Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Jak snížit nezaměstnanost v EU?

Včera jsme se dozvěděli neradostnou zprávu o tom, že míra nezaměstnanosti v EU je nejvyšší za posledních 20 let. V eurozóně míra nezaměstnanosti dosahuje 11,7%, v celé EU je 11% a u nás v Česku byla v prosinci na 9%. Celkově je u nás bez práce nyní asi 540 000 lidí, v eurozóně je to 15, 6 milionu osob a v celé EU je to  22,5 milionu lidí. Čísla jsou to velmi špatná a politici by si měli klást otázku, proč tomu tak je a co se tím dá udělat, aby se to změnilo. S tímto stavem totiž nemůže být asi nikdo spokojen.

První moje poznámka se týká toho, jak je na tom Česká republika ve srovnání s EU a s eurozónou. Přestože jsme my Češi k sobě hyperkritičtí, tak bychom si měli uvědomit, že jsme na tom relativně stále dobře. Naše míra nezaměstnanosti je sice na české poměry jedna z nejvyšších v historii ČR, ale ve srovnání s EU jsme na tom nadprůměrně dobře. Myslím, že spousta evropských států by byla šťastná, kdyby měla tak nízkou nezaměstnanost jako máme my - namátkou Řecko nebo Španělsko, kde je nezaměstnanost přes 20%.

Druhá poznámka se týká příčin nezaměstnanosti. Je zřejmé, že EU jako celek se potácí již několik let v krizi. Před několika lety se psalo o tom, že krize bude mít patrně tvar W. Tato předpověď se ukazuje jako realistická. Po prvním propadu v roce 2009 máme nyní další v roce 2012, což ukazuje na hloubku problému, ve kterém se nacházíme. Je to kombinace vysokých dluhů domácností, podniků i vlád, nízké poptávky a přesunu výroby mimo EU. Výsledkem je vysoká nezaměstnanost v celé EU.

Vysoká zadluženost států, domácností i firem je v EU skutečností, která nemůže být nijak zastírána. Od 2. světové války státy, domácnosti a firmy nikdy takto zadlužené nebyly. Věřitelé přestávají věřit tomu, že se jim jejich půjčky vrátí a náklady na další zadlužování proto prudce rostou viz Řecko, Portugalsko, Irsko, Španělsko atd. Státy proto šláply na brzdu veřejných výdajů a to se okamžitě projevilo v růstu nezaměstnanosti. Další dluhy ale řešením nejsou.

Nízká poptávka v EU je důsledkem hospodářského zpomalení. Lidé si uvědomili, že další a další zboží a služby na dluh nebudou schopni splácet a omezili své útraty. Velmi je v tom podnítily i vlády, které začaly šetřit, což se projevilo na sociálních transferech. Domácnosti proto mají nyní hlouběji do kapsy. Pokud nakupují nějaké zboží, tak je to velmi často zboží, které se vyrábí mimo EU. A zde se dostáváme k samotné podstatě problému nezaměstnanosti v EU. Touto podstatou je skutečnost, že se výroba z EU stěhuje pryč a tím pádem mizí i pracovní místa.

Vidíme to každý, když nakupujeme zboží pro sebe a své rodiny. Máme za sebou vánoce a vybalování dárků. Stojí za to podívat se na etikety, kde bylo příslušné zboží vyrobeno. U textilu to je většinou Čína,  Indie nebo Turecko. U hraček to je většinou Čína a u počítačů a mobilů a dalších elektronických "hraček" je to opět Čína, Korea, Japonsko a nebo nějaká jiná asijská země. Tak bychom mohli pokračovat. Zkrátka byznys se z EU stěhuje pryč. Pokud se zeptáme proč, tak je odpověď jednoduchá. Mimo EU se vyrábí levněji a bez problémů. A zde se dostáváme k tomu, jak sama evropská legislativa a politika přispívají k nulovému hospodářskému růstu a vysoké nezaměstnanosti v celé Evropě. 

Pracovní místa jsou z EU vyháněna následujícími politikami EU:

1. Klimatickou politikou, která zdražuje veškeré energie a především elektřinu a činí jakoukoli výrobu v EU drahou a neefektivní,

2. Podporou biopaliv, která vede k masivnímu dovozu biopaliv ze zemí Asie a Latinské Ameriky,

3. Podporou tzv. obnovitelných zdrojů energie, které opět zvyšují životní náklady a zdražují výrobu v EU a nepřináší téměř žádná pracovní místa. Téměř všechny solární panely instalované v EU jsou z Číny. Opěvovaná "zelená" pracovní místa spočívají v tom, že se můžete stát hlídačem solární elektrárny.

4. Systémem kvót na mléko, cukr, škrob a víno, které brání rozvoji těchto odvětví a například u cukru a také u vína vedou k masivnímu dovozu,

5. Ekologickou politikou, která dává právní nástroje zeleným fanatikům blokovat s vymyšlenými argumenty rozvoj dopravní a energetické infrastruktury a jakékoliv větší investice viz stavba dálnice D8 u nás nebo stavba přenosových elektrosítí v Německu. 

Bez změny těchto politik se dle mého soudu EU k nějakému vyššímu tempu růstu HDP v dohledné době nebude moci dobrat. Pokud budeme i nadále na těchto absurdních politikách trvat, tak nás čeká období hospodářské stagnace a velkých dluhů, které je známé z 90. let v Japonsku. Taková stagnace se vyznačuje mimo jiné i vysokou nezaměstnaností.

Bohužel Evropská komise zatím zásadní změny nenavrhuje. Místo toho říká, že z krize nám pomůže například směrnice o kvótovém zastoupení žen v orgánech obchodních společností nebo zavádění jakýchsi stáží pro mladé absolventy škol. Mám obavu, že tudy opravdu cesta nepovede, což je špatná zpráva pro všechny nezaměstnané v celé EU. Více na www.fajmon.eu

 

 

 

Autor: Hynek Fajmon | čtvrtek 10.1.2013 21:13 | karma článku: 23,21 | přečteno: 1474x
  • Další články autora

Hynek Fajmon

(Ne)přimíchávej biopaliva: Zachráníš planetu!

V evropské legislativě máme již od roku 2009 závazně stanovený cíl dosáhnout do roku 2020 v celé EU 10% podíl biopaliv na celkové spotřebě v dopravě. Toto je platná evropská směrnice, kterou se musí řídit všechny členské státy EU včetně nás. Cíl byl stanoven na základě argumentace, že se tímto způsobem omezí produkce skleníkových plynů a omezí se tak hrozba "globálního oteplování". Někteří z nás říkali od samého počátku, že je nesmysl takové cíle vůbec stanovovat. Přesto většina evropských politiků tuto politiku přijala a uzákonila ji. Nyní se ukazuje, že je to politika zcela chybná. Autoři této nesmyslné politiky však mlčí. Proč?

30.4.2013 v 18:10 | Karma: 31,99 | Přečteno: 904x | Diskuse| Společnost

Hynek Fajmon

Cena za účast v hlavním proudu EU? 300 mld. Kč!

Tak nám dnes pan prezident Zeman vyvěsil na Hradě vlajku EU a slíbil, že přivede Českou republiku do "hlavního proudu" a "tvrdého jádra" EU. Pominu skutečnost, že vlajka a hymna EU nebyly nakonec do Lisabonské smlouvy vůbec vloženy a jedná se tedy o fakticky právně nezávazné symboly, které se Česká republika nezavázala nijak prezentovat. To, že pan prezident tyto symboly takto servilně vyvěšuje na Hradě, který je symbolem českého státu, je špatnou zprávou. Podívejme se ale spíše na to, co se skrývá pod těmi vzletnými slovy o "tvrdém jádru" a "hlavním proudu" EU.

3.4.2013 v 22:22 | Karma: 35,01 | Přečteno: 1407x | Diskuse| Společnost

Hynek Fajmon

Držme se koruny XI.

Už jsem blogů na téma "držme se koruny" napsal 10, ale pořád je o čem psát. Takže dnes tady máme 11té pokračování této série. Dnes už nemusíme opět zdůrazňovat, že heslo "držme se koruny" se ukázalo být správnou politikou. To už myslím chápe každý s výjimkou posledních několika eurohujerů, kteří nyní radši mlčí. Dnes se ale musíme podívat na některé novinky, které by mohly mít dopad i na nás a naši KORUNU. Je to jednak "kyperská zkušenost", oznámení páně prezidenta Zemana, že hodlá podepsat tzv. euroval a požadavek ODS, aby se o přijetí EURA u nás konalo referendum. Tak pojďme na to.

26.3.2013 v 12:28 | Karma: 31,28 | Přečteno: 1081x | Diskuse| Ekonomika

Hynek Fajmon

Volný obchod mezi EU a USA? Ano!

Prezident Obama a šéfové EU oznámili, ze zahajují jednání o zóně volného obchodu. Je to jedna z mála opravdu dobrých zpráv poslední doby. Od tohoto oznámení k dohodě a k následnému pozitivnímu dopadu do hospodářství států z obou břehů Atlantiku ale ještě povede dlouhá a trnitá cesta. Není ani jisté, že nakonec k dohodě dojde. Před vyjednavači je hodně překážek a překonat je nebude jednoduché. Přesto se jak EU, tak také USA musí snažit dohodu dojednat a to co nejrychleji. Protekcionisté z obou stran Atlantiku musí být poraženi. Již nyní je zřejmé, že dohoda může přinést nová pracovní místa, nové investice, nové technologie a nižší ceny pro spotřebitele.

20.2.2013 v 19:36 | Karma: 14,75 | Přečteno: 693x | Diskuse| Ekonomika

Hynek Fajmon

Eurokvóty na cukr? Zrušit!

EU se často chlubí tím, že vybudovala největší společný trh na světě. To je sice pravda, ale problémem je to, že na tomto trhu u některých druhů zboží stále používá archaické a zcela nesmyslné "kvótové" regulace. Příkladem je kvóta na cukr, což je něco tak neuvěřitelně zastaralého, že by se to dalo přirovnat k existenci dinosaura v dnešní živočišné říši. Díky cukerné kvótě mají všichni spotřebitelé v EU zbytečně drahý cukr a výrobci díky tomu získávají fantastické zisky, které v normálním konkurenčním prostředí v jiných sektorech nelze vůbec realizovat. Co s tím?

15.2.2013 v 14:45 | Karma: 26,15 | Přečteno: 1099x | Diskuse| Ekonomika
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Moskva se chlubí kořistí z Ukrajiny: Abramsy, Leopardy i českým BVP

1. května 2024  15:38

V Moskvě ve středu začala výstava západní vojenské techniky, kterou používá ukrajinská armáda a...

Záplavy na jihu Brazílie si vyžádaly desítky obětí, přehradám hrozí kolaps

3. května 2024  6:23

Rozsáhlé záplavy, které v těchto dnech sužují jih Brazílie, mají nejméně 29 obětí. Dalších 60 lidí...

Soud poslal na čtyři roky do vězení kapitána lodi, na které uhořelo 34 lidí

3. května 2024  6:14

Americký soud poslal na čtyři roky do vězení kapitána lodi, při jejímž požáru zahynulo v roce 2019...

iDNES Premium jen za 49 Kč na 3 měsíce. Získejte i vstupenky na MS v hokeji

3. května 2024

Před blížícím se mistrovstvím světa v hokeji přichází iDNES Premium s mimořádnou akční nabídkou....

Poslanci omezí prodej půdy cizincům, změní zákon po havárii na Bečvě

3. května 2024  5:16

Sněmovna má v pátek na programu vyšší ochranu nejlepší zemědělské půdy, novelu vodního zákona...

  • Počet článků 196
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2047x
Historik a politik. Poslanec Evropského parlamentu za ODS.