Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Evropa v roce 2050

Nejúspěšnější politik v dnešní Evropě nosí sukni a jmenuje se Angela Merkelová. Té se nedávno podařilo vyrovnat rekord její britské předchůdkyně Margaret Thatcherové tím, že potřetí za sebou vyhrála parlamentní volby. To je samo o sobě mimořádný výkon. Merkelové se zkrátka daří a může s čistým svědomím konstatovat, že její němečtí spoluobčané jí nejen rozumnějí, ale navíc i podporují. A jak to souvisí s budoucností Evropy? Víc než si myslíte.

Merkelová nedávno měla zajímavý projev, kde stručně a výstižně popsala problém, který stojí před celou Evropou. Myslím si, že bychom se nad tím mohli zamyslet i my Češi, protože ten problém je u nás prakticky stejný jako v Německu a v ostatní Evropě. O co jde? Merkelová řekla toto: Evropa tvoří 7% světové populace, vytváří 25% světového hrubého domácího produktu a utrácí 50% světových sociálních výdajů. Jasné, stručné a jednoduché a žel i pravdivé konstatování, které nutí k zamyšlení.

Pokud se nad těmi třemi čísly zamyslíme, tak zjistíme, že Evropa je stále velmi produktivní. Pouhých 7% světové populace vytváří 25% světového HDP, což znamená, že Evropan je stále skoro čtyřikrát produktivnější než průměrný člověk na Zemi. To je skvělé a ukazuje to, že Evropa je stále kreativní a produktivní a bohatá.

Pokud ale do té úvahy vezmeme i to další číslo, tak už nám začne tuhnout úsměv na tváři. Ti, kteří mají krátké vedení, budou asi spokojeni s tím, že se na sociálních výdajích v Evropě nešetří a budou to považovat za skvělou zprávu. Ano, tímto úhlem pohledu to dobrá zpráva je. Na druhé straně si každý rozumný člověk položí otázku, zda je to dlouhodobě udržitelné utrácet na sociální výdaje o tolik více než celý ostatní svět. Považte, že cca 500 milionů lidí v Evropě utrácí na sociální výdaje tolik jako ostatních cca 6,5 miliardy lidí na Zemi. Je to udržitelné? A je to vůbec správné? To nechť si odpoví každý sám.

Tato tři čísla rovněž dávají srozumitelnou odpověď všem levičákům v Evropě, kteří tvrdí, že je zde u nás "nelidský kapitalismus 19. století". Prostě to není pravda. Máme tady naopak takové sociální zabezpečení, které nemá nikdo na celém světě a nejen, že si toho nevážíme, ale ještě si stěžujeme. Je to normální? Podle mne nikoliv.

Tím se dostávám k výhledu Evropy do roku 2050. A opět ocituji jednoho světového politika, který to řekl již před více než 5 lety. Byl to indický ministr obchodu, který na jednání o liberalizaci světového obchodu konstatoval toto: Svět v roce 2050 bude vypadat takto: Čína bude továrnou světa, Indie bude call-centrum světa, Afrika a Latinská Amerika budou obilnicemi světa, USA budou supermarketem světa a Evropa? Ta bude největším světovým muzeem a domovem důchodců.

Zdá se Vám to nereálné? Já mám obavu, že je to naopak díky těm třem číslům uvedeným na začátku velmi reálné. Ale naštěstí máme ještě dost času se nad tím zamyslet a něco s tímto trendem udělat. Třeba naši němečtí sousedé s tím už něco dělají. Podařilo se jim na rozdíl od nás schválit zákon o dluhové brzdě a v posledních dvou letech již německá vláda hospodaří s přebytkem. V tomto směru by se měla inspirovat i vláda česká. Více na www.fajmon.eu

Autor: Hynek Fajmon | úterý 21.1.2014 21:24 | karma článku: 22,15 | přečteno: 1110x
  • Další články autora

Hynek Fajmon

Držme se koruny X.

Dnes jsem si přečetl zprávu, že sociologický průzkum společnosti STEM ukázal, že Češi stále více a více věří České národní bance. Důvěra v ČNB má hodnotu 75% a v posledních letech stále roste. Fakticky se tedy ČNB stala nejdůvěryhodnější českou ústavní institucí. A asi nejen českou, protože důvěra v EU, NATO, MMF a další nadnárodní instituce je u nás poměrně nízká. Češi zkrátka věří své ČNB a tím pádem také své vlastní měně - KORUNĚ. Ostatně není se příliš čemu divit. Když se dnes rozhlédneme po západním světě, tak vidíme téměř samé problémy. Ne že bychom je doma taky neměli, ale čím dál více lidí už chápe, že naše problémy jsou menší než ty, které má eurozóna nebo dokonce USA.

3.10.2012 v 17:37 | Karma: 22,16 | Přečteno: 1144x | Diskuse| Společnost

Hynek Fajmon

Má EU nadále podporovat biopaliva?

Tak tuto otázku nastolil krátce po svém zvolení nový francouzský prezident. Jak jsme si mohli všimnout, tak Evropská komise ihned pochopila, že se mění politický vítr a navrhla omezení podpory biopaliv po roce 2020. Tak se na to pojďme podívat trochu podrobněji, protože stále mnoho čtenářů nerozumí tomu, jak dnešní biopalivové šílenství vlastně vzniklo a funguje. Běžný občan ČR pouze vidí, že se v posledních letech prudce zvýšila výměra zemědělské půdy na které se pěstuje řepka olejná. Na jaře je česká zemědělská krajina hodně žlutá. Jak to souvisí s politikou EU? Víc než si myslíte.

19.9.2012 v 13:05 | Karma: 38,02 | Přečteno: 3558x | Diskuse| Ekonomika

Hynek Fajmon

Ženské kvóty ve firmách zatím nebudou! Sláva!

Z Bruselu v posledních letech vznikají téměř samé šílené iniciativy. Jednou z nich byl plán na zavedení ženských kvót v orgánech akciových společností, který předložila Evropská komise. Členské státy se ale pod tlakem vlastních problémů začínají chovat racionálně a staví se Komisi na odpor. Takový vývoj je potřeba přivítat. Konkrétně před několika dny vznikla blokační menšina států, které zamítly návrh na zavedení výše zmíněných kvót. Mezi těmi, kdo tuto nebojím se říci "kravinu" zablokovaly byla i Česká republika. Proti bylo ale také Německo, Británie a řada dalších států. Myslím, že je čas volat: SLÁVA. Rozum po nějakém čase zvítězil. Pokud se ale na věc podíváme blíže, tak je to smutné.

15.9.2012 v 15:35 | Karma: 22,52 | Přečteno: 1249x | Diskuse| Společnost

Hynek Fajmon

Vysoké daně umí i zabíjet!

V posledních dnech jsme svědky jevu, který už jsme už dlouhá desetiletí nezažili. Jedná se o úmrtí několika lidí a těžká postižení dalších způsobená konzumací nekvalitního nelegálního alkoholu. Při této smutné příležitosti je nutné zamyslet se nad tím, zda k tomuto vývoji nenapomohla i politika a legislativa, kterou máme nyní v platnosti. Mám obavu, že napomohla. Jedná se dle mého soudu o kombinaci dvou selhání státu: 1. příliš vysoké zdanění alkoholu, 2. selhání kontroly trhu s alkoholem. Podívejme se na to, co se vlastně stalo a jak se dá takovým případům zabránit.

11.9.2012 v 15:37 | Karma: 28,68 | Přečteno: 2472x | Diskuse| Společnost

Hynek Fajmon

Držme se koruny IX.

Naposledy jsem napsal blog s titulkem "Držme se koruny" 1.11.2011. Byl to osmý text v této řadě. Dnes s odstupem téměř 9 měsíců bych rád pokračoval. S politováním musím konstatovat, že moje první věta z minulého článku znějící: "Dluhová krize Západu se prohlubuje a bude bohužel ještě hůř." se ukázala být pravdivou. Do dalších dluhových problémů se od podzimu minulého roku dostalo opět Řecko, ale také Kypr, Španělsko a Itálie. S obrovským dluhem bojují i v USA a v Japonsku, takže se zdaleka nejedná pouze o evropský fenomén. Mám obavu, že dluhová krize bude dále pokračovat a bude velmi obtížné se z ní dostat. Jaký to má dopad na Českou republiku? A co bychom měli dělat, aby se nás tato dluhová krize dotkla co nejméně? To jsou klíčové otázky dneška.

11.7.2012 v 21:44 | Karma: 18,81 | Přečteno: 1268x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Moskva se chlubí kořistí z Ukrajiny: Abramsy, Leopardy i českým BVP

1. května 2024  15:38

V Moskvě ve středu začala výstava západní vojenské techniky, kterou používá ukrajinská armáda a...

Na jednání o míru nepřijdeme, vzkázali Rusové. Švýcaři je ani nezvali

2. května 2024  22:11

Švýcarsko iniciuje vlastní mírovou konferenci o Ukrajině. S pozváním Ruska na setkání, které se má...

Pavel zkritizoval všechny. Nefér jsou Babišova slova i kampaň SPOLU, míní

2. května 2024  21:36,  aktualizováno  21:50

Kampaň, která dělá z hnutí ANO zastánce ruských zájmů, je podle prezidenta Petra Pavla stejně nefér...

O menopauze musíme mluvit, burácela herečka Halle Berry před Kapitolem

2. května 2024  21:41

Slavná herečka Halle Berry se zapojila do americké politiky, když podpořila senátorky snažící se o...

Sluší se, aby zaměstnanec věděl, proč je propouštěn, řekl Juchelka

2. května 2024  5:42,  aktualizováno  20:58

Poslanci se přeli o změnu zákoníku práce. Opozici se ho nepodařilo vrátit vládě k přepracování....

Chcete, aby vaše děti měli v dospělosti bohatství? Přečtěte si, jak na to!
Chcete, aby vaše děti měli v dospělosti bohatství? Přečtěte si, jak na to!

Správné finanční návyky a dovednosti vznikají právě v dětství. Mnoho dětí je přijímá přirozeně od svých rodičů, kteří jsou pro děti velkým vzorem....

  • Počet článků 196
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2047x
Historik a politik. Poslanec Evropského parlamentu za ODS.