Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Jak snížit nezaměstnanost v EU?

Včera jsme se dozvěděli neradostnou zprávu o tom, že míra nezaměstnanosti v EU je nejvyšší za posledních 20 let. V eurozóně míra nezaměstnanosti dosahuje 11,7%, v celé EU je 11% a u nás v Česku byla v prosinci na 9%. Celkově je u nás bez práce nyní asi 540 000 lidí, v eurozóně je to 15, 6 milionu osob a v celé EU je to  22,5 milionu lidí. Čísla jsou to velmi špatná a politici by si měli klást otázku, proč tomu tak je a co se tím dá udělat, aby se to změnilo. S tímto stavem totiž nemůže být asi nikdo spokojen.

První moje poznámka se týká toho, jak je na tom Česká republika ve srovnání s EU a s eurozónou. Přestože jsme my Češi k sobě hyperkritičtí, tak bychom si měli uvědomit, že jsme na tom relativně stále dobře. Naše míra nezaměstnanosti je sice na české poměry jedna z nejvyšších v historii ČR, ale ve srovnání s EU jsme na tom nadprůměrně dobře. Myslím, že spousta evropských států by byla šťastná, kdyby měla tak nízkou nezaměstnanost jako máme my - namátkou Řecko nebo Španělsko, kde je nezaměstnanost přes 20%.

Druhá poznámka se týká příčin nezaměstnanosti. Je zřejmé, že EU jako celek se potácí již několik let v krizi. Před několika lety se psalo o tom, že krize bude mít patrně tvar W. Tato předpověď se ukazuje jako realistická. Po prvním propadu v roce 2009 máme nyní další v roce 2012, což ukazuje na hloubku problému, ve kterém se nacházíme. Je to kombinace vysokých dluhů domácností, podniků i vlád, nízké poptávky a přesunu výroby mimo EU. Výsledkem je vysoká nezaměstnanost v celé EU.

Vysoká zadluženost států, domácností i firem je v EU skutečností, která nemůže být nijak zastírána. Od 2. světové války státy, domácnosti a firmy nikdy takto zadlužené nebyly. Věřitelé přestávají věřit tomu, že se jim jejich půjčky vrátí a náklady na další zadlužování proto prudce rostou viz Řecko, Portugalsko, Irsko, Španělsko atd. Státy proto šláply na brzdu veřejných výdajů a to se okamžitě projevilo v růstu nezaměstnanosti. Další dluhy ale řešením nejsou.

Nízká poptávka v EU je důsledkem hospodářského zpomalení. Lidé si uvědomili, že další a další zboží a služby na dluh nebudou schopni splácet a omezili své útraty. Velmi je v tom podnítily i vlády, které začaly šetřit, což se projevilo na sociálních transferech. Domácnosti proto mají nyní hlouběji do kapsy. Pokud nakupují nějaké zboží, tak je to velmi často zboží, které se vyrábí mimo EU. A zde se dostáváme k samotné podstatě problému nezaměstnanosti v EU. Touto podstatou je skutečnost, že se výroba z EU stěhuje pryč a tím pádem mizí i pracovní místa.

Vidíme to každý, když nakupujeme zboží pro sebe a své rodiny. Máme za sebou vánoce a vybalování dárků. Stojí za to podívat se na etikety, kde bylo příslušné zboží vyrobeno. U textilu to je většinou Čína,  Indie nebo Turecko. U hraček to je většinou Čína a u počítačů a mobilů a dalších elektronických "hraček" je to opět Čína, Korea, Japonsko a nebo nějaká jiná asijská země. Tak bychom mohli pokračovat. Zkrátka byznys se z EU stěhuje pryč. Pokud se zeptáme proč, tak je odpověď jednoduchá. Mimo EU se vyrábí levněji a bez problémů. A zde se dostáváme k tomu, jak sama evropská legislativa a politika přispívají k nulovému hospodářskému růstu a vysoké nezaměstnanosti v celé Evropě. 

Pracovní místa jsou z EU vyháněna následujícími politikami EU:

1. Klimatickou politikou, která zdražuje veškeré energie a především elektřinu a činí jakoukoli výrobu v EU drahou a neefektivní,

2. Podporou biopaliv, která vede k masivnímu dovozu biopaliv ze zemí Asie a Latinské Ameriky,

3. Podporou tzv. obnovitelných zdrojů energie, které opět zvyšují životní náklady a zdražují výrobu v EU a nepřináší téměř žádná pracovní místa. Téměř všechny solární panely instalované v EU jsou z Číny. Opěvovaná "zelená" pracovní místa spočívají v tom, že se můžete stát hlídačem solární elektrárny.

4. Systémem kvót na mléko, cukr, škrob a víno, které brání rozvoji těchto odvětví a například u cukru a také u vína vedou k masivnímu dovozu,

5. Ekologickou politikou, která dává právní nástroje zeleným fanatikům blokovat s vymyšlenými argumenty rozvoj dopravní a energetické infrastruktury a jakékoliv větší investice viz stavba dálnice D8 u nás nebo stavba přenosových elektrosítí v Německu. 

Bez změny těchto politik se dle mého soudu EU k nějakému vyššímu tempu růstu HDP v dohledné době nebude moci dobrat. Pokud budeme i nadále na těchto absurdních politikách trvat, tak nás čeká období hospodářské stagnace a velkých dluhů, které je známé z 90. let v Japonsku. Taková stagnace se vyznačuje mimo jiné i vysokou nezaměstnaností.

Bohužel Evropská komise zatím zásadní změny nenavrhuje. Místo toho říká, že z krize nám pomůže například směrnice o kvótovém zastoupení žen v orgánech obchodních společností nebo zavádění jakýchsi stáží pro mladé absolventy škol. Mám obavu, že tudy opravdu cesta nepovede, což je špatná zpráva pro všechny nezaměstnané v celé EU. Více na www.fajmon.eu

 

 

 

Autor: Hynek Fajmon | čtvrtek 10.1.2013 21:13 | karma článku: 23,21 | přečteno: 1474x
  • Další články autora

Hynek Fajmon

1968: Prezident Novotný a parta idiotů v čele s Dubčekem!

Dnes je tomu 45 let od zahájení vojenské okupace Československa sovětskou armádou. Při této příležitosti se opět vynořují různé mýty a nesmysly o čistých úmyslech "Pražského jara" a o ideálech "socialismu s lidskou tváří". Rozumnému člověku však stačí jen chvíli poslouchat v rádiu autentické "řeči mužů roku 1968" a logicky dochází k závěru, že tehdejší politické vedení československého státu byla parta diletantů nebo přímo "užitečných idiotů". V jejich čele stál Alexander Dubček. Právě tito lidé svou nesmyslnou politikou vyprovokovali sovětské vedení k vojenské akci. A jsou proto ve skutečnosti spoluviníky celé tristní situace, která u nás v letech 1968 -1989, panovala.

21.8.2013 v 21:01 | Karma: 29,93 | Přečteno: 1925x | Diskuse| Společnost

Hynek Fajmon

Europoslanci ČSSD opět hlasovali proti českým zájmům!

Tento týden opět zasedá Evropský parlament a hlasuje o docela důležitých věcech. Konečně si toho trochu začínají všímat česká média, která se sice trvale označují za "proevropská", ale o evropské agendě zpravidla mlčí. Dnes se při hlasování opět vyznamenali europoslanci z ČSSD. Stejně jako na minulé plenárce i dnes se jim podařilo hlasovat PROTI zcela zjevným a nesporným českým zájmům. Připomínám, že minule hlasovali PRO, aby se stanovil závazek, že v roce 2030 se bude získávat v celé EU 40-45% energie z obnovitelných zdrojů, což by českým domácnostem dramaticky zvýšily účty za elektřinu. Dnes se jim podařila podobná "bota" v hlasování o krácení zemědělských dotací.

12.6.2013 v 17:17 | Karma: 35,29 | Přečteno: 1964x | Diskuse| Společnost

Hynek Fajmon

Zelený europochod k bankrotu!

V Evropě je nyní rekordní nezaměstnanost a záporný hospodářský růst, Evropská unie a její orgány se ale stále neunavně snaží o to, aby se přednostně řešily podstatné věci. Mezi ně podle EU patří především boj s "globálním oteplováním", diskriminace žen v orgánech obchodních společností a samozřejmě ještě také zavádění nových daní a cel. Pokud máte dojem, že tato "opatření" nám s nepomůžou ani s nezaměstnaností a ani se záporným hospodářským růstem, tak máte pravdu. Já si to myslím také, ale s překvapením zjišťuji, že většina politiků v EU si myslí opak. Tak se na to pojďme podívat podrobněji.

28.5.2013 v 18:09 | Karma: 31,18 | Přečteno: 1231x | Diskuse| Společnost

Hynek Fajmon

Europoslanci ČSSD chtějí opět zdražit elektřinu

Zdražování elektřiny prostřednictvím tzv. podpory obnovitelných zdrojů prosadila u nás vláda ČSSD již v roce 2005. Díky této politice boje s "globálním oteplováním" stouply všem domácnostem a firmám u nás ceny elektrické energie. Dnes europoslanci ČSSD na tuto "úspěšnou" politiku navázali svým dnešním hlasováním v Evropském parlamentu. Jejich hlasování je následující: cena elektřiny se má zvedat dál a to až do roku 2030. Tak až se budou ctění čtenáři pohoršovat při placení svých složenek a faktur za elektřinu, nechť si vzpomenou, komu za to mají být vděčni. Ale určitě každého zahřeje ten krásný pocit, že ochránil planetu před globálním oteplováním.

21.5.2013 v 16:37 | Karma: 34,81 | Přečteno: 1179x | Diskuse| Společnost

Hynek Fajmon

Oni o koze a my o OZE!

Dnes bude řeč o OZE - obnovitelných zdrojích energie. Jsme svědky dosud nevídané vřavy kolem tohoto fenoménu. Probudili se čelní politici a skoro všechna média a začali společně zásobovat veřejnost historkami o "temném spiknutí" tu "solárních baronů" nebo jiných "rádobypodnikatelů", kteří si chtějí "namastit kapsu" na úkor daňového poplatníka. Padají termíny jako "solární tunel" a výzvy k ustavení různých "superkomisí" včetně tajných služeb, které mají tento problém "vyšetřit" a viníky asi také poslat "do tepláků". Ostatně pan prezident si to už jednou vyzkoušel s akcí "čisté ruce", která na voliče úžasně zabrala. Málokdo si ale už nyní vzpomene, že výsledkem této akce bylo vězení pro ministra financí pana premiéra Zemana. Nyní by to mohlo dopadnout podobně.

10.5.2013 v 9:06 | Karma: 26,21 | Přečteno: 946x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Auto vjelo na chodník a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  18:53

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Poslanci zvýšili ochranu zemědělské půdy. Nechtějí už další logistická centra

3. května 2024  5:16,  aktualizováno  12:05

Vyšší ochranu nejkvalitnější zemědělské půdy schválila Sněmovna. Nemají na ní do budoucna vznikat...

Bazény v ulicích, výpadky elektřiny. Jihovýchodní Asii drtí rekordní teploty

3. května 2024

Premium Od spolupracovníka MF DNES v Asii Horké počasí ve filipínské Manile mění život v ulicích. Přibývají bazény nebo škopky, ke kterým je...

Požár pralesa Mionší musel založit člověk, zjistili odborníci. Sčítají škody

3. května 2024  11:46

Hasičští experti se vrátili do terénu, aby vyšetřovali příčinu požáru v pralese Mionší v Dolní...

Zdravotnictví čeká kolaps, věští analýza. Chybí 3000 lůžek, péče se nadužívá

3. května 2024  11:36

V českém zdravotnictví hrozí bez přijetí potřebných opatření vyčerpání zdrojů. Systém není podle...

Chcete, aby vaše děti měli v dospělosti bohatství? Přečtěte si, jak na to!
Chcete, aby vaše děti měli v dospělosti bohatství? Přečtěte si, jak na to!

Správné finanční návyky a dovednosti vznikají právě v dětství. Mnoho dětí je přijímá přirozeně od svých rodičů, kteří jsou pro děti velkým vzorem....

  • Počet článků 196
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2047x
Historik a politik. Poslanec Evropského parlamentu za ODS.