Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Evropa v roce 2050

Nejúspěšnější politik v dnešní Evropě nosí sukni a jmenuje se Angela Merkelová. Té se nedávno podařilo vyrovnat rekord její britské předchůdkyně Margaret Thatcherové tím, že potřetí za sebou vyhrála parlamentní volby. To je samo o sobě mimořádný výkon. Merkelové se zkrátka daří a může s čistým svědomím konstatovat, že její němečtí spoluobčané jí nejen rozumnějí, ale navíc i podporují. A jak to souvisí s budoucností Evropy? Víc než si myslíte.

Merkelová nedávno měla zajímavý projev, kde stručně a výstižně popsala problém, který stojí před celou Evropou. Myslím si, že bychom se nad tím mohli zamyslet i my Češi, protože ten problém je u nás prakticky stejný jako v Německu a v ostatní Evropě. O co jde? Merkelová řekla toto: Evropa tvoří 7% světové populace, vytváří 25% světového hrubého domácího produktu a utrácí 50% světových sociálních výdajů. Jasné, stručné a jednoduché a žel i pravdivé konstatování, které nutí k zamyšlení.

Pokud se nad těmi třemi čísly zamyslíme, tak zjistíme, že Evropa je stále velmi produktivní. Pouhých 7% světové populace vytváří 25% světového HDP, což znamená, že Evropan je stále skoro čtyřikrát produktivnější než průměrný člověk na Zemi. To je skvělé a ukazuje to, že Evropa je stále kreativní a produktivní a bohatá.

Pokud ale do té úvahy vezmeme i to další číslo, tak už nám začne tuhnout úsměv na tváři. Ti, kteří mají krátké vedení, budou asi spokojeni s tím, že se na sociálních výdajích v Evropě nešetří a budou to považovat za skvělou zprávu. Ano, tímto úhlem pohledu to dobrá zpráva je. Na druhé straně si každý rozumný člověk položí otázku, zda je to dlouhodobě udržitelné utrácet na sociální výdaje o tolik více než celý ostatní svět. Považte, že cca 500 milionů lidí v Evropě utrácí na sociální výdaje tolik jako ostatních cca 6,5 miliardy lidí na Zemi. Je to udržitelné? A je to vůbec správné? To nechť si odpoví každý sám.

Tato tři čísla rovněž dávají srozumitelnou odpověď všem levičákům v Evropě, kteří tvrdí, že je zde u nás "nelidský kapitalismus 19. století". Prostě to není pravda. Máme tady naopak takové sociální zabezpečení, které nemá nikdo na celém světě a nejen, že si toho nevážíme, ale ještě si stěžujeme. Je to normální? Podle mne nikoliv.

Tím se dostávám k výhledu Evropy do roku 2050. A opět ocituji jednoho světového politika, který to řekl již před více než 5 lety. Byl to indický ministr obchodu, který na jednání o liberalizaci světového obchodu konstatoval toto: Svět v roce 2050 bude vypadat takto: Čína bude továrnou světa, Indie bude call-centrum světa, Afrika a Latinská Amerika budou obilnicemi světa, USA budou supermarketem světa a Evropa? Ta bude největším světovým muzeem a domovem důchodců.

Zdá se Vám to nereálné? Já mám obavu, že je to naopak díky těm třem číslům uvedeným na začátku velmi reálné. Ale naštěstí máme ještě dost času se nad tím zamyslet a něco s tímto trendem udělat. Třeba naši němečtí sousedé s tím už něco dělají. Podařilo se jim na rozdíl od nás schválit zákon o dluhové brzdě a v posledních dvou letech již německá vláda hospodaří s přebytkem. V tomto směru by se měla inspirovat i vláda česká. Více na www.fajmon.eu

Autor: Hynek Fajmon | úterý 21.1.2014 21:24 | karma článku: 22,15 | přečteno: 1110x
  • Další články autora

Hynek Fajmon

Mléko a cukr konečně bez kvót. Víno naopak.

V záplavě "superdůležitých a zásadních" informací o tom, kdo pojede "ty vole na pohřeb Mandely" se veřejnost nedozvídá nic o tom, co je skutečně důležité. Jednou z oblastí, která je u nás zcela mimo zájem médií, je oblast evropské politiky. Bohužel tato situace zájmům ČR a jejích občanů neslouží, ale přímo je to naopak ohrožuje. Takže se pojdme trochu blíže podívat na jednu důležitou evropskou agendu, která se nás jako spotřebitelů týká prakticky každý den. Je to oblast zemědělské politiky a jejího nového nastavení pro následující roky. Pravidla pro tuto oblast byla schválena nedávno, ale v českých médiích o tom neproběhla ani zmínka.

10.12.2013 v 14:04 | Karma: 23,77 | Přečteno: 1268x | Diskuse| Společnost

Hynek Fajmon

Držme se koruny XII.

Tak po půlroce je opět čas napsat aktuální blog na téma "držme se koruny". Důvody jsou myslím všem jasné a velmi aktuální - probíhající intervence ČNB s cílem oslabit kurs koruny. Kolem tohoto kroku se totiž v posledních dnech rozpoutala pěkná mela. Bez ohledu na to, zda jsme pro nebo proti intervenci ČNB, existují zde důvody, proč i v dnešní situaci platí heslo "držme se koruny". Všimněte si, že ani nyní níkoho ani mezi ekonomy a ani mezi politiky nenapadlo volat, že musíme rychle přijmout euro. To myslím o lecčems svědčí.

19.11.2013 v 23:36 | Karma: 18,76 | Přečteno: 697x | Diskuse| Ekonomika

Hynek Fajmon

Rudolf Jedlička právě v EP!

Český lékař, profesor Karlovy university, zakladatel Jedličkova ústavu a zakladatel a jeden z investorů nemocnice v Praze-Podolí je ode dneška na návštěvě v Evropském parlamentu. Osobně se samozřejmě nedostavil, jelikož již není dlouho mezi živými, ale je přímo v bruselském sídle Evropského parlamentu představen prostřednictvím fotografické výstavy a nové životopisné knihy. Stalo se tak z mého podnětu a důvodem připomenutí odkazu tohoto českého velikána, je letošní 100. výročí založení Jedličkova ústavu v Praze.

5.11.2013 v 17:03 | Karma: 16,15 | Přečteno: 570x | Diskuse| Ostatní

Hynek Fajmon

O mnohoobročnictví v řadách ČSSD!

Slovo "mnohoobročnictví" se zdá být něčím starodávným a neaktuálním. Opak je však pravdou. Fenomén, který toto slovo popisuje, totiž stále existuje a dokonce vzkvétá a to především v řadách ČSSD. Pojďme se na to ale podívat trochu blíže. Nejprve k samotnému slovu "mnohoobročnictví". Tento pojem u nás ve středověku zpopularizoval Jan Hus tím, že proti tomuto fenoménu veřejně bojoval. Jednalo se to, že tehdejší kněží poměrně často drželi ve své správě více duchovenských úřadů. Dostávali zaplaceno za veškeré tyto úřady, ale nebyli je fakticky schopni vykonávat a tak za menší peníze najímali jiné duchovní, kteří je vykonávali místo nich. Tomuto fenoménu se říkalo "mnohoobročnictví" a bylo jednou z příčin veřejného odporu k praxi tehdejší církve.

20.10.2013 v 16:24 | Karma: 34,31 | Přečteno: 1398x | Diskuse| Společnost

Hynek Fajmon

Máte půdu? Zvyšte nájemné!

Před několika dny oznámilo ministerstvo zemědělství, že dotace na hektar zemědělské půdy bude činit v letošním roce 6060kč. Jedná se o historicky nejvyšší dotaci na hektar, která byla kdy u nás vyplacena. Jedná se o přímý důsledek toho, že v letošním roce definitivně skončila dotační diskriminace českých zemědělců v rámci EU. Dotace letos zkrátka definitivně dorostla do výše běžné v západní Evropě. Od příštího roku už si zemědělci u nás nebudou moci na tuto diskriminaci stěžovat. Hospodařit se bude v celé EU podle jednotných pravidel. Co to znamená pro české zemědělství a pro majitele půdy?

13.10.2013 v 19:48 | Karma: 20,44 | Přečteno: 3311x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Moskva se chlubí kořistí z Ukrajiny: Abramsy, Leopardy i českým BVP

1. května 2024  15:38

V Moskvě ve středu začala výstava západní vojenské techniky, kterou používá ukrajinská armáda a...

To nemyslíte vážně! Soudce ostře zpražil bývalého vrchního žalobce

1. května 2024  10:17

Emotivní závěr měl úterní jednací den v kauze údajného „podvodu století“, v němž měly přijít tisíce...

Sluší se, aby zaměstnanec věděl, proč je propouštěn, řekl Juchelka

2. května 2024  5:42,  aktualizováno  20:58

Poslanci se přeli o změnu zákoníku práce. Opozici se ho nepodařilo vrátit vládě k přepracování....

Proč mají Japonsko a Indie problémy? Protože jsou xenofobní, kázal Biden

2. května 2024  20:57

Americký prezident Joe Biden označil Japonsko a Indii za „xenofobní“ státy, které nevítají...

„Můžete nás grilovat.“ Koalice SPOLU zahájila kampaň u piva a klobás

2. května 2024  20:41

„Ááá, náčelník přijíždí,“ zahlásil europoslanec ODS Alexandr Vondra. K poděbradské kolonádě, kterou...

Na Plzeňsku hořela hala sklárny, oheň zasáhl třetinu střechy

2. května 2024  18:22,  aktualizováno  20:15

V Heřmanově Huti na severním Plzeňsku hořelo v areálu sklárny. Podle informací iDNES.cz od hasičů,...

  • Počet článků 196
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2047x
Historik a politik. Poslanec Evropského parlamentu za ODS.