Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

StarDance VII - 1. večer

Po roční pauze se na obrazovky vrátila zábavná soutěžní taneční show StarDance aneb Když hvězdy tančí.

S inovací, nicméně se známými a oblíbenými tvářemi začala již sedmá řada StarDance. Úvod pořadu byl inovován novým aranžmá znělky a upoutávkou, která se objevovala posledních pár týdnů před zahájením na obrazovkách. V šesté řadě byl ze zdravotních důvodů nahrazen průvodný hlas Otakara Brouska hlasem Viktora Preisse a od sedmé řady už, bohužel, hlas Otakara Brouska uslyšíme jen ze záznamů a v archivech. Inovace se týká počtu tanečních večerů, počtu soutěžících, (konečně) jednoho večera s českými písněmi a několika dalšími. Pro diváka v sále je rozhodně pozitivní změnou zvednutí zadních řad hlediště, takže na taneční parket uvidí i ti, kteří sedí dále od něj.

Přesuňme se rovnou k jednotlivým tanečním výkonům. V prvním večeru zazněla latinsko-americká samba a standardní tango. Dva žhavé tance na začátek znamenaly ostrý start narozdíl od předchozích ročníků, kdy se stávalo, že některé páry měly v úvodních dvou večerech dva pomalé nebo dva rychlé tance. Tento způsob je spravedlivější. Pojďme na hodnocení:

 

Marek Taclík & Martina Marková
samba (Cuban Pete)

Začátek tance podle filmu Maska diváka nabudil k očekávání podobného výkonu jako u Jima Carreyho. Bohužel, zůstalo jen u očekávání. Marek při sambových krocích poskakoval, vystoupení měl statické, bez pohybu, chyběl tanec, který byl nahrazen scénkami. Jestliže se v celém vystoupení objevilo pouhých zhruba deset taktů tance, nelze tanec prakticky hodnotit. Latina zjevně nebude Markovi sedět, a tak zbývá doufat, že se předvede za týden ve slowfoxu. Jan Révai prohlásil, že čekal všechno, ale tohle... Tatiana Drexler nenašla jediný krok, který by připomínal sambu a Zdeněk Chlopčík podotkl, že nějaké kroky našel, ale byly špatné. Porota ve složení Jan Révai, Tatiana Drexler, Radek Balaš a Zdeněk Chlopčík udělila známky 7, 3, 6, 3, má známka by byla shodná se oběma soutěžními tanečníky v porotě.
     3

Kateřina Cajthamlová & Petr Čadek
tango (Best Latin Tango)

Přiznám se, že jsem od paní Kateřiny příliš neočekával. Nepřekvapila mě, ale ani mě nezklamala. Tango by se mělo tančit na pokrčených kolenou, tím vzniká charakteristická měkkost pohybu, který je přirovnáván ke kradmé chůzi zloděje. Kateřina byla příliš tvrdá, postrádal jsem větší napětí v těle, tanec neměl patřičný náboj. V otáčkách byla příliš pomalá a upřímně, ani výběr skladby se příliš nepovedl. Potřebovala by výraznější a slyšitelnější rytmus. Ačkoliv slovní hodnocení paní Drexler a pana Balaše bylo příznivé a hřejivé, neodpovídalo až tak tomu, co se dělo na parketě. Pár obdržel známky 8, 7, 5 a 5, má známka by byla shodná se Zdeňkem Chlopčíkem.
     5

 

DJ Lucca & Michal Kurtiš
samba (Swing da cor)

Sestra známé tanečnice Qaši a manželka mého spolužáka Michala Dvořáka mě překvapila. Bohužel, v tom negativním smyslu. Očekával jsem, že na tom bude pohybově obdobně jako její sestra, avšak mýlil jsem se. Snahu ji nelze upřít, ale ani sebehezčí postava nedokáže zakrýt ztvrdlé nohy rytmické chyby a nedostatek práce boků. Přitom právě bouncing je pro sambu typický. Ani porota nešetřila kritikou. Jan Révai si všiml tvrdších pohybů a Zdeněk Chlopčík pomalých toček a toporných nohou. Porota udělila za předvedený výkon známky 6, 4, 4 a 3, má známka by byla stejná jako u většiny poroty.
     4

 

Rosťa Osička & Romana Motlová
tango (Hot Stuff)

Boxer na tanečním parketě není zrovna obvyklou podívanou. Bohužel, měl jsem pocit, že Rosťovi chybí kolem parketu provazy. Toporný výkon, poskoky, bez snížení, to nevěští dobrý výkon ani známku. V minulé řadě diskař Imrich Bugár měl v sobě něco kouzelného, co z něj dělalo dobrotivého medvěda. U Rosti jsem chvílemi měl pocit, že vidím Frankensteina, monstrum. Stejný pocit zřejmě měla i porota, kdy Radek Balaš vytkl problémy s rytmem a Zdeněk Chlopčík suše konstatoval, že to nebylo tango. Porota ocenila výkon známkami 5, 3, 4 a 3, má známka by oscilovala uprostřed.

     4

 

Jitka Schneiderová & Marek Dědík
samba (Freedom)

Tady se skutečně začalo trochu tančit. Ocenil bych pohyb, provedení volt i dobře zvládnutý bouncing, avšak i zde se tančilo poměrně málo, což je škoda, protože Jitka by na to určitě měla. V každém případě to byl jeden z lepších výkonů prvního tanečního večera. Jan Révai byl tak unešen, že hned v prvním večeru udělil nejvyšší známku a dle mého mínění značně přestřelil. Vystoupení se líbilo i Tatianě Drexler. Porota ohodnotila jejich sambu známkami 10, 7, 8 a 6, má známka by byla o něco přísnější.

     5

 

Lukáš Pavlásek & Lucie Hunčárová
tango (Get Back)

Když jsem si přečetl jméno komika Pavláska mezi soutěžícími, říkal jsem si, copak tento Tydýt z reklamy předvede. Očekával jsem málo a faktem je, že mě Lukáš překvapil. Předvedl ještě méně. Málo tance, samé komické vložky, zlomené linie, rytmické chyby, tvrdé nohy, neustále nahoře. Co se týče komického výkonu, pak byl hvězdou večera, ale po taneční stránce je tohle holocaust. Tatiana Drexler poznamenala v narážce na Lukášova slova, že nezbývá než doufat, že je latinář. Zdeněk Chlopčík konstatoval, že asi navštěvoval jiné taneční školy. Porota udělila známky 5, 3, 5 a 3, já bych šel ještě o stupínek níž.

     2

 

Marie Doležalová & Marek Zelinka
samba (Talespin)

"Blbá Saša" a "sňatkový podvodník" předvedli uvolněný výkon, z kterého čišela energie, radost a patřičný náboj. Marie by potřebovala zlepšit práci v bocích a na můj vkus by mělo mít vystoupení více tance. Tento pár má v sobě nádhernou ztřeštěnost, která bude dobrá práve v latině. Pro Radka Balaše to bylo příjemné překvapení a Jan Révai je označil za malované postavičky, pravděpodobně proto, že zvolili kostým, který se hodil ke skladbě z animovaného seriálu Baloo pro děti. Porota udělila známky 8, 5, 7 a 5, má známka by oscilovala mezi těmito hodnotami.
     6

 

Leona Machálková & Michal Necpál
tango (The Prince Charming)

Tanec rozhodně nepostrádal náboj, ale Leona se nevyvarovala chyb, které dělají i ostatní - poskoky, tango posazené příliš vysoko, stejně jako vysoké nášlapy a tvrdší tělo. Pokud na sobě Leona zapracuje a uvolní se, rozhodně není tento pár bez šance. Tvrdšího těla si všimla i Tatiana Drexler, která konstatovala, že vršek těla ztvrdl a Radek Balaš přirovnal tento pár k nadupanému autu, kde pod kapotou bublá profesionalita. Porota výkon přeplňovaného osmiválce ohodnotila známkami 9, 6, 8 a 6, má známka by se opět shodla s oběma tanečními porotci.

     6

 

Leoš Mareš & Katarína Štumpfová
samba (Magalenha)

Když Leoš Mareš prohlásil, že tančí hůř než zpívá, zděsil jsem se. Znám Leošův zpěv v kožichu... Jestli se něco dá nazvat tanečním překvapením, pak právě vystoupení Leoše Mareše. Tanec nepostrádal nic zásadního, pohyb, práce v bocích, rytmika, to vše bylo na slušné úrovni. Vytkl bych občas nedotažené pohyby a při chůzi tvrdší boky. Tanec je párová záležitost a sólové výstupy jsou nežádoucí, i když pár netančí v držení. Chápu, že cílem Leošova sóla mělo být upoutání pozornosti na jeho batukády, které si zasloužily i o něco lepší provedení, ale prosil bych, v dalších tancích už bez sóla. Zdeněk Chlopčík ocenil výkon jako excelentní. Porota udělila známky 8, 7, 9 a 7, má známka by byla uprostřed.
     8

 

Radek Banga & Tereza Bufková
tango (Represent)

Povidlový čert, napadlo mě při pohledu na neukázněného Radka. Radek je živel, ale standard je o sebekázni a tu moc nepředvedl. Jeho kroky byly tvrdé, toporné, nebyl ve snížení, celkově vystoupení postrádalo více tanga. Rovněž zařazení prvků z raperského vystoupení nebylo vhodné, působilo u tanga velmi rušivě a kazilo celkový dojem. Radek je energie atomové elektrárny schovaná v baterii velikosti AAA. Jeho čas přijde v latině, ale pozor, i tam je zapotřebí určité kázně a přesnosti. Jan Révai označil Radka za šoumena a Zdeněk Chlopčík viděl málo tangových figur. Poslední tanec večera ohodnotila porota známkami 9, 7, 8 a 6, já bych kvůli větší absenci tange šel ještě o krůček níž.
     5

 

Porota svými známkami určila v prvním večeru následující pořadí:

131
31
330
429
525
25
719
817
916
1015

 

Příští týden se bude známkovat naostro a známky poroty společně s hlasováním diváků určí, který pár soutěž opustí. Příště uslyšíme paso-doble a slowfox.

 

Logo a fotografie: ©Česká televize, 2015

 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Petr Fabera | úterý 20.10.2015 14:44 | karma článku: 21,87 | přečteno: 2728x
  • Další články autora

Petr Fabera

StarDance XIII - představení soutěžících pánů

Po pětici soutěžících dam odtajnila Česká televize i druhou, mužskou polovinu soutěžících. Celá desítka je tak známa.

17.4.2024 v 17:01 | Karma: 14,01 | Přečteno: 353x | Diskuse| Kultura

Petr Fabera

StarDance XIII - představení soutěžících dam

Česká televize zveřejnila první pětici soutěžících v letošním, již třináctém ročníku. Přednost dostaly dámy.

16.4.2024 v 18:49 | Karma: 12,38 | Přečteno: 382x | Diskuse| Kultura

Petr Fabera

Česko-Slovenský ples, 10. ročník

Dne 17. února 2024 proběhl v pražském Obecním domě jubilejní, desátý ročník Česko-Slovenského plesu.

3.3.2024 v 12:10 | Karma: 9,81 | Přečteno: 258x | Diskuse| Kultura

Petr Fabera

StarDance XII - 10. večer, finále

Hotovo, sečteno, podtrženo a dotančeno. Letošní dvanáctá řada soutěžní taneční zábavné show StarDance poznala svého vítěze.

17.12.2023 v 9:01 | Karma: 34,93 | Přečteno: 4180x | Diskuse| Kultura

Petr Fabera

StarDance XII - 9. večer, semifinále

Soutěžní taneční zábavná show StarDance dospěla do předposledního večera, semifinále, ve kterém se utkaly zbývající čtyři páry v boji o finále.

10.12.2023 v 9:05 | Karma: 27,74 | Přečteno: 1555x | Diskuse| Kultura
  • Nejčtenější

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Přes Česko přešly bouřky s krupobitím. Dálnici D1 pokrylo bahno a větve

6. května 2024  15:47,  aktualizováno  7.5

Do Česka přišly přívalové deště, na některých místech padaly i kroupy. Hasiči hlásili desítky...

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40,  aktualizováno  21:09

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

U Strakonic se srazilo šest aut. Silnici na Písek zavřeli, zasahoval i vrtulník

7. května 2024  17:49,  aktualizováno  23:02

Na silnici I/4 u Strakonic se stala hromadná nehoda. Podle informací hasičů se srazilo šest aut,...

Češi s kradenými věcmi v Rakousku při honičce s policií proráželi zábrany

7. května 2024

Rakouská policie dnes v okrese Freistadt zatkla dvojici Čechů s kradenými věcmi vysoké hodnoty....

Kreslíř přežil útok na Bataclan, teď traumatizovaný spáchal sebevraždu

7. května 2024  21:05

Francouzský kreslíř Fred Dewilde, který přežil teroristický útok na hudební klub Bataclan, spáchal...

Izraelská armáda drží palestinskou stranu Rafáhu, v Káhiře se jedná o příměří

7. května 2024  7:44,  aktualizováno  20:54

Izraelská armáda v úterž zahájila operace na východě Rafáhu, který leží na jihu Pásma Gazy a kde...

Rozdáváme kojenecké mléko Hipp ZDARMA
Rozdáváme kojenecké mléko Hipp ZDARMA

HiPP rozšiřuje své portfolio kojeneckého mléka o nový typ obalu. Novinka přichází ve formě HiPP COMBIOTIK® v plechové dóze, 800 g, která nabízí...

  • Počet článků 126
  • Celková karma 12,07
  • Průměrná čtenost 3441x
Mou celoživotní vášní se stal sportovní (původně nazývaný společenský) tanec. Jsem aktivním tanečníkem, ale tanec, bohužel, není mým živobytím. V roce 2010 jsem se stal finalistou Mistrovství České republiky ve standardních tancích v kategorii Senior II. V současné době jsem lektorem v TŠ Marie Janoušové.

Na stránkách revue.idnes.cz jsem v roce 2008 komentoval soutěžní večery StarDance.
 

Počet přečtení všech článků k 17.12.2023:

428141

 

 

Seznam rubrik