Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Nadiktují nám důchodový systém soudy?

V posledních týdnech se u nás vede poměrně vzrušená diskuse o tzv. důchodové reformě. Jak se ale zdá, tak o našich důchodech nebudou rozhodovat politici, ale stále více a více soudci a to jak čeští, tak také evropští. Jako politikovi se mi takový vývoj nelíbí, ale musím jej respektovat, ikdyž si myslím, že si soudci na evropské i národní úrovni uzurpují větší podíl moci, než jim náleží. Pojďme se ale podívat na ty dva konkrérní případy, kterými soudy tvarují parametry českého důchodového systému. Prvním případem je loňský rozsudek Ústavního soudu, který přikázal vládě a parlamentu zvýšit "zásluhovost" v důchodovém systému. Druhým případem je verdikt Soudního dvora EU ve věci tzv. zaměstnaneckých penzijních fondů.

Oba případy mají společné to, že zásadním způsobem mění stávající důchodový systém a posouvají jej směrem, který přirozeným demokratickým legislativním procesem nikdy neprošel. Dá se dokonce konstatovat, že pokud by takové návrhy byly řádně předloženy do legislativního procesu, tak by zcela určitě nebyly přijaty. I přesto ale s největší pravděpodobostí soudy prosadí svou vůli. Je to pozitivní vývoj? O tom nechť si rozhodne ctěný čtenář sám.

O prvním případu, který se týkal zvýšení zásluhovosti rámci českého průběžného důchodového systému jsem napsal blog dne 20.4.2010 s názvem "České důchody po nálezu Ústavního soudu". Soud přikázal vládě ČR, aby nejpozději do srpna 2011 zvýšila "zásluhovost" důchodového systému. Podstatou tohoto příkazu je to, že lidé, kteří pobírají vyšší platy mají mít vyšší důchody než nyní. Soud zkrátka považuje současnou míru solidarity v důchodovém systému za "neústavní".

Míra solidarity se tedy má snížit a na tom nyní pracuje vláda v rámci tzv. malé důchodové reformy. Problém spočívá v tom, že snížení míry solidarity bude muset samozřejmě někdo zaplatit a tady nám už soud nepomůže. Na otázku, zda má být míra zásluhovosti v důchodovém systému vyšší nebo nižší existují v naší společnosti různé pohledy a ty jsou vyjádřeny vůlí Parlamentu. Podle mého soudu by do této výsostně politické diskuse neměl Ústavní soud vstupovat. Přesto tak činí a nyní bude velmi zajímavé sledovat, jak se zachová vláda, parlament a prezident až budou projednávat tzv. malou důchodovou reformu. Nechají si parametry zásluhovosti vnutit nebo nikoliv? Brzy uvidíme.

O druhém případu informovaly včera noviny. Jedná se o to, že Evropská komise žaluje už podruhé Českou republiku v Soudního dvora EU za to, že nepřejala do svého právního řádu směrnici o zaměstnaneckých penzijních fondech. První soud již ČR prohrála a dosud stále směrnici do svého právního řádu nezavedla. Nyní Evropská komise žaluje ČR opět s tím, že žádá, aby ČR  v případě soudní prohry byla nucena platit pokutu 22 364 euro za každý den, kdy nebude směrnice převedena do národního práva.

Česká republika se bránila v této kauze poukazem na to, že zaměstnanecké penzijní fondy u nás neexistují a vláda a parlament nemají v úmyslu je zavádět. Přesto nás k tomu EU tlačí. Nyní sice směrnici "bojkotujeme", ale pokud nás evropský soud odsoudí k placení velké pokuty, tak nás k ustavení těchto zaměstnaneckých penzijních fondů dotlačí. Opět tak vznikne uspořádání, které nikdo v řádném legislativním procesu nepředložil ani neprojednal. A lze s jistotou říci, že i v tomto případě by takový návrh u nás neměl šanci projít. Přesto to nakonec bude nejspíše platit.

Nechci nikoho strašit, ale myslím si, že se brzy můžeme dočkat dalších podobných soudních rozhodnutí, které budou mít zásadní dopad na důchodový systém. Je jen otázkou času, kdy někdo napadne zjevnou diskriminaci mužů v českém důchodovém systému, která je způsobena tím, že chodí do důchodu později než ženy. Ostatně v pojištění již evropský soud podobné rozlišování nedávno zakázal. Zkrátka je zřejmé, že soudní aktivismus velmi zásadním způsobem ovlivní podobu českého důchodového systému. Někdo se možná zaraduje, že to konečně nebudou řešit politici, ale někdo "nezávislý". Problém je ale v tom, že soudce nemůže volič za jeho rozhodování žádným způsobem sankcionovat.

 

Autor: Hynek Fajmon | úterý 15.3.2011 20:56 | karma článku: 20,73 | přečteno: 2009x
  • Další články autora

Hynek Fajmon

Mírová euromytologie

Dnešní udělení Nobelovy ceny míru za rok 2012 Evropská unii (EU) je dokladem toho, že organizátor tohoto ocenění pokračuje v neblahé tradici oceňování osob a institucí, které si takové ocenění nezaslouží. Do této skupiny patří udělení této ceny Jásiru Arafatovi v roce 1994, Albertu Goreovi a IPCC v roce 2007 a naposledy Baracku Obamovi v roce 2009. Podívejme se ale podrobněji na to, proč je kolem celé záležitosti takový humbuk v médiích. Především je třeba připomenout, že Nobelovu cenu míru uděluje výbor, který nemá nic společného s výborem oceňujícím vynikající vědce. Jedná se o výbor ustavený norským parlamentem. Jde tedy o politickou instituci konkrétního státu a politické rozhodnutí. Co z toho vyplývá?

12.10.2012 v 17:02 | Karma: 19,34 | Přečteno: 979x | Diskuse| Společnost

Hynek Fajmon

Držme se koruny X.

Dnes jsem si přečetl zprávu, že sociologický průzkum společnosti STEM ukázal, že Češi stále více a více věří České národní bance. Důvěra v ČNB má hodnotu 75% a v posledních letech stále roste. Fakticky se tedy ČNB stala nejdůvěryhodnější českou ústavní institucí. A asi nejen českou, protože důvěra v EU, NATO, MMF a další nadnárodní instituce je u nás poměrně nízká. Češi zkrátka věří své ČNB a tím pádem také své vlastní měně - KORUNĚ. Ostatně není se příliš čemu divit. Když se dnes rozhlédneme po západním světě, tak vidíme téměř samé problémy. Ne že bychom je doma taky neměli, ale čím dál více lidí už chápe, že naše problémy jsou menší než ty, které má eurozóna nebo dokonce USA.

3.10.2012 v 17:37 | Karma: 22,16 | Přečteno: 1144x | Diskuse| Společnost

Hynek Fajmon

Má EU nadále podporovat biopaliva?

Tak tuto otázku nastolil krátce po svém zvolení nový francouzský prezident. Jak jsme si mohli všimnout, tak Evropská komise ihned pochopila, že se mění politický vítr a navrhla omezení podpory biopaliv po roce 2020. Tak se na to pojďme podívat trochu podrobněji, protože stále mnoho čtenářů nerozumí tomu, jak dnešní biopalivové šílenství vlastně vzniklo a funguje. Běžný občan ČR pouze vidí, že se v posledních letech prudce zvýšila výměra zemědělské půdy na které se pěstuje řepka olejná. Na jaře je česká zemědělská krajina hodně žlutá. Jak to souvisí s politikou EU? Víc než si myslíte.

19.9.2012 v 13:05 | Karma: 38,02 | Přečteno: 3558x | Diskuse| Ekonomika

Hynek Fajmon

Ženské kvóty ve firmách zatím nebudou! Sláva!

Z Bruselu v posledních letech vznikají téměř samé šílené iniciativy. Jednou z nich byl plán na zavedení ženských kvót v orgánech akciových společností, který předložila Evropská komise. Členské státy se ale pod tlakem vlastních problémů začínají chovat racionálně a staví se Komisi na odpor. Takový vývoj je potřeba přivítat. Konkrétně před několika dny vznikla blokační menšina států, které zamítly návrh na zavedení výše zmíněných kvót. Mezi těmi, kdo tuto nebojím se říci "kravinu" zablokovaly byla i Česká republika. Proti bylo ale také Německo, Británie a řada dalších států. Myslím, že je čas volat: SLÁVA. Rozum po nějakém čase zvítězil. Pokud se ale na věc podíváme blíže, tak je to smutné.

15.9.2012 v 15:35 | Karma: 22,52 | Přečteno: 1249x | Diskuse| Společnost

Hynek Fajmon

Vysoké daně umí i zabíjet!

V posledních dnech jsme svědky jevu, který už jsme už dlouhá desetiletí nezažili. Jedná se o úmrtí několika lidí a těžká postižení dalších způsobená konzumací nekvalitního nelegálního alkoholu. Při této smutné příležitosti je nutné zamyslet se nad tím, zda k tomuto vývoji nenapomohla i politika a legislativa, kterou máme nyní v platnosti. Mám obavu, že napomohla. Jedná se dle mého soudu o kombinaci dvou selhání státu: 1. příliš vysoké zdanění alkoholu, 2. selhání kontroly trhu s alkoholem. Podívejme se na to, co se vlastně stalo a jak se dá takovým případům zabránit.

11.9.2012 v 15:37 | Karma: 28,68 | Přečteno: 2472x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

To nemyslíte vážně! Soudce ostře zpražil bývalého vrchního žalobce

1. května 2024  10:17

Emotivní závěr měl úterní jednací den v kauze údajného „podvodu století“, v němž měly přijít tisíce...

Moskva se chlubí kořistí z Ukrajiny: Abramsy, Leopardy i českým BVP

1. května 2024  15:38

V Moskvě ve středu začala výstava západní vojenské techniky, kterou používá ukrajinská armáda a...

Sluší se, aby zaměstnanec věděl, proč je propouštěn, řekl Juchelka

2. května 2024  5:42,  aktualizováno  20:58

Poslanci se přeli o změnu zákoníku práce. Opozici se ho nepodařilo vrátit vládě k přepracování....

Nevítají přistěhovalce, jsou xenofobní, řekl Biden o Japonsku a Indii

2. května 2024  20:57

Americký prezident Joe Biden označil Japonsko a Indii za „xenofobní“ státy, které nevítají...

„Můžete nás grilovat.“ Koalice SPOLU zahájila kampaň u piva a klobás

2. května 2024  20:41

„Ááá, náčelník přijíždí,“ zahlásil europoslanec ODS Alexandr Vondra. K poděbradské kolonádě, kterou...

Na Plzeňsku hořela hala sklárny, oheň zasáhl třetinu střechy

2. května 2024  18:22,  aktualizováno  20:15

V Heřmanově Huti na severním Plzeňsku hořelo v areálu sklárny. Podle informací iDNES.cz od hasičů,...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 196
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2047x
Historik a politik. Poslanec Evropského parlamentu za ODS.