováno  8:48

Sněmovní volby by v dubnu vyhrálo ANO s 32,5 procenta, ODS by měla 13 procent, SPD a Piráti shodně...

Protesty studentů eskalovaly i v Kalifornii, jeden člověk skončil v nemocnici

2. května 2024  8:11

Na Kalifornské univerzitě v Los Angeles (UCLA) se v noci na středu střetli proizraelští a...

Amsterdam bojuje proti nerovnosti v močení. Vyčlení miliony na veřejné záchodky

2. května 2024  7:53

Radnice v Amsterodamu po několikaletém nátlaku ze strany žen vyčlenila čtyři miliony eur (přes 100...

10 nejčastějších podvodů na internetu: Dokážete ochránit sebe i svou rodinu?
10 nejčastějších podvodů na internetu: Dokážete ochránit sebe i svou rodinu?

V digitální éře, kde technologie proniká do všech aspektů našich životů, se také zvyšuje riziko podvodů. Od falešných e-mailů a inzerátů až po...

  • Počet článků 196
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2047x
Historik a politik. Poslanec Evropského parlamentu za ODS.