Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Máte půdu? Zvyšte nájemné!

Před několika dny oznámilo ministerstvo zemědělství, že dotace na hektar zemědělské půdy bude činit v letošním roce 6060kč. Jedná se o historicky nejvyšší dotaci na hektar, která byla kdy u nás vyplacena. Jedná se o přímý důsledek toho, že v letošním roce definitivně skončila dotační diskriminace českých zemědělců v rámci EU. Dotace letos zkrátka definitivně dorostla do výše běžné v západní Evropě. Od příštího roku už si zemědělci u nás nebudou moci na tuto diskriminaci stěžovat. Hospodařit se bude v celé EU podle jednotných pravidel. Co to znamená pro české zemědělství a pro majitele půdy?

Celkový objem základní dotace na plochu u nás letos bude činit ccca 21 mld Kč. To je o cca 2 mld kč více než loni. Pro zemědělství a venkov je to určitě dobrá zpráva. Agrární sektor přestane ztrácet konkurenceschopnost a bude moci jako již několik let investovat do kvalitnějšího strojního vybavení i do dalších nových technologií. Dobrá zpráva je to ale také pro majitele zemědělské půdy. I ti by měli ze svých pozemků získávat větší výnos. Doba, kdy o zemědělskou půdu nebyl žádný zájem, je už řadu let minulostí. Nyní se hospodáři o dobře dotovanou půdu zajímají čím dál více. Cena půdy proto logicky roste a rostou také nájmy.

Jak vyplývá z mezinárodních srovnání, je zemědělská půda stále hodně levná. Zvláště v západní Evropě je cena půdy často i několikanásobně vyšší než u nás. Ceští majitelé by se tedy neměli zdráhat a měli by si za půdu říci více než dnes. Právě nyní po žních je na to nejlepší doba, protože nyní zpravidla končí nájemní období nebo je ve smlouvách zakotvena možnost je vypovídat. Každý majitel by to měl opravdu důkladně zvážit. Zvýšení dotace je dobrým důvodem říci si také o vyšší nájem.

Zvážit by to měly všechny kategorie vlastníků počínaje starosty měst a obcí, přes farnosti až po jednotlivé větší i drobné soukromé víastníky. Průměrný nájem za hektar je nyní u nás kolem 1500kč za hektar. Je to ale férový nájem, když samotná dotace je 4 krát vyšší? Myslím si, že nikoliv. Zkrátka majitelé by si měli říci o víc. Cím dříve se rozhýbe, nyní značně zamrzlý, trh s půdou, tím lépe. A nebojte se, že váš nájemce nebude chtít o zvyýšení nájmu slyšet. Není totož žádný problém půdu pronajmout někomu jinému. Zájemců o dotovanou půdu je dost. Takže vzkaz na český venkov zní: Máte půdu, zvyšte nájem. Více na www.fajmon.eu

Autor: Hynek Fajmon | neděle 13.10.2013 19:48 | karma článku: 20,44 | přečteno: 3311x
  • Další články autora

Hynek Fajmon

Jak snížit nezaměstnanost v EU?

Včera jsme se dozvěděli neradostnou zprávu o tom, že míra nezaměstnanosti v EU je nejvyšší za posledních 20 let. V eurozóně míra nezaměstnanosti dosahuje 11,7%, v celé EU je 11% a u nás v Česku byla v prosinci na 9%. Celkově je u nás bez práce nyní asi 540 000 lidí, v eurozóně je to 15, 6 milionu osob a v celé EU je to 22,5 milionu lidí. Čísla jsou to velmi špatná a politici by si měli klást otázku, proč tomu tak je a co se tím dá udělat, aby se to změnilo. S tímto stavem totiž nemůže být asi nikdo spokojen.

10.1.2013 v 21:13 | Karma: 23,21 | Přečteno: 1474x | Diskuse| Politika

Hynek Fajmon

Potřebujeme eurokvóty na mléko? NE!

Minulý týden se konala v Bruselu přímo před budovou Evropského parlamentu dvoudenní demonstrace producentů mléka. Během této ostré akce došlo na pálení balíků slámy a pneumatik, takže centrum Bruselu bylo zahaleno smrdutým dýmem. To ale nebylo všechno. Na budovu parlamentu demonstranti stříkali hasičskou stříkačkou mléko v místech, kde zrovna probíhalo zasedání zemědělského výboru. Přiznám se, že něco takového jsem ještě nezažil. A to všechno pod praporem boje za zachování mléčných kvót. Opravdu "zajímavá" podívaná. Položme si otázku, jakou má taková akce vlastně smysl?

6.12.2012 v 13:58 | Karma: 38,33 | Přečteno: 4687x | Diskuse| Ekonomika

Hynek Fajmon

Nový závazek EU: plná zaměstnanost mladých!

Když se v dnešní Evropě vyskytne nějaký problém, tak máme jistotu, že se bude brzo řešit novou směrnicí. Děje se tak dokonce i v případě, že žádný problém neexistuje. Takovým případem bylo nedávné navržení směrnice o povinném zastoupení žen v orgánech firem. Nyní ale přichází Evropská komise s návrhem směrnice, která má řešit skutečný problém - nezaměstnanost mladých lidí v EU. Řešení, které Komise navrhuje je geniální svou jednoduchostí. Všichni bychom se měli stydět, že nás to ještě nenapadlo, když je to tak prosté - nezaměstnanost mladých se prostě ZAKÁŽE a bude po problému.

3.12.2012 v 18:04 | Karma: 20,29 | Přečteno: 1566x | Diskuse| Ekonomika

Hynek Fajmon

Ředitelé do výroby a ženy na jejich místa II.

12. července 2011 jsem na tomto místě psal blog s názvem "Ředitelé do výroby a ženy na jejich místa?". Reagoval jsem tak na rezoluci Evropského parlamentu, který většinou hlasů schválil výzvu Evropské komisi k zavedení kvót pro zastoupení žen v orgánech obchodních společností. Já jsem tehdy pro tuto rezoluci nehlasoval. Předpověděl jsem ale to, že Evropská komise se věcí začne vážně zabývat a zcela jistě předloží takový návrh. Nyní s odstupem 15 měsíců mohu konstatovat, že jsem měl pravdu. Ale zatím jen částečně, protože Evropská komise se tento týden na zavedení kvót překvapivě NEDOHODLA.

26.10.2012 v 10:33 | Karma: 29,51 | Přečteno: 3803x | Diskuse| Společnost

Hynek Fajmon

Mírová euromytologie

Dnešní udělení Nobelovy ceny míru za rok 2012 Evropská unii (EU) je dokladem toho, že organizátor tohoto ocenění pokračuje v neblahé tradici oceňování osob a institucí, které si takové ocenění nezaslouží. Do této skupiny patří udělení této ceny Jásiru Arafatovi v roce 1994, Albertu Goreovi a IPCC v roce 2007 a naposledy Baracku Obamovi v roce 2009. Podívejme se ale podrobněji na to, proč je kolem celé záležitosti takový humbuk v médiích. Především je třeba připomenout, že Nobelovu cenu míru uděluje výbor, který nemá nic společného s výborem oceňujícím vynikající vědce. Jedná se o výbor ustavený norským parlamentem. Jde tedy o politickou instituci konkrétního státu a politické rozhodnutí. Co z toho vyplývá?

12.10.2012 v 17:02 | Karma: 19,34 | Přečteno: 979x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Dvacet let dotací z EU. Přinesly zločiny, ale i vlaky, techniku a splavné řeky

2. května 2024

Premium Lázně, které nevznikly a je z nich night club nebo zdvihací most, který se nikdy nezdvihl. Česko...

Rus má imperialistické myšlenky. Ukrajinou nekončí, říká velitel v Donbasu

2. května 2024

Premium Doněcká oblast (od zpravodajů iDNES.cz) Vymlácená okna, ale i celé domy srovnané se zemí. Tak vypadá Doněck a celý průmyslový Donbas....

Zelenskyj odvolal šéfa kybernetické špionáže kvůli skandálu s bytem manželky

1. května 2024  22:26

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj odvolal šéfa kybernetického oddělení tajné služby SBU...

V Břeclavi na chlapce spadla branka, na následky zranění zemřel

1. května 2024

V Břeclavi ve středu v podvečer po úrazu na hřišti zemřel dvanáctiletý chlapec. Policie okolnosti...

  • Počet článků 196
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2047x
Historik a politik. Poslanec Evropského parlamentu za ODS.