Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

StarDance VII - 8. večer

"Živě z Prahy," byla jako vždy první pronesená slova zábavné soutěžní taneční show StarDance hlasem Viktora Preisse

Předchozí večer nikdo nevypadl. Tančilo se pro Centrum Paraple a k párům přibylo pět vozíčkářů. Známky od pěti porotců - porota byla posílena o pátého porotce Zdeňka Svěráka - se přenášely do osmého večera.

Na programu osmého večera byly čtyři tance. Ze standardu waltz a slowfox, z latiny samba a paso doble. Každý z párů zatančil dva tance. Konečné pořadí před hlasováním diváků tak určily známky poroty za celkem tři tance.

Osmý večer se tedy tančilo deset soutěžních tanců a pro páry nastaly doopravdy hektické časy, protože secvičit dva tance během pár dní je doslova nadlidský úkol. Jak si páry poradily s jedním standardem a jednou latinou? Pojďme na hodnocení:

 

Marie Doležalová & Marek Zelinka
(waltz - What the World Need is Love)

Marie s Markem neustále překvapují. Tentokrát překvapili čistým tancem bez scének. Oceňuji především úvodní pivoty, jejichž provedení vůbec není jednoduché. Technicky se dá stěží něco vytknout, ale Marii by slušel větší odklon. Měl jsem pocit, jako by byla v předklonu a její hlava se nakláněla k Markovi. Pro mě to byl velice příjemný tanec. Jan Révai viděl nádherný tanec s příběhem, Tatiana Drexler krásný čistý tanec a radila Marii věrší uvolněnost. Radek Balaš naopak vytkl formálnost a menší kreativitu a Zdeněk Chlopčík si všiml jednoho kroku před hudbou. Porota za předvedený waltz udělila známky 8, 9, 7 a 8, má známka by byla shodná s Tatianou Drexler.
     9

 

Lukáš Pavlásek & Lucie Hunčárová
(samba - Hope of Deliverence)

Lukáš s Lucií naopak už vůbec nepřekvapují. U Lukáše už jde jen o to, kam až dokáže zajít jeho taneční antitalent. Technika, rytmus, práce boků, charakteristický bouncing, nášlapy, opakovat, že to vše tanci Lukáše chybělo by bylo nošením dříví do lesa. Marek Eben po tanci Lukáše vtipně poznamenal, že LUkáš má přezdívku ufon a přiletěl z planety, kde by za tanec v rytmu dostal pět let natvrdo. Tatiana Drexler poznamenala, že celý život neviděla člověka, který tak netrefí rytmus. Radek Balaš řekl, že tohle patří do Funny StarDance, ale pořad je jen StarDance. Porota právem udělila nízké známky 3, 4, 2 a 2, má známka by byla uprostřed.
     3

 

Leoš Mareš & Katarína Štumpfová
(paso doble - Espana Cani)

Leoš předvedl vcelku monotónní tanec. Jeho paso postrádalo dynamiku, tanci chyběl drive, místy byl příliš tvrdý a ačkoli je paso doble pochod, Leoš ho místy odšlapával. Chyběla mi vnitřní energie, která byla nahrazena křečovitým ztvrdnutím. Jan Révai postrádal rovněž dynamiku a všiml si křeče místo napětí, Zdeněk Chlopčík viděl správný rozdíl mezi mužem a ženou a vytkl malý oční kontakt v páru. Porota za předvedený výkon udělila známky 7, 8, 10 a 9, má známka by byla shodná se Janem Révaiem.
     7

 

Radek Banga & Tereza Bufková
(slowfox - Champs Elysée)

Mnoho scének, celkem slušná technika v tanci, ačkoli se objevovaly u Radka při nášlapech na špičku do klesu spíše pády. Rytmicky byl tanec dobrý, ale překvapivě bylo pro Radka horší tančit v páru než sám o sobě. Místo zdvihů šel Radek do výponů, zvedal ramena a občas měl tvrdé a kostrbaté kroky. Radek Balaš ocenil začátek tance a vytkl, že tanec nevygradoval a Janu Révaiovi se to prostě líbilo. Známky od poroty dosáhly na hodnoty 8, 8, 7 a 7, má známka by byla shodná s druhou porotcovskou dvojicí.
     7

 

Jitka Schneiderová & Marek Dědík
(waltz - I Will Love You)

Vystoupení bylo líbivé, ale waltz se z něj doslova vytratil. Dvě krátké sekvence na devadesáti vteřinový tanec je opravdu málo. Více mi to připomínalo scénický tanec či dokonce nápodobu baletu. Jitka v momentech, kdy tančila waltz měla rytmické nepřesnosti, místy i špatné postavení těla. Po taneční stránce mě toto vystoupení nenadchlo. Zdeněk Chlopčík viděl tanec před hudbou a Tatiana Drexler pódiový tanec a špatný waltz mimo hudbu. Za tento tanec udělila porota nepochopitelně vysoké známky 9, 7, 10 a 8, má známka by byla o poznání níž.
     6

 

Jitka Schneiderová & Marek Zelinka
(paso doble - Hungarian Dance No. 5)

Čardáš a paso doble? Ve StarDance je možné vše, ale stále jsem měl před očima scénu z Chaplinova Diktátora, kdy na tutéž skladbu jako holič holí zákazníka. Na paso to byl dost podivný výběr. Jinak tanec nepostrádal nic závažného. Technika, rytmus i napětí bylo v naporostém pořádku. Za zmínku stojí Markovy taneční kreace.Trochu rušivé byly změny rychlosti rytmu, ale Marie s Markem se s tím vypořadali velmi dobře. Jan Révai podotkl, že pár mezi sebou občas bojuje a pro Radka Balaše aspirovali na nejlepší tanec večera. Porota ocenila toto paso známkami 9, 9, 10 a 10, má známka by se shodla s Tatianou Drexler.
     9

 

Lukáš Pavlásek & Lucie Hunčárová
(slowfox - With a Little Help from My Friend)

Jsem v pokušení k tomuto tanci napsat pouze dvoupísmenné hodnocení - au. Jediné, co mohu ocenit, je Lukášova snaha, ale tu mají všechny páry a pouze snaha nestačí. Ve své podstatě platí vše, co jsem napsal u Lukášova prvního tance večera. Rytmus, technika, držení těla, to zkrátka u Lukáše neexistuje a už ani porota neví, co by řekla, protože vše kladné se zastaví u snahy, maximálně několika kroků do rytmu. Jan Révai marně pátral po tom, co by hodnotil a nakonec poznamenal, že Lukáš ve fraku alespoň vypadá skoro jako tanečník. Zdeněk Chlopčík viděl několik kroků v rytmu. Porota slabý výkon ohodnotila stejně slabě, 4, 3, 4 a 4, má známka by se shodla s Tatianou Drexler.
     3

 

Leoš Mareš & Katarína Štumpfová
(waltz - My Love)

Leoš ukázal svou standardní tvář v romantickém waltzu. Mohli jsme vidět krásný příběh s technikou na slušné úrovni, ale i občasné krokové nepřesnosti v rytmu. Přidal bych ještě občasné problémy s držením těla. Radek Balaš vytýkal malou dynamiku a Tatiana Drexler si všimla kroků mimo hudbu. Přesto považuji Leošův tanec za vcelku zdařilý. Porota ocenila druhý Leošův tanec večera známkami 8, 7, 7 a 7, má známka by se shodla s většinou poroty.
     7

 

 

Radek Banga & Tereza Bufková
(samba - Straight to Memphis)

Radkova samba mě neoslovila. Technicky tanec nebyl nejhorší. Tanec nepostrádal rytmiku ani potřebný bouncing, ale vadily mi poskoky v sambové chůzi a figurách, kdy správně má být vždy nejméně jedna noha na zemi. Daleko rušivější byla Radkova rozevlátost, kdy nedokázal svůj pohyb zkrotit ve správný okamžik a tanec byl často v pohybech nedotažený. Tatiana Drexler ocenila rytmus, Zdeněk Chlopčík viděl Rio de Janeiro a radil Radkovi vyměkčit pohyby. Porota udělila poměrně vysoké známky 9, 9, 9 a 8, má známka by se shodla se Zdeňkem Chlopčíkem.
     8

 

Jitka Schneiderová & Marek Dědík
(paso doble - Don't Let Me Be Misunderstood)

Předposlední tanec večera - poslední je rozlučkový - předvedla Jitka s markem na velmi netradiční hudbu. Nemohu si pomoci, ale podobné skladby ve mně nedokáží navodit tu správnou atmosféru. Líbilo se mi provedení šátků. Technika byla na slušné úrovni, ale občas se objevily drobné nepřesnosti v rytmu. Proto mě překvapilo maximum od poroty. Jan Révai označil tento tanec za sexy, Radek Balaš si všiml nedotažeností a Zdeněk Chlopčík se řečnicky zeptal, jak jinak by mělo paso vypadat. Jak jsem předeslal, porota udělila za tento tanec maximum, 10, 10, 10 a 10, má známka by byla o stupínek níž.
     9

 

Porota svými známkami za tento a předcházející večer určila následující pořadí:

1
2
3
4
5

 

Hlasování diváků pomocí sms rozhodlo o tom, že soutěž opouští Leoš Mareš a Katarína Štumpfová

 

Leoš Mareš s Katarínou Štupfovou se dočkali standing ovation, dokonce i od poroty. Leoš se dokonce neubránil slzám. Soutěž tak opouští další pár, který mohl být ve finále a dál postupuje parketem se procházející Lukáš Pavlásek.

Příští večer bude semifinálový a zbývající čtveřice předvede poslední dva tance, které ještě netančila.

 

 

Logo a fotografie: ©Česká televize, 2015

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Petr Fabera | neděle 6.12.2015 13:30 | karma článku: 23,06 | přečteno: 3336x
  • Další články autora

Petr Fabera

StarDance XIII - představení soutěžících pánů

Po pětici soutěžících dam odtajnila Česká televize i druhou, mužskou polovinu soutěžících. Celá desítka je tak známa.

17.4.2024 v 17:01 | Karma: 14,01 | Přečteno: 353x | Diskuse| Kultura

Petr Fabera

StarDance XIII - představení soutěžících dam

Česká televize zveřejnila první pětici soutěžících v letošním, již třináctém ročníku. Přednost dostaly dámy.

16.4.2024 v 18:49 | Karma: 12,38 | Přečteno: 382x | Diskuse| Kultura

Petr Fabera

Česko-Slovenský ples, 10. ročník

Dne 17. února 2024 proběhl v pražském Obecním domě jubilejní, desátý ročník Česko-Slovenského plesu.

3.3.2024 v 12:10 | Karma: 9,81 | Přečteno: 258x | Diskuse| Kultura

Petr Fabera

StarDance XII - 10. večer, finále

Hotovo, sečteno, podtrženo a dotančeno. Letošní dvanáctá řada soutěžní taneční zábavné show StarDance poznala svého vítěze.

17.12.2023 v 9:01 | Karma: 34,93 | Přečteno: 4180x | Diskuse| Kultura

Petr Fabera

StarDance XII - 9. večer, semifinále

Soutěžní taneční zábavná show StarDance dospěla do předposledního večera, semifinále, ve kterém se utkaly zbývající čtyři páry v boji o finále.

10.12.2023 v 9:05 | Karma: 27,74 | Přečteno: 1555x | Diskuse| Kultura
  • Nejčtenější

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Přes Česko přešly bouřky s krupobitím. Dálnici D1 pokrylo bahno a větve

6. května 2024  15:47,  aktualizováno  7.5

Do Česka přišly přívalové deště, na některých místech padaly i kroupy. Hasiči hlásili desítky...

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40,  aktualizováno  21:09

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Univerzální politik, který míří do vlády, má zkušenosti ze dvou ministerstev

7. května 2024  13:18,  aktualizováno  18:40

Marek Ženíšek, který se má podle předsednictva TOP 09 stát novým ministrem pro vědu a výzkum, v...

Izraelská armáda drží palestinskou stranu Rafáhu, v Káhiře se jedná o příměří

7. května 2024  7:44,  aktualizováno  18:19

Izraelská armáda v úterý zahájila operace ve východních částech Rafáhu na jihu Pásma Gazy. Obsadila...

U Strakonic havarovalo několik aut, letí tam vrtulník. Silnice na Písek je zavřená

7. května 2024  17:49

U Strakonic na silnici I/4 havarovalo několik vozidel. Vozovka ve směru na Písek je kvůli havárii...

Mezi extremisty stále dominuje takzvané antisystémové hnutí, tvrdí vnitro

7. května 2024  17:02

Dominance tzv. antisystémového hnutí na české extrémistické scéně přetrvává. Jeho představitelé...

  • Počet článků 126
  • Celková karma 12,07
  • Průměrná čtenost 3441x
Mou celoživotní vášní se stal sportovní (původně nazývaný společenský) tanec. Jsem aktivním tanečníkem, ale tanec, bohužel, není mým živobytím. V roce 2010 jsem se stal finalistou Mistrovství České republiky ve standardních tancích v kategorii Senior II. V současné době jsem lektorem v TŠ Marie Janoušové.

Na stránkách revue.idnes.cz jsem v roce 2008 komentoval soutěžní večery StarDance.
 

Počet přečtení všech článků k 17.12.2023:

428141

 

 

Seznam rubrik