StarDance X - 7. večer, charita pro Paraple

Účastníci soutěžní taneční zábavné show StarDance tančili v sedmém, charitativním večeru pro Centrum Paraple.

V šestém večeru se rozloučil se soutěží pár Miroslav Hanuš a Adriana Mašková. Jejich posledním tancem v soutěži byla cha-cha. Zbylých pět párů postoupilo do dalšího klání o titul Král a Královna tanečního parketu.

Sedmý večer soutěžní taneční zábavné show StarDance byl již počtvrté vyhrazen charitě pro Centrum Paraple. Soutěžní páry společně s jedním vozíčkářem a jednou hvězdou z let předchozích vytvořili soutěžní čtveřice. Porota byla posílena od Zdeňka Svěráka. Hodnocení párů od poroty se přenáší do příštího týdne.

V tomto večeru zazněly dva rytmy. Standardní argentinské tango a latinskoamerická cha-cha. Jak si soutěžní čtveřice vedly? Pojďme se podívat na jednotlivé taneční výkony:

 

SD X 07 all

 

 

Jakub a Michaela
Jakub a Michaela TG

Jakub Vágner, Michaela Nováková, David Svoboda & Eliška Šulcová

(tango – Sweet Dreams)

 

Na tomto vystoupení mne zaujala černobílá kombinace dvou páru. Michaela si vyzkoušela jaké to je sedět na vozíku a Jakub s Davidem se starali o pohyb po parketě. Zapojení vozíčkářky do tance bylo vcelku zdařilé. V momentě kdy se čtveřice seřadila za sebou a dělala pohyby pomocí rukou, vepředu sedící Eliška seděla v klidu a ruce zapojila až později. Nevím, zda to bylo záměrem, ale působilo to, jako by vypadla ze sestavy. Genzer vystoupeních okomentoval slovy že dostal chuť na kafe s mlékem. Tatiana Drexler ocenila úžasný nápad a řekla že byli všichni výborní. Porota udělila za tento tanec známky 8, 9, 8, 7 a 10. Má známka by se shodovala se Zdeňkem Chlopčíkem.

7

 

Veronika a Dominik
Veronika a Dominik CC

Veronika Khek Kubařová, Dominik Vodička, Veronika Arichteva & Petra Ptáčníková

(cha-cha - Hey Daddy)

 

Svižné, vtipné a zábavné vystoupení ve mně navodilo díky šatům s třásněmi a čelenkami pocit a atmosféru dvacátých let minulého století. Je to v podstatě anachronismus, protože cha-cha spatřila světlo světa až o třicet let později. Čelenky sehrály svou roli až v závěru tance, kdy obě Veroniky zaklekly a rozsvítily své čelovky coby světla automobilu. Jan Tománek postrádal více cha-chi a byl okouzlen. Zdeněk Chlopčík označil vystoupení za úžasné číslo. Zdeněk Svěrák pronesl na adresu Petry, že tančí pažemi tak, že nepotřebuje nohy. Porota udělila za předvedený výkon známky 9, 7, 8 10 a 10, má známka by byla shodná s Janem Tománkem.

8

 

Karel a Veronika
Kovy a Veronika TG

Karel "Kovy" Kovář, Veronika Lišková, Jana Plodková & Jiří Marsín

(tango – Tanguero)

 

V tomto tanci byl dobře vystihnut charakter tanga, tanec nepostrádal napětí a náboj. Celá čtveřice byla v souhře. Jiřího se podařilo zapojit tak, že byl přirozenou součástí celého týmu. Tatiana Drexler se vystoupení líbilo ocenila napětí, tangovou atmosféru a nostalgii. Jan Tománek označil tanec za nápaditý, dramatický a prozatím v průběhu večera nejlepší tanec. Porota udělila této čtveřici za předvedené tango známky 8, 8, 9, 10 a 10. Mé hodnocení by se shodovalo se známkou Zdeňka Chlopčíka.

9

 

Matouš a Natálie
Matouš a Natálie CC

Matouš Ruml, Natálie Otáhalová, Dana Batulková & Lucie Gachi

(cha-cha – Isn't She Lovely)

 

Tento tanec byl bezesporu tím nejlepším, co bylo možno v sedmém večeru vidět. Na úvod Matouš vystřihl naprosto perfektně technicky zvládnutou chůzi cha-chi. Jako nadprůměrné se jevilo i zapojení vozíčkářky do tance. Celé vystoupení bylo zábavné s prvky humoru až grotesky. Oceňuji zapojení Lucie do figury New York. Richard Genzer viděl skvělou čaču. Zdeněk chlopčík se rozplýval nad technicky skvělým základním krokem a označil čaču za překrásnou a nádhernou. Čtveřice si právem odnáší od poroty maximum. Se známkami 10, 10, 10, 10 a 10 by se shodovala i má známka.

10

 

Gabriela a Martin
Gabriela a Martin TG

Gabriela Koukalová, Martin Prágr, Kateřina Baďurová & Libor Bohdanecký

(tango – Paparazzi)

 

Poslední tanec večera byl rytmický. Povedlo se vystihnout charakter tanga, i dobře zapojit vozíčkáře Libora. Obě sportovkyně začaly ve sportovním úboru na který si posléze nasadily červené sukně. Tatiana Drexler byla dojatá. Líbil se jí krásný tanec, podotkla, že tance s vozíčkáři mají postupem času čím dál tím víc dynamiky a neskrývala své nadšení. Zdeněk Chlopčík byl rovněž nadšený z toho, že se všichni zapojili a poznamenal, že v červených sukních se mu to líbilo víc. Zdeněk Svěrák obdivoval optimismus všech vozíčkářů. Tento tanec si vysloužil známky 9, 8, 8, 8 a 10, má známka by se shodovala s většinou poroty.

8

 

 

Porota svým hodnocením stanovila následující průběžné pořadí:

150
245
344
443
542

 

 

Charitativní večer s vozíčkáři se hodnotí velmi obtížně. Zatímco při běžném tanci je možnost sledovat techniku kroků, provedení figur, vystihnutí charakteru a atmosféry tance, v tomto večeru to až tak možné není. Rovněž nejsem příznivec toho, aby se hodnocení přenášelo do příštího týdne a kombinovalo s párovým tancem. Byl bych mnohem radši, pokud by hodnocení bylo jen slovní. Charitativní večer společně s Plesem pro Paraple vynesl částku 15 a čtvrt milionu korun.

 

Příští týden prožijeme detektivku s názvem Ukradený náhrdelník. Všechny páry nám předvedou scénický tanec (který se rovněž prakticky nedá hodnotit) a pak valčík nebo rumbu podle toho, zda na pár vychází tanec standardní nebo latinský. 

 

Logo a fotografie s laskavým svolením: © Česká televize, 2019

Autor: Petr Fabera | neděle 24.11.2019 18:34 | karma článku: 28,18 | přečteno: 5843x
  • Další články autora

Petr Fabera

StarDance XII - 10. večer, finále

17.12.2023 v 9:01 | Karma: 34,93

Petr Fabera

StarDance XII - 9. večer, semifinále

10.12.2023 v 9:05 | Karma: 27,74