Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Jak se tančilo ve StarDance - sedmá místa

Před týdnem jsem spustil svůj miniseriál o všech šesti řadách StarDance. Zde je pokračování.

Minulý díl svého miniseriálu jsem věnoval osmým místům zábavné soutěžně taneční show Stardance. Pro připomenutí, v první řadě skončil na osmém místě pár Helena Zeťová a Eda Zubák, ve druhé Štěpánka Hilgertová a Michal Němeček, ve třetí Bohouš Josef a Lenka Tvrzová, ve čtvrté Veronika Žilková a Marek Dědík, v páté Pavlína Němcová a Jan Tománek a v prozatím poslední šesté řadě Jitka Hosprová a Lukáš Bartuněk.

Do třetích večerů postoupilo celkem 42 párů a dnes se budu věnovat těm osmi, které skončili na sedmé příčce. StarDance je nevyzpytatelnou soutěží. Taneční um neznamená vše, velkou roli hrají sympatie diváků. Může se snadno stát, že ti lepší vypadávají, zatímco ti, kterým tanec evidentně nejde postupují dál hnáni hlasy diváků, ačkoli sami moc dobře ví, že je to nespravedlivé. Jenže jak hledat spravedlnost v tomto typu pořadu?

StarDance by mělo působit nejen zábavně, ale i výchovně. Výchovně možná není to správné slovo, lepší by asi bylo použít slovo osvětově. Divák je se svým názorem konfrontován s názorem odborné poroty, která upozorňuje na klady a nedostatky soutěžících. Divák tak může postupně získávat znalosti a informace, s kterými může následně pracovat. Je kladem této soutěže je za celých šest ročníků pouze jednou nevyhrál pár s nejkvalitnějším výkonem, ale k tomu se postupně v dalších dílech dostanu. Pojďme se tedy podívat na ty páry, které zakončili svou pouť na předposledním místě.

 

Jan Čenský a Tereza Bufková

Píše se rok 2006 a StarDance startuje na obrazovkách České televize. Honza a Tereza si v prvním večeru zatančili waltz. Porota ve složení Vlastimil Harapes, Eva Bartuňková, Michael Kocáb a Zdeněk Chlopčík udělila za předvedený výkon známky 6, 6, 6 a 6. Součet 24 bodů stačil v prvním večeru na bronzovou příčku.

Ve druhém večeru předvedl Honza a Tereza latinsko-americkou rumbu. V prvním vyřazovacím večeru získal od poroty známky 8, 7, 7 a 8, celkem 30 bodů. Tímto výkonem Jan Čenský a Tereza Bufková zcela opanovali druhý večer a stali se nejlepším párem.

Třetí večer se pro tento pár nesl ve znamení tanga (Hernando's Hideaway). Podařilo se mi najít hodnocení, které jsem před sedmi lety psal a k výkonu jsem tehdy poznamenal: "Tango bylo hodně zahráno, u Honzy mi vadila shrbená postava a hlava nakloněná vpřed, leckdy nepřesné nášlapy.". Porota udělila známky 6, 6, 7 a 6, v součtu tedy 25 bodů. Oproti předchozímu večeru si Honza s Terezou hodně pohoršili a ve třetím večeru se společně s Vaškem Vydrou a Petrou Kostovčíkovou dělili o páteou příčku, když zaostal jen pár Jana Švandová a Zdeněk Fenčák.

V tomto večeru se plně projevilo to, co jsem psal v úvodu. Ačkoliv Honza Čenský netančil nejhůře, hlasování diváků rozhodlo o tom, že se musel se soutěží rozloučit.

 

 

Lenka Filipová a Michael Petr

Ve druhé řadě StarDance tančila zpěvačka Lenka Filipová s Michaelem Petrem. V prvním večeru tančila Lenka s Miachelem waltz (With You I’m Born Again). Tanec postrádal evropské pojetí. Michael tančí za velkou louží a do soutěže přenesl tzv. american style se spoustou sólového tance. Do waltzu byly zcela nepochopitelně zařazeny obíhačky ze samby a když si toho všimla i Mahulena Bočanová, tak je patrné, jak moc to do waltzu nepatřilo. Porota ve složení Richard Hes, Tatiana Drexler, Mahulena Bočanová a Zdeněk Chlopčík ocenili výkon známkami 4, 6, 6 a 4, má známka by tehdy byla 4 za neexistenci párového tance. Zisk 20 bodů byl nízký a stačil jen na šesté místo před Jiřím Schmitzerem se Simonou Švrčkovou a Robertem Zárubou s Vandou Dětinskou celkem 21 bodů a obsadila páté místo.

Ve druhém večeru Lenka s Michaelem večer otevírali svou rumbou (Con Los Anos Que Me Quedan). Lenka tanec moc dobře nezvládla. Chyběla ji práce v bocích, technické prohřešky byly v postavení těla, v pokrčených nohou a především v nezvládnutí nášlapů přes špičky, kdy se Lenka pohybovala jen sunem, jako by bruslila. Porota udělila známky 5, 6, 6 a 4, má známka by byla shodná se Zdeňkem Chlopčíkem, 4. Zisk 21 bodu znamenal ve druhém večeru poslední příčku.

Třetí večer znamenal pro tento pár konečnou přesněji tango (Cancion Del Mariachi) bylo jejich posledním tancem. Špatný výběr skladby, která měla do tanga hodně daleko přispěl k nevýraznému vystoupení. Místy dokonce tanec připomínal spíše paso-doble (Michael použil skok do pasa), quickové přeměny zase připomínaly spíše polku. Lenka odtančila tango na vysokých nohách, chyběla charakteristická ostrost pohybu, tanga bylo opravdu poskrovnu. Tento tanec bych označil za nejslabší tango i výkon večera a udělil bych páru známku 4. Porota byla stejně skoupá a udělila známky 5, 5, 5 a 3. Součet 18 bodů znamenal stejně jako o týden dříve poslední příčku a hlasování diváků na této skutečnosti nic nezměnilo.

 

Iva Frühlingová a Michal Kostovčík

Třetí řada StarDance představila Ivu Frühlingovou a Michala Kostovčíka. V prvním večeru pár zatančil čaču (Mercy). Iva z tance příliš nepředvedla, pohybovala se z pózy do pózy, měla množství krokových a technických nepřesností. K tomu jí chyběla rychlost a ostrost. Dle mého názoru velice nepovedený výkon, který bych ocenil známkou 3. Porota ve složení Jaroslav Kuneš, Tatiana Drexler, Leona (Qaša) Kvasnicová a Zdeněk Chlopčík udělila známky 5, 5, 4 a 3, celkem 17 bodů. Pár obsadil šesté místo před Jaromírem Bosákem s Evou Krejčířovou a Bohoušem Josefem s Lenkou Tvrzovou.

Ve druhém večeru tančila Iva s Michalem quickstep (Walking Back to Happiness). Tento tanec se hrubě nepovedl. Iva se na svého partnera věšela a nestíhala ho, předváděla velké chyby v krokových variacích, měla krokové výpadky. Tento quickstep byl nejhorším tancem nejen mezi standardními tanci večera , ale nejhorším tancem 2. kola. Iva potvdila, že tanec není její silná stránka, vypadá to, jako by celou soutěž podcenila. Má známka by měla odpovídající níži, 3, porota udělila za předvedený nevýkon známky 5, 5, 4 a 5, v součtu 19 bodů. Jako jediný pár nedosáhli na dvacetibodovou hranici.

Hlasování diváků následně rozhodlo o vypadnutí Ivy Frühlingové a Michala Kostovčíka z dalšího účinkování ve třetí řadě StarDance.

 

Alexander Hemala a Jitka Šorfová

Čtvrtá řada se konala v roce 2010. V této řadě tančil televizák Alexander Hemala s výrazem smutného mopslíka. V prvním večeru pár předvedl waltz (You Light Up My Life). Alexander se snažil, ale tanci chyběl švih, kroky byly až příliš často na úrovni žáků v tanečních. Příliš mnoho statických figur, neudržení se ve špičkách a z toho plynoucí horší technika kroku i pohybu. Má známka by byla velice nízká, 3. Porota ve složení Petr Zuska, Tatiana Drexler, Petra Kostovčíková a Zdeněk Chlopčík byla přívětivější a výkon ocenila na můj vkus lehce nadhodnocenými známkami 6, 4, 5 a 4. Součet 19 bodů stačil páru na předposlední příčku před Filipem Sajlerem s Veronikou Šmikovou.

Ve druhém večeru předvedl Alexander s Jitkou rumbu (Something Stupid). Tento tanec má vyjadřovat erotiku a smyslnost. Bohužel, v podání Alexandera měl tento tanec k tomuto pojetí stejně daleko, jako Evropan do Austrálie. Statický výkon bez pohybu, bez náboje se školáckými kroky. Petr Zuska Alexanderovi řekl: "Rumba má erotický podklad, který tam chyběl, ale byl jste k sežrání." Alexander navíc měl výpadky v rytmu, občas špatné nášlapy, místy došlo až k poskoku, celkové vyznění bylo mdlé. Přesto, že jsem Alexandrovi lidsky přál jeho výkon mě nepřesvědčil a má známka by byla 3. Porota za tanec udělila známky 5, 4, 4 a 4, v součtu 17 bodů. Znovu Alexander s Jitkou skončili předposlední, když porazili Filipa sajlera s veronikou Šmikovou o pět bodů.

Ve třetím večeru pak Alexander s Jitkou předvedli tango (The Pink Panther Tango). Alexandrův nejzdařilejší tanec znamenal konec v cestě soutěží. jeho výkon snad nejlépe charakterizovala tatiana Drexler: "Vy jste mistr slov a ve vašem tanci převládaly pauzy." Porota udělila známky 5, 5, 6 a 5, má známka by byla shodná s většinou poroty.

 

Petr Bende a Lucia Hrnčárová

Rok 2012 a pátá řada StarDancece. Petr Bende nezapře člověka pracujícího v oblasti hudby. Rytmus mu nedělal potíže, horší to bylo s tanečním projevem. Čača (Unchain My Heart) byla v jeho podání ledabylá a působila dojmem rutinního provedení bez většího zájmu a nasazení. Porota ve složení Jan Révai, Tatiana Drexler, Eva Bartuňková a Zdeněk Chlopčík udělila známky 6, 4, 6 a 4, má známka by byla 5. Celkový zisk 20 bodů stačil s přehledem na poslední příčku.

Ve druhém večeru Petr s Luciou předvedl quickstep (I Don't Mean A Thing). Tento tanec byl rozhodně lepší než úvodní cha-cha. Petr sice příliš často "pumpoval" rukama, což celkový dojem kazí a slušela by mu o něco bvětší ukázněnost. Porota udělila známky 5, 7, 7 a 6, má známka by se shodla s horní hranicí hodnocení, 7. Zisk 25 bodů vynesl páru dělené první místo s dalšími dvěma páry.

Ve třetím večeru pár předvedl Jive (Run Run Run). Ke konci tance Petrovi docházela energie, místzo jivových přeměn se objeovovaly poskoky a chyběl tanec v páru. Porota uděĺila známky 7, 6, 7 a 5, má známky by byla shodná se Zdeňkem Chlopčíkem. 25 bodů stačilo na dělené páté místo, když petr s Luciou porazili jen Danu Morávkovou s Jiřím Heinem.

 

Pavel Řezníček a Lucie Hunčárová

V poslední řadě se představil pár Pavel Řezníček a Lucie Hunčárová. V prvním večeru předvedli rumbu (How Deep is Your Love) na skladbu skupiny Bee Gees. Rytmicky byl tanec celkem v pořádku, ale chybělo správné technické provedení a emoce. Porotce Radek Balaš poznamenal, že u Pavla tančilo jen charisma. Porota ve složení Jan Révai, Tatiana Drexler, Radek Balaš a Zdeněk Chopčík udělila známky 6, 4, 5 a 4, má známka by byla 5. Součet 19 bodů stačil Pavlovi s Lucií na dělené šesté místo, když porazili jen Šárku kašpárkovou s Honzou Tománkem.

Ve druhém večeru pár předvedl waltz (If you don't know me by now). Pavlovi chyběla lehkost, objevovaly se nášlapy ze špček přímo na patu a následnému propadu těla. Pavel tančil v předklonu, což mu dodávalo "medvědovitost". Porota udělila za předvedený výkon známky 6, 5, 6 a 6, má známka by byla shodná s tatianou Drexler, 5. Součet 23 bodů znamenal pro Pavla s Lucií dělenou čtvrtou příčku.

Muzikálový večer vystavil Pavlovi s Lucií stopku. Jejich jive (You Can't Stop the Beat) z muzikálu Hairspray byl jejich posledním soutěžním tancem. Technika kroků nebyla na takové úrovni, aby dokázala přesvědčit, místy byl Pavel těžkopádný a ani jeho herecké umění nedokázalo tento fakt zastřít. Obtížné krokové variace zvládal, ale za cenu nesynchronnosti se svou partnerkou. Občas se pavel v choreografii ztrácel. Porota udělila známky 6, 6, 8 a 6, má známka by byla shodná s většinou poroty. Ani dělená čtvrtá pozoce nezachránila Pavla s Lucií od vyřazení, když je v hlasování diváků tři páry předběhly.

 

Těchto šest soutěžících se rozloučilo se Stardance ve třetím soutěžním večeru. Ani tyto páry nestačily předvést mnoho z toho, co se pilně téměř čtvrt roku před zahájením vysílání učily. Příště budou na řadě šesté příčky.

 

Logo a fotografie: ©Česká televize, 2006 - 2013

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Petr Fabera | sobota 11.1.2014 16:08 | karma článku: 11,35 | přečteno: 870x
  • Další články autora

Petr Fabera

StarDance XIII - představení soutěžících pánů

Po pětici soutěžících dam odtajnila Česká televize i druhou, mužskou polovinu soutěžících. Celá desítka je tak známa.

17.4.2024 v 17:01 | Karma: 14,01 | Přečteno: 353x | Diskuse| Kultura

Petr Fabera

StarDance XIII - představení soutěžících dam

Česká televize zveřejnila první pětici soutěžících v letošním, již třináctém ročníku. Přednost dostaly dámy.

16.4.2024 v 18:49 | Karma: 12,38 | Přečteno: 382x | Diskuse| Kultura

Petr Fabera

Česko-Slovenský ples, 10. ročník

Dne 17. února 2024 proběhl v pražském Obecním domě jubilejní, desátý ročník Česko-Slovenského plesu.

3.3.2024 v 12:10 | Karma: 9,81 | Přečteno: 258x | Diskuse| Kultura

Petr Fabera

StarDance XII - 10. večer, finále

Hotovo, sečteno, podtrženo a dotančeno. Letošní dvanáctá řada soutěžní taneční zábavné show StarDance poznala svého vítěze.

17.12.2023 v 9:01 | Karma: 34,93 | Přečteno: 4180x | Diskuse| Kultura

Petr Fabera

StarDance XII - 9. večer, semifinále

Soutěžní taneční zábavná show StarDance dospěla do předposledního večera, semifinále, ve kterém se utkaly zbývající čtyři páry v boji o finále.

10.12.2023 v 9:05 | Karma: 27,74 | Přečteno: 1555x | Diskuse| Kultura
  • Nejčtenější

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Přes Česko přešly bouřky s krupobitím. Dálnici D1 pokrylo bahno a větve

6. května 2024  15:47,  aktualizováno  7.5

Do Česka přišly přívalové deště, na některých místech padaly i kroupy. Hasiči hlásili desítky...

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40,  aktualizováno  21:09

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

U Strakonic havarovalo několik aut, letí tam vrtulník. Silnice na Písek je zavřená

7. května 2024  17:49

U Strakonic na silnici I/4 havarovalo několik vozidel. Vozovka ve směru na Písek je kvůli havárii...

Izraelská armáda drží palestinskou stranu Rafáhu, v Egyptě se jedná o příměří

7. května 2024  7:44,  aktualizováno  17:23

Izraelská armáda v úterý zahájila operace ve východních částech Rafáhu na jihu Pásma Gazy. Obsadila...

Mezi extremisty stále dominuje takzvané antisystémové hnutí, tvrdí vnitro

7. května 2024  17:02

Dominance tzv. antisystémového hnutí na české extrémistické scéně přetrvává. Jeho představitelé...

Podnikatel myslel, že investuje. Podvodníci zatím vysáli z jeho účtů 20 milionů

7. května 2024  16:53

O 20 milionů korun přišel kvůli internetovým podvodníkům třiašedesátiletý muž z Hradecka. Podle...

  • Počet článků 126
  • Celková karma 12,07
  • Průměrná čtenost 3441x
Mou celoživotní vášní se stal sportovní (původně nazývaný společenský) tanec. Jsem aktivním tanečníkem, ale tanec, bohužel, není mým živobytím. V roce 2010 jsem se stal finalistou Mistrovství České republiky ve standardních tancích v kategorii Senior II. V současné době jsem lektorem v TŠ Marie Janoušové.

Na stránkách revue.idnes.cz jsem v roce 2008 komentoval soutěžní večery StarDance.
 

Počet přečtení všech článků k 17.12.2023:

428141

 

 

Seznam rubrik