Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Držme se koruny XI.

Už jsem blogů na téma "držme se koruny" napsal 10, ale pořád je o čem psát. Takže dnes tady máme 11té pokračování této série. Dnes už nemusíme opět zdůrazňovat, že heslo "držme se koruny" se ukázalo být správnou politikou. To už myslím chápe každý s výjimkou posledních několika eurohujerů, kteří nyní radši mlčí. Dnes se ale musíme podívat na některé novinky, které by mohly mít dopad i na nás a naši KORUNU. Je to jednak "kyperská zkušenost", oznámení páně prezidenta Zemana, že hodlá podepsat tzv. euroval a požadavek ODS, aby se o přijetí EURA u nás konalo referendum. Tak pojďme na to.

Kyperská anabáze, kterou nyní prožíváme, ukazuje, že dluhová krize je stále s námi. ECB a vládní elita EU se sice neustále snaží vytvořit dojem, že krize se "vyřešila" přijetím "opatření" viz 2pack, 6pack, bankovní unie atd. ale realita je jiná. Podstatou problému jsou obrovské dluhy naakumulované za posledních více než 30 let a tyto dluhy nikdo žádným opatřením "nesmaže". Ty se prostě musí zaplatit a nebo se musí jejich držitelům říci, že se jim nezaplatí. Obě tyto možnosti někdo nakonec "odnese". v prvním případě to zaplatí ďaňový poplatník a v druhém případě, který se nyní "novátorsky" zkouší na Kypru by to mohlo dopadnout na bohaté držitele hotovosti. Jak to dopadne na Kypru brzo uvidíme. každopádně ale dojde k zásadní změně. Rubikon byl překročen ochotou ministrů financí eurozóny provést bez právního základu tzv. haircut neboli "oholení vkladatelů".

Představme si, co by nastalo, kdyby se něco takového stalo u nás v Česku. U nás tedy naštěstí nemáme EURO a tím pádem u nás ECB nemůže bankám nařídit "zavřít krám" a vkladatelům uvolňovat 100euro denně jako je tomu na Kypru. Něco takového je snad srovnatelné jedině s československou měnovou reformou z roku 1953, kterou provedli naši komunisté.

Pan prezident Zeman před několika dny oznámil, že hodlá podepsat zákon o vzniku Evropského stabilizačního mechanismu (ESM). Připomeňme, že Lisabonská smlouva výslovně zakazovala zachraňování bankrotujících států z peněz ostatních států EU. Toto pravidlo bylo zcela pošlapáno a v případě Řecka, Portugalska, Irska, Španělska a nyní Kypru dochází k "zachraňování států" z peněz jiných států EU. Původně se to dělalo z narychlo ustavených fondů.

Nyní se to má dělat z ESM jehož vznik musí posvětit všech 27 členských států včetně ČR. ESM má fungovat tak, že do něj peníze dávají pouze státy eurozóny a používat se má na záchranu opět pouze zemí eurozóny. Pro Českou republiku tedy z jeho fungování ZATÍM nevyplývají žádné závazky. Přesto je příznačné, že prezident Klaus vznik ESM nepodepsal a dělá to nyní prezident Zeman. Servilní vyvěšování vlajky EU na Pražském Hradě tomuto chybnému kroku jen dává "korunu".

Tím se dostáváme k požadavku ODS na konání referenda o přijetí EURA v Česku. Ano, tento požadavek je naprosto legitimní a správný. Zastánci EURA v ČSSD a TOP09 sice tvrdí, že o tom již rozhodlo referendum v roce 2003, ale to není pravda. Tehdy čeští občané sice schválili členství v EU včetně časově nedefinovaného vstupu do EURA, ale legislativní, politické a ekonomické okolnosti tohoto kroku byly fundamentálně odlišné od situace, kterou máme v Evropské unii nyní.

Zatímco v roce 2003 vstup do eurozóny neznamenal převzetí závazků za žádné jiné státy, nyní přijetí EURA bude znamenat pro Česko přijetí závazků za jiné státy v rozsahu cca 300 mld. českých korun. Něco takového není možné udělat bez souhlasu veřejnosti, která tento závazek má platit. Proto je požadavek na konání referenda při případném vstupu do EURA naprosto legitimní.

Blíží se nám parlamentní volby a česká veřejnost by si měla položit otázku: Přejeme si, aby se u nás doma stále platilo KORUNOU nebo chceme jít do EURA? Toto bude klíčová otázka, která před námi bude stát. A podle odpovědi na tuto základní otázku by se mělo hlasovat. Není důležité, zda má politik fialové číro nebo rovnátka. Důležité je to, zda chce do EURA nebo NIKOLIV. Více na www.fajmon.eu.

Autor: Hynek Fajmon | úterý 26.3.2013 12:28 | karma článku: 31,28 | přečteno: 1081x
  • Další články autora

Hynek Fajmon

1968: Prezident Novotný a parta idiotů v čele s Dubčekem!

Dnes je tomu 45 let od zahájení vojenské okupace Československa sovětskou armádou. Při této příležitosti se opět vynořují různé mýty a nesmysly o čistých úmyslech "Pražského jara" a o ideálech "socialismu s lidskou tváří". Rozumnému člověku však stačí jen chvíli poslouchat v rádiu autentické "řeči mužů roku 1968" a logicky dochází k závěru, že tehdejší politické vedení československého státu byla parta diletantů nebo přímo "užitečných idiotů". V jejich čele stál Alexander Dubček. Právě tito lidé svou nesmyslnou politikou vyprovokovali sovětské vedení k vojenské akci. A jsou proto ve skutečnosti spoluviníky celé tristní situace, která u nás v letech 1968 -1989, panovala.

21.8.2013 v 21:01 | Karma: 29,93 | Přečteno: 1925x | Diskuse| Společnost

Hynek Fajmon

Europoslanci ČSSD opět hlasovali proti českým zájmům!

Tento týden opět zasedá Evropský parlament a hlasuje o docela důležitých věcech. Konečně si toho trochu začínají všímat česká média, která se sice trvale označují za "proevropská", ale o evropské agendě zpravidla mlčí. Dnes se při hlasování opět vyznamenali europoslanci z ČSSD. Stejně jako na minulé plenárce i dnes se jim podařilo hlasovat PROTI zcela zjevným a nesporným českým zájmům. Připomínám, že minule hlasovali PRO, aby se stanovil závazek, že v roce 2030 se bude získávat v celé EU 40-45% energie z obnovitelných zdrojů, což by českým domácnostem dramaticky zvýšily účty za elektřinu. Dnes se jim podařila podobná "bota" v hlasování o krácení zemědělských dotací.

12.6.2013 v 17:17 | Karma: 35,29 | Přečteno: 1964x | Diskuse| Společnost

Hynek Fajmon

Zelený europochod k bankrotu!

V Evropě je nyní rekordní nezaměstnanost a záporný hospodářský růst, Evropská unie a její orgány se ale stále neunavně snaží o to, aby se přednostně řešily podstatné věci. Mezi ně podle EU patří především boj s "globálním oteplováním", diskriminace žen v orgánech obchodních společností a samozřejmě ještě také zavádění nových daní a cel. Pokud máte dojem, že tato "opatření" nám s nepomůžou ani s nezaměstnaností a ani se záporným hospodářským růstem, tak máte pravdu. Já si to myslím také, ale s překvapením zjišťuji, že většina politiků v EU si myslí opak. Tak se na to pojďme podívat podrobněji.

28.5.2013 v 18:09 | Karma: 31,18 | Přečteno: 1231x | Diskuse| Společnost

Hynek Fajmon

Europoslanci ČSSD chtějí opět zdražit elektřinu

Zdražování elektřiny prostřednictvím tzv. podpory obnovitelných zdrojů prosadila u nás vláda ČSSD již v roce 2005. Díky této politice boje s "globálním oteplováním" stouply všem domácnostem a firmám u nás ceny elektrické energie. Dnes europoslanci ČSSD na tuto "úspěšnou" politiku navázali svým dnešním hlasováním v Evropském parlamentu. Jejich hlasování je následující: cena elektřiny se má zvedat dál a to až do roku 2030. Tak až se budou ctění čtenáři pohoršovat při placení svých složenek a faktur za elektřinu, nechť si vzpomenou, komu za to mají být vděčni. Ale určitě každého zahřeje ten krásný pocit, že ochránil planetu před globálním oteplováním.

21.5.2013 v 16:37 | Karma: 34,81 | Přečteno: 1179x | Diskuse| Společnost

Hynek Fajmon

Oni o koze a my o OZE!

Dnes bude řeč o OZE - obnovitelných zdrojích energie. Jsme svědky dosud nevídané vřavy kolem tohoto fenoménu. Probudili se čelní politici a skoro všechna média a začali společně zásobovat veřejnost historkami o "temném spiknutí" tu "solárních baronů" nebo jiných "rádobypodnikatelů", kteří si chtějí "namastit kapsu" na úkor daňového poplatníka. Padají termíny jako "solární tunel" a výzvy k ustavení různých "superkomisí" včetně tajných služeb, které mají tento problém "vyšetřit" a viníky asi také poslat "do tepláků". Ostatně pan prezident si to už jednou vyzkoušel s akcí "čisté ruce", která na voliče úžasně zabrala. Málokdo si ale už nyní vzpomene, že výsledkem této akce bylo vězení pro ministra financí pana premiéra Zemana. Nyní by to mohlo dopadnout podobně.

10.5.2013 v 9:06 | Karma: 26,21 | Přečteno: 946x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Německo sabotuje projekt bruselského Starlinku. Zvýhodňuje Francouze, tvrdí

3. května 2024  16:19

Evropská unie chtěla do roku 2027 na nízkou oběžnou dráhu Země vyslat soustavu satelitů v rámci...

Vlak po nárazu do stromu vrátil na koleje jeřáb, zvedal 21tunový kolos

2. května 2024  18:56,  aktualizováno  3.5 15:56

Uzavírka trati u Plesné na Chebsku, kde ve čtvrtek vykolejil osobní vlak, skočila v pátek kolem...

Škody po požáru v Mionší jsou jen minimální, prales podle hasičů někdo zapálil

3. května 2024  11:46,  aktualizováno  15:54

Hasičští experti se vrátili do terénu, aby vyšetřovali příčinu požáru v pralese Mionší v Dolní...

Musíme to řešit rychle, říká Válek. TOP 09 má po konci Tuleji čtyři možnosti

3. května 2024  15:46

Hledá se nový ministr. Zn.: Rychle. Takový inzerát by si teď mohla dát vládní TOP 09 poté, co...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 196
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2047x
Historik a politik. Poslanec Evropského parlamentu za ODS.