Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Evropa v roce 2050

Nejúspěšnější politik v dnešní Evropě nosí sukni a jmenuje se Angela Merkelová. Té se nedávno podařilo vyrovnat rekord její britské předchůdkyně Margaret Thatcherové tím, že potřetí za sebou vyhrála parlamentní volby. To je samo o sobě mimořádný výkon. Merkelové se zkrátka daří a může s čistým svědomím konstatovat, že její němečtí spoluobčané jí nejen rozumnějí, ale navíc i podporují. A jak to souvisí s budoucností Evropy? Víc než si myslíte.

Merkelová nedávno měla zajímavý projev, kde stručně a výstižně popsala problém, který stojí před celou Evropou. Myslím si, že bychom se nad tím mohli zamyslet i my Češi, protože ten problém je u nás prakticky stejný jako v Německu a v ostatní Evropě. O co jde? Merkelová řekla toto: Evropa tvoří 7% světové populace, vytváří 25% světového hrubého domácího produktu a utrácí 50% světových sociálních výdajů. Jasné, stručné a jednoduché a žel i pravdivé konstatování, které nutí k zamyšlení.

Pokud se nad těmi třemi čísly zamyslíme, tak zjistíme, že Evropa je stále velmi produktivní. Pouhých 7% světové populace vytváří 25% světového HDP, což znamená, že Evropan je stále skoro čtyřikrát produktivnější než průměrný člověk na Zemi. To je skvělé a ukazuje to, že Evropa je stále kreativní a produktivní a bohatá.

Pokud ale do té úvahy vezmeme i to další číslo, tak už nám začne tuhnout úsměv na tváři. Ti, kteří mají krátké vedení, budou asi spokojeni s tím, že se na sociálních výdajích v Evropě nešetří a budou to považovat za skvělou zprávu. Ano, tímto úhlem pohledu to dobrá zpráva je. Na druhé straně si každý rozumný člověk položí otázku, zda je to dlouhodobě udržitelné utrácet na sociální výdaje o tolik více než celý ostatní svět. Považte, že cca 500 milionů lidí v Evropě utrácí na sociální výdaje tolik jako ostatních cca 6,5 miliardy lidí na Zemi. Je to udržitelné? A je to vůbec správné? To nechť si odpoví každý sám.

Tato tři čísla rovněž dávají srozumitelnou odpověď všem levičákům v Evropě, kteří tvrdí, že je zde u nás "nelidský kapitalismus 19. století". Prostě to není pravda. Máme tady naopak takové sociální zabezpečení, které nemá nikdo na celém světě a nejen, že si toho nevážíme, ale ještě si stěžujeme. Je to normální? Podle mne nikoliv.

Tím se dostávám k výhledu Evropy do roku 2050. A opět ocituji jednoho světového politika, který to řekl již před více než 5 lety. Byl to indický ministr obchodu, který na jednání o liberalizaci světového obchodu konstatoval toto: Svět v roce 2050 bude vypadat takto: Čína bude továrnou světa, Indie bude call-centrum světa, Afrika a Latinská Amerika budou obilnicemi světa, USA budou supermarketem světa a Evropa? Ta bude největším světovým muzeem a domovem důchodců.

Zdá se Vám to nereálné? Já mám obavu, že je to naopak díky těm třem číslům uvedeným na začátku velmi reálné. Ale naštěstí máme ještě dost času se nad tím zamyslet a něco s tímto trendem udělat. Třeba naši němečtí sousedé s tím už něco dělají. Podařilo se jim na rozdíl od nás schválit zákon o dluhové brzdě a v posledních dvou letech již německá vláda hospodaří s přebytkem. V tomto směru by se měla inspirovat i vláda česká. Více na www.fajmon.eu

Autor: Hynek Fajmon | úterý 21.1.2014 21:24 | karma článku: 22,15 | přečteno: 1110x
  • Další články autora

Hynek Fajmon

Europoslanci ČSSD opět hlasovali proti českým zájmům!

Tento týden opět zasedá Evropský parlament a hlasuje o docela důležitých věcech. Konečně si toho trochu začínají všímat česká média, která se sice trvale označují za "proevropská", ale o evropské agendě zpravidla mlčí. Dnes se při hlasování opět vyznamenali europoslanci z ČSSD. Stejně jako na minulé plenárce i dnes se jim podařilo hlasovat PROTI zcela zjevným a nesporným českým zájmům. Připomínám, že minule hlasovali PRO, aby se stanovil závazek, že v roce 2030 se bude získávat v celé EU 40-45% energie z obnovitelných zdrojů, což by českým domácnostem dramaticky zvýšily účty za elektřinu. Dnes se jim podařila podobná "bota" v hlasování o krácení zemědělských dotací.

12.6.2013 v 17:17 | Karma: 35,29 | Přečteno: 1964x | Diskuse| Společnost

Hynek Fajmon

Zelený europochod k bankrotu!

V Evropě je nyní rekordní nezaměstnanost a záporný hospodářský růst, Evropská unie a její orgány se ale stále neunavně snaží o to, aby se přednostně řešily podstatné věci. Mezi ně podle EU patří především boj s "globálním oteplováním", diskriminace žen v orgánech obchodních společností a samozřejmě ještě také zavádění nových daní a cel. Pokud máte dojem, že tato "opatření" nám s nepomůžou ani s nezaměstnaností a ani se záporným hospodářským růstem, tak máte pravdu. Já si to myslím také, ale s překvapením zjišťuji, že většina politiků v EU si myslí opak. Tak se na to pojďme podívat podrobněji.

28.5.2013 v 18:09 | Karma: 31,18 | Přečteno: 1231x | Diskuse| Společnost

Hynek Fajmon

Europoslanci ČSSD chtějí opět zdražit elektřinu

Zdražování elektřiny prostřednictvím tzv. podpory obnovitelných zdrojů prosadila u nás vláda ČSSD již v roce 2005. Díky této politice boje s "globálním oteplováním" stouply všem domácnostem a firmám u nás ceny elektrické energie. Dnes europoslanci ČSSD na tuto "úspěšnou" politiku navázali svým dnešním hlasováním v Evropském parlamentu. Jejich hlasování je následující: cena elektřiny se má zvedat dál a to až do roku 2030. Tak až se budou ctění čtenáři pohoršovat při placení svých složenek a faktur za elektřinu, nechť si vzpomenou, komu za to mají být vděčni. Ale určitě každého zahřeje ten krásný pocit, že ochránil planetu před globálním oteplováním.

21.5.2013 v 16:37 | Karma: 34,81 | Přečteno: 1179x | Diskuse| Společnost

Hynek Fajmon

Oni o koze a my o OZE!

Dnes bude řeč o OZE - obnovitelných zdrojích energie. Jsme svědky dosud nevídané vřavy kolem tohoto fenoménu. Probudili se čelní politici a skoro všechna média a začali společně zásobovat veřejnost historkami o "temném spiknutí" tu "solárních baronů" nebo jiných "rádobypodnikatelů", kteří si chtějí "namastit kapsu" na úkor daňového poplatníka. Padají termíny jako "solární tunel" a výzvy k ustavení různých "superkomisí" včetně tajných služeb, které mají tento problém "vyšetřit" a viníky asi také poslat "do tepláků". Ostatně pan prezident si to už jednou vyzkoušel s akcí "čisté ruce", která na voliče úžasně zabrala. Málokdo si ale už nyní vzpomene, že výsledkem této akce bylo vězení pro ministra financí pana premiéra Zemana. Nyní by to mohlo dopadnout podobně.

10.5.2013 v 9:06 | Karma: 26,21 | Přečteno: 946x | Diskuse| Politika

Hynek Fajmon

(Ne)přimíchávej biopaliva: Zachráníš planetu!

V evropské legislativě máme již od roku 2009 závazně stanovený cíl dosáhnout do roku 2020 v celé EU 10% podíl biopaliv na celkové spotřebě v dopravě. Toto je platná evropská směrnice, kterou se musí řídit všechny členské státy EU včetně nás. Cíl byl stanoven na základě argumentace, že se tímto způsobem omezí produkce skleníkových plynů a omezí se tak hrozba "globálního oteplování". Někteří z nás říkali od samého počátku, že je nesmysl takové cíle vůbec stanovovat. Přesto většina evropských politiků tuto politiku přijala a uzákonila ji. Nyní se ukazuje, že je to politika zcela chybná. Autoři této nesmyslné politiky však mlčí. Proč?

30.4.2013 v 18:10 | Karma: 31,99 | Přečteno: 904x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Moskva se chlubí kořistí z Ukrajiny: Abramsy, Leopardy i českým BVP

1. května 2024  15:38

V Moskvě ve středu začala výstava západní vojenské techniky, kterou používá ukrajinská armáda a...

Nová odhalení z fakulty: studenti viděli vraha dřív, policie byla v budově víckrát

3. května 2024

Premium Masový vrah David K., který v prosinci při střelbě na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy v...

Na důchodce zaklekli, chalífát neřeší. Němce děsí mdlé reakce jejich politiků

3. května 2024

Premium Snímky stovek radikálních islamistů demonstrujících v ulicích severoněmeckého Hamburku, kteří...

Na jednání o míru nepřijdeme, vzkázali Rusové. Švýcaři je ani nezvali

2. května 2024  22:11

Švýcarsko iniciuje vlastní mírovou konferenci o Ukrajině. S pozváním Ruska na setkání, které se má...

Pavel zkritizoval všechny. Nefér jsou Babišova slova i kampaň SPOLU, míní

2. května 2024  21:36,  aktualizováno  21:50

Kampaň, která dělá z hnutí ANO zastánce ruských zájmů, je podle prezidenta Petra Pavla stejně nefér...

10 nejčastějších podvodů na internetu: Dokážete ochránit sebe i svou rodinu?
10 nejčastějších podvodů na internetu: Dokážete ochránit sebe i svou rodinu?

V digitální éře, kde technologie proniká do všech aspektů našich životů, se také zvyšuje riziko podvodů. Od falešných e-mailů a inzerátů až po...

  • Počet článků 196
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2047x
Historik a politik. Poslanec Evropského parlamentu za ODS.