Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Europoslanci si přidali. ODS byla proti.

Na právě probíhajícím plenárním zasedání Evropského parlamentu ve Štrasburku europoslanci odhlasovali většinou hlasů zvýšení příspěvků na asistenty a nábor dalších 150 úředníků. Europoslanci ODS včetně mne a celá frakce Evropských konzervativců a reformistů hlasovala PROTI tomuto navýšení. Návrh byl přesto hlasy lidovců, socialistů, liberálů, zelených a některých komunistů přijat.

Celá Evropa nyní prožívá hospodářskou krizi. Všechny evropské státy jsou hluboce zadlužené a ekonomiky nerostou. Nezaměstnanost je vysoká a zlepšení není na obzoru. Nová britská vláda si minulý týden na svém prvním zasedání snížila platy o 5% a šetří se i v jiných evropských státech - dobrovolně jako ve Španělsku nebo nedobrovolně jako v Řecku. Jen Evropský parlament nešetří, ale naopak zvyšuje své výdaje a to navíc ještě velmi rychle. Je to normální? Podle mne nikoliv.

Podívejme se na to, co konkrétně Evropský parlament odhlasoval. Včera prošla většinou hlasů lidovců, socialistů, liberálů a zelených zpráva paní poslankyně Trupelové o rozpočtu Evropského parlamentu pro rok 2011. Na základě této zprávy dojde příští rok ke zvýšení výdajů europoslanců na asistenty o 1500 euro měsíčně.  

Dnes prošla stejnou většinou hlasů zpráva poslance Maňky, díky které se zvýší stejný příspěvek na asistenty europoslanců rovněž o 1500 euro měsíčně. Příští rok tedy budou europoslanci dostávat na své asistenty celkem o 3000 euro více než dosud. Dosud mají europoslanci k dispozici měsíčně na své asistenty 17 540 euro a nově to bude 19 040 euro.

Již letos má navíc dojít k náboru dalších 150 úředníků do aparátu Evropského parlamentu, kteří posílí stávající armádu 6000 parlamentních úředníků. Zvýšení výdajů bude stát Evropský parlament ročně 13,4 milionu euro. To je pro zajímavost větší částka než se kterou hospodaří celý rok město Lysá nad Labem, kde jsem starostoval.

Zvýšení výdajů Evropského parlamentu je zdůvodněno tím, že dle Lisabonské smlouvy má parlament více kompetencí a tedy i více "práce". S tímto argumentem osobně nesouhlasím. Jednak jsem pro Lisabonskou smlouvu nehlasoval a necítím se jí tedy ani zavázán podporovat a dále upozorňuji na skutečnost, že každé zvýšení výdajů v Evropském parlamentu je za krátko následováno rovněž zvyšováním podobných výdajů v národních parlamentech s odvoláním na to, že musí následovat jeho příklad. V konečném důsledku se tak v celé Evropě zvyšují veřejné výdaje místo toho, aby se šetřily a efektivně využívaly.

 

Autor: Hynek Fajmon | středa 19.5.2010 13:35 | karma článku: 31,04 | přečteno: 1606x
  • Další články autora

Hynek Fajmon

Mírová euromytologie

Dnešní udělení Nobelovy ceny míru za rok 2012 Evropská unii (EU) je dokladem toho, že organizátor tohoto ocenění pokračuje v neblahé tradici oceňování osob a institucí, které si takové ocenění nezaslouží. Do této skupiny patří udělení této ceny Jásiru Arafatovi v roce 1994, Albertu Goreovi a IPCC v roce 2007 a naposledy Baracku Obamovi v roce 2009. Podívejme se ale podrobněji na to, proč je kolem celé záležitosti takový humbuk v médiích. Především je třeba připomenout, že Nobelovu cenu míru uděluje výbor, který nemá nic společného s výborem oceňujícím vynikající vědce. Jedná se o výbor ustavený norským parlamentem. Jde tedy o politickou instituci konkrétního státu a politické rozhodnutí. Co z toho vyplývá?

12.10.2012 v 17:02 | Karma: 19,34 | Přečteno: 979x | Diskuse| Společnost

Hynek Fajmon

Držme se koruny X.

Dnes jsem si přečetl zprávu, že sociologický průzkum společnosti STEM ukázal, že Češi stále více a více věří České národní bance. Důvěra v ČNB má hodnotu 75% a v posledních letech stále roste. Fakticky se tedy ČNB stala nejdůvěryhodnější českou ústavní institucí. A asi nejen českou, protože důvěra v EU, NATO, MMF a další nadnárodní instituce je u nás poměrně nízká. Češi zkrátka věří své ČNB a tím pádem také své vlastní měně - KORUNĚ. Ostatně není se příliš čemu divit. Když se dnes rozhlédneme po západním světě, tak vidíme téměř samé problémy. Ne že bychom je doma taky neměli, ale čím dál více lidí už chápe, že naše problémy jsou menší než ty, které má eurozóna nebo dokonce USA.

3.10.2012 v 17:37 | Karma: 22,16 | Přečteno: 1144x | Diskuse| Společnost

Hynek Fajmon

Má EU nadále podporovat biopaliva?

Tak tuto otázku nastolil krátce po svém zvolení nový francouzský prezident. Jak jsme si mohli všimnout, tak Evropská komise ihned pochopila, že se mění politický vítr a navrhla omezení podpory biopaliv po roce 2020. Tak se na to pojďme podívat trochu podrobněji, protože stále mnoho čtenářů nerozumí tomu, jak dnešní biopalivové šílenství vlastně vzniklo a funguje. Běžný občan ČR pouze vidí, že se v posledních letech prudce zvýšila výměra zemědělské půdy na které se pěstuje řepka olejná. Na jaře je česká zemědělská krajina hodně žlutá. Jak to souvisí s politikou EU? Víc než si myslíte.

19.9.2012 v 13:05 | Karma: 38,02 | Přečteno: 3558x | Diskuse| Ekonomika

Hynek Fajmon

Ženské kvóty ve firmách zatím nebudou! Sláva!

Z Bruselu v posledních letech vznikají téměř samé šílené iniciativy. Jednou z nich byl plán na zavedení ženských kvót v orgánech akciových společností, který předložila Evropská komise. Členské státy se ale pod tlakem vlastních problémů začínají chovat racionálně a staví se Komisi na odpor. Takový vývoj je potřeba přivítat. Konkrétně před několika dny vznikla blokační menšina států, které zamítly návrh na zavedení výše zmíněných kvót. Mezi těmi, kdo tuto nebojím se říci "kravinu" zablokovaly byla i Česká republika. Proti bylo ale také Německo, Británie a řada dalších států. Myslím, že je čas volat: SLÁVA. Rozum po nějakém čase zvítězil. Pokud se ale na věc podíváme blíže, tak je to smutné.

15.9.2012 v 15:35 | Karma: 22,52 | Přečteno: 1249x | Diskuse| Společnost

Hynek Fajmon

Vysoké daně umí i zabíjet!

V posledních dnech jsme svědky jevu, který už jsme už dlouhá desetiletí nezažili. Jedná se o úmrtí několika lidí a těžká postižení dalších způsobená konzumací nekvalitního nelegálního alkoholu. Při této smutné příležitosti je nutné zamyslet se nad tím, zda k tomuto vývoji nenapomohla i politika a legislativa, kterou máme nyní v platnosti. Mám obavu, že napomohla. Jedná se dle mého soudu o kombinaci dvou selhání státu: 1. příliš vysoké zdanění alkoholu, 2. selhání kontroly trhu s alkoholem. Podívejme se na to, co se vlastně stalo a jak se dá takovým případům zabránit.

11.9.2012 v 15:37 | Karma: 28,68 | Přečteno: 2472x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Pokleknete a budete prosit. Generál slíbil zničit NATO do roku 2030

24. dubna 2024  21:21

Velitel čečenských sil bojujících na Ukrajině a věrný obdivovatel ruského prezidenta Vladimira...

KOMENTÁŘ: Padne-li Ukrajina, migrační pakt uprchlíky nezastaví

1. května 2024

Premium Hlavním předvolebním tématem před evropskými volbami do europarlamentu je migrační pakt, migrační...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. ČTK to sdělila...

VIDEO: V jižní Číně se propadla dálnice, o život přišlo nejméně 24 lidí

1. května 2024  9:09,  aktualizováno  12:45

Nejméně 24 lidí zahynulo při propadu části dálnice na jihu Číny. Informovala o tom dnes agentura AP...

Jak jsou na tom Češi s cizími jazyky. Angličtina stále víc válcuje němčinu

1. května 2024  12:40

Je to tak trochu tradiční předvolební evergreen. Před každými volbami, a především těmi evropskými,...

  • Počet článků 196
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2047x
Historik a politik. Poslanec Evropského parlamentu za ODS.