Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Jak se tančilo ve StarDance - pátá místa

Miniseriál o zábavné soutěžní taneční show a tanečních párech, které touto soutěží prošly, pokračuje pátými místy.

Na šestých příčkách skončily páry Jana Švandová a Zdeněk Fenčák, Monika Žídková a Jan Halíř, David Suchařípa a Albina Zaytseva, Filip Sajler a Veronika Šmiková, Oldřich Navrátil a Kamila Tománková a v poslední řadě Šárka Kašpárková a Jan Tománek. Do pátých večerů postoupilo celkem 30 párů a tento článek je věnován šesti z nich, které svou pouť zakončily sambou.

 

Jolana Voldánová a Jan Tománek

Jolana Voldánová v prvním ročníku zastupovala mezi soutěžícími Českou televizi. Jak v průběhu soutěže bylo poznamenáno, vzhledem k tomu, že při své profesi sedí za stolem, nebylo vidět, jak krásné má nohy a bylo navrhováno, aby nadále moderovala jen ve stoje. V prvním večeru zatančila Jolana s Janem waltz. Předvedla vcelku dobrý výkon, i když se základní chyby též objevily. Velice dobře zvládala točky a porota ve složení Vlastimil Harapes, Eva Bartuňková, Michael Kocáb a Zdeněk Chlopčík udělila za předvedený výkon známky 6, 5, 5 a 5, má známka byla 6. Celkový zisk 21 bodu stačil jen na dělené šesté a vlastně poslední místo.

Ve druhém večeru zatančila Jolana s Janem latinskoamerickou rumbu. Výkon byl slabší než týden předtím a v tanci Jolany se objevilo více chyb. Rumbová chůze byla nahrazeno obyčejnou procházkovou chůzí, což na erotickém náboji potřebném k rumbě příliš nepřïdalo. Porota ohodnotila tanec známkami 6, 4, 5 a 5, má známka by byla 4. Součet 20 bodů stačil na dělené šesté místo, které bylo opět posledním.

Ve třetím večeru byl na řadě standard v rytmu tanga. Jolana předvedla o mnoho lepší výkon než v rumbě, ale stejně se nezbavila určité topornosti v nohou a ve quickových krocích poskakovala. Porota ocenila výkon známkami 7, 6, 6 a 7, má známka by byla 5. Součet 26 bodů znamenal pro Jolanu s Honzou čtvrtou příčku.

Čtvrtý večer se nesl ve znamení pasa-doble. Tanec toreadorů je vždy atrakticní záležitostí. Jolana byla místy nejistá, spíše tanec odkrokovala než odtančila, ale bylo patrné zlepšení výkonu. Porota vytáhla známky s hodnotami 7, 7, 7 a 7, má známka by byla 6. Zisk 28 bodů vynesl páru až pátou, předposlední příčku.

Samba v pátém večeru byla labutí písní Jolany a Honzy. Samba Jolaně doslova sedla. Sice se občas objevovaly chybičky, bouncing by mohl být lepší, občas si v krocích poskočila, ale jednoznačně šlo z její strany o nejlepší výkon v soutěži. Porota tanec patřičně ocenila známkami 8, 7, 7 a 6, má známka by byla 7. Ani součet 28 bodů nezachránil Jolanu v soutěži, byť neskončila poslední, když bodově předstihla Vaška vydru s Petrou Kostovčíkovou, ale diváci se rozhodli poslat dál právě Vaška.

 

Robert Záruba a Vanda Dětinská

Robert Záruba, známý sportovní moderátor byl dalším zástupcem české televize v soutěži. V prvním večeru zatančil standardní waltz (If You Don’t Know Me By Now). Vytoupení bylo fyzicky náročné a na Robertovi to bylo znát zejména v závěrtu tance, kdy mu evidentně docházel dech. Choreografie se omezila na velký počet nošených figur, zvedaček a póz na úkor tance jako takového. Robertův waltz jsem tehdy v roce 2007 označil jako nejhorší standardní tanec večera. Porota ve složení Richard Hes, Tatiana Drexler, Mahulena Bočanová a Zdeněk Chlopčík udělila za tanec známky 4, 5, 5 a 4, má známka by za fyzickou námahu byla 3. Zisk 18 bodů stačil na dělené poslední místo s Jiřím Schmitzerem a Simonou Švrčkovou.

Ve druhém večeru přišel na řadu latinsko-americký tanec, rumba (Hero). Robert předvedl mnohem lepší výkon než v úvodním waltzu. Vystoupení bylo opět samá póza a málo tance, vadila mi přílišna statika, ale ocenil jsem přesné nášlapy přes špičku. Zatímco porota ohodnotila výkon známkami 8, 7, 7 a 6, já bych váhal mezi známkou 5 a 6. Zisk 28 bodů přinesl tomuto páru čtvrtou příčku večera.

Třetí večer přinesl Robertovi s Vandou do cesty tango (Phantom of the Opera). Robertovi nelze upřít snahu, ale tangu by slušelo více napětí. Objevovaly se chyby v přílišném otevření páru, Robertovi vylézalo pravé rameno, chvilkami se dostavilo shrbení a chyba postavení. K nejvážnější chybě došlo v závěru tance, kdy zaváhání málem vedlo k pádu. Porota ocenila výkon čísly 5, 5, 6 a 4, má známka by byla 6. celkový součet 20 bodů vynesl Robertovi s Vandou šesté, předposlední místo.

Ve čtvrtém večeru se tančilo paso-doble. Tento tanec byl pro Roberta lahůdkou. Chyby se objevily, ale perfektní provedení obou korun a závěrečný skok do pokleku mne velice potěšil. Porota udělila za paso-doble známky 6, 7, 8 a 6, má známka by se klonila k hodnotě 7. Zisk 27 bodů přinesl Robertovi a Vandě bronzovou příčku večera.

Poslední tanec, samba (Conga) byl asi Robertův nejlepší tanec v soutěži. Chyby se dají najít vždy, ale tentokrát už nebyly tak okaté a na první pohled pro laika znatelné. Občas nášlap přes patu, místo zadrobení kroků, ale stejně jako týden předtím, bych se i v sambě přiklonil ke známce 7. Porota udělila známky 6, 8, 7 a 6. Shodný bodový zisk jako týden předtím, 27 bodů, stačil na čtvrté místo, ale diváci poslali na jeho úkor dál Jiřího Schmitzera se Simonou Švrčkovou.

 

Jana Doleželová a Michal Necpál

V prvním večeru třetí řady pár předvedl waltz (It's You). Technika, odklony, překlony, rytmus, to vše bylo na velice dobré úrovni. Co by se dalo Janě vytknout jsou občasné vysoké nášlapy a nedokonale provedené postupové kroky. Porota ve složení Jaroslav Kuneš, Tatiana Drexler, Leona Qaša Kvasnicová a Zdeněk Chlopčík za tanec udělila známky 6, 6, 6 a 6, má známka by byla 8. Zisk 24 bodů znamenal pro Janu a Michala, partnera Terezky Bufkové třetí příčku večera.

Ve druhém večeru předvedl tento pár rumbu (She's The One). Výkon z předchozího večera se neopakoval. Jana tento tanec málo prožila, měla příliš tvrdá kolena, chyběla ladnost a práce boků. Místo odvyprávění milostného příběhu jana tento tanec pouze odchodila, a tak tato rumba postrádala svůj charakteristický erotický náboj. Michalovo snažení vyznělo do ztracena a zůstalo bez odezvy. Porota udělila známky 6, 6, 6 a 6, má známky by byla 5. Součet 24 bodů přinesl páru opět třetí příčku večera.

Třetí večer a tango ("15" argentino). Tanec byl v jejich podání určitě zajímavý, ale chybělo mi v něm větší napětí. Chybičky se objevily v nášlapech na špičky, drobná nejistota v točení, kdy byla rovnováha trochu rozhozená a vadily mi občas široké kroky. Janě Doleželové by slušela lépe zvládnutá technika, která by jí umožnila více vnímat pohyby partnera a tím pádem i k větší sehranosti a kompaktnosti páru. Porota ocenila výkon známkami 8, 6, 7 a 8, má známka by byla 7. Zisk 29 bodů vynesl páru jako tradičně třetí příčku večera.

Ve čtvrtém večeru se Jana s Michalem představili v rytmu pasa-doble (Paso doble 2). Nebylo to špatné vystoupení, i když poněkud nenáročné a jednoduché. Určitě by pár zvládl větší složitost sestavy. Rytmicky byl pár v pořádku, šel do hudby. U Jany Doleželové se občas objevily místo kroků chybně poskoky, měla v těle málo napětí, které by pasu doble určitě slušelo víc. Její pohyby byly místy rozvláčné a málo energické. Tím docházelo k nenaplnění charakteru tance. Objevila se nesynchronnost s partnerem. Porota ohodnotila výkon známkami 7, 8, 7 a 6, má známka by byla 6. Zisk 28 bodů znamenal pro Janu a Michala, jako vždy, třetí příčku večera.

Samba (Naughty Girl) byla posledním tancem páru v soutěži. Pomalá skladba byla u tohoto páru spíše na škodu. Jana Doleželová byla příliš rozvláčná, tanci chyběla energie, slušela by daleko větší práce boků. K slabšímu výkonu určitě přispěl i výběr skladby, na kterou bylo velice obtížné tančit a navíc ani skladba nebyla nijak atraktivní. Jana působila unaveně. Zdeněk Chlopčík poznamenal, že šlo o tanec turecké tanečnice před sultánem. Výkon byl ohodnocen známkami 6, 6, 5 a 6, má známka by byla 6. 23 bodů znamenalo č., předposlední příčku večera a diváci poslali dál Jaromíra Bosáka s Evou Krejčířovou.

 

Jitka Čvančarová a Lukáš Hojdan

Ve čtrvté řadě v roce 2010 se Jitka s Lukášem představili v prvním večeru čačou (Ghostbusters Theme Song). Velké množství statiky, málo tanečních kroků, až příliš "scének", tvrdé kyčle tam, kde to bylo na škodu věci, nesynchronní paže a nedotažené pohyby. Nevýrazný výkon podtrhly Jitčiny pomalé nohy.  Porota ve složení Petr Zuska, Tatiana Drexler, Petra Kostovčíková a Zdeněk Chlopčík udělila za výkon známky 5, 6, 6 a 5, má známka by byla 5. 22 bodů znamenalo pro Jitku s Lukášem dělené třetí místo.

Ve druhém večeru zatančila Jitka s Lukášem standardní quickstep (Bye Bye Love). Po problémech v čače jsem očekával problémy v rychlém quickstepu, a ty přišly. Špatné vystoupení se spoustou krokových nepřesností. Ocenil bych zařazení prvků z tanců charleston a šimi-šimi, avšak ze strany Jitky ve velice ledabylém provedení. Její tanec byl místy, zejména v poskocích nesynchronní a zejména příliš pomalé nohy umocňovaly nezvládnutí tance. Petra kostovčíková tehdy pronesla "Ke quickstepu nedošlo". Porota za předvedený výkon udělila známky 5, 5, 3 a 5, má známka by byla 4. Zisk pouhých 18 bodů přinesl tomuto páru dělenou pátou příčku.

Ve třetím večeru zněla opět latina - jive. Další rychlý tanec věštil další problémy. Jenže Jitka se vzedmula k lepšímu výkonu. Živé a temperamentní vystoupení, které se divákům líbilo. I u Jitky byly jivové přeměny více skákány než tančeny a některé kroky mimo držení měla oproti svému partneru vynechané. Ke konci vystoupení Jitka ztvrdla a bylo poznat, že už má unavené nohy. Porota udělila známky 7, 8, 8 a 7, má známka by byla 7. 30 bodů znamenalo dělenou třetí příčku večera.

Čtvrtý večer a anglický slowfox (Sunny). Velice dobré vystoupení, kterému chybělo pár maličkostí. Občas se u Jitky objevily vysoké nášlapy a občas chyběla délka kroku, ale jinak jsem mohl jen chválit. Plynulost, práce hlavou, dobře provedené pivoty, zvládnutá technika, dotažené pohyby pažemi, to vše bylo součástí tohoto vystoupení, které sneslo přísná měřítka. Porota výkon patřičně ocenila známkami 8, 6, 8 a 9, má známka by byla 8. 31 bod znamenal pro Jitku s Lukášem druhou příčku večera. Právem.

Pátý večer se tradičně tančí samba a nejinak tomu bylo i u Jitky s Lukášem. Jejich samba (Whenever, Whenever) byla poměrně živá, množství sambových prvků zvládla Jitka vcelku slušně. Uvítal bych změkčení kyčlí a pánve a zejména rychlejší nohy. Jitka místy nestíhala a měla pár krokových nepřesností vůči svému partnerovi. Porota výkon lehce nadhodnotila a udělila známky 8, 7, 8 a 9. Má známka by byla 7. Celkový součet 32 bodů přinesl páru bronzovou příčku, ale diváci poslali na úkor tohoto páru dál jiné dva soutěžící.

 

Dana Morávková a Jiří Hein

Herečka Dana Morávková má většinou role naplněné sexappealem. Očekával jsem od ní, že se jako dračice projeví i v tanci. V prvním večeru páté řady tančila rytmickou čaču (Kiss Me, Honey, Honey, Kiss Me). Cha-cha v jejím podání byla trošku tanečně mdlá. Dokázala sice spoustu věcí zahrát, ale pohyb v bocích se ošidit nedá. Technické prohřešky se ukázaly především v přeměnách, kde se objevovaly poskoky. Porota ve složení Jan Révai, Tatiana Drexler, Eva Bartuňková a Zdeněk Chlopčík udělila známky 6, 5, 7 a 6, má známka by byla 5. 24 body vynesly páru dělenou třetí příčku.

Druhý večer a standardní quickstep (Is You Is Or You Ain't). Rychlý tanec po úvodním mdlém výkonu věštil problémy, ale Dana se dokázala s quickstepem poprat. Velký pohyb po parketu, slušná technika s malým množstvím krokových nepřesností, to Daně skutečně slušelo. Občas by potřebovala trochu vyměkčit kolena a zhruba v půli tance to vypadalo, jako by jí došel dech. Porota udělila poměrně vysoké známky 7, 6, 7 a 5, má známka by byla 7. 25 bodů znamenalo s dalšími dvěma páry shodu a dělenou první příčku.

Třetí večer přinesl další rychlký tanec, jive (Jump Jive An'Wail). Dana měla do jivu pomalé nohy, ačkoli šla do rytmu. Místo jivových kroků se objevovaly poskoky a ke konci tance už Dana působila těžkopádným dojmem. Daně se nedá upřít snaha, ale latinskoamerické tance jsou zjevně její horší kategorií a vynikají v nich zejména již zmíněné pomalé nohy. Porota udělila známky 6, 6, 7 a 5, má známka by byla 6. Zisk 24 bodů znamenal po předchozím excelentním výkonu pád na poslední příčku večera .

Čtvrtý večer se nesl v rytmu slowfoxu (Blue Moon). Snový tanec si Dana vysloveně užívala. Rytmicky velmi dobře provedený tanec doplnila trochu horší technika, kdy Dana málokdy provedla nášlap přes patu, Daně by určitě slušel větší pohyb po parketu. Porota ocenila výkon známkami 7, 6, 8 a 6, má známka by byla 7. Celkový součet 26 bodů plus bonusového bodu za skupinové vystoupení znamenal třetí příčku večera.

Samba (La Bomba) byla skutečně bombou. Dana se odvázala a jako každý soutěžící měla i Dana rezervy v práci boků, ale techniku zvládla na velmi slušné úrovni, předvedla ze všech soutěžících nejlepší bouncing, nášlapy byly v pořádku a zvládla i velmi obtížné figury velmi dobře. Porota udělila vysoké známky, 8, 7, 8 a 7, má známka by byla 8. I přes zisk 30 bodů a třetí příčku večera byla diváky vyřazena, když ji předběhl Martin Procházka s Terezkou Bufkovou a David Švehlík se Simonou Švrčkovou.

 

Ondřej Brzobohatý a Eva Krejčířová

Prozatím poslední řada je ještě v živé paměti diváků. V prvním večeru tančil Ondřej s Evou quickstep (Quickstep Umbrella Remix). Vystoupení postrádalo více párového tance. V běžených řadách měl Ondřej tužší kolena, nedokázal poskoky více vyměkčit a odlehčit, docházelo ke krokovým nepřesnostem, špatnému držení. Mnoho sólových krokových variací bylo na škodu, navíc se jedna pasáž opakovala. Standard je především o tanci v páru a toho bylo poskrovnu. Porota ve složení Jan Révai, Tatiana Drexler, Radek Balaš a Zdeněk Chlopčík udělila známky 7, 6, 6 a 5, má známka by byla 5. Pár obsadil v prvním večeru se ziskem 24 bodů druhou příčku.

Druhý večer byl v rytmu čačy (Smooth). Cha-Cha mu nesedla. Chybělo mu větší nasazení, více energie, přesnost, práce boků, jeho výkon by se dal označit jedním slovem - mdlý. Pomalé nohy jen umocnily nepřesvědčivý výkon. Porota udělila známky 6, 6, 7 a 7, má známka by byla 5. celkový součet 26 bodů vynesl Ondřejovi s Evou stříbrnou příčku večera.

Muzikálový třetí večer byl ve znamení tanga (Hernando's Hideaway). Bohužel se při tomto tanci projevily zásadní Ondřejovy chyby, nahrbení, místy vysoké nášlapy, chybné taneční držení, nejistota v krocích. Místy se pohyboval Ondřej příliš vysoko. Ocenil bych prvky argentinského tanga, které taneční vystoupení okořenily. Drobná kroková nepřesnost vedla k Ondřejovu zakopnutí a málem pádu. Napětí a dramatičnost se u Ondřeje nedostavilo. Porota přesto udělila vysoké známky 8, 7, 8 a 7, má známka by se lišila, 6. Součet 30 bodů přisoudil Ondřejovi s Evou třetí příčku večera.

Čtvrtý večer a paso-doble (Someone Like You). Netradiční skladba od Adele nebyla právě nejlepším výběrem. Ondřejovi určitě nechybělo napětí v těle ani snaha. Určitá zarputilost by v pasu být měla, ale chyběl mi větší náboj, větší zaujetí, místy místo tančení Ondřej jen chodil. Porota udělila za předvedený výkon známky 8, 9, 8 a 8, má známka by byla 7. Zisk 33 bodů plus jednoho bodu za souboj týmů znamenal pro tento pár dělenou druhou příčku.

Pátý večer a jako tradičně, samba (It Had Better Be Tonight). Ondřej měl energii i snahu, ale v tanci bylo poměrně málo samby. Bouncing nepracoval správně, byl to spíše silový pohyb, malá práce kyčlemi a pánví, občas místo kroků poskoky, drobné rytmické nepřesnosti kazily Ondřejovo vystoupení. K tomu jeho pohyb nevycházel z kolen, ale převážně z ramen a to už bylo hodně rušivé. Porota udělila za výkon nadhodnocené známky 8, 8, 8 a 9, má známka by byla 6. Ačkoliv Ondřej s Evou získali 33 bodů plus bonusový bod za salsu v tomto vyrovnaném kole (3 páry skončily na první a dva na druhé příčce) znamenal dělenou první příčku, diváci jej ze soutěže vyřadili. Ondřej své vyřazení nesl velice těžce a své rozladění dával dost okatě najevo. 

Těchto šest soutěžních párů vypadlo ze soutěže v pátém soutěžním večeru. Příště se podíváme na čtvrté příčky.

 

 

Logo a fotografie: ©Česká televize, 2006 - 2013

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Petr Fabera | sobota 25.1.2014 16:49 | karma článku: 10,01 | přečteno: 950x
  • Další články autora

Petr Fabera

StarDance XIII - představení soutěžících pánů

Po pětici soutěžících dam odtajnila Česká televize i druhou, mužskou polovinu soutěžících. Celá desítka je tak známa.

17.4.2024 v 17:01 | Karma: 14,01 | Přečteno: 353x | Diskuse| Kultura

Petr Fabera

StarDance XIII - představení soutěžících dam

Česká televize zveřejnila první pětici soutěžících v letošním, již třináctém ročníku. Přednost dostaly dámy.

16.4.2024 v 18:49 | Karma: 12,38 | Přečteno: 382x | Diskuse| Kultura

Petr Fabera

Česko-Slovenský ples, 10. ročník

Dne 17. února 2024 proběhl v pražském Obecním domě jubilejní, desátý ročník Česko-Slovenského plesu.

3.3.2024 v 12:10 | Karma: 9,81 | Přečteno: 258x | Diskuse| Kultura

Petr Fabera

StarDance XII - 10. večer, finále

Hotovo, sečteno, podtrženo a dotančeno. Letošní dvanáctá řada soutěžní taneční zábavné show StarDance poznala svého vítěze.

17.12.2023 v 9:01 | Karma: 34,93 | Přečteno: 4180x | Diskuse| Kultura

Petr Fabera

StarDance XII - 9. večer, semifinále

Soutěžní taneční zábavná show StarDance dospěla do předposledního večera, semifinále, ve kterém se utkaly zbývající čtyři páry v boji o finále.

10.12.2023 v 9:05 | Karma: 27,74 | Přečteno: 1555x | Diskuse| Kultura
  • Nejčtenější

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Přes Česko přešly bouřky s krupobitím. Dálnici D1 pokrylo bahno a větve

6. května 2024  15:47,  aktualizováno  7.5

Do Česka přišly přívalové deště, na některých místech padaly i kroupy. Hasiči hlásili desítky...

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40,  aktualizováno  21:09

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

U Strakonic havarovalo několik aut, letí tam vrtulník. Silnice na Písek je zavřená

7. května 2024  17:49,  aktualizováno  19:47

U Strakonic na silnici I/4 havarovalo šest vozidel. Vozovka ve směru na Písek je kvůli havárii...

Izraelská armáda drží palestinskou stranu Rafáhu, v Káhiře se jedná o příměří

7. května 2024  7:44,  aktualizováno  19:29

Izraelská armáda v úterý zahájila operace ve východních částech Rafáhu na jihu Pásma Gazy. Obsadila...

Pornoherečka soudu popsala sex s Trumpem, exprezident se tvářil znechuceně

7. května 2024  19:23

V procesu s americkým exprezidentem Donaldem Trumpem v úterý vypovídá bývalá pornoherečka Stephanie...

Liberty tvrdí, že uhradila nedoplatky. Podle Stanjury je její plán neudržitelný

7. května 2024  18:46

Hutní společnost Liberty Ostrava tvrdí, že České správě sociálního zabezpečení (ČSSZ) uhradila...

Jak předejít syndromu náhlého úmrtí kojence?
Jak předejít syndromu náhlého úmrtí kojence?

Syndrom náhlého úmrtí kojence (SIDS – sudden infant death syndrome) je doslova noční můrou všech rodičů. V současné době lze tomuto zbytečnému...

  • Počet článků 126
  • Celková karma 12,07
  • Průměrná čtenost 3441x
Mou celoživotní vášní se stal sportovní (původně nazývaný společenský) tanec. Jsem aktivním tanečníkem, ale tanec, bohužel, není mým živobytím. V roce 2010 jsem se stal finalistou Mistrovství České republiky ve standardních tancích v kategorii Senior II. V současné době jsem lektorem v TŠ Marie Janoušové.

Na stránkách revue.idnes.cz jsem v roce 2008 komentoval soutěžní večery StarDance.
 

Počet přečtení všech článků k 17.12.2023:

428141

 

 

Seznam rubrik