Kolik nás bude v roce 2065?

Český statistický úřad zvěřejnil prognózu vývoje české populace až do roku 2065. Je to moc zajímavé čtení a to jak pro politiky, tak pro občanstvo. Řada z nás již v roce 2065 nebude na světě, ale celková tendence je zřejmá již nyní a bude ovlivňovat situaci v České republice více než si lidé připouštějí. Ostatně demografické trendy ke stárnutí populace, snižování porodnosti a růstu migrace zažíváme už nyní. Reakce české společnosti na tyto trendy je pomalá a v mnoha směrech problematická.

Český statistický úřad ve své prognóze popisuje několik variant vývoje. Střední varianta počítá s tím, že počet obyvatel ČR do roku 2065 stoupne z dnešních cca 10,47 milionu na 10.67 milionu lidí. Toto navýšení má být ale způsobeno výhradně přílivem imigrantů. Česká populace t.j. populace občanů ČR bez imigrantů se má naopak snížit na cca 8,83 milionu. Z těchto údajů vyplývá, že populace ČR v roce 2065 by byla téměř z 20% tvořena imigranty. Dnes je to méně než 5%. Jaké problémy to může přinést si asi dokáže každý představit sám.

Zmenšení české populace bude přímým důsledkem již řadu let trvající nízké porodnosti u českých žen. V poslední době se sice situace trochu zlepšila, ale aktuální číslo počtu dětí na ženu je 1,5, což nestačí na prostou reprodukci populace. Pokud se porodnost nezvýší nad 2 děti na ženu, tak se bude česká populace zmenšovat a to potenciálně i pod zmiňovaných 8 milionů.

Ještě větší problém ale bude představovat další stárnutí populace. Střední délka života se má do roku 2065 zvýšit u mužů z dnešních 73 let na 86,5 roku a u žen z dnešních 79 let na 91 let. Průměrný věk české populace se zvýší z dnešních 40 let na 49 let. Podíl lidí v produktivním věku v populaci bude prudce klesat a naopak prudce poroste podíl lidí v neproduktivním věku. Podíl lidí starších než 65 let na celkové populaci stoupne z dnešních 15% na 32%.

Stárnutí populace bude způsobovat rozsáhlé problémy ve financování zdravotnictví a důchodů. Dnes dvě ekonomicky aktivní osoby podporují jednu osobu ekonomicky neaktivní. V roce 2065 bude poměr 1 ku 1 osobě. Prudce porostou náklady na důchody i na zdravotní péči. Tento problém se bude moci řešit bud pozdějším odchodem do důchodu nebo zvýšením daní. Obě tyto možnosti budou politicky velmi nepopulární. Navíc prudce poroste volební síla důchodců. Snaha jakkoliv šetřit na jejich úkor bude politicky neprůchodná.

O tom, co bude přinášet rostoucí migrace by se dalo rovněž psát dlouho. Každopádně ale z údajů ČSÚ vyplývá nutnost počínat si již nyní racionálně a hospodárně. Nelze slibovat 13. důchody a zastavení prodlužování doby odchodu do důchodu, jak to slibuje česká levice. Takové kroky nás spolehlivě přivedou na "buben".

Autor: Hynek Fajmon | úterý 19.5.2009 22:40 | karma článku: 13,16 | přečteno: 814x