Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Dobrá zpráva: český rating jde nahoru!

Minulý týden zvýšila jedna ze světových ratingových agentur Standard and Poor´s rating Česka a to rovnou o dva stupně. Jedná se jednoznačně o výbornou zprávu, která ale českému mediálnímu světu nebyla po chuti a tak byla přijata s pošklebky a překryta nesmyslnými domácími půtkami. Přesto stojí za to ke zlepšujícímu se českému ratingu vrátit a říci k tomu pár slov. Ve stejný den, kdy se zvýšil rating Česka o dva stupně stejná agentura snížila o stupeň rating Japonska a krátce předtím jsme byli svědky historické ztráty nejlepšího ratingu v případě USA (po více než 70 letech). Co nám to říká o dnešním světě a o našem místě v něm? Myslím, že je toho hodně.

Především je nutné říci, že rating je důležitý ukazatel, podle kterého se opravdu do značné míry řídí finanční investoři po celém světě. A to jsou lidé, které západní civilizace velmi potřebuje, protože už dlouhá léta žijeme "na dluh" a potřebujeme prodat své dluhopisy. Ti, kteří naše a jiné dluhopisy kupují, se rozhodují právě podle ratingu.  Pokud se rating u státu zvyšuje, znamená to, že jeho dluhopisy jsou důvěryhodnější a je tedy o ně vyšší zájem a mohou proto být nabízeny za nižší cenu (úrok) než v případě států, které mají nižší rating. Česko díky zlepšenému ratingu bude mít zkrátka k dispozici levnější peníze a obsluha našeho státního dluhu se zlevní, což je dobrá zpráva pro každého občana ČR, protože na tom každý ušetříme.

Dále je třeba poznamenat, že od roku 2008 jsme svědky trendu zhoršování ratingu u naprosté většiny států Západu. Je to způsobeno dopady hospodářské a dluhové krize, kterou stále ještě prožíváme. V důsledku tohoto trendu se hodnocení USA, Japonska, Itálie, Španělska a dalších států snižovalo a bude pravděpodobně i dále snižovat. U Řecka dokonce došlo k tomu, že dostalo úplně nejhorší možné hodnocení, což znamená fakticky bankrot. Proti tomuto trendu se podařilo plout pouze několika málo státům světa a to těm, které dlouhodobě hospodaří velmi dobře nebo výborně. Do této malé skupinky patří Česká republika. Dokonce lze říci, že jsme na čele této skupiny, protože není nikdo, komu by se zlepšil rating o dva stupně najednou. Zlepšení ratingu se v poslední době děje málokdy a pokud se tak stane, tak o jeden stupeň. Zvýšení o dva stupně je mimořádný úspěch, který nemá v současné době srovnání.

Položme si otázku, proč o tomto úspěchu česká média tak usilovně mlží, snaží se jej zamlčet nebo zlehčit? Odpověď je jednoduchá. Většina českých novinářů a veřejných intelektuálů přijala za svou tezi, že Česko je mimořádně špatně spravovanou a mimořádně zkorumpovanou zemí, která prakticky neplní "západní" standardy. Tuto tezi hlásají tito lidé již řadu let a velká část národa této tezi věří. Co si ale počít v situaci, kdy rating Česka jde nahoru? Myslíte si, že by ratingová agentura, která je zcela nezávislá na ČR, hodnotila situaci Česka takto, pokud bychom skutečně byli "vytunelovaní a zkorumpovaní", jak tvrdí místní mediální elita? Určitě nikoliv. Proto je toto zlepšené hodnocení Česka pro tyto mediální elity velmi špatná zpráva. Vyvrací totiž jejich stále dokola omílanou lež o "vytunelovaném a zkorumpovaném Česku".

Pravda je taková, že v mezinárodním ekonomickém srovnání si Česko vede velmi dobře. Pokud budeme v současném politickém a ekonomickém kursu pokračovat, tak se můžeme v dohledné době dočkat dalšího zlepšení českého ratingu.

Autor: Hynek Fajmon | úterý 30.8.2011 21:12 | karma článku: 21,49 | přečteno: 1193x
  • Další články autora

Hynek Fajmon

Mírová euromytologie

Dnešní udělení Nobelovy ceny míru za rok 2012 Evropská unii (EU) je dokladem toho, že organizátor tohoto ocenění pokračuje v neblahé tradici oceňování osob a institucí, které si takové ocenění nezaslouží. Do této skupiny patří udělení této ceny Jásiru Arafatovi v roce 1994, Albertu Goreovi a IPCC v roce 2007 a naposledy Baracku Obamovi v roce 2009. Podívejme se ale podrobněji na to, proč je kolem celé záležitosti takový humbuk v médiích. Především je třeba připomenout, že Nobelovu cenu míru uděluje výbor, který nemá nic společného s výborem oceňujícím vynikající vědce. Jedná se o výbor ustavený norským parlamentem. Jde tedy o politickou instituci konkrétního státu a politické rozhodnutí. Co z toho vyplývá?

12.10.2012 v 17:02 | Karma: 19,34 | Přečteno: 979x | Diskuse| Společnost

Hynek Fajmon

Držme se koruny X.

Dnes jsem si přečetl zprávu, že sociologický průzkum společnosti STEM ukázal, že Češi stále více a více věří České národní bance. Důvěra v ČNB má hodnotu 75% a v posledních letech stále roste. Fakticky se tedy ČNB stala nejdůvěryhodnější českou ústavní institucí. A asi nejen českou, protože důvěra v EU, NATO, MMF a další nadnárodní instituce je u nás poměrně nízká. Češi zkrátka věří své ČNB a tím pádem také své vlastní měně - KORUNĚ. Ostatně není se příliš čemu divit. Když se dnes rozhlédneme po západním světě, tak vidíme téměř samé problémy. Ne že bychom je doma taky neměli, ale čím dál více lidí už chápe, že naše problémy jsou menší než ty, které má eurozóna nebo dokonce USA.

3.10.2012 v 17:37 | Karma: 22,16 | Přečteno: 1144x | Diskuse| Společnost

Hynek Fajmon

Má EU nadále podporovat biopaliva?

Tak tuto otázku nastolil krátce po svém zvolení nový francouzský prezident. Jak jsme si mohli všimnout, tak Evropská komise ihned pochopila, že se mění politický vítr a navrhla omezení podpory biopaliv po roce 2020. Tak se na to pojďme podívat trochu podrobněji, protože stále mnoho čtenářů nerozumí tomu, jak dnešní biopalivové šílenství vlastně vzniklo a funguje. Běžný občan ČR pouze vidí, že se v posledních letech prudce zvýšila výměra zemědělské půdy na které se pěstuje řepka olejná. Na jaře je česká zemědělská krajina hodně žlutá. Jak to souvisí s politikou EU? Víc než si myslíte.

19.9.2012 v 13:05 | Karma: 38,02 | Přečteno: 3558x | Diskuse| Ekonomika

Hynek Fajmon

Ženské kvóty ve firmách zatím nebudou! Sláva!

Z Bruselu v posledních letech vznikají téměř samé šílené iniciativy. Jednou z nich byl plán na zavedení ženských kvót v orgánech akciových společností, který předložila Evropská komise. Členské státy se ale pod tlakem vlastních problémů začínají chovat racionálně a staví se Komisi na odpor. Takový vývoj je potřeba přivítat. Konkrétně před několika dny vznikla blokační menšina států, které zamítly návrh na zavedení výše zmíněných kvót. Mezi těmi, kdo tuto nebojím se říci "kravinu" zablokovaly byla i Česká republika. Proti bylo ale také Německo, Británie a řada dalších států. Myslím, že je čas volat: SLÁVA. Rozum po nějakém čase zvítězil. Pokud se ale na věc podíváme blíže, tak je to smutné.

15.9.2012 v 15:35 | Karma: 22,52 | Přečteno: 1249x | Diskuse| Společnost

Hynek Fajmon

Vysoké daně umí i zabíjet!

V posledních dnech jsme svědky jevu, který už jsme už dlouhá desetiletí nezažili. Jedná se o úmrtí několika lidí a těžká postižení dalších způsobená konzumací nekvalitního nelegálního alkoholu. Při této smutné příležitosti je nutné zamyslet se nad tím, zda k tomuto vývoji nenapomohla i politika a legislativa, kterou máme nyní v platnosti. Mám obavu, že napomohla. Jedná se dle mého soudu o kombinaci dvou selhání státu: 1. příliš vysoké zdanění alkoholu, 2. selhání kontroly trhu s alkoholem. Podívejme se na to, co se vlastně stalo a jak se dá takovým případům zabránit.

11.9.2012 v 15:37 | Karma: 28,68 | Přečteno: 2472x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Moskva se chlubí kořistí z Ukrajiny: Abramsy, Leopardy i českým BVP

1. května 2024  15:38

V Moskvě ve středu začala výstava západní vojenské techniky, kterou používá ukrajinská armáda a...

Nová odhalení z fakulty: studenti viděli vraha dřív, policie byla v budově víckrát

3. května 2024

Premium Masový vrah David K., který v prosinci při střelbě na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy v...

Na důchodce zaklekli, chalífát neřeší. Němce děsí mdlé reakce jejich politiků

3. května 2024

Premium Snímky stovek radikálních islamistů demonstrujících v ulicích severoněmeckého Hamburku, kteří...

Na jednání o míru nepřijdeme, vzkázali Rusové. Švýcaři je ani nezvali

2. května 2024  22:11

Švýcarsko iniciuje vlastní mírovou konferenci o Ukrajině. S pozváním Ruska na setkání, které se má...

Pavel zkritizoval všechny. Nefér jsou Babišova slova i kampaň SPOLU, míní

2. května 2024  21:36,  aktualizováno  21:50

Kampaň, která dělá z hnutí ANO zastánce ruských zájmů, je podle prezidenta Petra Pavla stejně nefér...

Chcete, aby vaše děti měli v dospělosti bohatství? Přečtěte si, jak na to!
Chcete, aby vaše děti měli v dospělosti bohatství? Přečtěte si, jak na to!

Správné finanční návyky a dovednosti vznikají právě v dětství. Mnoho dětí je přijímá přirozeně od svých rodičů, kteří jsou pro děti velkým vzorem....

  • Počet článků 196
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2047x
Historik a politik. Poslanec Evropského parlamentu za ODS.