Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Bělohradského "růst růstu" a dnešní Evropa

Václav Bělohradský ušel během svého života pozoruhodný kus cesty. Sleduji jeho psaní již 20 let a stále jej rád čtu, ikdyž s ním dnes téměř vůbec nesouhlasím. V poslední době mne ale stále více překvapuje. Dobře si pamatuji na jeho obhajobu klasických liberálních hodnot a občanských ctností, které jsou základem zdravého kapitalismu. O tom psal počátkem 90. let, kdy byl dokonce jedním ze spoluautorů programu ODS. Od té doby již ale uplynulo hodně vody. Nyní píše úplně něco jiného. Stal se obhájcem levice, o čemž svědčí jeho rozsáhlé předvolební i povolební úvahy na stránkách PRÁVA.

Z Bělohradského myšlení posledních let mne ale nejvíce zaujal termín "růst růstu", který používá velmi často a je základem jeho kritiky dnešní západní společnosti a politiky. Cílem západní společnosti je dle Bělohradského tupá víra v růst produkce nebo chcete-li v růst HDP. "Růst růstu" je jakýmsi "zlatým teletem", kterému se dle něj celá západní civilizace klaní. Vše je přizpůsobeno pouze a jen tomu, aby "růst rostl" a to přestože to má negativní dopad na chudší lidi v Evropě i po celém světě a hlavně na životní prostředí. Tomu se má dle Bělohradského zabránit.

Jak tento "růst růstu" ale funguje v dnešní evropské praxi? Ve skutečnosti dnešní EU růst HDP zajímá velmi málo. Nejdůležitější jsou závazky vůči klimatu a životnímu prostředí a těmto závazkům je růst hospodářství zcela podřízen. Evropská unie sice již v roce 2000 přijala za cíl "dohnat a předehnat" do roku 2010 USA, ale to se nepodařilo a skoro nikoho to netrápí. Během posledních 20 let navíc hospodářství EU roste velmi pomalu. Roste mnohem pomaleji než před rokem 1990 a roste pomaleji rovněž v porovnání s USA, Japonskem, Čínou, Indií a dalšími velkými státy světa. V posledních 2 letech se "růst růstu" v EU úplně zastavil a v některých státech dokonce klesl. Říká se tomu "hospodářská krize". Je toto cílem Václava Bělohradského? Mít "nerůst" neboli krizi? Pokud ano, tak to už v Evropě nyní máme. Měl by se tedy radovat.

Právě kritika "růstu růstu" a podobné myšlenky jsou jádrem dnešního mainstreamového evropského environmentalismu. Tento filosofický postoj je také základem velké části dnešní evropské legislativy. Z čeho jiného pochází zelená apokalyptická vize, že pokud včas neomezíme emise skleníkových plynů, tak se Země fatálně přehřeje? Nebo příbuzná zelená vize "vyčerpání zdrojů", která je základem dnešního solárního a biopalivového šílenství. Tyto věci ale Bělohradského, zdá se, vůbec nestraší.

"Růst růstu" je pouhé pejorativní označení pro přirozenou snahu lidí produkovat více, aby se měli lépe. Co je na tom špatného? Podle mne vůbec nic. Právě díky této snaze se z chudoby a hladu dostaly v posledních 30 letech stovky milionů lidí v Číně, Indii a dalších státech. Je to dle Václava Bělohradského špatně? Pokud ano, tak co by doporučoval jako alternativu? Má být cílem "nerůst"? Máme mít za cíl nulový růst nebo dokonce záporný růst? To by určitě šlo poměrně lehce zařídit. Rudí Khmerové to zvládli za chvíli. Jak to dopadlo, dobře víme.

Autor: Hynek Fajmon | úterý 13.7.2010 15:11 | karma článku: 20,59 | přečteno: 2527x
  • Další články autora

Hynek Fajmon

1968: Prezident Novotný a parta idiotů v čele s Dubčekem!

Dnes je tomu 45 let od zahájení vojenské okupace Československa sovětskou armádou. Při této příležitosti se opět vynořují různé mýty a nesmysly o čistých úmyslech "Pražského jara" a o ideálech "socialismu s lidskou tváří". Rozumnému člověku však stačí jen chvíli poslouchat v rádiu autentické "řeči mužů roku 1968" a logicky dochází k závěru, že tehdejší politické vedení československého státu byla parta diletantů nebo přímo "užitečných idiotů". V jejich čele stál Alexander Dubček. Právě tito lidé svou nesmyslnou politikou vyprovokovali sovětské vedení k vojenské akci. A jsou proto ve skutečnosti spoluviníky celé tristní situace, která u nás v letech 1968 -1989, panovala.

21.8.2013 v 21:01 | Karma: 29,93 | Přečteno: 1925x | Diskuse| Společnost

Hynek Fajmon

Europoslanci ČSSD opět hlasovali proti českým zájmům!

Tento týden opět zasedá Evropský parlament a hlasuje o docela důležitých věcech. Konečně si toho trochu začínají všímat česká média, která se sice trvale označují za "proevropská", ale o evropské agendě zpravidla mlčí. Dnes se při hlasování opět vyznamenali europoslanci z ČSSD. Stejně jako na minulé plenárce i dnes se jim podařilo hlasovat PROTI zcela zjevným a nesporným českým zájmům. Připomínám, že minule hlasovali PRO, aby se stanovil závazek, že v roce 2030 se bude získávat v celé EU 40-45% energie z obnovitelných zdrojů, což by českým domácnostem dramaticky zvýšily účty za elektřinu. Dnes se jim podařila podobná "bota" v hlasování o krácení zemědělských dotací.

12.6.2013 v 17:17 | Karma: 35,29 | Přečteno: 1964x | Diskuse| Společnost

Hynek Fajmon

Zelený europochod k bankrotu!

V Evropě je nyní rekordní nezaměstnanost a záporný hospodářský růst, Evropská unie a její orgány se ale stále neunavně snaží o to, aby se přednostně řešily podstatné věci. Mezi ně podle EU patří především boj s "globálním oteplováním", diskriminace žen v orgánech obchodních společností a samozřejmě ještě také zavádění nových daní a cel. Pokud máte dojem, že tato "opatření" nám s nepomůžou ani s nezaměstnaností a ani se záporným hospodářským růstem, tak máte pravdu. Já si to myslím také, ale s překvapením zjišťuji, že většina politiků v EU si myslí opak. Tak se na to pojďme podívat podrobněji.

28.5.2013 v 18:09 | Karma: 31,18 | Přečteno: 1231x | Diskuse| Společnost

Hynek Fajmon

Europoslanci ČSSD chtějí opět zdražit elektřinu

Zdražování elektřiny prostřednictvím tzv. podpory obnovitelných zdrojů prosadila u nás vláda ČSSD již v roce 2005. Díky této politice boje s "globálním oteplováním" stouply všem domácnostem a firmám u nás ceny elektrické energie. Dnes europoslanci ČSSD na tuto "úspěšnou" politiku navázali svým dnešním hlasováním v Evropském parlamentu. Jejich hlasování je následující: cena elektřiny se má zvedat dál a to až do roku 2030. Tak až se budou ctění čtenáři pohoršovat při placení svých složenek a faktur za elektřinu, nechť si vzpomenou, komu za to mají být vděčni. Ale určitě každého zahřeje ten krásný pocit, že ochránil planetu před globálním oteplováním.

21.5.2013 v 16:37 | Karma: 34,81 | Přečteno: 1179x | Diskuse| Společnost

Hynek Fajmon

Oni o koze a my o OZE!

Dnes bude řeč o OZE - obnovitelných zdrojích energie. Jsme svědky dosud nevídané vřavy kolem tohoto fenoménu. Probudili se čelní politici a skoro všechna média a začali společně zásobovat veřejnost historkami o "temném spiknutí" tu "solárních baronů" nebo jiných "rádobypodnikatelů", kteří si chtějí "namastit kapsu" na úkor daňového poplatníka. Padají termíny jako "solární tunel" a výzvy k ustavení různých "superkomisí" včetně tajných služeb, které mají tento problém "vyšetřit" a viníky asi také poslat "do tepláků". Ostatně pan prezident si to už jednou vyzkoušel s akcí "čisté ruce", která na voliče úžasně zabrala. Málokdo si ale už nyní vzpomene, že výsledkem této akce bylo vězení pro ministra financí pana premiéra Zemana. Nyní by to mohlo dopadnout podobně.

10.5.2013 v 9:06 | Karma: 26,21 | Přečteno: 946x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Auto vjelo na chodník a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  18:53

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Nahá žena rozhazovala před dětmi hlínu. Šlo o vystoupení, hájí ji pořadatel

3. května 2024  10:10

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Poslanci kývli na zákaz prodeje zemědělské půdy cizincům ze třetích zemí

3. května 2024  5:16,  aktualizováno  10:03

Přímý přenos Vyšší ochranu nejkvalitnější zemědělské půdy schválila Sněmovna. Nemají na ní do budoucna vznikat...

Byty za peníze z korupce. Vyšetřování na Ukrajině ukázalo na nemovitosti v Praze

3. května 2024

Premium V tuzemské bezpečnostní komunitě se už dlouho spekuluje o tom, že část milionů z korupce kolem...

Status umělce nemá nic společného se socialismem, hájí se ministr Baxa

3. května 2024

Vysíláme Vládou prošla novela zákona, která přichází s novým pojmem: status umělce. V Rozstřelu o návrhu...

  • Počet článků 196
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2047x
Historik a politik. Poslanec Evropského parlamentu za ODS.