Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Bělohradského "růst růstu" a dnešní Evropa

Václav Bělohradský ušel během svého života pozoruhodný kus cesty. Sleduji jeho psaní již 20 let a stále jej rád čtu, ikdyž s ním dnes téměř vůbec nesouhlasím. V poslední době mne ale stále více překvapuje. Dobře si pamatuji na jeho obhajobu klasických liberálních hodnot a občanských ctností, které jsou základem zdravého kapitalismu. O tom psal počátkem 90. let, kdy byl dokonce jedním ze spoluautorů programu ODS. Od té doby již ale uplynulo hodně vody. Nyní píše úplně něco jiného. Stal se obhájcem levice, o čemž svědčí jeho rozsáhlé předvolební i povolební úvahy na stránkách PRÁVA.

Z Bělohradského myšlení posledních let mne ale nejvíce zaujal termín "růst růstu", který používá velmi často a je základem jeho kritiky dnešní západní společnosti a politiky. Cílem západní společnosti je dle Bělohradského tupá víra v růst produkce nebo chcete-li v růst HDP. "Růst růstu" je jakýmsi "zlatým teletem", kterému se dle něj celá západní civilizace klaní. Vše je přizpůsobeno pouze a jen tomu, aby "růst rostl" a to přestože to má negativní dopad na chudší lidi v Evropě i po celém světě a hlavně na životní prostředí. Tomu se má dle Bělohradského zabránit.

Jak tento "růst růstu" ale funguje v dnešní evropské praxi? Ve skutečnosti dnešní EU růst HDP zajímá velmi málo. Nejdůležitější jsou závazky vůči klimatu a životnímu prostředí a těmto závazkům je růst hospodářství zcela podřízen. Evropská unie sice již v roce 2000 přijala za cíl "dohnat a předehnat" do roku 2010 USA, ale to se nepodařilo a skoro nikoho to netrápí. Během posledních 20 let navíc hospodářství EU roste velmi pomalu. Roste mnohem pomaleji než před rokem 1990 a roste pomaleji rovněž v porovnání s USA, Japonskem, Čínou, Indií a dalšími velkými státy světa. V posledních 2 letech se "růst růstu" v EU úplně zastavil a v některých státech dokonce klesl. Říká se tomu "hospodářská krize". Je toto cílem Václava Bělohradského? Mít "nerůst" neboli krizi? Pokud ano, tak to už v Evropě nyní máme. Měl by se tedy radovat.

Právě kritika "růstu růstu" a podobné myšlenky jsou jádrem dnešního mainstreamového evropského environmentalismu. Tento filosofický postoj je také základem velké části dnešní evropské legislativy. Z čeho jiného pochází zelená apokalyptická vize, že pokud včas neomezíme emise skleníkových plynů, tak se Země fatálně přehřeje? Nebo příbuzná zelená vize "vyčerpání zdrojů", která je základem dnešního solárního a biopalivového šílenství. Tyto věci ale Bělohradského, zdá se, vůbec nestraší.

"Růst růstu" je pouhé pejorativní označení pro přirozenou snahu lidí produkovat více, aby se měli lépe. Co je na tom špatného? Podle mne vůbec nic. Právě díky této snaze se z chudoby a hladu dostaly v posledních 30 letech stovky milionů lidí v Číně, Indii a dalších státech. Je to dle Václava Bělohradského špatně? Pokud ano, tak co by doporučoval jako alternativu? Má být cílem "nerůst"? Máme mít za cíl nulový růst nebo dokonce záporný růst? To by určitě šlo poměrně lehce zařídit. Rudí Khmerové to zvládli za chvíli. Jak to dopadlo, dobře víme.

Autor: Hynek Fajmon | úterý 13.7.2010 15:11 | karma článku: 20,59 | přečteno: 2527x
  • Další články autora

Hynek Fajmon

Dobrý rozpočet pro EU?

Minulý týden se v Bruselu hlavy států a vlád členských států dohodly na novém víceletém rozpočtu EU. Dohoda přichází sice pozdě, ale přece jen a to je nutné přivítat. V dnešní době hospodářské nejistoty je téměř jakákoliv dohoda pozitivní zprávou. Varovné je ovšem to, že to, že věc tím zdaleka ještě není rozhodnuta. To je naopak špatnou zprávou. Podívejme se tedy na to, co je obsahem dohody a co nás ještě čeká.

13.2.2013 v 9:29 | Karma: 21,04 | Přečteno: 1581x | Diskuse| Ekonomika

Hynek Fajmon

Jak snížit nezaměstnanost v EU?

Včera jsme se dozvěděli neradostnou zprávu o tom, že míra nezaměstnanosti v EU je nejvyšší za posledních 20 let. V eurozóně míra nezaměstnanosti dosahuje 11,7%, v celé EU je 11% a u nás v Česku byla v prosinci na 9%. Celkově je u nás bez práce nyní asi 540 000 lidí, v eurozóně je to 15, 6 milionu osob a v celé EU je to 22,5 milionu lidí. Čísla jsou to velmi špatná a politici by si měli klást otázku, proč tomu tak je a co se tím dá udělat, aby se to změnilo. S tímto stavem totiž nemůže být asi nikdo spokojen.

10.1.2013 v 21:13 | Karma: 23,21 | Přečteno: 1474x | Diskuse| Politika

Hynek Fajmon

Potřebujeme eurokvóty na mléko? NE!

Minulý týden se konala v Bruselu přímo před budovou Evropského parlamentu dvoudenní demonstrace producentů mléka. Během této ostré akce došlo na pálení balíků slámy a pneumatik, takže centrum Bruselu bylo zahaleno smrdutým dýmem. To ale nebylo všechno. Na budovu parlamentu demonstranti stříkali hasičskou stříkačkou mléko v místech, kde zrovna probíhalo zasedání zemědělského výboru. Přiznám se, že něco takového jsem ještě nezažil. A to všechno pod praporem boje za zachování mléčných kvót. Opravdu "zajímavá" podívaná. Položme si otázku, jakou má taková akce vlastně smysl?

6.12.2012 v 13:58 | Karma: 38,33 | Přečteno: 4687x | Diskuse| Ekonomika

Hynek Fajmon

Nový závazek EU: plná zaměstnanost mladých!

Když se v dnešní Evropě vyskytne nějaký problém, tak máme jistotu, že se bude brzo řešit novou směrnicí. Děje se tak dokonce i v případě, že žádný problém neexistuje. Takovým případem bylo nedávné navržení směrnice o povinném zastoupení žen v orgánech firem. Nyní ale přichází Evropská komise s návrhem směrnice, která má řešit skutečný problém - nezaměstnanost mladých lidí v EU. Řešení, které Komise navrhuje je geniální svou jednoduchostí. Všichni bychom se měli stydět, že nás to ještě nenapadlo, když je to tak prosté - nezaměstnanost mladých se prostě ZAKÁŽE a bude po problému.

3.12.2012 v 18:04 | Karma: 20,29 | Přečteno: 1566x | Diskuse| Ekonomika

Hynek Fajmon

Ředitelé do výroby a ženy na jejich místa II.

12. července 2011 jsem na tomto místě psal blog s názvem "Ředitelé do výroby a ženy na jejich místa?". Reagoval jsem tak na rezoluci Evropského parlamentu, který většinou hlasů schválil výzvu Evropské komisi k zavedení kvót pro zastoupení žen v orgánech obchodních společností. Já jsem tehdy pro tuto rezoluci nehlasoval. Předpověděl jsem ale to, že Evropská komise se věcí začne vážně zabývat a zcela jistě předloží takový návrh. Nyní s odstupem 15 měsíců mohu konstatovat, že jsem měl pravdu. Ale zatím jen částečně, protože Evropská komise se tento týden na zavedení kvót překvapivě NEDOHODLA.

26.10.2012 v 10:33 | Karma: 29,51 | Přečteno: 3803x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Musíme to řešit rychle, říká Válek. TOP 09 má po konci Tuleji čtyři možnosti

3. května 2024  15:46

Hledá se nový ministr. Zn.: Rychle. Takový inzerát by si teď mohla dát vládní TOP 09 poté, co...

V Berlíně hoří výrobní hala firmy produkující zbraně poskytnuté Ukrajině

3. května 2024  15:44

Hasiči na jihozápadě Berlína likvidují rozsáhlý požár výrobní haly, ve které jsou uskladněny...

Tuleja vzdal nominaci na ministra, připustil selhání. Fiala rozhodnutí vítá

3. května 2024  14:19,  aktualizováno  15:20

Pavel Tuleja se vzdal nominace na post ministra pro vědu, výzkum a inovace. Připustil selhání v...

Vagony po nehodě u Klínce odklidí dopravce. Policie zahájila úkony trestního řízení

3. května 2024  11:11,  aktualizováno  15:17

Policie prověřuje čtvrteční vykolejení osobního vlaku bez strojvůdce poblíž Klínce u Prahy pro...

Allgemein öffentliches Krankenhaus Spittal/Drau
Ärztin/Arzt für Innere Medizin

Allgemein öffentliches Krankenhaus Spittal/Drau

nabízený plat: 172 000 - 273 000 Kč

  • Počet článků 196
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2047x
Historik a politik. Poslanec Evropského parlamentu za ODS.