Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Podpora pro biopaliva? NE!

Před 2 týdny se hlasovalo v Evropském parlamentu o dalším osudu biopaliv. Česká média o tom, jako obvykle, vůbec neinformovala. V bloggerském prostředí se potom objevil názor, že v tomto hlasování šlo o to, zda se biopaliva omezí nebo nikoliv. Někteří čtenáři se mne následně dotazovali, proč jsem na rozdíl od europoslanců ČSSD, nehlasoval PRO "omezení" biopaliv. Vzhledem k tomu, že se jedná o věc, která má dopady prakticky na každého člověka, jsem se rozhodl vysvětlit věc tímto blogem.

Především bych rád opět zdůraznil, že nemám NIC PROTI biopalivům ani proti větrným nebo solárním elektrárnám ani proti jakékoliv jiné moderní technologii. Jsem ale jednoznačně PROTI tzv. veřejné podpoře pro tyto záležitosti. Musím opět zdůraznit to, co dosud stále není mnoha lidem jasné, že totiž veřejná podpora v dnešní evropské praxi znamená, že poplatníci jsou povinni odebírat a platit za věci, které si neobjednali (viz solární nebo větrná elektřina nebo biopaliva). A tato povinnost platit a odebírat tyto věci je dána evropským zákonodárstvím. To je realita.

Dále bych chtěl zdůraznit to, co opět česká média vytrvale ignorují a totiž to, že Evropská unie již před řadou let rozhodla o přijetí právně závazných cílů pro obnovitelné zdroje energie (OZE) včetně biopaliv. Pro obnovitelné zdroje energie je stanoven závazný cíl do roku 2020 ve výši 20%. K tomuto datu musí v průměru za celou EU činit podíl pro energii z OZE těch domluvených 20%. Pro jednotlivé státy je domluven národní závazek. Ten činí v případě ČR relativně nízkých 13%. Pro biopaliva je stanoven celoevropský závazek dosáhnout podílu 10% na celkové spotřebě paliv v dopravě. Tento závazek je platný i pro Českou republiku.

V průběhu posledních cca 4 let se ukázalo, že politika závazných cílů vedla v celé EU k dramatickému růstu cen elektřiny a následným problémům domácností i firemního sektoru. Politika závazného cíle pro biopaliva ale vedla k ještě možná dramatičtějším dopadům a to především do prudce rostoucích cen potravin v celém světě. Biopaliva totiž začala vytlačovat z polí potravinářské komodity a místo nich se začalo vyplácet pěstovat komodity energetické. To vedlo ke snížení produkce potravin a k následnému prudkému růstu jejich cen. Politickým důsledkem rostoucích cen potravin byla rostoucí politická nestabilita v Africe a Asii (arabské jaro).

Řada vědeckých studií navíc prokázala, že výroba biopaliv nemá kladný, ale naopak záporný dopad na emise skleníkových plynů. Prostě celá zelená konstrukce o globálním oteplování a nutnosti mu čelit biopalivy a obnovitelnými zdroji energie se zhroutila jako domeček z karet. Biopaliva emise nešetří a navíc ještě zdražují potraviny po celém světě. Proč jim tedy ještě dávat tzv. veřejnou podporu z peněz všech evropanů? 

Evropská komise se začala tímto problémem zabývat a přišla s novátorským řešením. Nenavrhla ovšm zrušení cíle pro biopaliva a zrušení veřejné podpory. Místo toho přišla s podporou zelených fanatiků s myšlenkou tzv. biopaliv druhé generace. EK uznává, že biopaliva zdražují potraviny ale jejich podporu zrušit nechce. Nově se ale mají podporovat pouze ta biopaliva, která nezdražují potraviny. Cíl pro biopaliva se má modifikovat. Místo dosavadního cíle 10% jakýchkoliv biopaliv v roce 2020 má být novým cílem 6% pro biopaliva 1. generace a 2,6% pro biopaliva 2. generace. A o tom bylo celé hlasování v EP před 2 týdny.

Já jsem hlasoval PROTI stanovení cíle 10% pro biopaliva už před lety, když se tento cíl schvaloval. Nyní jsem hlasoval PROTI stanovení nového "lepšího" cíle pro biopaliva 1G a 2G. Myslím si, že stanovování cílů pro biopaliva i pro OZE je nesmysl, který nepřinese nic dobrého a jak se ukazuje naopak mnoho zlého. Proto žádné takové cíle nebudu podporovat. Ať si biopaliva a OZE sami dobrovolně nakupují ze svého zelení socialisti z ČSSD, kteří pro to hlasovali. Více na www.fajmon.eu

 

 

 

Autor: Hynek Fajmon | středa 25.9.2013 16:50 | karma článku: 28,23 | přečteno: 1020x
  • Další články autora

Hynek Fajmon

Cena za účast v hlavním proudu EU? 300 mld. Kč!

Tak nám dnes pan prezident Zeman vyvěsil na Hradě vlajku EU a slíbil, že přivede Českou republiku do "hlavního proudu" a "tvrdého jádra" EU. Pominu skutečnost, že vlajka a hymna EU nebyly nakonec do Lisabonské smlouvy vůbec vloženy a jedná se tedy o fakticky právně nezávazné symboly, které se Česká republika nezavázala nijak prezentovat. To, že pan prezident tyto symboly takto servilně vyvěšuje na Hradě, který je symbolem českého státu, je špatnou zprávou. Podívejme se ale spíše na to, co se skrývá pod těmi vzletnými slovy o "tvrdém jádru" a "hlavním proudu" EU.

3.4.2013 v 22:22 | Karma: 35,01 | Přečteno: 1407x | Diskuse| Společnost

Hynek Fajmon

Držme se koruny XI.

Už jsem blogů na téma "držme se koruny" napsal 10, ale pořád je o čem psát. Takže dnes tady máme 11té pokračování této série. Dnes už nemusíme opět zdůrazňovat, že heslo "držme se koruny" se ukázalo být správnou politikou. To už myslím chápe každý s výjimkou posledních několika eurohujerů, kteří nyní radši mlčí. Dnes se ale musíme podívat na některé novinky, které by mohly mít dopad i na nás a naši KORUNU. Je to jednak "kyperská zkušenost", oznámení páně prezidenta Zemana, že hodlá podepsat tzv. euroval a požadavek ODS, aby se o přijetí EURA u nás konalo referendum. Tak pojďme na to.

26.3.2013 v 12:28 | Karma: 31,28 | Přečteno: 1081x | Diskuse| Ekonomika

Hynek Fajmon

Volný obchod mezi EU a USA? Ano!

Prezident Obama a šéfové EU oznámili, ze zahajují jednání o zóně volného obchodu. Je to jedna z mála opravdu dobrých zpráv poslední doby. Od tohoto oznámení k dohodě a k následnému pozitivnímu dopadu do hospodářství států z obou břehů Atlantiku ale ještě povede dlouhá a trnitá cesta. Není ani jisté, že nakonec k dohodě dojde. Před vyjednavači je hodně překážek a překonat je nebude jednoduché. Přesto se jak EU, tak také USA musí snažit dohodu dojednat a to co nejrychleji. Protekcionisté z obou stran Atlantiku musí být poraženi. Již nyní je zřejmé, že dohoda může přinést nová pracovní místa, nové investice, nové technologie a nižší ceny pro spotřebitele.

20.2.2013 v 19:36 | Karma: 14,75 | Přečteno: 693x | Diskuse| Ekonomika

Hynek Fajmon

Eurokvóty na cukr? Zrušit!

EU se často chlubí tím, že vybudovala největší společný trh na světě. To je sice pravda, ale problémem je to, že na tomto trhu u některých druhů zboží stále používá archaické a zcela nesmyslné "kvótové" regulace. Příkladem je kvóta na cukr, což je něco tak neuvěřitelně zastaralého, že by se to dalo přirovnat k existenci dinosaura v dnešní živočišné říši. Díky cukerné kvótě mají všichni spotřebitelé v EU zbytečně drahý cukr a výrobci díky tomu získávají fantastické zisky, které v normálním konkurenčním prostředí v jiných sektorech nelze vůbec realizovat. Co s tím?

15.2.2013 v 14:45 | Karma: 26,15 | Přečteno: 1099x | Diskuse| Ekonomika

Hynek Fajmon

Dobrý rozpočet pro EU?

Minulý týden se v Bruselu hlavy států a vlád členských států dohodly na novém víceletém rozpočtu EU. Dohoda přichází sice pozdě, ale přece jen a to je nutné přivítat. V dnešní době hospodářské nejistoty je téměř jakákoliv dohoda pozitivní zprávou. Varovné je ovšem to, že to, že věc tím zdaleka ještě není rozhodnuta. To je naopak špatnou zprávou. Podívejme se tedy na to, co je obsahem dohody a co nás ještě čeká.

13.2.2013 v 9:29 | Karma: 21,04 | Přečteno: 1581x | Diskuse| Ekonomika
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Moskva se chlubí kořistí z Ukrajiny: Abramsy, Leopardy i českým BVP

1. května 2024  15:38

V Moskvě ve středu začala výstava západní vojenské techniky, kterou používá ukrajinská armáda a...

Na jednání o míru nepřijdeme, vzkázali Rusové. Švýcaři je ani nezvali

2. května 2024  22:11

Švýcarsko iniciuje vlastní mírovou konferenci o Ukrajině. S pozváním Ruska na setkání, které se má...

Pavel zkritizoval všechny. Nefér jsou Babišova slova i kampaň SPOLU, míní

2. května 2024  21:36,  aktualizováno  21:50

Kampaň, která dělá z hnutí ANO zastánce ruských zájmů, je podle prezidenta Petra Pavla stejně nefér...

O menopauze musíme mluvit, burácela herečka Halle Berry před Kapitolem

2. května 2024  21:41

Slavná herečka Halle Berry se zapojila do americké politiky, když podpořila senátorky snažící se o...

Sluší se, aby zaměstnanec věděl, proč je propouštěn, řekl Juchelka

2. května 2024  5:42,  aktualizováno  20:58

Poslanci se přeli o změnu zákoníku práce. Opozici se ho nepodařilo vrátit vládě k přepracování....

  • Počet článků 196
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2047x
Historik a politik. Poslanec Evropského parlamentu za ODS.