Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Církevní restituce a transparentnost!

Česká vláda schválila návrh na provedení "církevních restitucí". Dávám to označení do uvozovek, protože ve skutečnosti se jedná o daleko širší téma, které zahrnuje jak téma majetkových restitucí a to jak v naturální, tak také v peněžní podobě a dále také neméně významné téma odluky církví od státu a vzájemného vypořádání mezi jednotlivými církvemi. Vzhledem k tomu, že se jedná o téma velmi rozsáhlé a jde v něm o stovky miliard Kč slušelo by věci daleko více transparentnosti.

Nechci se zatím věnovat samotnému návrhu a vynášet nad ním hodnotící soudy a to ani kladné a ani záporné. Ikdyž na to také svůj názor mám. Jde mi o to, jak je toto velké téma ze strany vlády zcela nedostatečně transparentně předkládáno.

Provedl jsem si rešerši veřejně dostupných informací k tomuto tématu a musím konstatovat, že kromě návrhu zákona a připojené předkládací zprávy a velmi obdobného textu z doby Topolánkovy vlády, není veřejnosti k dispozici téměř nic. To je myslím velmi špatné a nepřijatelné. Přitom vlády k podstatným tématům zřizují samostatné vysvětlovací weby a věnují velkou pozornost komunikaci s veřejnosti. U tématu církevních restitucí toto zcela chybí. Proč?

Z českých médií jsem se dozvěděl, že existují právní posudky týkající se právního postavení církevního majetku. Tyto posudky si údajně objednaly české vlády. Rovněž údajně existují znalecké posudky, které si opět objednaly české vlády a které měly za cíl ocenit majetek, který má být předmětem finančního vyrovnání. Tyto dokumenty ale nejsou nikde veřejnosti k dispozici. Ptám se proč? Je to správné? Podle mého soudu rozhodně nikoliv. Všechny tyto dokumenty by měly být k dispozici a to okamžitě a ještě před jednáním Parlamentu ČR o předloženém návrhu zákona.

Vyřešení otázky církevních restitucí a všech souvisejících otázek nemůže být dosaženo v situaci, kdy veřejnosti a ani zákonodárcům nejsou dány k dispozici relevantní údaje a podklady. Pokud nebude jasné, jaký statut opravdu měl církevní majetek před rokem 1948 a pokud nebude jasné, jak je tzv. blokovaný majetek oceněn, nemůžeme dospět ani ke spravedlivému posouzení toho, zda je návrh předložený vládou přijatelný nebo nikoliv. Česká vláda a především ministryně kultury by proto měly dát veřejnosti k dispozici všechny dokumenty týkající tohoto tématu.

 

 

Autor: Hynek Fajmon | pondělí 30.1.2012 13:31 | karma článku: 18,40 | přečteno: 1332x
  • Další články autora

Hynek Fajmon

Ukončeme diplomatické vztahy s Palestinou

Od záhadného výbuchu na palestinské ambasádě v Praze už uplynuly dva týdny a česká vláda se stále tváří, jakoby se nic nestalo. Bohužel stalo a nečinnost české vlády je alarmující. Za celý svůj život si nepamatuji jediný případ, kdyby v Praze nastal výbuch na kterékoliv ambasádě neřkuli výbuch, který má na svědomí lidský život. Nepamatuji si za posledních 20 let ani nic podobného kdekoliv v Evropě. Jedinou adekvátní reakcí na takovou událost je řádné vyšetření a rozvázání diplomatických vztahů a postupná několik let trvající obnova vztahů.

15.1.2014 v 11:43 | Karma: 35,10 | Přečteno: 1399x | Diskuse| Společnost

Hynek Fajmon

Mléko a cukr konečně bez kvót. Víno naopak.

V záplavě "superdůležitých a zásadních" informací o tom, kdo pojede "ty vole na pohřeb Mandely" se veřejnost nedozvídá nic o tom, co je skutečně důležité. Jednou z oblastí, která je u nás zcela mimo zájem médií, je oblast evropské politiky. Bohužel tato situace zájmům ČR a jejích občanů neslouží, ale přímo je to naopak ohrožuje. Takže se pojdme trochu blíže podívat na jednu důležitou evropskou agendu, která se nás jako spotřebitelů týká prakticky každý den. Je to oblast zemědělské politiky a jejího nového nastavení pro následující roky. Pravidla pro tuto oblast byla schválena nedávno, ale v českých médiích o tom neproběhla ani zmínka.

10.12.2013 v 14:04 | Karma: 23,77 | Přečteno: 1268x | Diskuse| Společnost

Hynek Fajmon

Držme se koruny XII.

Tak po půlroce je opět čas napsat aktuální blog na téma "držme se koruny". Důvody jsou myslím všem jasné a velmi aktuální - probíhající intervence ČNB s cílem oslabit kurs koruny. Kolem tohoto kroku se totiž v posledních dnech rozpoutala pěkná mela. Bez ohledu na to, zda jsme pro nebo proti intervenci ČNB, existují zde důvody, proč i v dnešní situaci platí heslo "držme se koruny". Všimněte si, že ani nyní níkoho ani mezi ekonomy a ani mezi politiky nenapadlo volat, že musíme rychle přijmout euro. To myslím o lecčems svědčí.

19.11.2013 v 23:36 | Karma: 18,76 | Přečteno: 697x | Diskuse| Ekonomika

Hynek Fajmon

Rudolf Jedlička právě v EP!

Český lékař, profesor Karlovy university, zakladatel Jedličkova ústavu a zakladatel a jeden z investorů nemocnice v Praze-Podolí je ode dneška na návštěvě v Evropském parlamentu. Osobně se samozřejmě nedostavil, jelikož již není dlouho mezi živými, ale je přímo v bruselském sídle Evropského parlamentu představen prostřednictvím fotografické výstavy a nové životopisné knihy. Stalo se tak z mého podnětu a důvodem připomenutí odkazu tohoto českého velikána, je letošní 100. výročí založení Jedličkova ústavu v Praze.

5.11.2013 v 17:03 | Karma: 16,15 | Přečteno: 570x | Diskuse| Ostatní

Hynek Fajmon

O mnohoobročnictví v řadách ČSSD!

Slovo "mnohoobročnictví" se zdá být něčím starodávným a neaktuálním. Opak je však pravdou. Fenomén, který toto slovo popisuje, totiž stále existuje a dokonce vzkvétá a to především v řadách ČSSD. Pojďme se na to ale podívat trochu blíže. Nejprve k samotnému slovu "mnohoobročnictví". Tento pojem u nás ve středověku zpopularizoval Jan Hus tím, že proti tomuto fenoménu veřejně bojoval. Jednalo se to, že tehdejší kněží poměrně často drželi ve své správě více duchovenských úřadů. Dostávali zaplaceno za veškeré tyto úřady, ale nebyli je fakticky schopni vykonávat a tak za menší peníze najímali jiné duchovní, kteří je vykonávali místo nich. Tomuto fenoménu se říkalo "mnohoobročnictví" a bylo jednou z příčin veřejného odporu k praxi tehdejší církve.

20.10.2013 v 16:24 | Karma: 34,31 | Přečteno: 1398x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Pokleknete a budete prosit. Generál slíbil zničit NATO do roku 2030

24. dubna 2024  21:21

Velitel čečenských sil bojujících na Ukrajině a věrný obdivovatel ruského prezidenta Vladimira...

Von der Leyenová s kampaní navštívila Prahu, na Národní třídě čepovala pivo

30. dubna 2024  17:58,  aktualizováno  21:38

Předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová v souvislosti s předvolební kampaní Evropské...

Na čarodějnice padaly teplotní rekordy. Ve Žďáře od vatry vzplála tráva

30. dubna 2024  18:41,  aktualizováno  21:28

V poslední den měsíce dubna se na řadě míst koná tradiční pálení čarodějnic. Středočeský kraj však...

Češi chtěli odříznout proruského Ukrajince, zastání našel na Slovensku

30. dubna 2024  20:56

Proruský ukrajinský politik a podnikatel Arťom Marčevskij, kterého česká vláda minulý měsíc...

Měli „rozjasnit každodenní život v boji“. Pávi vyvolali smršť nadávek na Putina

30. dubna 2024  20:55

Vedení zoologické zahrady v ruském Lipecku dostalo podivný nápad se taky nějakým způsobem zapojit...

Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit
Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit

Nespavost a problémy se spánkem se v různé míře objevují až u 30 % dětí. Mohou se projevovat častým buzením, problémy s usínáním, brzkým vstáváním...

  • Počet článků 196
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2047x
Historik a politik. Poslanec Evropského parlamentu za ODS.