Diskriminace vlastníků bytů

Nedávno odhlasovala Poslanecká sněmovna nevídanou "lidovědemokratickou" většinou zákon o prodloužení deregulace nájemného o dva roky. Uvolňování cen "regulovaných nájmů" bylo naplánováno do roku 2010. Změna posunuje tento proces do roku 2012. Levicoví a populističtí politikové toto "opatření" obhajují jako "boj s krizí" a "pomoc rodinám v krizové době". Je to ale skutečně tak? A má se bojovat s krizí na účet vlastníků bytů? Myslím si, že ne.

Regulace nájemného je reliktem socialistického myšlení, které bydlení považuje za "právo" na něž se vztahují politická kritéria a nikoliv za "zboží" na které se vztahují kritéria ekonomická. Regulované nájemné znamená v praxi to, že vlastník bytu je povinnen umožnit nájemníkovi bydlet v jeho bytě za státem stanovenou cenu a navíc ještě strpět to, že nájemník může za těchto "nevolnických" podmínek ještě převádět tento byt na své příbuzné a děti, takže se jej vlastník nemůže zbavit. A tato situace je považována za sociální opatření. Ve skutečnosti je to státem posvěcená krádež soukromého majetku.

Regulace nájemného se v České republice týká cca 750 000 bytů z nichž cca 500 000 je ve vlastnictví obcí a měst a zbytek v rukách soukromých subjektů. Jedná se zpravidla o výstavbu předválečnou a z doby 1948-1989. Tato výstavba je celkově vztato ve špatném technickém stavu, který je způsoben právě regulací nájemného. Tím, že desítky let byly tyto byty pronajímány za minimální nájemné, chyběly prostředky pro řádnou údržbu a modernizaci. To je nyní nutné napravit. Bez opuštění regulace nájemného to ale nikdy nebude možné. Vlastník bytu do jeho rekonstrukce nikdy nebude dobrovolně investovat v situaci, kdy s ním nemůže volně nakládat.

Zastánci regulace nájemného říkají, že lidé prostě na tržní nájmy nemají peníze. To může být v některých případech i pravda. To ale rozhodně neznamená, že "dotovat" tyto nájemníky mají vlastníci nemovitostí. Pokud jsou skutečně sociálně potřební, tak mají získávat od státu příslušné sociální dávky. Nutit vlastníka nemovitosti provádět místo státu sociální politiku je zvrhlost, kterou by žádný civilizovaný stát neměl připouštět.

Snížení tempa deregulace nájemného je tedy rozhodně špatnou zprávou. Regulované nemovitosti budou dále chátrat a nadále pokvete černý trh s "dekrety". Doufejme, že se podaří alespoň  omezit rozsah osob, na které je možné převádět regulované nájmy. To by byl krok správným směrem. Města a obce, jako hlavní vlastníci regulovaných nemovitostí, mohou z tohoto "regulačního otroctví" uniknout jednoduše tím, co už dělají, tedy prodejem bytů nájemníkům a dalším zájemcům. Tímto způsobem se fenomén regulovaného nájemného může poměrně značně omezit. Při nejbližší příležitosti je nutné deregulaci nájemného opět otevřít. 

Autor: Hynek Fajmon | sobota 11.4.2009 9:28 | karma článku: 15,63 | přečteno: 826x