Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

StarDance VII - 9. večer

Semifinále. V soutěži zůstaly poslední čtyři páry, které se v předposledním večeru utkaly o finálovou účast a boj o titul Král tanečního parketu.

Před týdnem opustil nezaslouženě soutěž pár Leoš Mareš a Katarína Štumpfová. Páru se dostalo ovací ve stoje od všech přítomných v barrandovském studiu včetně poroty a emotivní okamžik měl na Leoše tak velký vliv, že se u něj objevily i slzy.

Zbývající kvarteto soutěžících, Radek Banga, Jitka Schneiderová, Lukáš Pavlásek a Marie Doležalová včetně svých tanečních protějšků mělo za úkol předvést, stejně jako v osmém večeru, dva soutěžní tance. Během necelých čtrnácti dnů tak páry musely secvičit čtyři tance.

V devátém večeru tak zazněly poslední tance, které zmíněné páry ještě netančily, tedy salsa, rumba, quickstep a vídeňský valčík. Jak se páry popraly s dvojitou dávkou tanců? Pojďme na hodnocení:

 

 

Radek Banga & Tereza Bufková
(salsa - La Bomba)

Salsa, jak už jsem psal u předešlých hodnocení, nemá pevná pravidla a poměrně těžce se hodnotí. Rytmicky se Radek držel, horší už to bylo s měkkostí nohou a zejména se nedostatek projevil v malé práci boků. Radek je živel, a tak i jeho salsa byla hodně živá. Bohužel se objevovaly nepřesnosti a nesynchronnost s partnerkou. Jan Révai viděl energii a náboj, postrádal práci boků, Tatiana Drexler rovněž vytkla práci boků. Radek Balaš ocenil, že Radek udělal za celou soutěž ohromný krok kupředu a Zdeněk Chlopčík viděl skvělý rytmus a v závěru únavu. Porota udělila za předvedený výkon známky 9, 8, 9 a 9, má známka by byla o kousek níž.
     7

 

Jitka Schneiderová & Marek Dědík
(valčík - I Have Nothing)

U tohoto páru je patrný rozdíl v provedení latinských a standardních tanců. Zatímco u latiny jde téměř vždy o nadstandardní podívanou, standard se utápí v množství scének a tanečních kroků je poskrovnu. V Jitčiných silách je určitě i standard odtančit nadstandardně. Po technické stránce byl valčík slušný, rytmický, ale chtělo to větší švih do kroků Opět se objevilo velké množství scének a Jitka si občas v přísunech poskočila. Radek Balaš viděl eleganci, uměřenost a souhru, Tatiana Drexler si všimla, že Jitka při valčíku vlevo jednou nepředkřížila levou nohu před pravou a ocenila, že oproti minulému týdnu byla Jitka o hodně víc v rytmu. Známky od poroty za valčík dosáhly hodnot 10, 9, 9 a 8, má známka by byla shodná se Zdeňkem Chlopčíkem.
     8

 

Lukáš Pavlásek & Lucie Hunčárová
(quickstep - When I'm 64)

Každý tanec Lukáše Pavláska je názornou ukázkou toho, jak to vypadat nemá. Tentokrát ale Lukáš překvapil. Vůbec poprvé se trefoval do rytmu a ačkoli vše ostatní, jako například technika či držení těla bylo na velmi nízké úrovni, rázem byl jeho tanec o mnoho víc koukatelnější. Quickstep Lukáš zvládal na slow doby, byl kostrbatý, často nepřesný, ale řekl bych, že konečně v semifinálovém večeru se dalo mluvit o tom, že Lukáš alespoň jeden tanec předvedl v takovém světle, v jakém zatím žádný jiný. Téhož si všiml i Jan Révai, který quickstep Lukáše označil za jeho nejlepší tanec, zrovna tak jako Zdeněk Chlopčík. Porota Lukášův nejlepší tanec ohodnotila známkami 5, 5, 5 a 6, má známka by se shodla s většinou poroty.
     5

 

Marie Doležalová a Marek Zelinka
(rumba - La Bella Maria de mi Amor)

Marie se každým dalším týdnem ohromně zlepšuje a již po dva týdny je v mých očích největší favoritkou na vítězství. Technicky se vyrovnala s Jitkou a po emocionální stránce je lepší. Velký podíl na tom mají choreografie Marka. Jejich rumba nepostrádala patřičný romanticky erotický náboj. Technicky byla rumba na velmi slušné úrovni a rytmicky naprosto v pořádku. Radek Balaš viděl překrásnou rumbu a práci s emocí, Jan Révai řekl, že se Marie proměnila v ženu se sexappealem. Porota udělila za tuto rumbu shodné známky 9, 9, 9 a 9, shodla by se i má známka.
     9

 

Radek Banga & Tereza Bufková
(quickstep - I Wanna Be Like You)

Druhé tance večera začaly quickstepem Radka a Terezky. Radek by potřeboval lepší držení těla a především, aby nezvedal ramena k uším. Po rytmické stránce byl tanec v pořádku a technika byla rovněž na slušné úrovni. Quicsktepu by celkově slušelo lepší odpérování v kolenou. Tatiana Drexler ocenila práci chodidel, vytkla držení a radila narovnat záda. Zdeněk Chlopčík viděl problém ve fyzičce a z toho vycházející problém s držením zad. Porota ocenila předvedený výkon shodně 9, 9, 9 a 9, má známka by byla o stupínek níž.
     8

 

Jitka Schneiderová & Marek Dědík
(rumba - Lady in Red)

Rytmicky a technicky zdařilé vystoupení mělo na můj vkus malý rumbový náboj. Jitka měla místy pomalé nohy a celkově tanec postrádal více kroků. Stejného problému si věiml i Jan Révai, který viděl množství póz a postrádal více základních kroků. Zároveň si všiml u Jitky i vnitřního napětí, které bránilo uvolnění. Zdeněk Chlopčík ocenil nádherné paže a Jitčiny strnulosti. Jitčina rumba si odnesla od poroty známky 9, 9, 10 a 9, má známka by opět byla o stupínek níž.
     8

 

Lukáš Pavlásek & Lucie Hunčárová
(salsa - Hey Jude)

Narozdíl od prvního, na Lukáše zdařilého, tance byla salsa o poznání slabší. Lukáš opět předvedl problémy s rytmem, technikou, držením těla i nábojem tance. V podstatě tanec odchodil. Přišlo mi, jako by se celý týden soustředil jen na první quickstep a salsa šla mimo. Radek Balaš označil Lukáš za tanečníka anarchistu, Tatiana Drexler ocenila snahu a poznamenala, že člověk nemusí být ve všem perfektní. Porota ocenila předvedený tanec nadhodnocenými známkami 6, 5, 4 a 4, má známka by byla nižší.
     3

 

Marie Doležalová & Marek Zelinka
(valčík - Golden Brown)

Rytmicky a technicky se tanci dá jen máloco vytknout. Marie ale měla velkou část tance hlavu dolů, takže vyzařování její energie nesměrovalo do prostoru, ale do země, což bylo ke škodě. Uprostřed tance mě překvapilo cosi jako krokově zdůrazněný tangový rytmus a přiznám se, že bych asi nedokázal to co Marek, rozlišit ve valčíku skrytý čtyřdobý rytmus a ještě ho tak vyjádřit. Klobouk dolů. Jan Révai poznamenal, že si to nemohl užít víc, Tatiana Drexler si povšimla Mariina držení Marka za loket, Radek Balaš prohlásil, že Marie s Markem by byli to nejlepší antidepresivum a Zdeňkovi Chlopčíkovi se líbil plynulý pohyb a provedení. Poznamenal, že nejspíš byl trochu pomalejší, protože zprvu nepochopil Markův záměr zvýraznit čtyřdobý rytmus, ale pak se mu to ohromně líbilo. Porota udělila za tento valčík maximum, 10, 10, 10 a 10, má známka by byla vzhledem k Jitčině hlavě o stupínek níž.
     9

 

 

Porota svými známkami stanovila následující pořadí:

176
273
371
440

 

Fenomén Pavlásek

Na tomto místě bych se rád vyjádřil k fenoménu letošní StarDance Lukáši Pavláskovi. Musím přiznat, že jsem v životě nepotkal tak arytmického tanečníka, který by se tak často netrefil do rytmu. Za svůj taneční život, kdy v lednu začne můj již třicátý pátý rok s tancem, jsem strávil víc než deset sezón v tanečních, kde jsem poznal tisíce žáků a žádný z nich nebyl tak netaneční jako Lukáš.

Pro Lukáše prý hlasují recesisté a dokonce lidé, kteří nesouhlasí s kvalitou zpravodajství ČT. takovou formu protestu nechápu, protože na zpravodajství ČT se tím nic nezmění a České televizi je, dle mého názoru, zcela jedno, kdo soutěž StarDance vyhraje. Na StarDance se dívá okolo jednoho a půl milionu diváků a naprostá většina z nich očekává, že vítězem se stane pár který nejen tančí dobře, ale zároveň i baví. Proto se takové páry stávají vítězi ned těmi, které buď jen dobře tančí, ale nebaví anebo jen baví, ale neumí zatančit.

Každopádně Lukáš Pavlásek zvedl sledovanost tohoto pořadu a musím ho pochválit za jeho quickstep. Je na něm poznat velká snaha, která ale naráží na hranice jeho schopností. V rámci spravedlnosti, která se ve finále vždy projeví, věřím tomu, že vítězem se stane pár, který si vítězství zaslouží především svým tanečním výkonem.

 

Hlasování diváků rozhodlo o tom, že před branami finále skončil nezaslouženě pár Radek Banga a Tereza Bufková. Pár se dočkal stejně jako Leoš Mareš ovací ve stoje.

 

Příští týden dojde sedmá řada StarDance do svého finále. Tři finálové páry zatančí svou nejlepší latinu a standard, svůj nejoblíbenější tanec a freestyle. Diváci uvidí všechny zúčastněné páry, společnou choreografii a prý na začátek i překvapení, takže pravděpodobně tanec v podání Marka Ebena a Terezy Kostkové.

 

Logo a fotografie: ©Česká televize, 2015

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Petr Fabera | pondělí 14.12.2015 14:30 | karma článku: 22,40 | přečteno: 3011x
  • Další články autora

Petr Fabera

StarDance XIII - představení soutěžících pánů

Po pětici soutěžících dam odtajnila Česká televize i druhou, mužskou polovinu soutěžících. Celá desítka je tak známa.

17.4.2024 v 17:01 | Karma: 14,01 | Přečteno: 353x | Diskuse| Kultura

Petr Fabera

StarDance XIII - představení soutěžících dam

Česká televize zveřejnila první pětici soutěžících v letošním, již třináctém ročníku. Přednost dostaly dámy.

16.4.2024 v 18:49 | Karma: 12,38 | Přečteno: 382x | Diskuse| Kultura

Petr Fabera

Česko-Slovenský ples, 10. ročník

Dne 17. února 2024 proběhl v pražském Obecním domě jubilejní, desátý ročník Česko-Slovenského plesu.

3.3.2024 v 12:10 | Karma: 9,81 | Přečteno: 258x | Diskuse| Kultura

Petr Fabera

StarDance XII - 10. večer, finále

Hotovo, sečteno, podtrženo a dotančeno. Letošní dvanáctá řada soutěžní taneční zábavné show StarDance poznala svého vítěze.

17.12.2023 v 9:01 | Karma: 34,93 | Přečteno: 4180x | Diskuse| Kultura

Petr Fabera

StarDance XII - 9. večer, semifinále

Soutěžní taneční zábavná show StarDance dospěla do předposledního večera, semifinále, ve kterém se utkaly zbývající čtyři páry v boji o finále.

10.12.2023 v 9:05 | Karma: 27,74 | Přečteno: 1555x | Diskuse| Kultura
  • Nejčtenější

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Přes Česko přešly bouřky s krupobitím. Dálnici D1 pokrylo bahno a větve

6. května 2024  15:47,  aktualizováno  7.5

Do Česka přišly přívalové deště, na některých místech padaly i kroupy. Hasiči hlásili desítky...

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40,  aktualizováno  21:09

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Řidička vezoucí dítě obrátila auto na střechu, při nehodě zbořila cihlový plot

7. května 2024  14:17

Rychlá jízda zřejmě stojí za pondělní dopravní nehodou v Sedleci na Orlickoústecku. Řidička vezoucí...

Letouny F-16 budeme považovat za nosiče jaderných zbraní, varovalo Rusko

7. května 2024  14:14

Rusko bude považovat stíhačky F-16 americké výroby za nosiče jaderných zbraní bez ohledu na jejich...

Městské byty za úplatek. Soud popsal fungování mechanismu, dvojice se přiznala

7. května 2024  13:52

Městský soud v Brně dnes rozdal první tresty za korupci při přidělování městských bytů. Při...

Hokej pohlídá 1200 policistů. V sobotu je zaměstná derby na Letné a Rammstein

7. května 2024  13:04,  aktualizováno  13:34

Praha a Ostrava se skoro na tři týdny promění na hlavní města světového hokeje. Od pátku 10. května...

  • Počet článků 126
  • Celková karma 12,07
  • Průměrná čtenost 3441x
Mou celoživotní vášní se stal sportovní (původně nazývaný společenský) tanec. Jsem aktivním tanečníkem, ale tanec, bohužel, není mým živobytím. V roce 2010 jsem se stal finalistou Mistrovství České republiky ve standardních tancích v kategorii Senior II. V současné době jsem lektorem v TŠ Marie Janoušové.

Na stránkách revue.idnes.cz jsem v roce 2008 komentoval soutěžní večery StarDance.
 

Počet přečtení všech článků k 17.12.2023:

428141

 

 

Seznam rubrik